Menu

Futbal

Liga majstrov

FC Bazilej 1893 – Manchester United

1:0

koniec (0:0)

22.11.2017, 20:45 • St. Jakob-Park, Bazilej • 5 • Skupina A • Viktor Kalinács

Tipsport: 4.57 3.51 1.91

Ja vám ďakujem za pozornosť a prajem príjemný zvyšok večera. (22:42:24)
Manchester United nezvládol mečbal, definitíva postupu sa tak odkladá až na posledné kolo. Bazilej môže naďalej snívať o pokračovaní v Lige majstrov, postaral sa o to gólom do poloodkrytej brány Michael Lang. Hostí môže mrzieť premárnenie viacerých dobrých šancí v prvom polčase, Švajčiari boli anglickému gigantovi minimálne vyrovnaným súperom, aspoň čo sa druhého dejstva týka.

Bazilej v zápase pravdy poráža Manchester United doma 1:0.
Držení míče: 38 % : 62 %.
Střely na branku: 6:4. Střely mimo: 5:8. Rohy: 4:6. Ofsajdy: 0:1. Fauly: 7:14.

90+3

Koniec zápasu.

90+3

Ani z tohto vyrovnávajúci gól nebude, Bazilej zostáva v hre o postup do play-off Ligy majstrov.

90+3

Nákop odvrátený, loptu do ohňa ešte pošle Matić.

90+2

Blind poslal center vonkajškom kopačky, Manchester bude zahrávať rohový kop.

90+2

Domáci ešte môžu dvakrát striedať, ich víťazstvo je blízko.

90+1

Zlatan Ibrahimović s hlavičkou po centri sprava, José Mourinho je riadne nespokojný. Nadstavujú sa tri minúty.

89

89. Michael Lang (BAS) - 1:0

89

FC Bazilej dal gól! Hostia si v poslednej desaťminútovke koledovali o gól, až sa tak nakoniec udialo. Akcia po ľavej strane, center Petrettu. Oberlin sa do zakončenia nedostal, no Blind si neustrážil MICHAELA LANGA na zadnej tyči a Švajčiar otvára skóre duelu v predposlednej minúte riadneho hracieho času.

89

Rojo sa do vzdušného súboja prirútil ako parná lokomotíva a doslova zroloval Steffena.

88

Kombinácia dvoch urastených útočníkov. Zlatan predĺžil hlavou na Lukakua a ten hlavou vrátil Ibrahimovićovi. Volej z prvej bol veľmi nepresný.

87

Marek Suchý trafil Lukakua do hlavy celou dlaňou, poskytnutá výhoda sa mení na faul.

86

Mohamed Elyounoussi si chcel obhodiť Matića, no narazil do ruky urasteného Srba. Ako faul to vyhodnotené nebolo, do útoku sa dostali futbalisti Red Devils.

85

Fellaini sa v defenzívnych hlavičkách naozaj vyžíva, gól nepadne ani po tomto centri. V útoku hostí sú maximálne vypojení Zlatan Ibrahimović a Romelu Lukaku.

84

Nebolo to vôbec zle kopnuté. Tlak Bazileja narastá, Darmian zase raz fauluje.

83

Prvá žltá karta putuje na konto Darmiana, ktorý vystavil "strom" Zuffimu. Uvidíme štandardnú situáciu.

82

Na zemi sa v jednej chvíli ocitli až traja hráči, taliansky rozhodca necháva hru bežať.

81

Herrera stráca loptu voči Elyounoussimu, svoju prácu si na plný úväzok urobil Chris Smalling.

80

Sereso Geoffroy Gonzaroua Dié napokon odchádza po vlastných, nahrádza ho Alexander Fransson.

79

Dié sa opäť zvalil na trávnik, prichádzajú aj pomocníci s nosidlami. Teraz už bude striedanie nevyhnutné.

78

Po zákroku Romera nasledoval roh, Dié je späť na trávniku. Hostia sa ubránili, pri lopte už domáci. Len pripomínam, že Bazilej ešte nestriedal.

