Menu

Futbal

Mistrovství světa 1990

Argentína – Nemecko

0:1

koniec (0:0)

15.04.2020, 12:00 • Stadio Olimpico, Řím • Finále • David Suchý cz

Je konec! Druhý poločas tohoto finálového souboje měl o poznání jednoznačnější průběh, lépe hrající Německo nakonec vítězí díky jediné brance, jenž padla pět minut před koncem. Argentina si tento duel zkomplikovala zhruba po hodině hry, kdy se nechal zbytečně vyloučit Pedro Monzón, který byl na hřišti necelých dvacet minut. Další rána pro Argentinu přišla pět minut před koncem druhého poločasu, v pokutovém území totiž fauloval Lorenzo, z čehož se vyklubala jediná trefa tohoto zápasu. Aby toho nebylo málo, tak v koncovce zápasu přišlo další argentinské vyloučení, v tomto případě se předčasně do sprch poroučel Gustavo Dezotti. Suma sumárum, vítězem mistrovství světa 1990 se stává Německo! (13:20:29)

90+3

Konec zápasu.

90+2

Německo je skutečně blízko vítězství! Míč se totiž nachází u brankáře Broda Illgnera, navíc se dá očekávat další dalekonosný odkop daleko od branky.

90+1

Německo mohlo přidat další ránu, jenomže Klinsmannova rána levým nártem směřovala vysoko nad branku. Goycochea bude muset rychle rozehrát od své branky.

90

Druhý poločas bude nastaven o tři minuty.

89

Zanedlouho se nám rozběhne poslední minuta řádné hrací doby, u míče jsou hráči Německa. Před malým okamžikem jsme sledovali další důrazný zákrok Argentiny.

88

Argentina závěr zápasu absolutně nezvládá. V tomto okamžiku probíhá ošetřování Kohlera, který by měl být v pořádku. Brankář Illgner bude navíc odkopávat.

87

87. Červená karta po 2. žluté

87

Argentina bude dokonce dohrávat bez dalšího vyloučeného hráče! Již se žlutou kartou hrající Gustavo Dezotti naprosto zbytečně dohrál souboj s Kohlerem, za což si vysloužil druhou žlutou kartu.

87

Žlutou kartu dostává Diego Maradona (Argentina).

85

85. BREHME - 0:1

85

Německo právě vstřelilo branku!
Pět minut před koncem řádné hrací doby jde Německo do kýženého vedení! K rozehrávce pokutového kopu se totiž postavil ANDREAS BREHME, který to zkoušel přízemním pokusem k levé tyči. Tam se vydal také argentinský brankář Goycochea, jenomže na přesnou střelu neměl šanci dosáhnout. Argentina bude muset zabrat, jenomže hraje v početní nevýhodě!

84

Žlutou kartu dostává Pedro Troglio (Argentina).

84

84. Penaltový zákrok.

84

Je tu další problém pro Argentinu, pár minut před koncem mnohem výraznější! Lorenzo totiž v pokutovém území fauloval Völlera, který svému celku zajistil pokutový kop.

83

V ochozech stadionu je celkem živo, což zřetelně dokumentuje pohled na argentinský tábor fanoušků. Jejich miláčci si před malým momentem vybojovali standardku.

82

Za pokutovým územím si našel prostor k zakončení Littbarski, avšak jeho technická rána levou nohou trefila pouze protihráče. Posléze byl odpískán další ofsajd Německa.

81

Do konce řádné hrací doby zbývá něco málo kolem deseti minut, dost možná půjdeme do prodloužení. V tuto chvíli sledujeme autové vhazování v podání Reutera.

80

Přenesení hry směřovalo na pravou stranu, kde se nacházel naprosto osamocený Brehme. Německo se drží na útočné polovině, Argentina by se potřebovala dostat k míči.

79

Hodně nebezpečným centrem to z pravé strany zkoušel Brehme, kterému se málem povedlo najít kolegu Klinsmanna, jenomže před ním včas zakročil Ruggeri.

78

Argentina si díky své aktivitě vybojovala rohový kop, který ovšem nebyl nebezpečný. Illgner tak stále čeká na první větší práci, nyní sám rozehrával od branky.

77

Posléze měla Argentina možno k autovému vhazování, ke kterému se pro změnu postavil Sensini. Jeho předávka měla najít Troglia, který vybojoval standardku.

