Menu

Futbal

Kvalifikácia ME

Škótsko – Poľsko

2:2

koniec (1:1)

08.10.2015, 20:45 • Hampden Park, Glasgow • Vojtěch Balon (@VojtaBalon) cz

Fortuna: 2.9 3.25 2.57

Z mé strany je to již vše, dobrou noc a příště na počtenou! (22:48:09)
Do druhé půle vstoupili domácí aktivněji, za což byli odměněni vedoucím gólem Stevena Fletchera. Zdálo se, že se dnes bude v Hampdon Parku slavit, nicméně Shane Long vystřelil Irům vítězství nad Německem a ve čtvrté minutě nastavení námi sledovaného utkání z obrovského závaru před Marshallem vyrovnal v neskutečné formě hrající Robert Lewandowski!

Jelikož Skotové doma pouze remizovali s Polskem a Irové senzačně porazili Německo, fotbalová reprezentace země tradičních pánských sukní tak definitivně přišla o naději na postup na EURO 2016!

90+4

Konec zápasu.

90+4

90+4. Robert LEWANDOWSKI - 2:2

90+4

Polsko právě vstřelilo branku!
Neuvěřitelné, hosté v posledních sekundách vyrovnali, čímž podtrhli agonizující večer pro skotský fotbal – už je definitivně jasné, že tmavěmodří nepostoupí ani do baráže o EURO 2016! Přímý kop z kopačky Grosického nadělal v pokutovém území spoustu zmatků a neplechy. Míč se o tyč odrazil na kopačku ROBERTA LEWANDOWSKÉHO, jenž bez problémů uklidil míč do prázdné branky!

90+2

Trma-vrma v pokutovém území domácího týmu, ale neposedný míč nakonec David Marshall ukryl ve své moci.

90+1

90+1. Grzegorz Krychowiak (POL)

90+1

Právě zmiňovaný Grzegorz Krychowiak měl nyní na kopačce vyrovnání, ale jeho prudký přízemní projektil Marshall výtečně zlikvidoval!

90

Krychowiakův centr nikoho v bílém dresu nenašel. Poláci bodou mít na vyrovnání ještě čtyři minuty!

89

James McArthur cíleně za cenu nedovoleného zákroku přibrzdil rozehrávku hostí, polským fotbalistům se už čas setsakramentsky krátí.

88

Nyní se to pokusili změnit Łukasz Piszczek s Kamilem Grosickým, ale druhý jmenovaný nedokázal ideálně trefit centr z kopačky pravého krajního beka hostí.

87

Poláci mají obrovskou územní převahu, ale v předfinální a finální fázi jsou naprosto bezradní.

86

Jelikož Irsko po gólu Shanea Longa senzačně vede nad Německem, tříbodový zisk by momentálně Skotům byl platný jako mrtvému zimník. V Dublinu se rovněž bude hrát ještě nějakých pět šest minut, tak se nechme překvapit, jak oba dramatické zápasy dopadnou.

85

Russell Martin ve výskoku odhlavičkoval míč až na polovinu hřiště, polští reprezentanti budou muset začínat znovu.

84

Naposledy vystřídali i domácí, Jamese Forresta na hřišti nahradil Dorrans.

84

Žlutou kartu dostává Grzegorz Krychowiak (Polsko).

83

Střídání v týmu Polsko: ze hřiště odchází Jakub Błaszczykowski, přichází Pawel Olkowski.

82

David Marshall přesně odhadl místo, kam doletí centr Grosického z levé strany a jistě zalehl letící míč.

80

Zničehonic se ke střele ze zajímavé pozice dostal Łukasz Piszczek, nicméně jeho projektil z voleje o nějaký ten metr přestřelil Marshallovu klec.

78

Poláci se snaží až moc, právě z přemíry snahy pramenila tato chyba Błaszczykowského, jenž zcela zbytečně zasáhl míč a poslal jej do zámezí.

77

Grzegorz Krychowiak se ukopl a jeho přetažený centr skončil až v moci gólmana Davida Marshalla, na žádný závěrečný tlak to zatím nevypadá...

76

Russell Martin opět razantně odkopl míč až na opačný pól hřiště, Polákům zbývá na vyrovnání už jen čtvrthodina.

