Menu

Futbal

Kvalifikácia na ME U21

Švédsko – Estónsko

5:0

koniec (3:0)

09.10.2015, 18:45 • Studentarnas Idrottspark • Skupina 6 • Petr Jiříček (@Petric32) cz

Fortuna: 1.11 8.3 15.5

To z mé strany i z tohoto utkání vše, přeji všem hezký zbytek pátečního večera. (20:37:57)
První půle o osudu tohoto zápasu definitivně rozhodla. Když šli krátce po začátku zápasu Estonci do deseti, vše se jim sesypalo a brzy inkasovali tři góly. Na nic se nezmohli. Po přestávce Švédové ztratili motivaci a hra byla taková nijaká, ale v závěru zápasu se domácí díky vydařeným střídáním přeci jen zvedli a zásluhou Ferhada Ayaze přidali další dvě trefy. Konečný stav 5:0 tak přesně vypovídá o průběhu zápasu.

90+2

Konec zápasu.

90+1

Švédsko právě vstřelilo branku!
V samém závěru zápasu se po kombinaci před pokutovým územím Švédů prosazuje FERHAD AYAZ. Ačkoliv nastoupil do zápasu na posledních patnáct minut, zařadil se ke dvougólovému střelci prvního dějství Engvallovi. Svou roli žolíka tak splnil na sto deset procent.

90+1

Rozhodčí nastavuje dvě minuty.

90

V poslední minutě zápasu vybojovali Švédové ještě jeden roh.

89

Dopředu se nyní natlačil také pravý bek Švédů Wahlqvist a spíše, jak se říká, takovou „šulačkou“ prověřil pozornost brankáře. Je z toho ale rohový kop.

86

Estonský Saliste je přichycen v ofsajdovém postavení.

85

Opět byl ve velice dobré příležitosti muž předešlého okamžiku Ayaz, ale Karofeld v brance Estonců znovu čaroval.

85

Vstřelený gól Švédy navnadil, vzpomněli si, jaká jízda to byla v prvním dějství.

84

Střídání v týmu Estonsko: ze hřiště odchází Ainsalu, přichází Kauber.

82

Asistenci formou milimetrově přesného centru si připsal Rakip, jenž na hřiště nastoupil 15 minut před Ayazem.

81

Švédsko právě vstřelilo branku!
Jen jsem to dořekl, zvyšují Švédové na rozdíl čtyř branek. Z ničeho nic najednou udeřil nový muž na hřišti FERHAD AYAZ, který do utkání nastoupil před čtyřmi minutami. Tomu se říká čuch na střídání.

80

Domácí publikum se své miláčky snaží alespoň na posledních deset minut druhé půle vyburcovat k nějaké aktivitě stále hlasitějším pokřikem „Sverige, Swerige (sverije)". Zatím marně.

78

Plynulé hře nenapomáhá ani série střídání.

77

Střídání v týmu Švédsko: ze hřiště odchází Mrabti, přichází Ayaz.

77

Střídání v týmu Estonsko: ze hřiště odchází Sappinen, přichází Peetson.

74

Hra je stále spíše vyrovnaná, nic pozoruhodného na hřišti nesledujeme. Větší váhu nemá smysl přikládat ani této nepřesné a dva metry nad břevno mířící střele Švédů.

72

Střídání v týmu Švédsko: ze hřiště odchází Engvall, přichází Nilsson.

69

Švédové se dopředu nehrnou, v poklidu si přihrávají na své polovině hřiště. Naplňují se tak mé obavy o tom, že si domácí v první půli odehráli vše potřebné, a nyní 45 minut jen dohrávají.

66

V rozmezí dvou minut se teď Švédové dopustili hned tří faulů. Druhý poločas evidentně hrají na půl plynu.

65

Lindelöf to zkoušel přímou střelou, ale Karofeldovi tentokrát mnoho starostí nenadělal. Brankář byl u své tyče s velkým předstihem.

