Menu

Futbal

Mistrovství Evropy 1964

Španielsko – Sovětský svaz

2:1

koniec (1:1)

03.05.2020, 10:00 • Estadio Santiago Bernabéu, Madrid • Finále • Karel Jedlička cz

Z dnešního přenosu je to vše, děkuji za pozornost a můžete se těšit na zítřejší reportáž z finále následujícího ročníku ME 1968. (12:05:34)

Španělští fotbalisté přímo na hřišti přebrali pohár

Fotbalisté domácího Španělska vybojovali ve vyrovnaném a vzrušujícím zápase před téměř 80 tisíci diváky zlaté medaile, jejich vítěznou branku vstřelil hlavičkou k tyči šest minut před koncem útočník Zaragozy Marcelino Martínez.
Obhájci titulu mistrů Evropy z roku 1960 se tentokrát museli spokojit se stříbrem.
Na rychlý vedoucí gól Peredy po skvělé kombinaci okamžitě zareagoval Chusainov, na obou stranách pak několikrát výborně zasáhli brankáři a nežádoucím způsobem ovlivnil osud finále také anglický sudí Holland, který naštěstí dva velké přehmaty rozdělil „spravedlivě“ na obě strany.
Doplňme ještě, že bronzové medaile v duelu o třetí místo vybojovali po vítězství 3:1 nad Dánskem fotbalisté Maďarska.
Střely na branku: 4:4. Střely mimo: 3:6. Rohy: 6:7. Ofsajdy: 0:0. Fauly: 17:19.

90+1

Konec zápasu.

90

Rohový kop rozehrál velmi dobře Čislenko, prudká hlavička jednoho z hráčů v rudých dresech však letí nad břevno.

90

Sovětští fotbalisté důrazným napadáním přece jen vybojovali míč a po tečované střele Valentina Ivanova otáčejí poměr rohů ve svůj prospěch.

89

Domácí zdržují a s pomocí tehdy platného pravidla posouvá Calleja opakovaně míč hned po rozehrávce zpátky do Iribarovy náruče.

88

Sověti spěchají, po rohovém kopu se však vinou útočného faulu k zakončení nedostali.

87

Naopak přímý kop hostů uvízl ještě před velkým vápnem na modré hradbě.

86

Znovu je v akci lékař domácího mužstva, zřejmě krvavý šrám v obličeji utržil Calleja a píská se proti sovětské bráně.

84

84. Marcelino MARTÍNEZ - 2:1

84

Španělsko právě vstřelilo branku!
Madrid je ve varu! Pereda se u praporku obtočil kolem svého strážce a jeho centr usměrnil v pádu hlavičkou k tyči MARCELINO MARTÍNEZ.

84

Šestěrňov vypíchl Martínezovi míč do autu.

83

83. sudí Holland si uměl zjednat respekt

83

Další kontroverzní okamžik, tentokrát rozhodčí poškodil Španěly. Při faulu Aničkina na Peredu necitlivě přerušil hru, přitom domácí útočník své sólo dovedl až ke gólovému zakončení.

82

Mudrikův dlouhý pas se Kornějevovi odráží od ramene zpět. Sovětská akce však pokračuje, Čislenko nabízí Kornějevovi druhou možnost a tentokrát už proti slabší přízemní střele musí zasahovat brankář Iribar.

80

Marcelino Martínez se na velkém vápně rozhlížel, jako by váhal, zda má vystřelit či přihrávat. Nakonec nezvolil správné řešení a posílá oblouček na hlavičku hostujícího Voronina.

79

Ostře kopnutý roh vyhazuje Lev Jašin zpod břevna, před velkým vápnem se zřítila k zemi největší hvězda Španělů Suárez a na trávník spěchá lékař. Pan Holland však po velkých protestech nechává rozehrát jen míč rozhodčího.

78

Domácí vyrovnávají poměr rohů. Centr Amancia Amara brankář Jašin podběhl a po opakovaném centru už vedou na rohové kopy Španělé.