75

Ihned po svém nástupu na hřiště se James McArthur prezentoval zajímavým centrem z levé strany, který ale pro Fabiańského nakonec žádné nebezpečí neznamenal.

74

Střídání v týmu Skotsko: ze hřiště odchází Darren Fletcher, přichází James McArthur.

73

Skotové se už jen převážně brání, ale zatím se jim to daří. Domácí se nyní osvobodili dalším dlouhatánským odkopem.

72

Steven Whittaker se vrátil včas a zblokoval Błaszczykowského centr do zámezí. Poláci budou zahrávat rohový kop.

71

Střídání v týmu Polsko: ze hřiště odchází Maciej Rybus, přichází Jakub Wawrzyniak.

71

To platí i nadále, zoufalý a nekonstruktivní odkop kamsi nazdařbůh skončil až u Davida Marshalla, jenž má na rozehrávku spoustu času.

70

Míč je až u Łukasze Fabiańskiho, Poláci mají na vyrovnání už jen zhruba dvacet minut, nyní se jim však vůbec nedaří založit kloudnou akci.

69

Domácí poprvé vystřídali, poměrně nevýrazného Stevena Naismitha nahradil Shaun Maloney.

68

Žlutou kartu dostává Alan Hutton (Skotsko).

67

Pokus Stevena Fletchera postrádal gólové parametry, Fabiański bez sebemenších problémů zasáhl.

66

Skotové se bravurně brání a své hosty po vstřeleném gólu prakticky k ničemu nepouštějí, jaký to obrat oproti prvnímu poločasu...

64

Dalekonosnou kolmici vystihl vousatý zadák Grant Hanley a dopravil míč do zámezí, hosté budou alespoň vhazovat.

63

Střídání v týmu Polsko: ze hřiště odchází Arkadiusz Milik, přichází Tomasz Jodłowiec.

62

62. Steven FLETCHER - 2:1

62

Skotsko právě vstřelilo branku!
Domácí ještě drží naději na třetí příčku ve skupině, která zajišťuje účast v baráži! Ritchie přiťukl míč volnému STEVENU FLETCHEROVI, jenž parádní placírkou přeloboval Fabiańskiho a z poměrně ostrého úhlu zavěsil přesně ke vzdálenější tyči!

61

Whittaker našel na levém křídle rozběhnutého Jamese Forresta, ten ale o míč přišel, než bys řekl švec.

60

Błaszczykowského centr z pravé strany proletěl pokutovým územím bez povšimnutí, Skotové tak budou mít k dispozici autové vhazování.

58

Ritchieho centr na obsazeného Stevena Fletchera úspěch neslavil, druhý jmenovaný si nedokázal ideálně zpracovat prudký pas.

57

Krkolomně, leč přece dokázala skotská defenzíva odvrátit přízemní centr z kopačky Łukasze Piszczeka do bezpečí. Hosté ale nadále pokračují v kombinaci.

56

Domácí kapitán Brown nedovoleně zajel do Lewandowského, za což obdržel žlutou kartu.

55

Po minutě hry žádná změna, hra se očividně uklidnila. Jedná se jen o ticho před bouří?

54

Poláci znovu jen kombinují okolo půlící čáry, blíž ke svému gólmanovi je domácí nepouštějí. Skotové jsou ale týmem, který dnes potřebuje zvítězit...

52

Fltecher prodloužil centr Matta Ritchieho na nabíhajícího si Naismitha, nicméně opora Evertonu na prudký míč nedosáhla.

51

Tmavěmodří ale opět pouze odkopli kulatý nesmysl do zámezí, polští fotbalisté tak zůstanou nastěhováni na útočné polovině.

50

Robert Lewandowski dnes pálí ze všech pozic. Hostující snajpr nyní zkusil štěstí v pádu z bezprostřední blízkosti, nicméně Marshallovu svatyni vysoko přestřelil.

48

Následný rohový kop z kopačky Grosického už žádné nebezpečí neznamenal, Skotové se poté dlouhým odkopem osvobodili.

47

47. Arkadiusz Milik (POL)

47

Poláci okamžitě po začátku druhého poločasu zaútočili, Milikovu ránu ze skvělé pozice Marshall výtečně konečky prstů vyrazil do zámezí!