76

Příliš čitelnou nahrávkou to před malým momentem zkoušel Buchwald, který na hranici pokutového území našel pouze protihráče, jenž odkopl míč do bezpečí.

75

V pokutovém území se poroučel k zemi Völler, jenomže bylo pískáno přesně naopak. Hlavní sudí si totiž všiml útočného faulu, Goycochea tak bude vykopávat.

74

Jenomže standardní situace nebyla vůbec povedená, naopak z toho byl pátý ofsajd tohoto zápasu. To znamená, že brankář Goycochea bude moci vykopávat.

73

Střídání v týmu Německo: ze hřiště odchází Thomas Berthold, přichází Stefan Reuter.

72

Na jistotu se rozhodl odehrát hrací předmět obránce Serrizuela, který ho odehrál směrem do hlediště. Krátce poté bylo pískáno ve prospěch reprezentace Německa.

71

Máme za sebou více než sedmdesát minut hry, na první branku stále čekáme. Argentina je po vyloučení v úporné obraně, Německu se recept zatím nepovedlo najít.

66

Faulovaný Klinsmann několik desítek vteřin leží na hrací ploše, nicméně na nic vážnějšího to nevypadá. Argentina bude každopádně dohrávat v početní nevýhodě.

65

65. Červená karta

65

Tak pozor, je tu obrovský malér pro reprezentaci Argentiny! Pedro Monzón u pravé autové lajny sestřelil Klinsmanna, za což si vysloužil přímou červenou kartu.

64

Rychlá souhra u pokutového území nakonec přinesla další německé zakončení. Do míče se totiž opřel Klinsmann, který z těžké pozice zamířil vysoko nad břevno.

63

O provedení dalšího autového vhazování se v tomto případě postaral Augenthaler, kterému se ke spolupráci nabídl Brehme, jenž ihned po zisku míče přenášel hru.

62

Na pořadu dne byl rohový kop z pravé strany, ke kterému se postavil Littbarski. Jeho centr za sebe prodloužil Lorenzo, který tak na malý moment osvobodil svůj celek.

61

Je za námi zhruba hodina hry tohoto finálového duelu, druhý poločas nabízí o poznání záživnější podívanou. Německo má v posledních minutách výraznou převahu.

60

Maradonovi se nepovedlo odehrát míč před dotírajícím protihráčem. Následně byl k vidění další centr, jenomže Klinsmann nedokázal ustát souboj s protihráčem.

59

59. Sporná situace v pokutovém území Argentiny.

59

Německo se pro změnu usadilo na pravém křídle, odkud jsme sledovali nadějný centr směrem do šestnáctky. Tam si naběhl Augenthaler, který po jednom z kontaktů skončil na zemi. Sudí nechal pokračovat ve hře, jeden z hráčů Argentiny navíc zachytil míč na brankové čáře.

58

Argentina si dala na rozehrávku od své šestnáctky pozor, navíc celkem v poklidu přešla směrem na druhou stranu, kde si obrannou povinnost splnil Augenthaler.

57

Dezotti to neudělal vůbec dobře, celkem zbytečně totiž přišel o míč, což mohlo mít fatální následky. K balón se tak dostal Littbarski, jehož zakončení putovalo nad.

56

Míč posléze doskákal směrem z hrací plochy, což znamenalo autové vhazování pro argentinskou reprezentaci. Rozehrávky se tak ujal obránce Serrizuela.

55

Ve středu hrací plochy ustál souboj s protihráčem Völler, kterému se následně povedlo roztáhnout hru směrem k postranní lajně, kde se nacházel volný Augenthaler.

54

O pár vteřin později je pískáno, tentokráte ve prospěch Argentiny. Maradona si to chtěl namířit přes dvojici protihráčů, která ho ale faulovala nedovoleným způsobem.

53

Střídání v týmu Argentina: ze hřiště odchází Jorge Burruchaga, přichází Gabriel Calderón.

52

Žlutou kartu dostává Rudi Völler (Německo).

51

Tentokráte se na levém křídle zjevil Littbarski, který po odehrání míče dostal naloženo od jednoho z protihráčů. Tento nedovolený zákrok hlavní sudí vůbec neviděl.

50

50. Berthold nedokázal zamířit přesně.

50

Až nyní jsme se dočkali první výraznější šance tohoto zápasu. Na vzdušnou nabídku si totiž na zadní tyči dokázal naskočit Berthold, který rybičkou úplně přestřelil branku.

