Menu

Futbal

Skotská Premier League

Aberdeen FC – Celtic Glasgow

3:4

koniec (1:1)

26.12.2018, 15:00 • Pittodrie Stadium, Aberdeen, Skotsko • Tomáš Kalas (@tomascipy) cz

Držení míče: 35 % : 65 %.
Střely na branku: 4:7. Střely mimo: 2:2. Rohy: 2:3. Ofsajdy: 0:0. Fauly: 17:14. (17:00:55)

Dnešní utkání sledovalo 20 027 diváků.
Tenhle zápas nám nabídl definici pojmu anglický fotbal. Tvrdé a důrazné souboje, fantastická atmosféra a neskutečná ofenzivní smršť! Vždyť kdo by v 83. minutě věřil, že ještě uvidí čtyři góly! Všechno zahájila druhá penalta v právě v 83. minutě, kterou proměnil Sam Cosgrove. Jenže za tři minuty bylo vše jinak. Střídající Edouard dal opět Celticu jednogólové vedení. A když za dvě minuty zkompletoval hattrick Scott Sinclair, vypadalo to na jasný závěr. Rohový kop krátce před vypršením 90 minut ale zužitkoval Lewis Ferguson, v nastavení se ale již skóre neměnilo. Celtic výhrou 4:3 upevnil první místo v tabulce před tradičním derby a může se radovat s početnou skupinou fanoušků. Z mé strany je to dnes vše. Přeji vám úspěšný nový rok a bylo mi ctí vás provázet dnešním utkáním. Při dalším fotbalovém zápase, ať už ze Skotska, nebo jiné země, se budu těšit napočtenou!

90+4

Konec zápasu.

90+3

Logan v souboji vytěžil pouze vhazování pro domácí. Dlouhý nához prodloužil McKenna na Wilsona, který ale z těžké pozice míří vysoko nad.

90+3

Teprve až nyní Lewis vykopl dopředu na útočníky Aberdeenu. Ti mají poslední minuty zápasu na srovnání.

90+2

Rozehrávka rohu ale trvala Celticu 27 sekund přesně, což sudí oceňuje žlutou kartou pro Sinclaira.

90+2

Edouard výborně vyběhl s balonem na útočnou polovinu a navíc vybojoval pro hosty rohový kop.

90+1

Tři minuty nastavení. Nejprve ale dostává Cosgrove žlutou kartu.

90

90. FERGUSON - 3:4

90

Aberdeen právě vstřelil branku!
Nemám slov. Aberdeen se z rohového kopu vrací do zápasu! Centr našel nejlépe slabě bráněný LEWIS FERGUSON, který se dostal k míči a Gordona překonal střelou k levé tyči.

88

88. SINCLAIR - 2:4

88

Celtic právě vstřelil branku!
Závěr zápasu je vskutku parádní! Tenhle gól jde znovu za Edouardem. Ten doslova vykoupal dva obránce proti v kličkách, doběhl až na hranici malého vápna a nahrál na osu hřiště, kde nejprve podklouzla první dvojička hráčů, za nimi byl SCOTT SINCLAIR, který zametl míč do sítě a kompletuje hattrick!

86

86. EDOUARD - 2:3

86

Celtic právě vstřelil branku!
Drama na Pittodrie, neskutečný závěr zápasu! Domácí se dostali opět do remízového stavu, Forrest ale přesným pasem do běhu našel EDOUARDA, který nejprve o balon mezi dvěma obránci přišel. Jenže si jej doběhl a lobem vrací hostům vedení!

85

Brown ve vzdušném souboji dostal loktem záhlavec a hra je opět přerušena.

83

83. COSGROVE - 2:2

83

Aberdeen právě vstřelil branku!
Tentokrát se na penaltu postavil SAM COSGROVE. A moment zvládl skvěle, vymetl pravý vingl a přivedl domácí fanoušky do varu.

82

82. Druhá penalta pro Aberdeen

82

Druhá penalta pro Aberdeen! Wright v souboji s Lustigem upadl a sudí píská překvapivou penaltu! Wright ale upadl sám...