77

Skluzem se snažil přízemní centr zasáhnout Chusainov, špičkou kopačky usměrnil míč z malého vápna jen do nohou posledního domácího beka.

75

Kornějev po povedené zasekávačce střílel z 20 metrů, míč od jeho šajtle nabral vnější rotaci a letí mezi fotografy za španělskou bránou.

74

Pereda si na koncové lajně zpracoval Suárezův pas, jesličkami prohodil míč Aničkinovi, ale oč lepší byl začátek akce, o to horší byla finální přihrávka, směřující přímo na sovětské kopačky.

73

Do volného prostoru na pravém křídle se dostal Čislenko, střílený centr však namířil přímo do rukavic gólmana Bilbaa a španělské reprezentace.

71

Galimzjan Chusainov si povodil míč útočnou polovinou hřiště a po narážečce sólovou akci zakončil metr vedle brány.

69

Lapetrův úchvatný slalom zastavuje čistým skluzem Šestěrňov, vymanil se napadajícím Španělům a konstruktivně rozehrává.

69

Na Lapetrův roh naskočil Zoco a temenem hlavičkoval nad břevno.

68

Rivilla pokračoval v akci i po odpískaném faulu, zatímco polovina spoluhráčů přihlížela s rukama v bok. Nakonec se píská trestný kop a po něm domácí budou zahrávat ještě roh.

67

Finálové utkání sleduje v Madridu 79 115 diváků.

66

Rozhodčí Holland napomíná Ponědělnika, který fauloval rozběhnutého Zoca. Žluté karty byly zavedeny až na přelomu 60. a 70. let.

65

Hlavičkářům uprostřed pokutového území vládl Viktor Šustikov, Španělům pak utíká odražený míč do zámezí.

65

Za postranní čarou byl chvilku ošetřován Luis Suárez, ale už se vrací na hřiště. Mezitím Martínez zblokovanou střelou získává pro domácí roh.

63

Sověti šlápli na plyn a v těchto chvílích mají na hřišti převahu. Chusainovův průnik zastavuje až na malém vápně trojice hráčů v modrých dresech.

62

Sborná rozehrála nakrátko, míč prošel mezi nohama jednoho ze Španělů, nakonec ho však domácí zpaficikovali.

61

Nápor hostů pokračuje, Ivanovův slalom zastavuje vypíchnutím na roh Rivilla.

60

60. Ponědělnikův skákavý pokus vyškrabuje Iribar

60

Parádní sovětská akce na jeden dotek. Jašinův výkop sklepl Ivanov pro Mudrika, který posunul míč na Ponědělnika. Jeho skákavou střelu zpoza šestnáctky vyráží Iribar do strany na roh.

59

Chusainov s Čislenkem a Ivanovem hledali prostor ke střele na velkém vápně, proti těsné obraně se však neprosadili.

58

Ve 34 letech nejstarší z finalistů Lev Jašin vyboxoval rohový kop do bezpečí.

57

Suárezův dlouhý pas z hloubi pole prodloužil Martínez hlavou na Peredu, autor vedoucí branky se tvrdě střetl s Jašinem a míč se odráží na roh. Brankář hostů mezitím poskytuje první pomoc Peredovi, který si při dopadu narazil záda.

55

Rivilla odkopával z vlastní šestnáctky jakousi roznožkou, odražený míč napálil vysoko nad břevno sovětský kapitán Ivanov.

53

Z prvního španělského rohu nic nebylo, míč končí za sovětskou bránou.

52

52. Po Amarově výpadu nepropálil Jašina z úhlu Martínez

52

Amancio Amaro předvedl driblink v ďábelské rychlosti a přiťukl míč Marcelinu Martínezovi, který pálil z úhlu a Lev Jašin vyráží na roh.

51

51. rozhodčí Holland odpustil Španělům penaltu po zákroku na Čislenka

51

Čislenko prokličkoval španělskou obranou a Olivellův zákrok zaváněl penaltou, rozhodčí Holland však odvahu k odpískání proti domácím nenašel a rozpažuje.

