Menu

Ďalšie

Tlačové konferencie

Tlačová konferencia Jána Kozáka

koniec udalosti

18.10.2018, 11:00 • Daniela Mesíková

Ďakujem za pozornosť. (12:17:00)
Rešpektujem názor pána Kozáka, nie vždy sme však mali rovnaký názor. – J. Kováčik
"Načo nového trénera? Máme tam 5 rokov človeka (Štefan Tarkovič), ktorý pozná pomery, je odborník, máme ho vyskúšaného, načo hľadať niekoho iného a rozbiť to tam?"
„Nie sú potrebné zásahy do reprezentácie. Keď bude niekto lepší ako Hubočan, Pekarík, bude hrať. Ale povedzte mi, kto? Že Hubočan nehráva v Marseille? Ani Hancko nehráva vo Fiorentine.“
J. Kozák: „Proti A. Guľovi nemám absolútne nič. 21-tka skončí tretia a poviete, že nesklamali. My skončíme druhí a už je plno rečí.“
J. Kováčik

„V pondelok zasadne mimoriadny Výkonný výbor, prerokujeme predložené návrhy na nového trénera národného tímu.“
"Mladí majú kvalitu, ale v kluboch nehrávajú. Nominujte ich do reprezentácie a pomôžte im, aby v klube dali... Tak to chodí."
Ján Kozák bližšie popisuje situáciu Milana Škriniara, ako mu reprezentácia otvorila dvere aj v klube, ešte v Sampdorii, kde predtým veľmi nehrával a potom začal.
"Koho záujem je to, aby nový tréner vzišiel z týchto mien, čo spomínate? Prečo nespomeniete pána Tarkoviča? Pri mužstve je veľmi dlho, pozná pomery. Veľmi ma to mrzí."
„Zanechávam jedno zdravé mužstvo s perfektnými vzťahmi. Nikdy som nemal s nikým problém. Budúcnosť záleží od toho, ako zareaguje pán prezident, výkonný výbor, nový tréner.“
"Nezisťoval som, kde presne boli, keby som chcel, zistil by som to."
"Futbal mi veľmi chýba a bude mi chýbať, ako keby dieťaťu zobrali hračku. Futbal ale prináša aj takéto veci. Vyhodnotil som situáciu, že pre futbal bude lepšie, aby som skončil."
"Starší hráči kvalitu prijmú bez problémov. Hráči si potrebuje dres vybojovať, aby si ho vážil, mladí ho teraz získavajú veľmi ľahko."
"Prichádzali mladí hráči, veľmi rád som s nimi pracoval a chránil ich."
J. Kováčik: "Ak budú títo chlapci nominovaní, za kvalifikačné zápasy nedostanú žiadnu finančnú odmenu, peniaze pôjdu na nadáciu SFZ."
Dlhšie by už pri mužstve nevydržal, čakať do ďalšieho zápasu. "Chlapci sa chceli ospravedlniť, ale už bolo neskoro, na to mali myslieť predtým, ako to urobili."
Nasledujú otázky novinárov.
"Rozhodol som sa tak, ako som sa rozhodol, oznámil som to J. Kováčikovi, dôvod som mu nepovedal."
Mohol som sa tváriť, že som ich nevidel a nechať to tak, nie je to môj štýl. Druhá možnosť bola, vyhodiť ich všetkých siedmich, mohol som to urobiť? Slovenský futbal ich potrebuje, majú vysokú kvalitu. Neviem si predstaviť budúcnosť slovenského futbalu bez Dúbravku, Lobotku, Škriniara, Weissa, to je rozdielový hráč.
„Šatka – futbalovo vyrástol, zreje. Odpovedal mi: Išiel som s kamarátmi. S takýmto ľuďmi ja musím robiť a vy ma kritizujete. Vžite sa do mojej situácie. Mal som 3 možnosti, dlho som rozmýšľal.“
„Lobotku mám veľmi rád, hneď ako bol prvýkrát nominovaný, dostal miesto v základnej zostave. Môže takýto chlapec takto rozmýšľať? Škriniar to isté, som veľmi sklamaný. Ale prajem im to najlepšie, mám ich rád. Chcel som počuť ich reakcie na ich kritiku z mojej strany, chcel som ich vyhecovať na tlačovke. Chcel som, aby viac prevzali zodpovednosť na svoje plecia, to sa týka aj ďalších, ako napr. Duda, Mak.“
„V. Weiss mi povedal, že nevie prečo. Lobotka začal s tým, že vo Vigu hrá, že mal nahustený program, sobota – sobota, že nemal čas sa odreagovať. Vo Vigu si to nedovolíš, ale tu máš čas, čudný pohľad na veci, povedal som mu.“
„Prišiel zápas, kedy som sa rozhodoval medzi Kozáčikom a Dúbravkom. Kozáčik bol po zranení, 4 roky chytával za reprezentáciu. Spýtal som sa trénera brankárov, povedal, že obaja sú pripravení. Ja som sa rozhodol pre Dúbravku, vďaka reprezentácii sa dostal do Newcastlu a chytá anglickú ligu. Pretože výborne zachytal v reprezentácii.“
"Dúbravka – pýtam sa ho, čo ťa k tomu viedlo. Že má ťažké obdobie v Newcastli, prehra s Českom, potrebuje sa odreagovať."
"Stretol som sa so všetkými hráčmi, pozeral som im do očí, pozerám, ako sedia. Prvý sa priznal Dúbravka."
„Chcel som od chlapcov počuť, aby sa priznali. Pred tréningom som sa stretol s Hamšíkom a Škrtelom, že je problém. Boli prekvapení, ale videl som, že nikde neboli.“
"Po zápase som celú noc nespal, pozrel som si dvakrát zápas, išiel som pozrieť chlapcov, akurát prichádzali. Strašne ma to bolelo, facka, je toto možné?"
"Ideme ku koreňu veci."
Ján Kozák podrobnejšie popisuje zápasy na Ukrajine a s Českom, je pyšný, ako pripravil takticky svoje mužstvo.
"Nesiľme veci, budeme škodiť futbalu. Rozbiť niečo je veľmi ľahké, ale vytvoriť, to je dlhá cesta."
"Ja som tréner, ja mám rozhodovať, kto je v nominácii, potom to môžte kritizovať."
"Načo urážať starých hráčov, robiť tlak. Človek sa teší z mladých hráčov, napr. Hancko, ale majme rovnaký meter na všetkých hráčov, Hubočan je skúsenejší."
"Takto som rozmýšľal ďalej. Ale, ľudia, v reprezentácii sa neskúša, tam musia hrať najlepší. Zbytočné tlaky na moju osobu, na mužstvo, s preferovaním jednotlivých hráčov za účelom ďalšieho predaja, bolo to zbytočné."
"Zvolil som inú stratégiu, postupne som omladzoval mužstvo. Skončil Ján Ďurica, prišiel Škriniar. Ďurica prišiel za mnou, že môže skončiť, lebo máme nástupcu."
"Ustál som aj ťažké obdobie. Hráči ale mali inak nastavené hlavy, ako by futbalista mal mať. Som presvedčený, že jeden bod nám chýbal, aby sme sa zúčastnili majstrovstiev. Veľa hráčov chcelo skončiť, viedol som s nimi ťažké rozhovory."
"Jedna kauza, druhá kauza, problém s prémiami, bolo to ťažké obdobie. Stratili sme dva zápasy. S Anglickom doma a v Slovinsku. Všetci sme mali diel viny."
"Mužstvo napredovalo, postúpilo na ME, bol to sviatok futbalu, ľudia spievali pred každým zápasom, úžasné. Zrazu ale po eufórii prišli problémy."
Postupne sa názory ľudí na futbal začali meniť. Bolo to úspešné obdobie, vytvorila sa kostra mužstva. O nich som sa mohol oprieť, hrali so srdcom. Prišla séria 6-tich víťazstiev. Stano Šesták pre mňa urobil veľké služby, či Jakubko, Švento, Saláta. Mali kvalitu, dlho čkali na svoju možnosť, nikdy neboli urazení, aj keď čakali na lavičke.
"Začiatky neboli ľahké, pohľad na futbal na Slovensku nebol dobrý." Ján Kozák spomína na niektoré zápasy.
Ján Kozák


