Menu

Ďalšie

Cyklistika

Gent - Wevelgem 2023

Víťaz: Laporte

koniec udalosti (Van Aert)

26.03.2023, 14:00 • Martin Kožiak

Klasika Gent – Wevelgem 2023 sa nakoniec stala jasnou korisťou tímu Jumbo-Visma. Po úniku približne 50 km pred cieľom si dvojica Wout Van Aert a Christophe Laporte dokázali udržať veľký náskok až do samého záveru, kde najväčší favorit Van Aert sympaticky prenechal víťazstvo tímovému kolegovi Christophovi Laporteovi. Na treťom mieste skončil pretekár tímu Israel – Premier Tech Sep Vanmarcke.
Peter Sagan by sa mal umiestniť na niektorej z nižších priečok. (16:59:50)

Cieľ

O tretie miesto sa ale šprintovalo už niekoľko stoviek metrov pred cieľom. Nakoniec bol najrýchlejší Sep Vanmarcke, ktorý obehol Floriana Vermeerscha a Madsa Pedersena.

Cieľ

Wout Van Aert sa nakoniec rozhodol prenechať víťazstvo Christophovi Laporteovi, ktorý si tak pripisuje svoje 27. kariérne víťazstvo.

0,3 km

Nakoniec sa ale výrazne bojovať nebude, keďže tímoví kolegovia Laporte s Van Aertom dochádzajú v pokojnom tempe spoločne. Otázkou však zostáva, kto nakoniec bude víťazom.

1 km

Do posledného kilometru vstupuje ako prvý Van Aert. Laporte je ale hneď za ním a uvidíme, kto ako prvý nastúpi.

2 km

Mikkel Bjerg zaútočil v pelotóne a po tom, čo sa k nemu pridali aj Vermeersch a Vanmarcke vzíde tretí muž pretekov pravdepodobne z tejto trojice.

3 km

Laporte s Van Aertom už mieria do úplného finále a uvidíme, či sa bude nakoniec tešiť víťaz tohto preteku z roku 2021 alebo druhý cyklista z roku 2022.

5 km

Mohorič sa na mokrej ceste pošmyklo v zákrute a z boja o popredné priečky tak vypadáva. Vyzerá to ale tak, že si žiadne väčšie zranenie neprivodil a preteky dokončí.

6 km

Do popredia sa v pelotóne dostali jazdci ako Merlier, Pedersen, Mohorič, či Trentin.

7 km

Zatiaľ čo dvojica na čele sa už začína pripravovať na finálový súboj, tak v pelotón sa po sérii útokov rozdelil na viacero skupiniek.

10 km

Pred Laportom a Van Aertom je je posledných 10 km. Pelotón je za nimi o približne 2 minúty pozadu. Peter Sagan sa pravdepodobne v pelotóne už nenachádza ale o jeho odstúpení neprišli žiadne informácie. Pravdepodobne je tak niekde za pelotónom.

12 km

Vzdialenosť medi jednotlivými skupinami je 1390 metrov a pokiaľ sa nestane nič závažné, tak triumf si určite pripíše tím Jumbo-Visma.

14 km

Pretekári už prekonali posledné menšie stúpanie a do cieľa tak ostáva prakticky už len úplná rovinka.

18 km

Jasper Philipsen už pravdepodobne definitívne odpadol z pelotónu a do bojov o popredné miesta sa tak nezapojí.

23 km

Náskok dvojice na čele pretekov sa už začína približovať k dvom minútam a šance pelotónu na úspech sa naďalej znižujú.

27 km

Rozostup medzi únikom a pelotónom je viac než kilometrový. Laporte, ktorý by sa mohol stať len 4. Francúzom s víťazstvom na tejto klasike, sa pravidelne strieda s Van Aertom a čoraz viac to začína vyzerať, že sa o víťazstvo pobijú oni dvaja.

30 km

Do cieľa ostáva ešte 30 km a pelotón sa zatiaľ čelnej dvojici nepribližuje. Tím Jumbo-Visma mal v posledných 3 rokoch približne na každej druhej klasike jazdca na pódiu. Teraz však všetko nasvedčuje, že by holandský tím tam mohol mať až dvoch.

33 km

Wout Van Aert skutočne počkal na Francúza. Ich náskok je aj tak čoraz vyšší a má už 1 minútu a 10 sekúnd.

35 km

Dvojica na čele stúpa po kockách na vrchol jedného z najstrmších kopcov dnešných pretekov a Wout Van Aert sa dokonca na chvíľu odpojil od Laporteho. Po dokončení stúpania by sa ale tímoví kolegovia mali počkať.

Gent - Wevelgem 2023

Víťaz: Laporte

koniec udalosti (Van Aert)

Späť na online