Menu

Futbal

Nemecká Bundesliga

Borussia Dortmund – Bayern Mníchov

1:3

koniec (0:2)

04.11.2017, 18:30 • Signal Iduna Park, Dortmund • 11. kolo • Jakub Kocourek (@kubikocourek)

: 3.65 4.1 2.2

Najväčšie derby nemeckého futbalu svojou kvalitou splnilo očakávania najmä v prvom polčase. Aj v druhej polovici zápasu sme však boli svedkami zaujímavého futbalu a videli sme aj ďalšie dva góly. Najskôr na rozdiel troch gólov v prospech Bayernu upravil aj so šťastím David Alaba, v závere obral Svena Ulreicha o čisté konto Marc Bartra. Mníchovčania dnes boli v drvivej väčšine zápasu lepším tímom a jeho víťazstvo je absolútne zaslúžené, naopak, kríza Borussie Dortmund pokračuje. S týmto konštatovaním sa s vami lúčim a prajem vám pekný zvyšok víkendu! (20:25:54)

90+3

Koniec zápasu.

90+3

Christian Pulisic sa šikovne zbavil Joshuu Kimmicha, jeho prízemný center však zastavil dnes skvelo hrajúci Niklas Süle a Der Klassiker sa tak končí víťazstvom Bayernu.

90+2

Potom, čo Bavori pred malou chvíľou prežili bez ujmy veľkú príležitosť Gonzala Castra, sa už teraz nikam neponáhľajú a snažia sa posledné desiatky sekúnd tohto zápasu ukontrolovať.

90+1

No a už to mohlo byť len o gól! Jadon Sancho vyzval na center Jeremyho Toljana, ktorý poslal prudký center "do ohňa", kde loptu tesne minul Gonzalo Castro!

90

V nadstavenom čase budeme hrať ešte tri minúty.

89

Borussia Dortmund sa tak predsa len dočkala streleného gólu a dá sa tak očakávať, že v nadstavenom čase poriadne podkúri defenzíve Bayernu Mníchov.

88

88. Marc Bartra (DOR) - 1:3

88

Dortmund dal gól! Nešlo to strelcom, tak sa napokon presadil MARC BARTRA. Ten je silný najmä v hre hlavou, no tentokrát si v pokutovom území prebral prihrávku od Christiana Pulisica a trafil to pravačkou skutočne parádne.

87

Dortmund teraz trochu využil nekoncentrovanosť Bayernu a v blízkosti pokutového územia hostí si vybojoval štandardnú situáciu z pomerne zaujímavej pozície.

86

Tak posledné minúty zápasu sa nám už len dohrávajú. ani jedno mužstvo sa už s ohľadom na aktuálny výsledok nikam nehrnie, loptu majú domáci futbalisti.

85

Arjen Robben dnes nemá dosť a znova sa chce pustiť proti Romanovi Bürkimu, no tentokrát ho nachytal asistent hlavného rozhodcu v postavení mimo hry.

84

Štvrtá rozhodkyňa Bibiana Steinhausová si teraz aspoň splnila svoju úlohu s číselnou tabuľkou, na ktorej singalizuje odchod z ihriska od Jamesa Rodrígueza, ktorého nahrádza Arturo Vidal.

83

Tobias Stieler sa síce netvári príliš príjemne, no napriek tomu to vyzerá, že posledné minúty zápasu predsa len odpíska on, a tak sa Bibiany Steinhausovej dnes nedočkáme.

82

Tobias Stieler sa snaží rozhýbať svoju pravú nohu, aj napriek tomu, že tribúny Singal Iduna Parku si pýtajú príchod Bibiany Steinhausovej na ihrisko.

81

Tak toto je pomerne kuriózny moment. Momentálne je hra prerušená z dôvodu zranenia hlavného rozhodcu Tobiasa Stielera, ktorý možno bude potrebovať vystriedať. To by bol zaujímavý moment, keďže štvrtou rozhodkyňou je dnes žena – Bibiana Steinhausová.