77

77.

77

Sereso Geoffroy Gonzaroua Dié s presnou strelou k tyči donútil Romera k zákroku! Ak by argentínsky brankár nezareagoval, pravdepodobne by to bol gól. Samotný Dié sa pri tejto koncovke zranil a bude potrebovať ošetrenie.

76

Zápas sa blíži do svojej záverečnej časti, pred nami je posledná štvrťhodina a nadstavený čas.

76

Švéd sa ihneď zapája do kombinácie, keď si vymenil loptu s Lukakuom. Ibrahimović sa tlačil do koncovky, Vaclík ale správne čítal hru, vyšiel z brány a pochoval túto šancu Manchestru.

75

Na ihrisko prichádzajú skúsenosti aj výškové centimetre. Aj pre Zlatana je to len druhý štart po 7-mesačnej absencii.

74

Striedanie v tíme Manchester United: z ihriska odchádza Anthony Martial, prichádza Zlatan Ibrahimović.

73

Rýchla kontra po odvrátenom rohu sa mohla skončiť aj lepšie, no napriek tomu strela Rashforda z ľavej strany veľkého vápna skončila ani nie meter od žrde Vaclíka. Ten toto zakončenie plne kontroloval.

72

72.

72

Marcos Rojo ukazuje svoju dôležitosť v zadných radách United. Dimitri Oberlin si ešte zasekával loptu, argentínsky reprezentant ju v sklze poslal na roh.

70

Mohla sa pískať penalta proti Manchestru. Renato Steffen poslal na párky Roja, ten nechal nohu v ceste Steffena. Domáci ofenzívny hráč vycítil kontakt a padol na zem. Hlavný rozhodca sa poradil s asistentom, ten signalizuje odkop od brány.

69

Martial svojím typickým driblingom prešiel cez niekoľkých hráčov. Po strane mu bežal Blind, ktorý aj nakoniec dostal prihrávku. Z nepochopiteľných príčin však ľavý obranca prestal šprintovať, bude sa kopať od brány Vaclíka.

68

Ťažko povedať, ako sa zmení hra po odchode Pogbu. Nemanja Matić je predsa o niečo viac defenzívne zameraný.

67

Tlak Švajčiarov sa skončil hlavičkou Langa do spojnice brány! Lopta sa odrazila k Rojovi, ktorý ju poslal iba na nohu domáceho hráča. Ten pohotovo zakončil, prízemnú strelu už Romero ukrýva v rukaviciach.

66

Paul Pogba odchádza. Pre Francúza je to len druhý duel po zranení, je ťažké odohrať plnú minutáž hneď v prvom týždni po svojom návrate. Kapitánsku pásku prevzal Chris Smalling.

66

Striedanie v tíme Manchester United: z ihriska odchádza Paul Pogba, prichádza Nemanja Matić.

65

Paul Pogba napriahol ľavačkou, Tomáš Vaclík mal výhľad jasný. Aj preto český gólman nemal najmenší problém so zákrokom.

64

64.

64

Striedanie v tíme Manchester United: z ihriska odchádza Jesse Lingard, prichádza Marcus Rashford.

63

63.

63

Romero kryje strelu spoza šestnástky, ktorú ešte tečoval Oberlin. Bazilej sa po dobrom bránení dostal do protiútoku, Renato Steffen technický pokusom netriafa bránu iba naozaj tesne!

62

Zuffi obeťou faulu Fellainiho, na prvú žltú kartu stále čakáme. Pre Zuffiho takmer identická pozícia na center, iba sa vymenili strany.

61

Romero boxuje center na zadnú tyč do autu, ozývajú sa aj domáci priaznivci.

61

Luca Zuffi nastrelil zo skráteného "rohu" iba brániaceho hráča, nasleduje roh.

60

Daley Blind nezachytil kľučku Steffena, ten mu tak prepadol cez nohu a získal pre svoj tím zaujímavý priamy kop z pravej strany.

59

Tímy sa striedajú v držaní lopty, Lingard s faulom v stredovom kruhu.