"S pánom Kováčikom sme sa prvýkrát stretli v Košiciach, dohodli sme sa na pravidlách, ktoré sme dodržiavali. Mužstvo som prebral, keď výsledky neboli dobré, ale mal som dostatok času na tvorbu a prípravu mužstva. Myslím, že sa mi to celkom dobre darilo od začiatku."
Ján Kozák

„Pekný deň všetkým. Ospravedlňujem sa, že som nedvíhal telefóny, ale mali sme zápas so Švédskom a nechcel som do toho vstupovať narúšať prípravu na zápas. Potom sme sa dohodli na tejto tlačovke. Považoval som za potrebné, aby všetci vedeli, čo sa stalo.“
Ján Kováčik

„Ďakujem pekne, že ste prišli v hojnom počte. 25.9. bolo 8 rokov, čo som vo funkcii, s pánom Kozákom sme spolu prežili vyše 5 rokov. Toto obdobie bolo veľmi zaujímavé, slovenskému futbalu dal veľmi veľa, nesmierne veľa som sa od neho naučil. Ďakujem pánovi Kozákovi, za všetko, čo pre slovenský futbal urobil, za osobné priateľstvo.“
Slovenskou futbalovou verejnosťou momentálne najviac rezonuje téma abdikácie trénera Jána Kozáka z postu trénera A-tímu Slovenska. Urobil tak po sobotňajšej prehre Slovenskej futbalovej reprezentácie v Lige národov, ktorá v Trnave nestačila na výber Česka a podľahla mu 1:2.

Postupne sme sa dozvedeli, že za rezignáciou trénera Kozáka nie sú len nepresvedčivé výsledky z posledných zápasov. Vynárajú sa informácie, že časť tímu si po prehranom stretnutí urobila výlet do nočného podniku, kde sa do skorých ranných hodín zabávala v otvorenej spoločnosti, čo je v rozpore so štatútom reprezentanta.

Spolu s trénerom Jánom Kozákom nám situáciu ozrejmí aj prezident Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik.

Na tlačovej konferencii sa určite okrem iného bude spomínať aj na viac ako 5-ročné úspešné účinkovanie skúseného, už bývalého, futbalového kormidelníka nášho národného tímu.
Vítame Vás pri on-line prenose. Udalosť sa začne o 11:00.

Tlačová konferencia Jána Kozáka

koniec udalosti