80

Desať minút pred koncom riadneho hracieho času registrujeme striedanie na oboch stranách. Z ihriska odchádza Andrij Jarmolenko, ktorého nahrádza Jadon Sancho. Na druhej strane zápas nedohrá Javi Martínez, ktorého nahradí Sebastian Rudy.

79

Christian Pulisic pekne preniesol hru na os ihriska na Maria Götzeho, ktorý ale neukázal nič iné, ako Šindži Kagawa, ktorého pred pár minútami nahradil, keď napálil loptu len do Matsa Hummelsa. O pár sekúnd sa v ofsajde ocitol Andrij Jarmolenko.

78

Bavori sa už ale nikam neponáhľajú a túto štandardnú situáciu rozohrajú nakrátko. O pár sekúnd už prišiel faul Roberta Lewandowského, ktorý v súboji zasiahol Jeremyho Toljana.

77

Dortmundu dnes ale nevychádza absolútne nič. Ani táto štandardná situácia, po ktorej Mníchovčania vyrazili do protiútoku, po ktorom striedajúci Rafinha vybojoval pre svoj tím rohový kop.

76

Julian Weigl na ľavej strane ofenzívy Borussie zahral na nervy Javimu Martínezovi, ktorý ho na hranici pokutového územia poslal k zemi, za čo vidí žltú kartu.

75

Keď to nejde, tak to nejde. Pierre-Emerick Aubameyang sa ocitol po peknej prihrávke do pokutového územia sám zoči-voči Svenovi Ulreichovi, no znova napálil loptu len do brankára Bayernu.

74

David Alaba dnešný zápas napokon nedohrá. Predsa len to vyzerá na trochu vážnejšie zdravotné problémy na strane rakúskeho obrancu Bayernu, ktorý tak púšťa do hry Rafinhu.

73

Jeremy Toljan posielal loptu pred Svena Ulreicha, no ani táto lopta nespôsobila problémy v defenzíve Bavorov, ktorí sa tak každou minútou približujú k víťazstvu.

72

Alaba už je na hracej ploche a v týchto chvíľach pomáha svojim spoluhráčom v defenzíve. Bayern sa zaparkoval pred vlastné pokutové územie, kde sa bránu menšiemu tlaku zo strany Borussie.

71

David Alaba bude potrebovať menšie ošetrenie od svojho lekárskeho tímu, no vyzerá to tak, že by bez nejakých väčších problémov mal pokračovať v zápase.

70

Momentálne sa chvíľu nehrá, keď na trávniku zostáva ležať David Alaba. Priznám sa, nevšimol som si, kde vznikli zdravotné problémy rakúskeho obrancu Bavorov.

69

Dortmund sa natlačil do ofenzívy, center z pravej strany zblokoval Niklas Süle, no následná štandardná situácia domácim absolútne nevyšla a Sven Ulreich si môže znova vydýchnuť.

68

Peter Bosz sa snaží ešte s týmto zápasom predsa len niečo spraviť a posiela na ihrisko ďalšieho futbalistu, ktorý pôsobil v drese obidvoch dnešných súperov, Maria Götzeho, ktorý nahrádza Šindžiho Kagawu.

67

67. David Alaba (BAY) - 0:3

67

Bayern dal gól! Keď sa to kazí, tak sa to kazí všetko. DAVID ALABA posielal skákavý center do pokutového územia, loptu minul Robert Lewandowski, tá prepadla cez Romana Bürkiho a James Rodríguez už kontroloval už len jej cestu do siete.

66

Borussia Dortmund v príležitosti a znova tu máme už "obohratú pesničku".Šindži Kagawa totiž v dobrej pozícii napálil loptu len do Niklasa Süleho.

65

David Alaba teraz zozadu "prebrúsil" členok Andrija Jarmolenka, za čo nemôže prísť iný trest pre rakúskeho beka Bavorov, ako žltá karta z rúk Tobiasa Stielera.