46

Začal druhý poločas.
Úvodní pětačtyřicetiminutovka je za námi. Polákům až neuvěřitelně dobře vyšel vstup do zápasu, už ve třetí minutě se totiž prosadil ve skvělé formě hrající Robert Lewandowski. Skoty inkasovaný gól poslal do kolen, domácí se jen bránili a mohli být rádi, že rána Jakuba Błaszczykowského v osmadvacáté minutě letěla těsně nad. S postupem času se ale tmavěmodří osmělili a před přestávkou měli více ze hry, z čehož vytěžili maximum – vyrovnávací gól z kopačky Ritchieho! Co přinese druhá půle? To se dozvíme ve 21:46.

45

První poločas skončil.

45

45. Matt RITCHIE - 1:1

45

Skotsko právě vstřelilo branku!
Domácí vsítili gól do šatny a ještě hlasitě promluvili do bojů o postup! Forrest se na pravé straně zbavil dvou bránících hráčů najednou a poté přízemním pasem našel volného MATTA RITCHIEHO, jenž z otočky zavěsil přesně pod břevno!

45

Polská akce poté ještě pokračovala, Lewandowski se však k hlavičce neprokousal a James Forrest zakládá protiútok.

44

Łukasz Piszczek se jako lasička protáhl po pravé straně až do vápna, ale jeho následnou přihrávku mířící do prostoru před Marshallem odkopl Grant Hanley do bezpečí.

43

Scott Brown v hlavičkovém souboji nedovoleně poslal k zemi Lewandowského, Poláci tak budou rozehrávat od půlící čáry.

42

Fabiański dlouho otálel s výkopem, rozhodčí Kassai ho musel důrazným hvizdem napomenout.

40

Do konce první půle již zbývá odehrát jen něco přes pět minut, domácí celek v posledních minutách konečně ožil, po změně stran se tedy ještě bude rozhodně na co koukat.

39

Pokus Jamese Forresta byl zblokován, dorážka Ritchieho mířila o několik metrů vedle pravé tyče. Následovat bude pouze odkop od Fabiańského svatyně.

38

Pazdan ale obejmul gólmana Marshalla, čímž mu znemožnil soustředit se na hru. Sudí Kassai si toho všiml a Skotové budou moci založit protiakci.

36

Marshallovi však poté příliš nevyšel odkop od jeho branky a z následné akce vytěžil Grzegorz Krychowiak rohový kop.

35

Błaszczykowského dalekonosný pas mířící na Macieje Rybuse byl až příliš přetažený, polský středopolař neměl sebemenší šanci míč zachytit na hrací ploše.

34

Na pravé straně se otevřel prostor Mattu Ritchiemu, jenž si míč navedl na hranici pokutového území a vypálil. Jeho pokus ale postrádal gólové parametry, Fabiański si bez problémů poradil.

33

Po Mączyńského faulu na Huttona Skotové zahrávali přímý kop, k jehož exekuci se postavil Matt Ritchie. Domácí záložník to nemyslel vůbec zle, ale Hanley byl v ofsajdovém postavení.

31

Steven Naismith povalil k zemi Lewandowského, Poláci tak budou mít k dispozici rozehrávku.

30

Půlhodina hry je za námi, svěřenci Adama Nawalky jsou i nadále jednoznačně aktivnějším týmem a svého hostitele prakticky k ničemu nepouštějí.

29

Skotové zahrávali rohový kop, jehož exekuce se – jak je již tradicí – ujal Matt Ritchie, ale ani tento centr neznamenal pro Fabiańského a spol. žádné nebezpečí.

28

28. Jakub Błaszczykowski (POL)

28

Obrovská šance hostů na zvýšení vedení! Fantom Lewandowski našel z pravé strany volného Jakub Błaszczykowského a následná rána záložníka Fiorentiny proletěla těsně nad břevnem Marshallovy svatyně!

26

Naismithův pokus zblokoval Kamil Glik. To byla snad první smysluplná akce domácích po hodně dlouhé době, což vyprodaný Hampden Park ocenil mohutným potleskem.