58

Marouane Fellaini sa ocitol v netypickej pozícii. Krídelné priestory tomuto hráčovi nesvedčia, napriek tomu Fellaini poskytol kvalitný center. Ten skončil v náručí Vaclíka.

56

Hosťom pressing totálne nevyšiel, vpredu prepadli hádam aj piati, možno šiesti hráči. Vzadu zostali iba obrancovia, ktorí čelili výpadu Steffena. Jeho strela z ľavej strany zapadla do rukavíc Romera.

55

Rozcvičovať sa medzičasom začali futbalisti Manchestru, medzi nimi aj Zlatan Ibrahimović.

54

To je neskutočné. Hlavný rozhodca Orsato videl ruku Martiala, no hornou končatinou hral Lang na hranici veľkého vápna. Martial sa oprávnene čuduje.

53

Bazilej sa aj tak dostal na dostrel, no ofenzívni hráči švajčiarskeho tímu mierili veľmi nepresne.

52

Marek Suchý obdržal tvrdú ranu do tváre po súboji s Martialom. Toto sa malo pískať, taliansky arbiter ponechal hru bežať.

50

V druhom polčase vidíme jednu možnosť za druhou. Sereso Dié si počkal na loptu na hranici pokutového územia, jeho delovka minula žrď Romerovej brány o asi tri metre.

49

Matteo Darmian zahral rukou na svojej pravej strane, štandardná situácia pre Bazilej.

48

Pogba získal loptu na polovici súpera, oklamal protihráča a narazil si s Martialom, ktorý mu loptu vrátil efektnou pätičkou. Pogba sa dostal do šestnástky, tam pochybil, keď ešte chcel prihrávať na Lukakua. To sa už nepodarilo.

48

Už aj Manchester má na svojom konte šancu v druhom polčase. Lukakuova hlavička skončila nad bránou Vaclíka. Kredit za presný center ide Martialovi.

47

Renato Steffen vystrúhal dokonalý center na hranicu bieleho bodu. Zľava si na zakončenie nabiehal Mohamed Elyounoussi, avšak nedokázal sa do neho dostať.

46

Po zmene strán štartujeme momentálne bezo zmien, tie však iste prídu s pribúdajúcim časom.

46

Začal sa druhý polčas.
Presne na sekundu presne sa skončilo prvé dejstvo tohto stretnutia. Bazilej bezzubý, hostia zahadzujú šance na gól. Najväčšie z nich mali Lukaku, Martial a Fellaini. Aj takýto výsledok postačuje Angličanom na postup do jarnej fázy Ligy majstrov.

Druhý polčas sa začne približne v 21:47.

45

Prvý polčas sa skončil.

45

45.

45

Lopta sa odrazila až k Rojovi. Argentínsky hráč vypálil z vyše 35 metrov a s pomocou teču Mareka Suchého sa ozvalo brvno domácej brány! Neskutočné, toto mohol byť gól kola!

44

44.

44

Blesková kontra Martiala. Všetko sa to začalo obranným zákrokom Roja, potom prišiel dlhý pas za obranu; Francúz sa zbavil ako Suchého, tak aj Akanjiho, no český brankár si na lob šikovného mladíka dal pozor – roh.

43

Vpredu už domáce FC, Sereso Geoffroy Gonzaroua Dié zvádza tvrdý súboj o loptu.

42

42.

42

Anthony Martial so strieľaným centrom a pokusom posadiť loptu na hlavu Fellainiho. Ten asi mierne šuchol loptu, tá skončila na žrdi Vaclíkovej brány. Domácim riadne odľahlo. Nechýbalo veľa a na loptu by dočiahol aj Lukaku.

42

Dimitri Oberlin sa ujal rozohrávky a vyskúšal to priamou strelou. Tá legionárovi v službách Bazileja vôbec nesadla, až napokon skončila vysoko v sektore za bránou.

41

Paul Pogba sa dopustil faulu na vlastnej polovici, keď nestíhal tempu Renata Steffena. Bude z tejto situácie niečo nebezpečnejšie?