64

Robert Lewandowski mohol zavŕšiť hetrik. Arjen Robben znova prekabátil takmer celú defenzívu Dortmundu, keď vyslal do šance práve poľského kanoniera, no ten z ťažkého uhla bránu Romana Bürkiho minul.

63

Mats Hummels svojou šikovnou kolmicou prekvapil všetkých hráčov na ihrisku, no najmä svojho spoluhráča Roberta Lewandowského, ktorý proti jeho prihrávke ani nevyštartoval.

62

Christian Pulisic sa chcel prebiť individuálne cez Matsa Hummelsa, ten si ho ale veľmi skúsene odstavil telom a loptu bez problémov získal do svojej moci.

61

No a už je to všetko opäť nasťahované pred Romanom Bürkim, Kingsley Coman však cez Ömera Topraka neprehodil loptu do pokutového územia na Jamesa Rodrígueza.

60

Do pokutového územia Bayernu mierila vysoká lopta na dnes zatiaľ veľmi nevýrazného Pierrea-Emericka Aubameyanga, ktorého nádeje na akúkoľvek príležitosť "zrušil" Niklas Süle.

59

Blíži sa posledná polhodina riadneho hracieho času. Vyzerá to tak, že v pohode hrajúci Bayern má všetko pod kontrolou a kráča za dôležitým a prestížnym víťazstvom.

58

Ömer Toprak prišiel veľmi neskoro do súboja s Jamesom Rodríguezom, a napriek tomu, že tento kontakt bolel viac obrancu Dortmundu, tak práve on vidí žltú kartu.

57

Mníchovčania stratili loptu, a tak svoju akciu zakadá Borussia. Bavori ale predvádzajú aktívne napádanie rozohrávky súpera, a tak má domáci celok veľký problém niečo vymyslieť.

56

Jeremy Toljan teraz zviedol napínavý šprintérsky súboj s Kingsleym Comanom, z ktorého lepšie vyšiel obranca Borussie Dortmund, Bayern má však výhodu autového vhadzovania.

55

Arjen Robben je dnes jedným z najlepších hráčov na ihrisku. Jeden gól už dal, ďalší chcel pridať v tejto chvíli, jeho pokus však do ihriska zblokoval Ömer Toprak.

54

Joshua Kimmich teraz svojmu tímu príliš nepomohol, keď po odfláknutom defenzívnom zákroku daroval Borussii lacný rohový kop, s ním si však poradil Sven Ulreich.

53

Tentokrát sa proti pravidlám previnil spomenutý Joshua Kimmich, ktorý včas zastavil rozbiehajúceho sa Christiana Pulisica. Všetko sa to však deje vo veľkej vzdialenosti od Svena Ulreicha.

52

Marcel Schmelzer teraz zastavil prienik Arjena Robbena, napriek tomu musí kapitán Dortmundu zostať v pozore, keďže Joshua Kimmich vhadzuje už na polovici domáceho tímu.

51

Christian Pulisic prenikol až do pokutového územia cez dvojicu Kimmich-Süle a chcel odcentrovať pred Svena Ulreicha, no loptu na svojich spoluhráčov už posielal z tesného autu, a tak z toho napokon nič nebezpečné nebude.

50

Tak zápas pokračuje v obrovskom tempe z prvého polčasu. Potom, čo Dortmund prežil obrovskú šancu Lewandowského, v posledných desiatkach sekúnd preberá inciatívu na svoje kopačky.

49

Na opačnej strane mohlo platiť nedáš-dostaneš, Dortmund však pokračuje vo festivale zahodených šancí. Skvelú robotu odviedol Christian Pulisic, dvojica Aubameyang-Jarmolenko sa však pred odkrytou bránou nedohodla, a tak ich o jasný gól okradol David Alaba!

48

A už to mohlo byť o tri góly! To by však v bráne Dortmundu nemohol stáť fantastický Roman Bürki. Ten teraz vytiahol ďalší skvelý zákrok potom, čo z pravej strany centroval Arjen Robben a prudkou hlavičkou ho preveril Robert Lewandowski.