25

Lewandowski našel dlouhatánským centrem na levé straně rozběhnutého Kamila Grosického, nicméně ten se ukopl a jeho pas myšlený do prostoru před Marshallem nakonec skončil za Marshallem.

24

Naismith hledal na hranici šestnáctky Stevena Fletchera, ale ten si míč ani nezpracoval. Poláci míří do rychlého protiútoku.

23

Útočný faul Stevena Naismitha na Grosického zhatil snahu Skotů, hosté budou znovu rozehrávat z hloubi vlastní poloviny.

22

Žlutou kartu dostává Maciej Rybus (Polsko).

21

Tísněný Ritchie zkusil štěstí z krkolomné pozice, ale jeho pokus neměl naději na úspěch. Míč proletěl několik metrů nad Fabiańského svatyní.

20

Od Stevena Whittakera se míč nakonec odrazil do zámezí, k velké nespokojenosti domácích příznivců budou vhazovat Poláci.

19

Pazdan si vyměňuje přihrávky s Rybusem, hosté jsou očividně ve velké pohodě a nikam se zbytečně nehrnou. Dobře ví, že trpělivost růže přináší.

18

Domácí pouze odkopli míč ke Kamilu Glykovi, jenž má u půlící čáry spoustu prostoru k založení další akce Polska.

17

Hosté však nadále neohroženě kombinují, u míče je opět všudybyl Lewandowski.

16

Obávaný snajpr Robert Lewandowski se jako velká voda opět přihrnul do pokutového území, nicméně v dobré pozici místo střely zvolil přihrávku, jejíž trajektorii vystihl Alan Hutton a odkopl míč do bezpečí.

15

Skotští fotbalisté jsou zatím bezradní a jen těžko se dostávají za půlící čáru, natožpak do střeleckých pozic.

14

Ofsajd a v něm Robert Lewandowsi, Marshall si už staví míč k dlouhatánskému odkopu.

13

Ritchieho centr od rohového praporku z pravé strany dokázal Fabiański vyboxovat do bezpečí a Skotové se budou opět muset bránit.

12

Kamil Grosicki u postranní čáry zcela zbytečně zajel do Alana Huttona, hostující záložník může být rád, že z toho vyvázl bez žluté karty.

10

Útočný faul Łukasze Piszczeka však ofenzivní snažení polské reprezentace zhatil, domácí budou mít k dispozici rozehrávku z vlastní poloviny hřiště.

9

Adam Nawalka ve svém koženém křesle září spokojeností, Poláci nyní zakombinovali na útočné polovině a z dobrých dvaceti metrů napřáhl Mączyński, jehož pokus byl zblokován na rohový kop.

8

Centr Darrena Fletchera mířící na jeho jmenovce Stevena byl příliš prudký a kulatý nesmysl se dokutálel až do zámezí.

7

I mistr tesař se někdy utne. Robert Lewandowski nedokázal zpracovat skákavý míč, který skončil až u Davida Marshalla, strážce domácí svatyně.

6

Skotští fotbalisté jsou pod obrovským tlakem, takový start do zápasu si rozhodně nepředstavovali a z tribun se ozývá hlasitý pískot.

5

Błaszczykowského zákrok nebyl posouzen jako nedovolený, maďarský sudí Viktor Kassai nechává pokračovat ve hře.

4

Kanonýr Bayernu Mnichov opět dostal Davida Marshalla pod tlak, nicméně domácí gólman situaci dokázal vyřešit odkopem směrem k levé autové čáře.

3

3. Robert LEWANDOWSKI - 0:1

3

Polsko právě vstřelilo branku!
Už ve třetí minutě jdou naši severní sousedé do vedení – a hádejte, kdo je autorem gólu. Uhodli jste, je to ROBERT LEWANDOWSKI, jenž si na hranici ofsajdu zpracoval Milikovu kolmici a tváří v tvář Marshallovi se nemýlil!

3

Fabiański však mohl zůstat v klidu, Grzegorz Krychowiak se zmocnil míče a zakládá protiútok.

2

Matt Ritchie na pravé straně vybojoval autové vhazování, Skotové do zápasu vstoupili aktivněji a hosté si ještě pořádně nesáhli na míč.

1

Alespoň pro Skoty klíčové utkání této kvalifikace začalo, domácí hrají v tradičních tmavěmodrých dresech, zatímco Poláci do zápasu vyrukovali v bílém.