64

Žlutou kartu dostává Hindrek Ojamaa (Estonsko) za podražení Olssona zezadu.

62

Střídání v týmu Švédsko: ze hřiště odchází Tankovič, přichází Rakip.

62

Estonci jsou nyní při chuti a Švédy mírně přehrávají. Sappinen ale pálil znovu nepřesně.

61

Estonský Saliste je přichycen v ofsajdu.

60

Šleinův centr našel Marina, jenž ale míří nepřesně.

59

Rohový kop vybojovali nyní také Estonci.

58

Střídání v týmu Estonsko: ze hřiště odchází Liivak, přichází Marin.

56

Po ose Tankovič – Karofeld, tedy zakončující a brankář, vznikl další zajímavý okamžik zápasu. Tentokrát vyšel vítězně gólman Estonska!

54

Standardku opět rozehraje dnes velice viditelný Augustinsson.

54

Švédové vybojovali první roh ve druhé půli, zasloužil se o to dobrým zákrokem brankář Karofeld, jen vyrazil míč padající pod břevno.

51

Muamer Tankovič se dopustil nedovoleného zákroku, což švédský nápor znovu odkládá.

48

Druhou část zápasu začali Švédové podobně, jako úvod zápasu. Nějaký postup k brance k vidění byl, ale stejně tak i drobné snahy Estonců, kteří nemají co ztratit.

46

Začal druhý poločas.
Druhý poločas začne přibližně v 19.47.
V úvodních minutách vypadalo utkání úřadujícího mistra Evropy své věkové kategorie s úplným trpaslíkem jako poměrně zajímavá a vyrovnaná podívaná. Jenže při první výraznější akci Švédů Estonci faulovali, po červené kartě Vihmannovi šli do deseti a pak už to s nimi šlo z kopce. Nápor Švédů narůstal, stejně tak kupa šancí, z nichž některé domácí nevyužili, jiné však ano. A ty byly rovnou tři. Na jedné se podílel také brankář Karofeld, jenž ale toto zaváhání vykompenzoval dalšími snad třemi chycenými góly. První půle toho zkrátka nabídla až přespříliš. Doufejme, že si Švédové nechali nějaký elán také na druhou část zápasu.

45+1

První poločas skončil.

45+1

První půle se dohraje na polovině Estonců, ale už jen formou klidné kombinace Švédů bez touhy zakončovat.

45

Rozhodčí Thorarinsson nastavuje v první půli jednu minutu.

45

Ten rozehraje také Augustinsson.

44

Augustinssonův centr si s obránci Estonska zahrál bago. Od jednoho ke druhému, ten ho s velkými problémy odkopával, jenže omylem jen za sebe, a tak byli všichni v modro-černo-bílých barvách rádi alespoň za roh.

44

Švédové se v posledních dvou minutách přeci jen ještě odhodlávají k závěrečnému tlaku.

42

Švédové v poklidu dohrávají první půli.

40

Ačkoliv se i tentokrát Estonci ubránili, Švédové je stále drží zavřené v jejich šestnáctce.

39

Obrana Augustinssonův centr odvrátila na roh. Ten už míří rozehrát Olsson.

39

Švédové vybojovali přímý kop ze své silné pravé strany. Hosté musejí být v nejvyšší pozornosti.

37

První půle nám pomalu překročí do své poslední pětiminutovky. Utekla nesmírně rychle. Pro Estonce to ale je spíše nekončící trýzeň.

36

Hallberg nechce zůstat pozadu a snaží se dorovnat dvougólového spoluhráče Engvalla. Odražený míč v šestnáctce napálil velkou silou, leč poněkud na úkor přesnosti. Ponaučení pro příště.

34

Až překvapivě mnoho potíží měl Ludwig Augustinsson se soupeřem tlačícím se k brance podél brankové čáry. Nakonec ale i s pomocí spoluhráčů nebezpečí zažehnal.