49

Amancio Amaro utekl po křídle, při jeho polovysokém centru si dávali hosté ve vápně přednost, ale nakonec proletěl míč neškodně až k Šustikovovi, který zakládá protiakci SSSR.

48

Ani třetí sovětský roh neznamenal nebezpečí pro domácí svatyni, Suárez zakopává míč přes celé hřiště až k Jašinovi.

47

Jenže řešení bylo mizerné. Rozehrávka do strany mířila na Mudrika, který se ukopl. Míč ještě zachytil Chusainov a tečovanou střelou vybojoval alespoň roh.

47

Fusté na hranici pokutového území podrazil Voronina, je tu nejlepší možná situace pro přímý kop pro SSSR.

46

Začal druhý poločas.
Na madridském Santiago Bernabéu padly dva slepené góly hned v úvodu, když na vedoucí branku domácího Peredy okamžitě reagoval s přispěním chyby španělského brankáře Chusainov. Další gól nepadl a soupeři finálového utkání odcházejí do šaten za smírného stavu 1:1. Španělé jsou podle očekávání aktivnější, ale jejich počáteční nápor Sověti brzy odrazili a kromě skóre vyrovnali i hru.

Statistiky první půle:
Střely na bránu 2:2, střely mimo 2:2, rohy 0:2, fauly 10:11, ofsajdy 0:0.

45+1

První poločas skončil.

45

Suárezova kolmice na Amara byla příliš dlouhá, odkopává se od brány Sovětského svazu.

44

Rivilla se nenechal odstavit od míče, jenže až příliš sóloval a svůj výpad zakončil centrem do Jašinovy náruče.

42

Martínezův centr zachytil hlavou Šustikov a napálil míč dopředu. Iribar na velkém vápně odkopává míč před dotírajícím Čislenkem.

41

Souboj Kornějeva s Callejou neposoudil anglický rozhodčí jako nedovolený, jenže domácí obránce se svíjí na trávníku a sudí po chvilce přerušuje hru a povolává na hřiště lékaře.

39

Chusainovův centr odhlavičkoval ze vzdušného souboje na malém vápně Feliciano Rivilla. Z otočky vracel míč volejem Valerij Voronin, ale mezi tyče se netrefil.

38

Chusainov vybojoval druhý roh a rychle ho sám rozehrál. Calleja na zadní tyči zpracoval míč, který vzápětí zalehává José Iribar.

36

První roh finálového utkání španělská obrana ubránila.

35

35. Čislenkova skákavá střela nadělala potíže brankáři Iribarovi

35

Kornějev vypíchl míč a vyslal do sprintu Igora Čislenka, jehož skákavou ránu přes nestíhajícího obránce Calleju z dobrých 25 metrů vyškrabuje Iribar s námahou na roh.

33

Španělská obrana vyřešila náznak hrozby tehdy povolenou malou domů do náruče Josého Iribara.

31

V roce 1964 stále pravidla neumožňovala střídání a neudělovaly se ani žluté karty. V případě zranění dohrával daný celek v oslabení.

30

Hra po krátkém ošetření pokračuje, po nepřesné přihrávce domácího Amara rozběhli Sověti protiútok, ale ani Čislenkova kolmice neprošla.

29

Útočným faulem se provinil španělský kapitán Olivella a k postiženému Ponědělnikovi musel na hřiště sovětský lékař.

27

Na pokutovém oblouku nabil Martínez pod sebe Fustému, jeho ránu Sověti zblokovali.

27

Vzápětí další nebezpečí před sovětskou bránou, centrovaný míč hlavičkoval naskakující Martínez nad břevno.

26

26. Peredovu šanci po krásné kombinaci vychytal Jašin

26

Španělská kombinace z vlastní půlky přinesla velkou příležitost. Luis Suárez patičkou uvolnil Amancia Amara, jeho přihrávku převzal ve vápně Marcelino Martínez a celou akci zakončil tváří v tvář Jašinovi zcela volný Pereda. Nejlepší fotbalista světa za rok 1963 však na čáře zakročil pohotově.