1

Utkání právě začalo.

Úvodní sestavy:

Skotsko: Marshall – Hutton, Martin, G. Hanley, Whittaker – Brown, D. Fletcher – Forrest, Naismith, Ritchie – S. Fletcher.
Náhradníci: McGregor, C. Gordon – Griffiths, G. Greer, Russell, McArthur, Berra, Rhodes, Maloney, Robertson, Dorrans, Ch. Martin.

Polsko: Fabiański – Piszczek, Pazdan, Glik, Rybus – Krychowiak, Mączyński – Grosicki, Błaszczykowski, Milik – Lewandowski.
Náhradníci: Boruc, Szczęsny – Jędrzejczyk, Wawrzyniak, Jodłowiec, Linetty, Borysiuk, Szukała, Cionek, Mila, Olkowski, Sobiech.

Rozhodčí: Viktor Kassai – György Ring, Vencel Tóth (všichni Maďarsko).

Zápas bude řídit zkušený maďarský sudí Viktor Kassai, jemuž budou na čarách asistovat jeho krajané György Ring a Vencel Tóth. Čtvrtým rozhodčím je další Maďar Peter Berettyán.
Jak již bylo zmíněno, Skotové nutně potřebují vyhrát obě svá zbývající utkání, aby si udrželi alespoň teoretickou naději na třetí příčku ve skupině "D", která zajišťuje účast v baráži. Ztráta na třetí Irsko je aktuálně čtyřbodová.

Naopak polská reprezentace si už dnes může zajistit přímý postup na EURO, zvítězí-li v Hampden Parku a také pokud Irové neporazí nadupané Německo. Polsko disponuje výtečným útokem, s devětadvaceti vstřelenými góly (průměr 3,63 branky na zápas!) je v tomto ohledu nejlepší v aktuálně probíhající kvalifikaci. O více než třetinu všech polských tref se postaral hvězdný šutér Robert Lewandowski, s deseti góly nejlepší střelec kvalifikace.

První vzájemný duel mezi těmito dvěma zeměmi hraný na národním stadionu ve Varšavě skončil dělbou bodů. Zápas se lépe vyvíjel pro Skoty, ale čtvrthodinu před koncem vyrovnal na konečných 2:2 Arkadiusz Milik.
Krásný fotbalový večer! Srdečně vás vítám u sledování textového přenosu ze zápasu kvalifikace o EURO 2016, v němž Skotsko, které nutně potřebuje tři body, doma vyzve rozjeté Polsko. Výkop je naplánován na 20:45, buďte s námi u toho!
Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:45.

Škótsko – Poľsko

2:2

koniec (1:1)

Späť na online

Góly: 45. Ritchie (Forrest), 62. S. Fletcher (Ritchie) – 3. Lewandowski (Milik), 90+4. Lewandowski

Karty:   56. Brown (SCO), 68. Hutton (SCO) – 22. Rybus (POL), 84. Krychowiak (POL)

Držení míče: 44 % : 56 %.
Střely na branku: 3:5. Střely mimo: 4:6. Rohy: 2:4. Ofsajdy: 1:1. Fauly: 12:7.

Škótsko: Marshall – Hutton, Martin, G. Hanley, Whittaker – Brown, D. Fletcher (74. McArthur) – Forrest (84. Dorrans), Naismith (69. Maloney), Ritchie – S. Fletcher.
Náhradníci: McGregor, C. Gordon – Griffiths, G. Greer, Russell, McArthur, Berra, Rhodes, Maloney, Robertson, Dorrans, Ch. Martin.

Poľsko: Fabiański – Piszczek, Pazdan, Glik, Rybus (71. Wawrzyniak) – Krychowiak, Mączyński – Grosicki, Błaszczykowski (83. Olkowski), Milik (63. Jodłowiec) – Lewandowski.
Náhradníci: Boruc, Szczęsny – Jędrzejczyk, Wawrzyniak, Jodłowiec, Linetty, Borysiuk, Szukała, Cionek, Mila, Olkowski, Sobiech.

Rozhodca: Viktor Kassai – György Ring, Vencel Tóth (všichni Maďarsko)