81

Po krátkém ošetření se dostává Benković zpět do hry a oba týmy hrají v plném počtu. Navíc jdeme do poslední desetiminutovky.

79

Wilson byl vidět podruhé. Ve vápně si zpracoval míč a zezadu na něj dotíral Benković. Wilson upadl a přes něj šel Benković. Penalta se nepíská, hostující obránce ale nevypadá, že by byl schopen pokračování.

78

Wilson se po nástupu na hřiště uvedl střelou, které ale chybělo umístění.

75

Střídání v týmu Aberdeen FC: ze hřiště odchází May, přichází Wilson.

75

75. SINCLAIR - 1:2

75

Celtic právě vstřelil branku!
Čtvrthodinu před koncem jde Celtic zpět do vedení! Edouard se v hloubi pole neunáhlil, vyslal dopředu na pravém křídle Forresta. Domácí obrana si na ose hřiště nepohlídala nabíhajícího SCOTTA SINCLAIRA, ke kterému přišel od Forresta míč a Sinclair umístil míč do odkryté části branky.

74

Wright za to pořádně vzal a přes půl hřiště nikomu míč nepůjčil. I přes ztrátu doběhl rozehrávajícího Boyatu, odrazil se od něj a své představení zakončil faulem právě na Boyatu.

73

Rohový kop nepřinesl pro Aberdeen žádné ohrožení branky. Celtic toho ale využil k udržení útočné poloviny.

73

Po faulu Considineho se postavil Christie k přímému kopu a mířil na pravou tyč, Lewis vytěsnil na roh.

71

Cosgrove si na levé straně otevřel prostor a vrátil míč zpětnou nahrávkou na střed, kde si ho doběhl McLennan a tvrdou střelou z hranice vápna trefil Benkoviće.

70

Cosgrove ze vzduchu protlačil balon na Maye, který byl ale zády k brance. Přesto se nevzdal, zkusil Gordona přelobovat, ale to nemělo šanci na úspěch.

70

Střídání v týmu Celtic FC: ze hřiště odchází McGregor, přichází Edouard.

70

Sinclair přejel Logana v souboji a pískán je očekávaný faul.

68

Sinclair se po delší době potkal s míčem, spíše nyní má konkurz do Neviditelných. Jinou výraznou osobností je kapitán Celticu Brown, který velice dobře čte hru a rozdává přesné nahrávky.

67

McLennan od půlící čáry šel v situaci 2 na 2 dopředu, na hranici vápna ho zastavil Brown tělem, žádost o penaltu je opět zamítnuta.

66

Christie dlouho držel míč, nakonec hrál raději zpět na Boyatu. Současně s druhým poločasem hra ztratila svůj úvodní drajv. Jak na hřišti, tak na tribunách.

65

Ferguson zalehl Rogiće, získal míč a poslal hru dopředu, přihrávka ale narazila na Browna, který rychle našel vepředu volného Sinclaira. Ani on ale nevystřelil na branku.

63

Forrest nabral na pravé straně rychlost a od postranní čáry sprintoval do velkého vápna, odkud pálil na Lewise. Jenže mu pokus skluzem zblokoval McKenna.

61

Brown si našel cestu přes obránce a prošel, hra se ale vrací dozadu, neboť jedna překážka v cestě vyvíjela na hostujícího kapitána větší aktivitu.

60

Ferguson se čelně střetl, dopravní terminologií, s protihráčem a dostal se do velmi dobré pozice na střelu, v souboji ale zahrál rukou, což pozornému rozhodčímu neušlo.

58

May zkusil střelu přes zeď, trefil ale hlavu vyskakujícího Lustiga, který celou situaci ustál a odehrál do zámezí.

58

Maye skluzem poslal před vápnem Celticu na zem Hayes a zajímavá situace na gól pro domácí přichází nyní.

57

Ferguson viděl volného Cosgrovea a posílal pro něj nahrávku, jenže spolu s míčem ukopl i zem a celá situace vyšuměla do prázdna.

57

Z něj ale nevzešlo nic, kromě menšího tlaku Celticu.