47

Dortmund sa okamžite vrhol do útoku a Andrij Jarmolenko posielal prudký center do pokutového územia, no loptu na rohový kop zblokoval Javi Martínez. Po štandardnej situácii z pravej strany páil vysoko nad Jeremy Toljan.

46

Druhý polčas otvorili rozohrávkou futbalisti domácej Borussie Dortmund. Ani jeden z trénerov počas polčasovej prestávky k zmene vo svojej zostave nesiahol, a tak jediným novým mužom na ihrisku oproti úvodnímu hvizdu, je Jeremy Toljan.

46

Začal sa druhý polčas.
Prvý polčas veľkého derby Der Klassiker zniesol veľmi prísne kritéria kvality futbalu. Sledovali sme pomerne otvorených 45 minút z oboch strán, veľké príležitosti na oboch stranách. Oveľa väčšiu aktuálnu psychickú pohodu však potvrdil mníchovský Bayern, ktorý po dvoch pekných góloch Arjena Robbena a Roberta Lewandowského vyhráva v Signal Iduna Parku 0:2. Domáci futbalisti odchádzali do kabín za piskotu vlastných fanúšikov, tak uvidíme, čo to s ich výkonom spraví v druhom polčase. Zatiaľ trpia najmä na zahadzovanie šancí, keď len Andrij Jarmolenko nepremenil dve tutovky. Aby toho nebolo málo, v závere prvého polčasu sa BVB zranila defenzívna opora Sokratis Papastathopoulos.

45+1

Prvý polčas sa skončil.

45+1

Borussia Dortmund to ešte skúsila po svojej pravej strane, pri postrannej čiare však dobre zapracoval defenzívny štít Thiago Alcântara, ktorý Andrija Jarmolenka ďaleko nepustil.

45

V prvom polčase sa bude nadstavovať ešte jedna minúta.

44

Neuvriteľné, čo dnes zahadzujú hráči Borussie! Šindži Kagawa v pokutovom území odovzdal loptu do jasnej pozície Andrijovi Jarmolenkovi, no ten dnes po druhýkrát napálil loptu len do Svena Ulreicha!

43

Tak teraz si Bavori trochu nerozumeli v kombinácii na pravej strane ofenzívy, a tak bude Roman Bürki odkopávať loptu od vlastnej brány.

42

Bayern má tento zápas absolútne pod kontrolou a s blížiacim sa koncom prvého polčasu manévruje s loptou na polovici Borussie Dortmund. Nikam sa však neponáhľajú.

41

Sokratis Papastathopoulos napokon po kontakte s Kingsleym Comanom nebude môcť pokračovať v zápase. Ešte to na pár desiatok sekúnd skúsil, no v tejto chvíli už prepúšťa svoje miesto Jeremymu Toljanovi.

40

Christian Pulisic si chcel individuálnym prienikom cez Joshuu Kimmicha vypýtať rohový kop, no Kimmich túto situáciu zvládol, a tak je z toho lopta pre Bayern.

39

Dvojgólové vedenie Mníchovčanov je absolútne zaslúženým vyústením doterajšieho diania v prvom polčase. Borussii Dortmund sa do týchto chvíľ príliš nedarí najmä v medzihre, a tak sa do zakončenia zostáva len veľmi výnimočne.

38

38. Robert Lewandowski (BAY) - 0:2

38

Bayern dal gól! Tak toto bola futbalová paráda! Arjen Robben roztiahol hru doprava na Joshuu Kimmicha, ten centrom do pokutového územia našiel ROBERTA LEWANDOWSKÉHO, ktorý zvolil akrobatické zakončenie pätičkou a po teči Juliana Weigla lopta zapadla za chrbát Romana Bürkiho! Nádherný futbalový moment!

37

Medzitým Bayern rozohrával rohový kop, napriek tomu, že priame ohrozenie brány Romana Bürkiho neprišlo, hostia však zostávajú v tlaku s loptou vo svojej moci.

36

Sokratis naďalej zostáva ležať na hracej ploche a pravdepodobne bude musieť byť vystriedaný. Ešte predtým však bude musieť opustiť ihrisko, keďže bol ošetrovaný priamo na hracej ploche.

