Menu

Futbal

Holandská Eredivisie

FC Groningen – AZ Alkmaar

2:0

koniec (2:0)

23.10.2016, 14:30 • Euroborg, Groningen • 10. kolo • Michal Břuchanský cz

Tipsport: 3.2 3.65 2.1

Z tohoto zápasu je to vše, přeji Vám příjemný zbytek víkendu. (16:33:58)
Je dobojováno! AZ Alkmaar po třech remízových zápasů předvedl na hřišti Groningenu podprůměrný výkon a kvůli dvěma inkasovaným gólům z první půle si zaslouženě neodváží domů ani bod. Naopak domácí tým si po výborné první půli svůj náskok bez potíží pohlídal a nyní se raduje z vůbec první domácí výhry v sezóně, která Groningen vykopla z poslední osmnácté příčky na pozici třináctou.

90+6

Konec zápasu.

90+6

Hraje se už nad rámec nastaveného času, na hostujícím týmu už ale je vidět velká odevzdanost.

90+5

90+5. Mührenova hlavička letěla nad

90+5

V pětadevadesáté minutě si hosté přece jenom vypracovali jakous takous šanci, jenomže Robert Mühren po dlouhém centru k vzdálenější tyči hlavičkoval půl metru nad branku.

90+4

Alkmaar je v útočné fázi bezzubý. Čím blíž brance je, tím méně si ví rady. Na jeho prohře s posledním týmem tabulky se tak už asi nic nezmění.

90+3

Jeden z domácích hráčů se dobrou minutu a půl nezvedal ze hřiště, ale jen co tak učinil, tak už se až zázračně znovu naplno zapojil do bránění.

90+1

Druhý poločas je prodloužen o pět minut nastaveného času.

90

Bacunova kolmice do volného prostoru směřovala mimo dosah van Weerta, který ale donutil protihráče zahrát balón do zámezí.

89

Zelenobílí při této standardce balón víceméně odevzdali, ani to ale fanouškům náladu nekazí, domácí kotel už naplno slaví teprve druhou výhru v sezóně.

88

Groningenu se povedlo vymanit z obranného sevření a nyní na útočné polovině šetří čas při rozehrání rohového kopu.

87

Žlutou kartu dostává Wout Weghorst (AZ Alkmaar).

87

Menší závar před Padtem v žádné zakončení nevyústil, ve zmatku u malého vápna se lépe zorientovalo bránící mužstvo.

86

Žlutou kartu dostává Kasper Larsen (FC Groningen).

86

Domácí se definitivně zaměřili na bránění náskoku, po faulu van Nieffa na Jahanbakhshe navíc budou čelit zkrácenému rohu.

85

Larsen ukončil hostující výpad odkopem na roh, Bel Hassaniho centr z pravé strany ale přistál jen na hlavně obránce Groningenu.

84

Střídání v týmu FC Groningen: ze hřiště odchází Albert Rusnák, přichází Juninho Bacuna.

83

Hans Hateboer předvedl na pravé straně pěknou fotbalovou finesu, ani otočka kolem balónu mu ale nepomohla nacentrovat přes bránícího hráče.

82

A nevymyslí ani teď, dvacet metrů před Padtovou svatyní totiž hosté o balón přišli a museli se vrátit až na opačný konec hřiště k Rochetovi.

81

Utkání se nám velmi rychle dostalo do své závěrečné desetiminutovky a zatím nic nenasvědčuje tomu, že by jsme za malou chvíli viděli nějaký dramatický souboj o body. Alkmaar ani ve druhé půli doposavad nic nebezpečného nevymyslel.

80

Střídání v týmu FC Groningen: ze hřiště odchází Bryan Linssen, přichází Mimoun Mahi.

80

Hans Hateboer převzal vhozený míč a u velkého vápna se natlačil před Tila, aby z šestnácti metrů jen o pár decimetrů minul levou tyč Rochetovy brány!