31

Švédsko právě vstřelilo branku!
Jen jsem dořekl, že Švédové lehce šetří síly, hned nám všem dokázali z jakého důvodu. GUSTAV ENGVALL napravil některé z nevyužitých šancí svých spoluhráčů z předešlých okamžiků a po sólo akci si elegantně vychutnal pod nohy mu padajícího brankáře Karofelda. Prázdnou branku poté nemohl minout. 3:0.

28

Nápor Švédu proti oslabenému soupeři hrajícímu v deseti hráčích má stále sílu, poslední desítky vteřin jsou ale spíše o kombinaci a hledání skulin v obraně, než o jedné tutovce za druhou, jak jsme to vídali v předešlých okamžicích. I Švédové si potřebují na pár minutek odpočinout.

25

Olsson přijímal další povedenou, tentokrát přízemní přihrávku z pro Estonce osudové pravé strany, míč si ale špatně zpracoval a zároveň tak na branku vyslal hodně nepovedený pokus, jenž brankář Karofeld ze dvou metrů pohodlně skryl v rukavicích. Situace pro něj mohla dopadnout ovšem mnohem hůře.

24

Tankovič se blýskl pěknými jeslemi, které nasadil jednomu z obránců soupeře, avšak zároveň přes něj na hranici velkého vápna přepadl. Tentokrát rozhodčí nepíská, to by už pro psychicky zdecimované Estonce bylo příliš.

22

Kapitán hostujícího celku Sappinen se snažil po delší době nečinnosti svého týmu provětrat brankáře Cajtofta, jenže pomalou a čitelnou střelu poslal mimo branku.

21

Švédové, a přiznávám, že ani, já si na chvíli nevydechnou. Zápas má obrovský náboj, byť z pohledu Estonců poněkud nešťastný.

20

Gustav Engvall měl na kopačce svůj druhý a celkově třetí gól. Skvělý míč, který dostal za obranu Estonců ale nezužitkoval a v jasné tutovce naopak nechal vyniknout Magnuse Karofelda. Gólman Estonců tak střídá vynikající momenty s gólovou hrubkou.

17

Toto utkání má ve své úvodní části skutečně šťávu jako hrom!

16

Tankovič mohl dokonat dílo zkázy a patnáctiminutovku hrůzy pro Estonce, jeho pumelice ale pouze orazítkovala břevno, které ještě dvě vteřiny poté rezonovalo.

15

Švédové definitivně odbourali jakýkoliv odpor Estonců, přibili je k vlastní šestnáctce a dost možná je otázkou času, než přijde také třetí trefa v jejich síti.

13

Švédsko právě vstřelilo branku!
Estonci si opět nepohlídali centrovaný míč z pravé strany, který opět našel hlavu vysunutého hráče v šestnáctce. Tentokrát jím byl MELKER HALLBERG, který v kombinaci s velice nepřesvědčivým zákrokem brankáře Karofelda zvyšuje na 2:0. 60 procent viny jde v tomto případě právě za gólmanem hostů.

12

Hráči ve žlutých dresech jsou po gólu jako polití živou vodou a znovu se hrnou vpřed.

10

Švédsko právě vstřelilo branku!
Krátce po zahrávaném rohu zamířil do šestnáctky Estonců centr zprava, míč našel přímo hlavu GUSTAVA ENGVALLA a Švédové vedou 1:0.

9

Následovat bude roh Švédů.

9

Ludwig Augustinsson se pochopitelně odhodlal k přímé střele, ale na brankáře Estonců si nepřišel. Karofeld byl ve střehu a míč reflexivně vyrazil nad břevno. Důležitý zákrok.

8

Červenou kartu za podražení do šestnáctky pronikajícího Engvalla dostává Madis Vihmann (Estonsko). Švédové navíc budou kopat standardku přímo z hranice pokutového území!

7

Brankář Estonců Karofeld si připisuje první zákrok utkání, proti střele zpoza pokutového území mu ale stačilo včas srazit nohy k sobě.

5

S nástupem Švédů do zápasu to nebude tak horké. Estonci prozatím sebevědomě drží míč a vyjma jedné dvouminutovky mají navrch.