35

Tak toto sú veľmi nepríjemné momenty pre domáceho trénera Petra Bosza. Sokratis Papastathopoulos totiž pri svojom pokuse o zblokovanie centra Kingsleyho Comana utrpel zranenie pravej nohy a zatiaľ to na jeho pokračovanie v zápase nevyzerá.

34

Robert Lewandowski teraz predviedol svoju veľkú genialitu. Najskôr bol síce sám prekvapený z toho, že po dlhom pase od Niklasa Süleho nebol v ofsajde, no následne nechýbalo veľa, aby sa presadil sám proti pätici súperov na hranici pokutového územia Dortmundu.

33

Tak po fantastickej trojminútovke sa nám hra trochu upokojila, keď na hracej ploche zostáva ležať Thiago Alcântara, hostia budú rozohrávať štandardnú situáciu na polovici ihriska.

32

Úžasná pasáž pokračuje! Bayern zlyhal pri návrate do obrany po zbabranom rohovom kope, čo využil Šindži Kagawa na svoj individuálny prienik, no veľmi tesne minul ľavú žrď brány Svena Ulreicha!

31

31. Robert Lewandowski (BAY)

31

Tak teraz je to parádne futbalové predstavenie! Bayern podnikol takmer okamžite rýchly protiútok, Kingsley Coman vyzval na koncovku Roberta Lewandowského, ktorého ale vychytal fantastický Roman Bürki!

30

30. Andrij Jarmolenko (DOR)

30

Neuvriteľné, čo teraz zahodil Andrij Jarmolenko! Bayern stratil loptu na polovici ihriska, potiahol ju Gonzalo Castro, odovzdal ju Jarmolenkovi, ten ale napálil loptu do Svena Ulreicha!

29

Robert Lewandowski si toho dnes vytrpí skutočne veľa pri svojom aktívnom pohybe. V tomto momente ho veľmi nepríjemne vo vzduchu nakopol Julian Weigl, čo neušlo pozornosti Tobiasa Stielera.

28

Šindži Kagawa chcel prekvapiť kolmicou na Pierrea-Emericka Aubameyanga defenzívu Mníchovčanov, no Japoncova prihrávka nebola dobre načasovaná. Aubameyang sa pre svoje ofsajdové postavenie nemohol do hry zapojiť.

27

O pár sekúnd neskôr už však Roman Bürki zasahovať musel, keď zo vzduchu stiahol do svojich rukavíc nakopávanú loptu z kopačky Davida Alabu.

26

Arjen Robben hrá dnes pri veľkej chuti. Holanďan teraz peknou prihrávkou našiel v pokutovom území Roberta Lewandowského, ten ale neprekabátil dobre pozične pracujúceho Sokratisa Papastathopoulosa.

25

Roman Bürki si pripísal azda najjednoduchší zákrok zápasu, keď skryl vo svojej náruči nákopdo vlastného pokutového územia na Roberta Lewandowského.

24

Dortmundu to zatiaľ kombinačne príliš nejde, a tak to domáci skúšajú vysokými loptami. Teraz však Ömer Toprak svojim nákopom do pokutovéhgo územia našiel Andrija Jarmolenka vo výraznom ofsajde.

23

Pokračuje séria mimoriadne tvrdých súbojov. Najskôr píšťalka Tobiasa Stielera mlčala po kontakte Matsa Hummelsa so Šindžim Kagawom v pokutovom území Bayernu, následne však už je lopta prisúdená Dortmundu po faule Thiaga Alcântaru.

22

Napriek tomu majú po polovici prvého polčasu jednoznačne viac z hry hostia, ktorí zatiaľ držia loptu vo väčšine priebehu zápasu vo svojej moci a tlačia tak súpera do hlbokej defenzívy.