56

McGregor zleva ve vápně hledal na středu nabíhajícího Sinclaira, přihrávku na něj poslal do zámezí Shinnie a Celtic má rohový kop.

55

Celtic se vrací do začátku poločasu, kdy obléhal obranu Aberdeenu. A nutno říci, že to dělá šikovně. Míč přesně na nohu, v pohybu... Chybí tomu ale jedna zásadní věc: střela a moment překvapení.

54

McKenna v souboji 1 na 1 proti Lustigovi neuspěl, zkušený zadák Celticu celou situaci ustál bez problémů.

53

Hayes si musel vyměnit hrací obuv, už s novým obutím rozdal dvě přesné nahrávky na hráče před sebou, k ničemu to ale nevedlo.

51

May prohrál souboj s Hayesem, navíc ho ještě (ne)přišlápl a dostává žlutou kartu. Opakované záběry ukázaly, že May nohu Hayese paradoxně nezasáhl. Každopádně se bude muset domácí hráč krotit, protože je hodně vidět, s tím souvisí i tyto fauly.

50

May vyběhl proti hráči s míčem, konkrétně McGregorovi a zahnal ho až na úroveň vápna Celticu. Také sklízí zasloužené ovace.

49

Obraz hry se od první půle moc nezměnil. Stále to jsou Keltové, kteří kombinují na hranici útočné půlky a vymýšlí, jak se dostat přes obranný val Aberdeenu.

48

Hayes si narazil s Loganem a šel za McLennana v souboji, stáhl ho na zem a přichází první faul ve druhé půli.

47

Lustig zabránil míči, aby šel dále na polovinu Celticu. Stejně se tam ale dostal, protože neměl vůbec nikoho na nahrávku dopředu, musel jenom dozadu.

46

Výkop provedl Aberdeen a stále kombinuje na útočné polovině soupeře.

46

Střídání v týmu Aberdeen FC: ze hřiště odchází McGinn, přichází Wright.
Střídání v týmu Celtic FC: ze hřiště odchází Izaguirre, přichází Hayes.

46

Začal druhý poločas.
Na sekundu přesně ukončil sudí Collum první část typického ostrovního utkání mezi Aberdeenem a Celticem. V první půli jsme mohli vidět solidní, nadprůměrnou podívanou, mnoho tvrdých soubojů, slyšet byly oba tábory fanoušků. Z herní převahy vytěžil Celtic brzký gól ve šesté minutě po zásahu Scotta Sinclaira, domácím pomohla nařízená penalta po faulu Izaguirreho, kterou zkušeně proměnil Stevie May. Druhá půle začne cca za 14 minut (16:02).

45

První poločas skončil.

44

Ferguson zachytil špatnou rozehrávku a proskočil mezi dvojící obránců, byl zbaven míče a také stability na nohách. Faul ale pískán není, hra pokračuje.

43

Při rozehrávce se dvojice domácích moc nepohodla, nakonec z toho vzešel přetažený centr na zadní tyč, kde vracel zpět do vápna hlavičkou McKenna, více z celé akce ale Aberdeen nedostal.

43

Shinnieho převálcoval na zemi Brown, od postranní čáry dostává domácí skvadra možnost na vedoucí gól. A také druhou střelu na branku.

42

Christie zakončoval kombinaci Celticu technickou střelou zpoza vápna, avšak vedle branky.

41

Boyata se dostal přes Maye, ihned poté je přerušena hra, neboť May udělal těchto drobných faulů více a je upozorňován, že příště se to sečte do žluté karty.

40

Shinnie zkušeně prodal faul na svoji osobu a Aberdeen dostal možnost nepřímého kopu, který však skončil na prvním bránícím hráči Celticu.

39

Christie však přímou střelou napálil pouze zeď.

37

McGinn zhruba 20 metrů od vlastní branky šel do souboje s Christiem, trefil sice míč, ale také Christieho kotník a dostává první žlutou kartu zápasu, Celtic pak dobrou šanci na gól.

36

Vidíme opět klasický obrázek poslední doby. Aberdeen spoléhá na obranu a následné brejkové situace, Celtic zase tvoří hru a snaží se překonat obranný val.