25

Chusainov krásně prostrčil míč do uličky Čislenkovi, který už měl proti sobě posledního hráče. Zoco zvládl obranný skluz na jedničku, čistě odebral míč a založil protiútok.

24

V našlapaných ochozech to jen zahučelo. Ivanov přiťukl do strany Chusainovovi, jehož prudká střela šajtlí se otřela o boční síť.

23

Uprostřed prvního poločasu se stále hraje svižný fotbal, obě mužstva hrají technicky po zemi a míč putuje rychle z kopačky na kopačku. Pozorné obrany se však navzájem nepouštějí do větších šancí.

21

Kornějev napřáhl levačkou z uctivé vzdálenosti, španělská obrana přízemní střelu nepustila dál.

18

V souboji s Chusainovem upadl Zoco a píská se proti sovětské bráně. Z rychle rozehrané standardky vytěžili Španělé pouze autové vhazování kousek od rohového praporku.

16

Trestný kop domácích si pohlídal Jašin, jeho dlouhý výkop však končí až u jeho protějšku Iribara.

15

Španělský celek zkouší dlouhé nákopy za obranu, ovšem přesnost schází. Dvakrát mířil míč na kopačky běhavého Voronina, potřetí skáče až do Jašinovy náruče.

12

Také hosté se dostali k pěkné souhře na jeden dotek uprostřed hřiště, Amancio Amaro ji zastavuje jen s pomocí faulu.

11

Nebezpečně rozběhnutého Lapetru zastavuje čistě Mudrik.

10

Domácí zahrávali krátký roh z levé strany, Calleja však nenašel ve vápně nikoho ze spoluhráčů.

8

Sovětský svaz právě vstřelil branku!
Skvělý pas za obranu převzal od Čislenka GALIMZJAN CHUSAINOV a pohotovou střelou pod tělem chybujícího Iribara zajistil odchovanec Křídel Sovětů Kujbyšev (dnešní Samary) bleskové vyrovnání.

8

8. Galimzjan CHUSAINOV - 1:1

6

6. Jesús PEREDA - 1:0

6

Španělsko právě vstřelilo branku!
Držitel Zlatého míče Luis Suárez hladce prošel s pomocí rychlé narážečky sovětskou obranou, na jeho přesný centr nedoskočil Šestěrňov, zato za ním číhající Amaro ho sklepl hlavou a JESÚS PEREDA zblízka napnul síť.

5

Španělé zastavili sovětskou akci u vlastního rohového praporku a Suárez vyslal dlouhým pasem přes půl hřiště do brejku Martíneze. Lev Jašin dobře přečetl hru a výběhem za hranici šestnáctky šanci přerušil.

4

Před pokutovým územím byl lehce postrčen Marcelino Martínez a domácí dostali příležitost trestného kopu. Suárez však z 20 metrů překopl bránu soupeře.

2

Španělé si rychle mění posty, jejich kombinaci zakončil Amaro křížnou přihrávkou na rozběhnutého Peredu, který však míč nestihl na hřišti a od brány bude rozehrávat Jašin.

1

Španělský trenér Villalonga nezměnil semifinálovou sestavu, mužstvo SSSR nastoupilo s jednou změnou. Gusarova nahradil defenzivnější záložník Kornějev.

1

Utkání právě začalo.
Před samotným zápasem se na trávníku stadiónu Realu Madrid shromáždily desítky fotografů, kteří pořizují snímky nastoupených mužstev, zatímco kapela hraje hymny obou finalistů.
Domácí nastupují celí v modrém, Sověti v rudých tričkách a bílých trenýrkách.
Úvodní sestavy:

Španělsko: Iribar – Rivilla, Olivella /C/, Calleja – Zoco, Fusté – Lapetra, Suárez, Martínez, Pereda, Amaro

Sovětský svaz: Jašin – Aničkin, Šustikov, Šestěrňov, Mudrik – Voronin, Kornějev – Čislenko, Ivanov /C/, Ponědělnik, Chusainov