49

Německo několik desítek vteřin pracovalo s míčem na vlastní polovině, načež jsme sledovali prudký nákop směrem na Völlera, jenž nedokázal udržet míč na hrací ploše.

48

Hned v úvodu druhého poločasu byl do kombinace zapojen brankář Illgner, který po chvíli na jistotu rozehrál do strany na Buchwalda, jenž zcela očividně nikam nespěchá.

47

Odstartoval nám druhý poločas, jehož úvodní rozehrávku si tentokráte vzalo na starost Německo, které bude pro změnu hrát zprava doleva.

46

Střídání v týmu Argentina: ze hřiště odchází Oscar Ruggeri, přichází Pedro Monzón.

46

Začal druhý poločas.
Máme za sebou první poločas, který nám nabídl maximálně vyrovnanou podívanou. Za celou dobu jsme se nedočkali žádné vyložené šance, skóre je pochopitelně bezbrankové. Směrem dopředu bylo o něco aktivnější Německo, jenomže většina akcí končila na pozorné obraně soupeře. Argentinci toho rovněž moc nepředvedli, ani jednou nevypálili směrem na branku Boda Illgnera.

45

První poločas skončil.

44

Důležitý zákrok předvedl u postranní lajny obránce Lorenzo, který za sebe nepustil aktivně hrajícího Kohlera. Německo si krátce před koncem poločasu vybojovalo autové vhazování.

42

Zajímavá standardka také na opačné straně. I v tomto případě jsme sledovali přímý pokus na branku, Brehmeho rána ovšem opět trefila pouze jednoho z protihráčů.

41

První poločas se neúprosně blíží ke svému konci, hrát se bude ještě něco málo kolem pěti minut. Uvidíme, zda se bude něco málo nastavovat.

40

Bylo tomu skutečně tak. Nakonec to na sebe vzal nevýrazný Maradona, který se pokoušel obstřelit zeď, jenomže současně úplně přestřelil německou branku.

39

Na opačné straně si ustlal kousek za pokutovým územím Basualdo, který svému celku zajistil zajímavou standardku. Zcela určitě to bude na přímý střelecký pokus.

38

Rozehrávky rohového kopu se chopil Littbarski, který svůj centr stáčel směrem od branky. Do vzduchu se nejvýše dostal Ruggeri, jenž dokázal včas zakročit.

37

Těžkou nahrávku se Sensinimu nepovedlo ideálně zalepit, k volnému předmětu se tak následně dostal obránce Berthold, který svým centrem vybojoval roh.

36

Hodně důrazným zákrokem šel do souboje o míč obránce Kohler, který ovšem jako první trefil hrací předmět. Navíc se bude vhazovat proti německé brance.

35

Goycochea na jistotu rozehrál výhozem na vedle stojícího Simóna, který prudkým nákopem trefil protihráče před sebou. Německo se tak pomalu a jistě sune vpřed.

34

Německo opět přidalo na aktivitě. Tentokráte jsme sledovali bleskovou spolupráci, která putovala na nohu Augenthalera, jenž centrem našel pouze rukavice brankáře.

33

O nahrávku si řekl také osamocený Matthäus, který se snažil na pravém křídle najít kolegu Buchwalda, jehož následná nabídka skončila daleko v zámezí.

32

Maradona se chopil rozehrávky volného kopu, která ovšem skončila na hlavě prvního z protihráčů. Poté si po delší době zahrál s míčem německý brankář Illgner.

31

Je za námi zhruba třetina zápasu, na první branku stále čekáme. Německo má častěji míč na svých kopačkách, jenomže směrem dopředu se nemůže výrazněji prosadit.

30

Kulatý nesmysl po několika vteřinách opět doskákal ven z hrací plochy, jako poslední se ho dotkl obránce Lorenzo. To znamená, že Berthold bude moci vhazovat.

29

Nakonec jsme sledovali předávku na vedle stojícího Brehmeho, který dělovkou trefil před sebou stojícího protihráče. Goycochea tak na první vážnější zákrok stále čeká.

28

Hlavní sudí se opět dostal do akce, tentokráte odhalil nedovolený zákrok kousek před šestnáctkou Argentiny. Matthäus se již chystá k rozehrávce volného kopu.

27

Sám na sebe to zkoušel vzít také Maradona, který se přes hustou hradbu těl nedostal. Pokračujeme klasickým obrázkem hry, Německo má kulatý nesmysl ve své moci.