40

Blind svojím centrom hľadal Fellainiho, Bazilej sa ubránil. Nasledovala kontroverzná situácia, Lingard s Langom bojovali o loptu, vhadzovať mali Švajčiari, taliansky arbiter ale prisúdil loptu hosťom.

39

Jesse Lingard sa rozčuľuje, Mohamed Elyounoussi mu zozadu prišliapol nohu a vyzul tak anglického reprezentanta. Štandardka pre Manchester.

38

Od najväčších príležitostí ubehlo už vyše dvadsať minút, sledujeme pomerne nezáživný futbal.

37

Ander Herrera skoro podaroval Bazileju loptu v strede poľa, situáciu zachraňoval Lingard.

36

Keď sme už pri krajných bekoch, Antonio Valencia aj Ashley Young dostali "voľno" a v Švajčiarsku nehrajú.

35

Naplno sa ukázala azda najväčšia slabina Red Devils. Lingard si skvelo všimol voľného priestoru na pravej strany, v šprinte bol už Darmian. Ten dostal pas, mal množstvo času aj priestoru na center, no ani to mu nestačilo a lopta skončila zhruba desať metrov za šestnástkou. To isté sa podarilo aj Blindovi, jeho nákop skončil dokonca za bránkovou čiarou.

34

Fellaini čoraz častejšie pôsobí v roli "sklepávača" lopty. Je to dobrý plán, keďže aj v tejto minúte to hosťom vyšlo. Jedinou chybičkou bolo, že Lukaku sa do zakončenia nepretlačil.

33

Marek Suchý sa zrazil s hlavou Lukakua, píska sa faul domáceho kapitána. Útočník Manchestru sa drží za hlavu, bol to tvrdý úder.

32

Vyskúšal to samotný faulovaný. Pogba obstrelil múr, no s ním aj bránu. Kamera si vybrala záber na lavičku Manchestru, konkrétne na Ibrahimovića a Rashforda, ktorý sú taktiež výbornými futbalista, aj na priame kopy.

31

Po rohu sme videli faul Diého na Pogbu približne šesť metrov od veľkého vápna. Ideálna pozícia pre exekútora voľných kopov.

30

Do zakončenia sa tlačil Smalling aj Pogba, lopta sa vrátila späť na polovicu ihriska. Tlak hostí pokračuje, gól visí vo vzduchu. Rohový kop číslo štyri.

29

Po zblokovanej strele Lingarda zahrával roh Daley Blind. Pogba dobre dobiedzal do Vaclíka, ten jednou rukou loptu iba predĺžil za bránkovú čiaru – ďalší roh a opäť Blind.

28

Z výhody sa do šanca dostal Lukaku. Útočník United uspel v súboji jeden na jedného, následne centroval späť do ohňa, Martial sa k streleckému pokusu nedostal.

27

Ani teraz nebol Langov center úspešný, domáci univerzál si pomohol faulom na Pogbu, bola poskytnutá výhoda.

26

Aj štatistiky dokazujú dominanciu anglického mužstva, domáci sa ale koncepčne bránia, z postupného ataku je takmer nemožné ich ohroziť.

26

Držanie lopty – 36% : 64%.
Počet úspešných prihrávok – 64 : 191.

25

Martial si chcel naraziť loptu v strede poľa, jeho spoluhráč to však pochopil inak. Bol to Lingard, ktorý namiesto narážačky očakával kolmicu za obranu.

24

Prvá polovica polčasu zbehla bleskovo, v Bazileji panuje stále bezgólový stav.

23

Opäť sú to domáci, ktorí sa snažia niečo vymyslieť. Všetky snahy sa však končia na pozornej stopérskej dvojici, prípadne na Herrerovi.

22

Michael Lang si pri bránkovej čiare Romera pomohol faulom na Andera Herreru. Švajčiarsky futbalista si čo-to vysvetľuje s rozhodcom za bránkovým rozhodcom.

21

Črtal sa protiútok Manchestru po obrannej hlavičke Fellainiho. Lukaku prenechal loptu Pogbovi, ten ju však smolne nechal za sebou.