3

Druhý výpad hostů v zápase zastavil praporek asistenta sudího. Ofsajd.

2

Švédové už dle očekávání vzali věci do svých rukou a hledají cestu vpřed.

1

Estonci se hned po rozehrávce vydali odvážně kupředu a akci dokonce zakončili střelou, ale tím vše pohaslo.

1

O úvodní výkop zápasu se postarali hostující Estonci hrající v barvách své národní vlajky, tedy v modro-černo-bílé kombinaci. Domácí Švédové hrají ve žlutém provedení a v první půli zprava doleva.

1

Utkání právě začalo.
Hráči obou týmů už jsou na hřišti, hymny jsou také za námi a utkání za maličký okamžik začne.
Úvodní sestavy:

Švédsko: Cajtoft – Wahlqvist, Lindelöf (C), Nilsson, Augustinsson – Mrabti, Tankovič, Fransson, Hallberg, Olsson – Engvall
Náhradníci: Johansson – Sandberg, Sonko Sundberg, Lundqvist, Rakip, Ayaz, Nilsson

Estonsko: Karofeld – Ojamaa, Vihmann, Avilov, Aloe – Slein – Liivak, Ainsalu, Sappinen (C), Saliste – Käit
Náhradníci: Aland – Paju, Juhkam, Peetson, Marin, Kauber, Kirss

Rozhodčí: Vilhjalmur Thorarinsson – Sigurdsson, Gunnarsson.
Estonci nejprve uhráli remízu s trpaslíkem ze San Marina a s tímto nikterak úchvatným výsledkem je čekalo duo soupeřů jiného kalibru. Jak proti Španělům, tak Chorvatům ale Estonci neukázali nic moc a prohráli 0:2, respektive 0:4. S úřadujícími mistry Evropy do 21 let Švédy tak zřejmě opět budou hrát jen o to, aby neutržili debakl.
Švédové mají v tomto kvalifikačním cyklu odehraný zatím jediný zápas, v němž zkraje září porazili 3:0 slaboučké San Marino. Na další celek z kategorie lehčích ve své kvalifikační skupině narazí seveřané dnes. Estonsko má oproti tomu odehrány již tři zápasy, což je zapříčiněno účastí Švédů na hlavním turnaji „malého Eura“ letos na začátku léta.
Vítejte při druhé podzimní reprezentační přestávce, která kromě uzavření kvalifikačního cyklu o EURO 2016 a přátelských zápasů zemí celého světa přináší také tradiční boje o evropský šampionát hráčů do 21 let. Tento kvalifikační cyklus teprve začal, přičemž všichni v hlavách máme ještě nedávný šampionát na české půdě, který ovládli Švédové. A právě ti se, byť s generačně pochopitelně poněkud obměněným kádrem, představí v tomto zápase s Estonskem. Hlavním rozhodčím utkání bude Islanďan Thorarinsson, jemuž budou pomáhat výhradně jeho krajané.
Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:45.

Švédsko – Estónsko

5:0

koniec (3:0)

Späť na online

Góly: 10. Engvall, 13. Hallberg, 31. Engvall, 81. Ayaz, 90+1. Ayaz

Karty:   64. Ojamaa (EST)   8. Vihmann (EST)

Švédsko: Cajtoft – Wahlqvist, Lindelöf (C), Nilsson, Augustinsson – Mrabti, Tankovič, Fransson, Hallberg, Olsson – Engvall
Náhradníci: Johansson – Sandberg, Sonko Sundberg, Lundqvist, Rakip, Ayaz, Nilsson

Estónsko: Karofeld – Ojamaa, Vihmann, Avilov, Aloe – Slein – Liivak, Ainsalu, Sappinen (C), Saliste – Käit
Náhradníci: Aland – Paju, Juhkam, Peetson, Marin, Kauber, Kirss

Rozhodca: Vilhjalmur Thorarinsson – Sigurdsson, Gunnarsson