26

Německo pracovalo v blízkosti opačného pokutového území, kde ovšem došlo k nepřesnosti. Nahrávka na Matthäuse nebyla přesná, k míči se tak dostal Ruggeri.

25

Hluboko na vlastní polovinu se stáhl také Troglio, který celkem dlouho hledal vhodného adresáta. Nakonec se mu ke spolupráci nabídl volný kolega Lorenzo.

21

Je za námi úvodní dvacetiminutovka tohoto finálového duelu, zatím na první výraznější šanci stále čekáme. Německo působí aktivněji, hra se v posledních minutách vyrovnala.

20

Na opačné straně neustál souboj s protihráčem Völler, který nakonec skončil na zeleném pažitu. K volnému míči se tak dostal Goycochea, který rozehrál výhozem.

19

Hezká kombinace ve středu hrací plochy skončila výhodou pro Argentinu. Ta nakonec přišla s ojedinělým centrem do šestnáctky, který ovšem stačil odvrátit Augenthaler.

18

Až v tuto chvíli hlavní sudí opět foukl do své píšťalky, tentokráte ve prospěch Argentiny. Ta se sotva dostala na polovinu soupeře, kde ovšem nechtěně fauloval Ruggeri.

17

Avšak rozehrávka to nebyla zrovna optimální. Dopředu se tak chtěl vydat zatím nevýrazně hrající Maradona, který sice skončil na zemi, avšak o faul se nejednalo.

16

Pro nahrávku ke středovému kruhu si seběhl Littbarski, který byl lehkým kontaktem faulován. Německo se usadilo na útočné polovině, kde bude moci rozehrávat.

15

Argentinský brankář tentokráte předvedl dalekonosný odkop na druhou stranu, jenomže v hlavičkovém souboji se prosadil Berthold, který odvracel do bezpečí.

14

Německo se opět usadilo na polovině soupeře, odkud to centrem levačkou pro změnu zkoušel Brehme. Jeho vzdušná nabídka našla pouze dobře postaveného Serrizuela.

13

Buchwald úctyhodným způsobem dostal míč těsně před pokutové území, kde byl ale faulován. Hlavní sudí byl opět pozorný, navíc z toho bude další standardní situace.

12

Ihned poté byl k vidění rychlý protiútok Německa, který po levém křídle táhl aktivně hrající Klinsmann. Jeho předávka do malého vápna nakonec nenašla Völlera.

11

Simón si vyzkoušel spolupráci s brankářem Goycocheou, načež se sám vydal směrem na útočnou polovinu. Tam Troglio překonal hustou hráz přihrávkou na Sensiniho.

10

Hodně prostoru měl na pravém křídle Kohler, který centroval do malého vápna, kde se po míči natahoval Völler. Druhý jmenovaný hráč nakonec na balón nedosáhl.

9

Obrannou povinnost si splnil také Kohler, který zákrokem na jistotu odehrál míč před dotírajícím Maradonou. Argentina konečně drží míč, avšak na své polovině.

8

Goycochea opět rozehrával po zemi, přičemž se mu u levé autové lajny nabídl ke spolupráci Ruggeri. Jeho okamžitou rozehrávku ovšem přečetl pozorný Buchwald.

7

Němci měli hned v úvodu jedinečnou příležitost, zahrávali totiž standardku kousek za pokutovým územím. K rozehrávce se postavil Brehme, který trefil pouze dobře postavenou zeď.

6

Argentinský brankář si přízemní rozehrávkou vybral volného Basualda, který se dostal pod nápor protihráče. Hlavní sudí si všiml faulu, Argentina tak zůstane na míči.

5

Žlutou kartu dostává Gustavo Dezotti (Argentina).

5

Německo mělo k dispozici první standardní situaci, která nebyla vůbec špatná. Míč se totiž snesl k hranici malého vápna, kde padající Klinsmann zakončil příliš vysoko nad branku.

4

Na opačné straně to centrem do pokutového území zkoušel Klinsmann, který ovšem našel pouze hlavu připraveného Ruggeriho, jenž odvracel míč do bezpečí.

3

Hned v úvodu tohoto zápasu se poprvé k míči dostal argentinský brankář Goycochea, který na jistotu rozehrál po zemi na Simóna, jenž se s míčem dostal kupředu.