20

Blind blokuje center Langa, rohový kop aj pre FC.

19

Priamočiary atak hostí sa v momente zastavil, loptu si už vymieňajú Rojo s Herrerom.

18

Hostia už mohli vyhrávať pokojne aj 3:0, no nie je tomu tak. Na rade sú Bazilejčania, ktorí by mali čo najskôr niečo predviesť.

17

17. Marouane Fellaini (MAN)

17

Marouane Fellaini sa dostáva do tempa. Druhá hlavička hráča, ktorý je známy aj vďaka svojmu afroúčesu. Fellaini si odstrčil Suchého, jeho koncovka skončila zhruba dva metre mimo ľavej žrde.

16

Pekná kombinácia United, na ktorej konci bol nepresný pas Darmiana. Dôvodom bol faul Petrettu, štandardka pre hostí.

15

Vaclík poslal loptu iba do autu, takto sa zakladať akcie nedajú.

14

Pogba svojím fyzickým fondom získal loptu, no neporozumel si ideálne s Martialom. Francúzska súhra zaškrípala, Tomáš Vaclík rozohráva z päťky.

13

Rohový kop už taký úspešný nebol, hoci Bazilej sa oslobodil až na druhýkrát.

12

12.

12

Prvá stopercentná príležitosť, ktorú zahadzuje Lukaku! Skvelý pas na hranici ofsajdu, Belgičan však triafa iba Vaclíka, ktorý výborne vybehol. Akcia pokračovala ďalej, Fellaini si nabehol na hlavičku, ktorú z bránkovej čiary vykopáva na roh Manuel Akanji!

11

Marek Suchý v jednom z množstva súbojov s Romeluom Lukakuom. Český stopér ťahal v tomto smere za dlhší koniec.

10

Švajčiarsky celok sa vpredu dlho neudržal, prvé minúty duelu nepriniesli prakticky žiadne vzrušenie.

9

Domáci hráči stratili loptu, ale výborný pressingom ju získali späť veľmi rýchlo.

8

Éder Álvarez Balanta vhadzuje na vlastnej polovici, domáci sa musia brániť.

7

Mohamed Elyounoussi oklamal Roja, ten ho ale stále tieňoval. Rojovi vypomohol Smalling, bude sa kopať iba od brány Romera. Elyounoussi postavil na nohy domácich fanúšikov, tí si žiadali aspoň roh.

5

Jesse Lingard si vypýtal faul, o niekoľko sekúnd neskôr ani on neadresoval presný pas na spoluhráča. Škoda, Martial mohol ísť sám na Vaclíka.

4

Lukaku mohol ísť dopredu, no iba nepresne prihral na Martiala. Pri absencii Valenciu je dnešným kapitánom Manchestru Paul Pogba.

3

Bazilej začína aktívnejšie, Ander Herrera v poslednej chvíli nadvihol presný center domáceho krídelníka. Na druhej strane sa v útoku nepresadil Jesse Lingard.

2

S loptou sa zoznamuje Marcos Rojo, ktorý hrá prvý súťažný zápas od apríla tohto roka.

1

Výkop patril domácim, ktorí okamžite rozbiehajú atak po pravom krídle. Sergio Romero musel z brány von a loptu razantne poslal späť do poľa.

1

Stretnutie sa práve začalo.

CSKA Moskva svoj dnešný zápas vyhrala 2:0, aj preto musí Bazilej a Manchester bojovať naplno.
Úvodné zostavy:

FC Bazilej 1893: Vaclík – Akanji, Suchý (C), É. Álvarez Balanta – Lang, Dié, Zuffi, Petretta – Steffen, Oberlin, M. Elyounoussi.
Náhradníci: Salvi – Fransson, Al. Ajeti, B. Riveros, Manzambi, Itten, Bua.

Manchester United: Romero – Darmian, Smalling, Blind, Rojo – Fellaini, A. Herrera – Lingard, P. Pogba (C), Martial – R. Lukaku.
Náhradníci: Pereira – Lindelöf, Ibrahimović, Rashford, Shaw, N. Matić, McTominay.