79

Náznak rychlejší akce Groningenu skončil na pravé straněu Tibblika, jemuž protihráč ukopl balón do zámezí.

78

Střídajícímu Woutu Weghorstovi spadl míč na ruku, kterou měl daleko od těla, a tak se bude rozehrávat proti hostující brance.

77

Tom van Weert byl u balónu mnohem později než Haps, kterého zezadu zatáhl a jako druhý hráč za to dostal žluté napomenutí.

75

Domácí se na pravé straně vykombinovali ze hřiště a navíc si pomohli faulem. Pár sekund po rozehrávce Wuytense ale míč znovu získali.

74

Souza to nakonec vymyslel velmi chytře, zakončil totiž pár centimetrů za bližší tyč a Padt měl co dělat, aby balón před dorážejícím soupeřem udržel alespoň na brankové čáře.

73

Nespokojenost mezi domácími fanoušky sílí, nyní budou muset sledovat standardní situaci v podání Alkmaaru. Na střelu to ale není, míč je vedle vápna.

72

Bryan Linssen ve vzdušném souboji přišel k bolestivému šrámu, se kterým se odkutálel do zámezí. Pak se ale vydal poležet zpět do hřiště a za to uviděl žlutou kartu.

71

Střídání v týmu FC Groningen: ze hřiště odchází Jason Davidson, přichází Yoëll van Nieff.

70

Jason Davidson se podruhé během krátké chvíle těžce zvedá z trávníku a nyní už zřejmě bude muset být vystřídán.

69

Střídání v týmu AZ Alkmaar: ze hřiště odchází Fred Friday, přichází Robert Mühren.

69

Střídání v týmu AZ Alkmaar: ze hřiště odchází Ron Vlaar, přichází Wout Weghorst.

67

Dabney dos Santos Souza ho nerozehrál vůbec špatně, Derrick Luckassen u vzdálenější tyče z bezprostřední blízkosti Padta ale nepropálil.

66

Rohový kop pro Alkmaar.

65

Jahanbakhsh se na hranici šestnáctky neměl kam hnout, a tak zády brance zakončil nůžkami. Míč ale letěl jen doprostřed branky, což Padta příliš nevystrašilo.

63

Za zády Padta se teď poprvé rozvlnila síť! O podobu skóre se ale domácí bát nemusí, Iliass Bel Hassani totiž trefil branku z vnější strany.

62

Neujal se ani solidní pas od Hateboera, na který van Weert o kousíček nedosáhl.

61

Rusnák zastavil míč na brankové čáře, ovšem přes soupeřova obránce neodcentroval a nezískal ani roh.

59

Groningen ve druhé půli zatím nedostal prostor k žádným rychlým brejkům. U balónu jsou více hráči Alkmaaru, nicméně také oni na nějakou šanci čekají.

58

Souza byl u autové čáry rázně zastaven, po standardní situaci se ve vápně prodral ke střele Luckassen, jenomže z otočky minul.

57

Luckassen byl faulován Linssenem, hosté však ani tentokrát nedokázali založit nějakou kloudnější kombinaci.

55

Hodně vyběhnutý Padt odkopl jen do zámezí, ovšem jeho spoluhráči po vhazování balón velmi rychle získali.

54

Hosté se natlačili před šestnáctku, kde ale obrana Groningenu výborně zahustila prostor a nenechala své protivníky zakončit.

53

Až na třetí pokus se domácí vymanili z rohu hřiště, nicméně nepříliš povedený centr do vápna si hostující zadáci pohlídali.

52

Rusnák rozehrál nakrátko, ve spolupráci s Jenssenem ale získal pouze aut.

51

Šance domácích na vstřelení třetí branky ale stále žije, zelenobílí mají k dispozici rohový kop.

50

Protiútok Groningenu nevypadal vůbec špatně, z hostujícího pohledu vše zachránil až Vlaar, který před dvěma útočníky akrobaticky zastavil ideálně nasměrovaný centr z levé strany.