Rozhodčí: Holland (ENG).
Nominace Sovětského svazu:

Ramaz Urušadze (Kutaisi), Lev Jašin – Viktor Aničkin, Eduard Mudrik, Vladimir Glotov (všichni Dynamo Moskva), Albert Šestěrňov (CSKA Moskva), Viktor Šustikov – Valerij Voronin, Gennadij Gusarov (všichni Torpedo Moskva), Jurij Šikunov (Rostov na Donu), Alexej Kornějev – Galimzjan Chusainov (oba Spartak Moskva), Igor Čislenko (Dynamo Moskva), Viktor Ponědělnik, Oleg Kopajev (oba Rostov na Donu), Valentin Ivanov (Torpedo Moskva), Eduard Malofejev (Minsk)
Nominace Španělska:

José Iribar (Bilbao), José Casas (Las Palmas) – Feliciano Rivilla, Isacio Calleja (oba Atlético Madrid), Ferran Olivella – Josep Fusté (oba Barcelona), Enrique Collar (Atlético Madrid), Ignacio Zoco – Francisco Gento, José Araquistaín (všichni Real Madrid), Carlos Lapetra, Marcelino Martínez (oba Zaragoza), Luis Suárez (Inter Milán), Jesús Pereda (Barcelona), Amancio Amaro, José Veloso (oba La Coruña), Vicente Guillot (Valencia)
Výsledky obou finalistů v předcházejících kolech:

Předkolo
Španělsko – Rumunsko 6:0 (Guillot 3, Veloso, Collar, vlastní) a 1:3 (Veloso)
SSSR – volný los

Osmifinále
Španělsko – Severní Irsko 1:1 (Amaro) a 1:0 (Gento)
SSSR – Itálie 2:0 (Ponědělnik, Čislenko) a 1:1 (Gusarov)

Čtvrtfinále
Španělsko – Irsko 5:1 (Amaro 2, Martínez 2, Fusté) a 2:0 (Zaballa 2)
SSSR – Švédsko 1:1 (Ivanov) a 3:1 (Ponědělnik 2, Voronin)

Semifinále
Španělsko – Maďarsko 2:1 po prodloužení (35. Pareda, 112. Amaro – 84. Bene)
SSSR – Dánsko 3:0 (19. Voronin, 40. Ponědělnik, 87. Ivanov)
Hezké nedělní dopoledne, v němž se přeneseme do 21. června 1964 a podíváme se společně na historicky druhé finále Poháru evropských národů, přejmenovaného později na Mistrovství Evropy.
Soupeři v boji o zlato byli domácí fotbalisté Španělska a hosté ze Sovětského svazu.
Zápas to byl velmi pikantní, neboť před čtyřmi lety při premiéře evropského šampionátu odmítli Španělé na příkaz diktátora Franca proti sovětským fotbalistům nastoupit a čtvrtfinálový dvojzápas prohráli kontumačně. Sovětská sborná se pak po vítězstvích nad Československem a Jugoslávií na finálovém turnaji v Paříži stala historicky prvním mistrem starého kontinentu.
Ve finále se očekával také souboj dvou držitelů Zlatého míče pro nejlepšího fotbalistu Evropy z předchozích let – byli jimi španělský míčový kouzelník Luis Suárez a zkušený ruský brankář Lev Jašin.
Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 10:00.

Španielsko – Sovětský svaz

2:1

koniec (1:1)

Späť na online

Góly: 6. Pereda, 84. Martínez – 8. Chusainov

Střely na branku: 4:4. Střely mimo: 3:6. Rohy: 6:7. Ofsajdy: 0:0. Fauly: 17:19.

Španielsko: Iribar – Rivilla, Olivella /C/, Calleja – Zoco, Fusté – Lapetra, Suárez, Martínez, Pereda, Amaro

Sovětský svaz: Jašin – Aničkin, Šustikov, Šestěrňov, Mudrik – Voronin, Kornějev – Čislenko, Ivanov /C/, Ponědělnik, Chusainov

Rozhodca: Holland (Anglie)

Diváci: 79 115