21

Tak posledné sekundy sa hrajú vo veľkom tempe. Najskôr po chybe Marcela Schmelzera Bayern Romana Bürkiho neohrozil, o pár sekúnd neskôr Sven Ulreich musel boxovať prudký center Christiana Pulisica na Pierrea-Emericka Aubameyanga.

20

Robert Lewandowski odvádza veľkú prácu pre mužstvo, keď z pozície hrotového útočníka chodí prehusťovať priestor do stredu poľa a zbierať tak vysoké lopty. Aj vďaka jeho práci sa teraz Mníchovčania znova nasťahovali pred pokutové územie Dortmundu.

19

Na opačnej strane sa po dlhšom čase o odpoveď pokúsila Borussia, Šindži Kagawa s Andrijom Jarmolenkom to v pokutovom území ale príliš prešpekulovali a napokon sa nedostali ani k streleckej koncovke.

18

No a Bavori pokračujú v aktivite, Kingsley Coman točil center z ľavej strany smerom na bránu, Robertovi Lewandowskému chýbali centimetre, aby loptu nasmeroval do siete!

17

17. Arjen Robben (BAY) - 0:1

17

Bayern dal gól! Posledné minúty jednoznačne patrili Mníchovčanom, ktorí sa tak dostávajú do pomerne zaslúženého vedenia. Do tejto kombinácie sa zapojilo hneď niekoľko futbalistov, James Rodríguez sa neulakomil, pekne našiel ARJENA ROBBENA a ten predviedol svoju typickú "obaľovačku", Roman Bürki bol bez šance!

16

Tak toto bol veľmi kontroverzný moment. Pred pokutové územie Dortmundu mierila kolmica na Roberta Lewandowského, ktorého ale skvelým sklzom od lopty ozbrojil Sokratis Papastathopoulos.

15

Bayern sa teraz usadil pred pokutovým územím súpera, no Dortmund dokázal jeho kombináciu vytlačiť dokonca až ku gólmanovi Svenovi Ulreichovi.

14

Kingsley Coman sa snažil prejsť cez Marca Bartru, no tentokrát na španielskeho beka nevyzrel, loptu stratil a vhadzovať tak bude Borussia Dortmund.

13

Robert Lewandowski sa dostal do kontaktu so Šindžim Kagawom na hranici poliaceho kruhu, kde napokon poľský superkanonier vybojoval nedovolený zákrok.

12

Prvý zaujímavý moment zápasu. Sokratis Papastathopoulos vymyslel nádhernú kolmicu od polovice ihriska až na hranicu pokutového územia na Pierrea-Emericka Aubameyanga, Gabončana v poslednej chvíli skvelým defenzívnym zákrokom odstavil Niklas Süle.

11

No a teraz sa poriadne nasrdený Robert Lewandowski dostal do slovnej konfrontácie s hlavným arbitrom, keď sa mu nepáčil jeho verdikt proti útočníkovi Bayernu po zákroku na Ömera Topraka.

10

Robert Lewandowski sa najskôr previnil voči pravidlám, čo neušlo pozornosti hlavného rozhodcu, no o pár sekúnd už bol v kombinácii s Jamosom Rodríguezom, no loptu si spracovať nedokázal.

9

No a Tobias Stieler si už robí poriadky. Marcel Schmelzer totiž vo vzdušnom súboji veľmi nepríjemne zasiahol lakťom do tváre Joshuu Kimmicha, za čo vidí žltú kartu.

8

Marcel Schmelzer najskôr pomerne zložito spracovával prihrávku od Ömera Topraka, následne prihral Christianovi Pulisicovi, ktorý ale v zložitej pozícii proti Joshuovi Kimmichovi loptu stratil.

7

Arjen Robben si narazil s Jamesom Rodrígezom, pokúsil sa vniknúť do pokutového územia svojim typickým spôsobom, no ten má veľmi dobre prečítaný kapitán Dortmundu Marcel Schmelzer.

6

Dá sa očakávať, že dnešný zápas budú sprevádzať obrovské emócie. Prvý menší konflikt sme videli medzi Davidom Alabom a Marcom Bartrom, ktorý ale veľmi skúsene vyriešil rozhodca Tobias Stieler.