2

Hlavní sudí tohoto zápasu poprvé pískl do své píšťalky, utkání tak může začít. Úvodní slovo si na starost vzala Argentina, která bude hrát zprava doleva.

1

Utkání právě začalo.
Německá cesta turnajem
Západní Německo si letos vedlo velmi dobře, ve skupinové fázi první dva soupeře suverénně přejelo, což stačilo k postupu z prvního místa. Německo nejprve rozstřílelo Jugoslávii poměrem 4:1, následně nadělilo pět branek Spojeným arabským emirátům, které se prosadily jen jednou, takže konečný výsledek byl 5:1. Středoevropané se trochu zadrhli až v posledním duelu skupiny, kdy remizovali s Kolumbií, ale nic to neměnilo na tom, že si úplně bez problémů našli cestu do play off.
Ve vyřazovací fázi se Německo vždy radovalo z těsných vítězstvích, jednou zvládlo i pokutové kopy. Němci museli v osmifinále zdolat Nizozemce, kteří jim nakonec podlehli poměrem 1:2. Podobně těsné to bylo i ve čtvrtfinále s Československem, kde výhru zajistili proměněnou penaltou kapitán Matthäus, který vstřelil rozhodující gól v 25. minutě. Nejtěsnější to tedy bylo v semifinále s Anglií, kde po brankách Brehmeho a Linekera museli rozhodovat penalty. Němci využili všechny své pokusy, což ale neplatilo o Angličanech, kteří kvůli tomu padli. Dnes tedy přichází na řadu velmi atraktivní finále, kde se Německo bude chtít pomstít Argentině za předchozí finálovou porážku.
Argentinská cesta turnajem
Argentina chtěla v roce 1990 navázat na čtyři roky starý triumf, a to když ve finále těsně zdolala Německo. Avšak mírný zádrhel přišel již při prvním zápase šampionátu, jelikož úřadují mistr padl s Kamerunem 0:1. Tuto porážku sice Argentinci rychle napravili sebejistou výhrou nad Sovětským svazem, ale v posledním skupinovém duelu museli skousávat jen remízu s Rumunskem. Argentina tak logicky ze skupiny postoupila, ale bylo to rozhodně hodně těsné. Postupovala totiž ze třetí příčky se tříbodovým ziskem, čtvrtý Sovětský svaz měl jen o bod méně.
Argentina rozhodně nepůsobila jistým dojmem ani v play off, kde musela rovnou dvakrát do penaltového rozstřelu. V osmifinále si však Argentinci poradili ve velmi vyrovnaném utkání s Brazílií, kterou porazili těsně 1:0. V následné čtvrtfinále s Jugoslávií nepadla branka, takže musely rozhodovat penalty, které poměrem 3:2 ovládl jihoamerický stát. Nejzajímavější však bylo semifinálové utkání s domácí Itálií, která chtěla urvat před svým publikem titul. To se jí však nepovedlo, protože Argentina byla zase o něco lepší na pokutové kopy, tentokrát to bylo 4:3. Argentince tak ve finále čekal stejný soupeř jako před čtyřmi rok, znovu se měli utkat s Německem.
Zdravím všechny fotbalové fanoušky a nadšence! V rámci historických přenosů dnes společně se mnou budete moci zaměřit na finálový zápas MS 1990, kde změřila své síly Argentina a Německo. Tímto jste k utkání srdečně zváni a přeji příjemnou počtenou.
Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 12:00.

Argentína – Nemecko

0:1

koniec (0:0)

Späť na online

Góly: 85. Brehme (pen.)

Karty:   5. Dezotti (ARG), 84. Troglio (ARG), 87. Maradona (ARG) – 52. Völler (GER)   87. Dezotti (ARG)   65. Monzón (ARG)

Argentína: Goycochea – Serrizuela, Simón, Ruggeri – Lorenzo – Basualdo, Burruchaga, Troglio, Sensini – Maradona (C), Dezotti
Náhradníci: Cancelarich – Balbo, Bauza, Calderón, Monzón.

Nemecko: Illgner – Berthold, Buchwald, Augenthaler, Kohler, Brehme – Häßler, Matthäus (C), Littbarski – Völler, Klinsmann
Náhradníci: Aumann – Reuter, Riedle, Bein, Thon.

Rozhodca: Codesal (Mexiko) – Hoyos (Kolumbie), Listkiewicz (Polsko)

Diváci: 73 603