Rozhodca: Orsato – Di Fiore, Manganelli.
Veľa napovie aj zápas CSKA s portugalskou Benficou Lisabon. Ten sa hrá v Rusku, preto je úvodný výkop naplánovaný na 18:00.

Pred prvým hvizdom vo Švajčiarsku tak bude jasné, či má Manchester United už postup zaručený, alebo nie. Aj to môže do istej miery ovplyvniť priebeh nami sledovaného súboja.
FC Bazilej 1893

Švajčiarsky klub sa bije s CSKA Moskva o druhú postupovú priečku do jarnej vyraďovacej fázy, domáci tím tohto stretnutia je na druhom mieste skupiny A, ale iba o skóre pred spomínaným ruským celkom. Bazilej najprv prehral v Manchestri 0:3, aby následne doma porazil Benficu vysoko 5:0 a potom si pripísal aj víťazstvo 2:0 v Moskve. V odvete s ruským mužstvom však Švajčiari neudržali domácu pôdu a v posledný októbrový deň prehrali 1:2. FC Bazilej sa v domácej Superlige na druhej priečke o sedem bodov za prvým Young Boys. Taulant Xhaka nemôže nastúpiť do zápasu s United kvôli kartovému trestu. Očakáva sa, že trojica Omar Gaber, Germano Vailati a Ricky van Wolfswinkel sa taktiež nebude nachádzať v základnej zostave či na lavičke náhradníkov.
Manchester United

Červení diabli sú prakticky jednou nohou v play-off Ligy majstrov. V nasledujúcich dvoch zápasoch im stačí získať aspoň bod alebo si počkať na akékoľvek zaváhanie jedného z dvojice Bazilej – CSKA Moskva. Manchester United zvíťazil vo všetkých zápasoch skupiny a zverenci Josého Mourinha sa na trip do Bazileja navnadili aj víťazstvom v Premier League nad Newcastlom 4:1. Do zostavy sa po zraneniach vrátili Pogba a Ibrahimović, pripravený bol aj Rojo. V domácej súťaži však United strácajú na prvé City už osem bodov, späť ale k stredajšiemu duelu. V ňom si podľa Josého Mourinha nezahrajú stopéri Phil Jones a Eric Bailly, na listine zranených je stále aj Michael Carrick. Hosťom z Anglicka stačí na definitívu postupu neprehrať. Podarí sa im to?
Vážení diváci, vitajte pri textovom priamom prenose zo zápasu piateho kola skupinovej fázy Ligy majstrov.

V skupine A má dnes Manchester United možnosť potvrdiť svoj postup do jarnej fázy najprestížnejšej klubovej súťaže, zatiaľ čo domáci Bazilej bude o druhú z miesteniek ešte tuho bojovať.

Stretnutie sa začne o 20:45.

FC Bazilej 1893 – Manchester United

1:0

koniec (0:0)

Späť na online

Góly: 89. Lang

Karty:   83. Darmian (MAN)

Držení míče: 38 % : 62 %.
Střely na branku: 6:4. Střely mimo: 5:8. Rohy: 4:6. Ofsajdy: 0:1. Fauly: 7:14.

FC Bazilej 1893: Vaclík – Akanji, Suchý (C), É. Álvarez Balanta – Lang, Dié (80. Fransson), Zuffi, Petretta – Steffen, Oberlin, M. Elyounoussi.
Náhradníci: Salvi – Fransson, Al. Ajeti, B. Riveros, Manzambi, Itten, Bua.

Manchester United: Romero – Darmian, Smalling, Blind, Rojo – Fellaini, A. Herrera – Lingard (64. Rashford), P. Pogba (C) (66. N. Matić), Martial (74. Ibrahimović) – R. Lukaku.
Náhradníci: Pereira – Lindelöf, Ibrahimović, Rashford, Shaw, N. Matić, McTominay.

Rozhodca: Orsato – Di Fiore, Manganelli