5

Teraz však rakúsky ľavý bek Bavorov Alaba vybojoval dobrou kontrolou lopty nedovolený zákrok na polovici ihriska od útočníka súpera Andrija Jarmolenka.

4

David Alaba teraz v priebehu pár sekúnd dvakrát nepotešil svojich spoluhráčov. Najskôr pri postrannej čiare nespracoval ľahkú prihrávku Thiaga Alcântaru a následne neprihral na Javího Martíneza.

3

Gonzalo Castro chcel loptou po vzduchu prehodiť obranu súpera, túto situáciu si však skúsene postrážil Mats Hummels, ktorý tak Pierrea-Emericka Aubameyanga do samostatného úniku nepustil.

2

Úvodná minúta síce patrila Borussii, Pierre-Emerick Aubameyang dokonca centroval aj pred Svena Ulreicha, no Niklas Süle jeho center bez problémov odvrátil. Následne zo svojej úvodnej ofenzívnej aktivity nič výraznejšie nevyťažili ani futbalisti Bayernu.

1

Der Klassiker sa začal rozohrávkou hostí z Mníchova. Na úvodný hvizd Tobiasa Stielera sme si museli chvíľu počkať, a to z pomerne prozaického dôvodu. Gólman Borussie Dortmund si totiž v šatni zabudol brankárske rukavice.

1

Stretnutie sa práve začalo.
Úvodné zostavy:

Borussia Dortmund: Bürki – Bartra, Papastathopoulos, Toprak, Schmelzer (C) – Weigl – Kagawa, G. Castro – Jarmolenko, Aubameyang, Pulisic.
Náhradníci: Weidenfeller – Guerreiro, M. Götze, Şahin, Sancho, Schürrle, Toljan.

FC Bayern Mníchov: Ulreich – Kimmich, Hummels, Süle, Alaba – Th. Alcântara, Javi Martínez – Robben (C), James Rodríguez, Coman – Lewandowski.
Náhradníci: Starke – J. Boateng, Rafinha, Rudy, Tolisso, Wriedt, Arturo Vidal.

Rozhodca: Tobias Stieler.
Vážení fanúšikovia!

V nemeckej futbalovej Bundeslige sa počas tohto víkendu odohrá 11. kolo. V rámci jeho programu nás čaká najväčšie derby, aké v krajine úradujúcich majstrov sveta poznajú – Der Klassiker medzi Borussiou Dortmund a Bayernom Mníchov. Títo dvaja rivali prežívajú v aktuálnej sezóne veľmi rozdielne príbehy, a tak sa je dnes večer rozhodne na čo tešiť. Čas úvodného výkopu je stanovený na 18:30.

BORUSSIA DORTMUND

Borussia Dortmund odštartovala sezónu vo veľkom štýle, keď prvú ligovú prehru utrpela až v 8. kole a aby toho nebolo málo, tak v prvých siedmich zápasoch inkasoval len dva góly. Potom však prišla porážka od RB Lipsko, ktorá všetko zmenila. Od tohto duelu totiž BVB získalo v troch zápasoch len jediný bod. Naposledy pomerne prekvapujúco podľahol Dortmund aj Hannoveru a to po výsledku 2:4. Aby toho pre tím trénera Petra Bosza nebolo málo, tak počas týždňa uhral v domácom prostredí len remízu v rámci základnej skupiny Ligy majstrov s cyperským APOEL FC 1:1 a poriadne si tak skomplikoval boj o postup do osemfinále. Napriek trápeniu z posledných týždňov sa Borussia môže pochváliť najlepšou ofenzívou v celej Bundeslige. Doposiaľ prekonali jeho strelci súperových brankárov už 27-krát. Azda nikoho neprekvapí, že najlepším strelcom tímu je Pierre-Emerick Aubameyang. Gabončan má na svojom konte už 10 presných zásahov. Na druhej strane, už sme spomínali veľké problémy defenzívy na čele s Romanom Bürkim. Trénerovi Petrovi Boszovi robí vrásky na čele aj zdravotný stav viacerých jeho zverencov – zranenia hlásia Erik Durm, Marco Reus, Sebastian Rode, Łukasz Piszczek. Aby toho nebolo málo, v súboji s Hannoverom sa nechal vylúčiť mladý obranca Dan-Axel Zagadou.