48

Druhá půle začíná velmi vlažně, Alkmaar se ve středu hřiště snaží něco vymyslet, jenomže zatím se mu to vůbec nedaří.

46

Střídání v týmu AZ Alkmaar: ze hřiště odchází Mattias Johansson, přichází Iliass Bel Hassani.

46

Začal druhý poločas.
Během poločasové pauzy panuje na stadionu Euroborg pohoda. Domácí tým na sobě v první půli nenechal znát, že mu patří v Eredivisie až poslední příčka, a díky gólům Linssena a van Weerta vede nad Alkmaarem už 2:0. Hostující tým má o čem přemýšlet, za celých pětačtyřicet mnut si totiž nevytvořil ani jednu sebemenší příležitost.

45+2

První poločas skončil.

45+2

45+2. Tom van Weert - 2:0

45+2

Groningen právě vstřelil branku!
No vida, domácí hráči dávají gól do šatny a velmi znepříjemňují mírně favorizovanému Alkmaaru odchod do kabiny. Rusnák na levé straně přenechal míč Linssenovi, který viděl ve vápně naprosto volného TOMA VAN WEERTA, na kterého tedy nacentroval a útočník Groningenu pak nikým nehlídán hlavou zakončil pod horní tyč.

45+1

Nastavují se 2 minuty.

45

Jeden z domácích hráčů se pěkně vyhl soupeři a prošel do vápna, v něm, ač atakován, šťastně předal míč do běhu Hateboerovi, ale ten z úhlu na dobře postaveného Rocheta nevyzrál.

44

Haps se na levé straně znovu dostal do obležení dvou hráčů, balón ani teď neztratil, nicméně Alkmaar u něj přesto dlouho nevydržel.

43

Sergio Padt velmi snadno zachytil přihrávku před jeho branku a rychle rozehrál. Linssen poté ale v hlavičkovém souboji fauloval a domácí gólman musí být znovu v pozoru.

42

Slovenskému šikulovi Albertu Rusnákovi se centr absolutně nevydařil, balón proletěl vysoko nad hlavami hráčů až do autu.

41

Johansson přišlápl nárt Toma van Weerta a zavinil tím domácí standardní situaci z blízkosti levé autové čáry.

40

Dabney dos Santos Souza ve vápně našel jenom kopačky bránících hráčů, kteří ani tentokrát nenechali Padta ve štychu.

39

Ridgeciano Haps se v rohu bil proti dvěma soupeřům a na Jenssenovi velmi chytře udělal rohový kop.

38

Nebezpečně vyhlížející Rusnákův pas z levé strany jenom proletěl skrz pokutové území, jeho kolegové už byli před míčem.

36

Alireza Jahanbakhsh je zatím nejviditelnějším mužem v červeném dresu, nyní zkusil vypálit z rohu vápna, jenže míč trefil velmi špatně a v pozoru museli být jen fanoušci za domácí brankou.

35

Sergio Padt vyběhl daleko ze své branky a před napadajícím Jahanbakhshem promáchl. Naštěstí ale byl blízko brankové čáry, a tak hostující útočník už neměl čas této chybky využít.

34

Linssen přihrál svůj pád po skluzu van Eijdena a rozhodčí naprosto správně nenařídil žádnou standardku ve prospěch Groningenu.

33

Jen co se míč dostal zpět do hry, tak přišel faul na domácí straně, na řadu tedy přichází rozehrávka Vlaara.

32

Domácí obrana si poradila s dvěma vysokými balóny do pokutového území, Davidson napodruhé sklepl míč do rukou Padta a ten s rozehrávkou nikam nespěchá.

31

Tom van Weert z levého konce pokutového území poslal míč jen mezi několik obránců, ti ho ale nezkrotili a v šanci se rázem zjevil Rusnák, který u druhé tyče ale nestihl s nečekaným balónem nic udělat a odrazil jej do autu.