34

Cosgrove dobíhal společně s Benkovićem nákop domácích dopředu. Domácí hráč lehce zatlačil na Benkovićova záda, hostující obránce padl velice ochotně a ke zlobě domácích příznivců je pískán faul.

34

Christie šel na zem v souboji s Ballem, hra pokračuje dále a Christie se nemusí zlobit, Celtic je tým, který pokračuje v útočném tažení.

33

A šlo se na druhou stranu! Sinclair zachytil špatnou rozehrávku Aberdeenu a prohodil si pozici s Christiem, kterému nahrál, Christie ale z úhlu trefil vyběhnutého Lewise!

32

Rogić kolmicí vysouval Sinclaira, který byl ale pokryt Considinem. Rogić pak zkusil kombinaci s Forrestem, ta ale vůbec nevyšla a Cosgrove šel rázem do úniku. Z levé strany si stáhl balón na střed, střela mu ale vůbec nevyšla.

31

Celtic je dominantní především v držení hracího předmětu. Z posledních 15 minut má 70 % času míč na svých kopačkách. Na to se ale samozřejmě nehraje, hlavní je skóre. To je zatím 1:1.

29

Boyata stál na středovém kruhu a neměl komu nahrát, proto stál dobrých pět sekund na stejném místě. V poslední chvíli se mu uvolnil Forrest, který si došel i pro faul.

28

Do tvrdého souboje šli u hostující branky Shinnie a Brown, Shinnie zezadu přistrčil hostujícího hráče, logicky přichází odpískání faulu.

25

Celtic se snažil kontrovat, McGregor ale narazil u Considineho. Ten samý obránce pak nakopl dlouhý míč dopředu a May pořádně prohnal penaltového viníka Izaguirreho.

24

24. MAY - 1:1

24

Aberdeen právě vstřelil branku!
STEVIE MAY se postavil k exekuci pokutového kopu a provedl to zkušeně, pod víko do středu branky. Je srovnáno!

23

23. Penaltový faul Izaguirreho

23

Penalta pro Aberdeen! Hostující obránce Izaguirre mimo hru skluzem na hraně vápna poslal k zemi McGinna!

22

Cosgrove nyní překvapil Gordona, který si hrál s míčem v malém vápně. Gordon měl domácího snajpra v mrtvém úhlu, proto reagoval prakticky na poslední chvíli. O nějakou extra šanci se ale nejednalo.

22

May byl prvním hráčem, ke kterému se dostal míč po vhazování, s hráčem na zádech toho ale moc nedokázal. Spíše vůbec nic.

20

McGregor zády k domácí brance dokázal obloučkem uvolnit Lustiga, než se ale hostující obránce stihl ve vápně zorientovat, proti mu vyběhl Lewis a uklidnil hru.

19

McLennan zachytil špatnou rozehrávku obrany Celticu a nejprve si v souboji s Boyatou zkusil dojít pro penaltu, požadavek byl ale zamítnut. Následně ještě s Boyatou bojoval u brankové čáry, míč je nakonec přisouzen hostům.

18

Těžko říci, kdo má momentálně navrch. V držení míče je na tom lépe Celtic, herně se však vyjma gólu nestalo na obou stranách nic.

18

Opět Brown s Mayem. Tihle dva asi budou často spolu v soubojích a emocích. May tentokrát Browna, který si zpracovával nahrávku, stáhl na zem.

17

Brown na půlící čáře nabral tělem vyskakujícího McLennana a za všeobecné radosti fanoušků je pískán faul.

16

McLennan na levé straně v souboji 1 na 1 odstranil ze hry Lustiga a na bližší tyči ihned hledal nabíhajícího Maye, ten ale se situací nepočítal a na centr nedoskočil.

15

Ferguson si v souboji s Benkovićem pomohl loktem přímo do jeho obličeje a sudí Collum píská jasný přestupek. Zatím bez karty.

14

McKenna si naběhl na pravém křídle do volného prostoru a z úhlu centroval na volného hráče ve vápně. Podle odhadu však míč mířil spíše na hostujícího Lustiga, který si i balon zpracoval a odehrál.