BAYERN MNÍCHOV

Suverén Bundesligy z posledných rokov Bayern Mníchov naznačil pokles formy už počas prípravného obdobia- Slabšie výkony a napokon aj horšie výsledky ho sprevádzali aj v úvode ligového ročníka, čo malo za následok aj odvolanie trénera Carla Ancelottiho, ktorého nahradil Jupp Heynckes. Pod týmto skúseným kormidelníkom sa Bavori rozbehli natoľko, že momentálne už sú na čele tabuľky s trojbodovým náskokom na svojho dnešného súpera a veľkého rivala. Dokopy ich nazbierali už dvadsaťtri. Mníchovčania napriek pomalšiemu štartu do súťaže, keď prekvapujúco postrácali niekoľko bodov, majú najlepšiu defenzívu zo všetkých bundesligových celkov. V desiatich dueloch inkasovali len sedemkrát. A to v ich bráne absentuje jeden z najlepších brankárov posledných rokov Manuel Neuer. Na rozdiel od Borussie sa Bayernu počas týždňa v Lige majstrov darilo, keď síce s „odretými ušami“ zvíťazil na ihrisku Celticu Glasgow tesne 1:2. Úradujúci nemecký majster je síce momentálne vo forme, no napriek tomu aj Jupp Heynckes má veľké problémy so skladaním svojej základnej zostavy. Okrem spomínaného Manuela Neuera v posledných dňoch trápili zdravotné problémy aj najlepšieho strelca tímu Roberta Lewandowského, ktorý síce vynechal zápas so Celticom, no dnes by v zostave svojho tímu chýbať nemal. To sa ale nedá povedať o jeho kolegovi z ofenzívy Thomasovi Müllerovi, ktorého trápi zranené stehno. Už dlhšiu dobu sa zo zranení zotavujú aj Juan Bernat s Franckom Ribérym.

História vzájomných zápasov týchto dvoch veľkých rivalov je mimoriadne bohatá. Zaujímavosťou je, že v posledných troch vždy padlo päť gólov. Poslednýkrát sa Borussia s Bayernom stretli v dueli o Nemecký superpohár, ktorý po veľkej dráme a víťazstve 3:2 napokon získali Bavori. Verme, že aj dnes sa v Signal Iduna Parku dočkáme veľkej reklamy na futbal.
Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 18:30.

Borussia Dortmund – Bayern Mníchov

1:3

koniec (0:2)

Späť na online

Góly: 88. Bartra – 17. Robben, 38. Lewandowski, 67. Alaba

Karty:   9. Schmelzer (DOR), 58. Toprak (DOR) – 65. Alaba (BAY), 76. Javi Martínez (BAY)

Držení míče: 49 % : 51 %.
Střely na branku: 4:5. Střely mimo: 5:2. Rohy: 4:3. Ofsajdy: 2:4. Fauly: 12:16.

Borussia Dortmund: Bürki – Bartra, Papastathopoulos (41. Toljan), Toprak, Schmelzer (C) – Weigl – Kagawa (68. M. Götze), G. Castro – Jarmolenko (80. Sancho), Aubameyang, Pulisic.
Náhradníci: Weidenfeller – Guerreiro, M. Götze, Şahin, Sancho, Schürrle, Toljan.

Bayern Mníchov: Ulreich – Kimmich, Hummels, Süle, Alaba (74. Rafinha) – Th. Alcântara, Javi Martínez (80. Rudy) – Robben (C), James Rodríguez (84. Arturo Vidal), Coman – Lewandowski.
Náhradníci: Starke – J. Boateng, Rafinha, Rudy, Tolisso, Wriedt, Arturo Vidal.

Rozhodca: Tobias Stieler