30

Dlouhou kombinaci Alkmaaru přerušil útočný faul, po kterém si oba týmy několikrát vyměnily balón jako horký brambor.

29

Tempo hry nebylo v úvodu zápasu nikterak vysoké, po domácí brance navíc ještě více opadlo, a tak nyní nesledujeme žádný ofenzivní fotbal, jak bývá v Nizozemsku zvykem.

28

Dlouhý balón za obranu však Linssen neměl šanci dostihnout a rozehrávku si tak vyzkouší i strážce hostující svatyně.

27

Ten samý prohřešek ukončil akci i na druhé straně. Následuje rozehrávka v podání domácího gólmana Padta.

26

Jeden z hráčů ale špatně načasoval svůj náběh za obranu a vystavil se do správně odmávaného ofsajdu.

25

Van Weert skončil společně s van Eijdenem na zemi, sudí ale nechal hru pokračovat a dopředu vyráží domácí.

24

Mezitím se už hraje na útočné polovině Almaaru, který však zatím drží balón jen poblíž půlící čáry.

23

Hiariej byl měl být podle všech v pořádku, v zámezí trošku kulhá, ale to by měl rozchodit.

22

Postiženým hráčem je domácí záložník Tom Hiariej, který si ve středovém kruhu ublížil při skluzu na Guuse Tila.

21

Na hrací ploše zůstává ležet jeden z domácích hráčů, hra tak je na několik desítek sekund přerušena.

20

Další útočný výpad Groningenu zůstal bez jakéhokoliv zakončení, pomezní rozhodčí totiž uviděl ofsajd a zvedl praporek.

18

18. Bryan LINSSEN - 1:0

18

Groningen právě vstřelil branku!
Domácí jdou v osmnácté minutě do vedení! Balón se při rychlém přechodu do útoku dostal na pravou stranu k Hateboerovi, jehož parádní centr propadl přes jediného jeho spoluhráče k vzdálenější tyči, u které byl BRYAN LINSSEN a ten poměrně snadno doklepl balón do odkryté branky.

17

Jahanbakhsh roztáhl hru na levou stranu, z té přiletěl střílený pas před branku, kterou ale do autu srazil útočící hráč Fred Friday.

16

Nic takového se ale rozhodně nestalo, neboť Rusnákův centr doplachtil jen do připravených rukavic Rocheta.

15

Hra se po delší pauze přesunula na útočnou polovinu Groningenu, jenž po zablokovaném centru rovněž může zahrozit z rohového kopu.

13

Přímo z centru Guuse Tila nebezpečí nevyplynulo, odražený balón pak skončil na hranici vápna, nicméně Padt si s Wuytensovou první střelou mezi tři tyče poradil.

12

Po několika odrazech v pokutovém území přišla další střela, ta ale byla zablokovaná a Alkmaar tak bude kopat další roh.

11

Z pokračující akce se přeci jenom vyklubalo první zakončení, Alireza Jahanbakhsh z dvaceti metrů ale nevtěsnal míč mezi tři tyče.

10

Nakonec z toho byly hned dva centry z rohů hřiště, Till ale nic kloudného nevymyslel zprava ani zleva.

9

Hosté se rozhodli zaútočit po pravé straně, Mattias Johansson na kraji vápna neprošel přes skluzujícího protihráče, avšak získal pro svůj tým alespoň roh.

8

Simon Tibbling zasáhl míč rukou a do útoku snad vůbec poprvé pomalu vyráží i fotbalisté Alkmaaru.

6

Groningen se ve velmi vysokém počtu hráčů natlačil k samotné hranici pokutového území, muži v bílozeleném se k žádné střele ale nedostali a nyní kombinují uprostřed hřiště.

5

Jahanbakhsh se u střídaček doslova zamotal do Davidsona, krátce po získaném vhazování ale hosté o balón přišli.