13

McKenna byl pod tlakem dobíhajícího útočníka zelenobílých, proto musel kombinovat s Lewisem. Lewis kličkou uchvátil diváky, odepsal soupeře a rozehrál dopředu.

12

Cosgrove si nechal zpracovat balon od Maye a následně zkusil přelobovat obránce proti, ten ale jeho záměr přečetl a odvrátil do bezpečí.

12

Logan rozehrál faul z poloviny dlouhým nákopem do vápna, zde si balon našel obránce Lustig a ve spolupráci s dalšími hráči Celticu ho poslal do autu.

11

Zajímavý pokus vyrobil na své noze Christie. Na hranici vápna nebyl překvapivě pod žádným tlakem, proto se rozhodl střelit. Střela byla sice velice pomalá, zato šla k pravé tyči. Nakonec skončila vedle.

10

Benković nikým nehlídán protáhl hrací předmět přes skoro celé hřiště a zhruba na 25 metrech se rozhodl pro střelu, která neměla úspěch.

8

Celtic po vstřeleném gólu uzavřel Aberdeen na jeho polovině, domácí z toho vybruslili vyhraným soubojem a následným vhazováním.

6

6. SINCLAIR - 0:1

6

Celtic právě vstřelil branku!
Celtic jde do brzkého vedení! Z hloubi pole přišla krásná nahrávka do běhu na McGregora. Ten hledal ve vápně na druhé straně Rogiće, May se ale dostal před něj. Ke vší smůle ale domácí hráč poslal míč přímo na nohu SCOTTU SINCLAIROVI, který dorazil jednoduše do prázdné!

5

Shinnie si narazil o Maye a poslal do vápna Celticu první bochánek, Gordon vystoupil a sebral ze vzduchu.

4

Sinclair si stáhl míč až na střed a zkusil průnikovou přihrávku na nabíhajícího Forresta, Shinnie ale včas dostoupil Forresta a o balon ho připravil.

3

Cosgrove u postranní čáry prohrál souboj s hostujícím obráncem a Celticu je přisouzen aut.

3

May ztrátu balonu kompenzoval soubojem s hostujícím kapitánem Brownem, který je známý tvrdou hrou a u fanoušků Aberdeenu je hodně „oblíben“. Sudí Collum píská faul.

2

McLennan měl na zádech obránce, proto nemohl přejít do útočné síly. Volil raději rozehru zpět a od vlastního gólmana začíná domácí cesta za gólem.

1

McKenna chtěl z vlastní poloviny rozehrát na polovinu útočnou, avšak vybíhající Sinclair odpálil balon až k Lewisovi.

1

Míč má Celtic, hrající zleva doprava. Rozehra hostí ale došla přímo za postranní čáru a první vhazování tak obstará Aberdeen.

1

Utkání právě začalo.
Úvodní sestavy:

Aberdeen FC: Lewis – Logan, Shinnie (C), Considine, McKenna – McGinn, May, Ferguson, Ball, McLennan – Cosgrove
Náhradníci: Černý – Anderson, Campbell, Forrester, Gleeson, Wilson, Wright

Celtic FC: Gordon – Izaguirre, Boyata, Lustig, Benković – Brown, Christie, Rogić, McGregor, Forrest – Sinclair
Náhradníci: Bain – Ajer, Edouard, Hayes, Johnston, Ntcham, Ralston

Rozhodčí: Collum (SCO).
ABERDEEN FC
3. místo, 36 bodů, skóre 30:19, bilance 11-3-5
Aberdeen půjde do středečního zápasu pořádně nabuzen. Ze šesti utkání vyhrál hned pět, z toho čtyři v řadě a bude mít možnost natáhnout vítěznou šňůru právě proti Celticu. Aberdeen možná nastartovala cenná výhra proti Rangers na jejich půdě poměrem 1:0. Sice pak hned přišla prohra doma s St. Johnstonem, když jediný zápis do statistik měl ve 30. minutě žlutou kartou potrestaný Shinnie, gólu se diváci nedočkali, hosté naopak dali dva. Proti Livingstonu to bylo drama až do samotného konce. Nejprve se Livingston dokázal dostat do vedení 2:1, když obracel z 0:1. Na domácím stadionu se ale Aberdeen nevzdal a nejprve v 57. minutě srovnal Cosgroove, v nastavení dokonal obrat Ferguson a Aberdeen bral cennou výhru 3:2. Tím se nastartovala série domácích. Nejprve zvládli ubojovat zápas v St. Mirrenu, když Sam Cosgrove dal důležitý gól na 2:1, který rozhodl celý zápas.