4

Van Weert si zpracoval nákop z poloviny hřiště, jenže jeden ze stoperů jeho pokus o přehození gólmana srazil na rohový kop, s jehož bráněním si Alkmaar věděl rady.

3

Linssen sebral hostům balón ve velmi nebezpečném místě vedle vápna, on ani následně Davdson ale neodcentrovali přes clonící soky.

2

Z první útočné akce Groningenu nic nebylo, přihrávka na nejvysunutějšího hráče skončila až u brankáře Sergia Rocheta.

1

Úvodní výkop na velmi slušně zaplněném stadionu obstarali domácí, kteří nastupují v tradičních bílozelených barvách, zatímco jejich soupeři hrají celí v červeném.

1

Utkání právě začalo.
Úvodní sestavy:

FC Groningen: Padt (C) – Hateboer, K. Larsen, Reijnen, Davidson – Tibbling, Hiariej, Jenssen, Rusnák – van Weert, Linssen.
Náhradníci: van der Lei, van der Vlag – van Nieff, Maduro, Mahi, Sørloth, van der Laan, Bacuna, Hoesen, Idrissi.

AZ Alkmaar: Rochet – M. Johansson, van Eijden, Vlaar (C), Haps – Luckassen, Til, S. Wuytens – Jahanbakhsh, Friday, Souza.
Náhradníci: Coutinho – Mühren, Lewis, Weghorst, van Overeem, Garcia, Ouwejan, Helmer, B. Rienstra, Bel Hassani, Tanković..
Vzájemné zápasy

20.02.2016 Alkmaar – Groningen 4:1
20.09.2015 Groningen – Alkmaar 2:0
08.02.2015 Groningen – Alkmaar 2:4
25.10.2014 Alkmaar – Groningen 2:2
18.05.2014 Groningen – Alkmaar 3:0.
Mírným favoritem tohoto klání je hostující Alkmaar, který v předešlých třech kolech vždy jen remizoval, ale přesto mu s jednou jedinou porážkou patří solidní šestá pozice. To Groningenu se úvod sezóny vůbec nepovedl, z devíti zápasů vydřel jen jednu jedinou výhru, kvůli čemuž mu patří poslední osmnácté místo. Z něj ale ztrácí na dvanácté místo jen tři body, a tak jeho situace ještě není zdaleka kritická.
Všem fotbalovým fanouškům přeji příjemné chvíle při sledování textového přenosu ze zápasu desátého kola nizozemské Eredivisie. Od čtrnácti hodin a třiceti minut se podíváme na zoubek zápasu mezi domácím Groningenem a hosty z Alkmaaru.
Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 14:30.

FC Groningen – AZ Alkmaar

2:0

koniec (2:0)

Späť na online

Góly: 18. Linssen, 45+2. van Weert

Karty:   72. Linssen (GRO), 77. van Weert (GRO), 86. K. Larsen (GRO) – 87. Weghorst (ALK)

FC Groningen: Padt (C) – Hateboer, K. Larsen, Reijnen, Davidson (71. van Nieff) – Tibbling, Hiariej, Jenssen, Rusnák (84. Bacuna) – van Weert, Linssen (80. Mahi).
Náhradníci: van der Lei, van der Vlag – van Nieff, Maduro, Mahi, Sørloth, van der Laan, Bacuna, Hoesen, Idrissi.

AZ Alkmaar: Rochet – M. Johansson (46. Bel Hassani), van Eijden, Vlaar (C) (69. Weghorst), Haps – Luckassen, Til, S. Wuytens – Jahanbakhsh, Friday (69. Mühren), Souza.
Náhradníci: Coutinho – Mühren, Lewis, Weghorst, van Overeem, Garcia, Ouwejan, Helmer, B. Rienstra, Bel Hassani, Tanković.

Rozhodca: Dennis Higler