Doma proti Dundee to byla jednoznačná střelnice, která dopadla 5:1 pro Aberdeen. A diváci se mohli radovat i proti skotskému Heartu, zápas dopadl 2:0.
CELTIC FC
1. místo, 39 bodů, skóre 42:10, bilance 12-3-3
Tradiční klub z Glasgow má doma naprosto suverénní bilanci. Devět zápasů = devět výher, k tomu ještě skóre 26:4. Venku už ale tak silný Celtic není. A odráží se to i na formě v posledních pěti zápasech. Od posledního vzájemného zápasu s Aberdeenem v Hampden Parku přišla remíza na hřišti trápícího se Motherwellu. Přitom to mohlo být po první půli již o dvě branky, po vedoucí trefě Christieho ve 13. minutě mohl druhý zásah přidat Leigh Griffiths z penalty v minutě čtyřicáté, jenže ji neproměnil. Motherwell zápas dotlačil k remíze 1:1, když srovnal v 88. minutě z nohy Dannyho Johnsona. O poznání jednoznačnější zápas byl ten domácí, paradoxně s týmem na špičce, Kilmarnockem. Čtyři góly nasypal Celtic ještě během prvního poločase a bylo prakticky po zápase. Hostující Brophy sice snížil z penalty na 1:4, ale nakonec vzešla výhra Celticu 5:1. Ani druhý zápas venku neznačil výhru pro Celtic, Hibernian byl ve vedení od první minuty a ve druhé půli navýšil náskok, nakonec bral výhru 2:0.

V posledních domácích zápasech ale Celtic dal zapomenout na výsledky z venku, nejprve oplatil Motherwellu venkovní ztrátu výhrou 3:0, následně tím samým výsledkem přejel doma Dundee.
Dobré dopoledne do vašich obrazovek! Tradičním hracím dnem nejenom ve Skotsku je Boxing Day, tedy 26. prosinec, v Česku „na Štěpána“. A jednoznačným šlágrem 20. kola nemůže být nic jiného, než souboj prvního týmu tabulky s tím třetím. V pozici domácího týmu je Aberdeen, který bude chtít určitě přidat další porážku a snížit psychickou morálku před derby slavnému Celticu. Ten vede tabulku před odvěkým rivalem Rangers. Začínáme v 15:00, příjemnou zábavu!
Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 15:00.

Aberdeen FC – Celtic Glasgow

3:4

koniec (1:1)

Späť na online

Góly: 24. May (pen.), 83. Cosgrove (pen.), 90. Ferguson – 6. Sinclair, 75. Sinclair, 86. Edouard, 88. Sinclair

Karty:   37. McGinn (ABE), 51. May (ABE), 90+1. Cosgrove (ABE) – 90+2. Sinclair (CEL)

Držení míče: 35 % : 65 %.
Střely na branku: 4:7. Střely mimo: 2:2. Rohy: 2:3. Ofsajdy: 0:0. Fauly: 17:14.

Aberdeen FC: Lewis – Logan, Shinnie (C), Considine, McKenna – McGinn, May, Ferguson, Ball, McLennan – Cosgrove
Náhradníci: Černý – Anderson, Campbell, Forrester, Gleeson, Wilson, Wright

Celtic Glasgow: Gordon – Izaguirre, Boyata, Lustig, Benković – Brown, Christie, Rogić, McGregor, Forrest – Sinclair
Náhradníci: Bain – Ajer, Edouard, Hayes, Johnston, Ntcham, Ralston

Rozhodca: Collum (SCO)

Diváci: 20 027