Menu

Futbal

Mistrovství světa 2010

Holandsko – Slovensko

2:1

koniec (1:0)

26.04.2020, 13:00 • Moses Mabhida Stadium, Durban • Osemfinále • David Suchý cz

Je konec! Sympatické počínání slovenské reprezentace na tomto turnaji končí v osmifinále, dnešní duel totiž vyšel lépe Nizozemsku, které zvítězilo poměrem 2:1. Slovensko se celkem dlouhou dobu směrem dopředu hledalo, největší šance ale přišly zhruba po hodině hry, avšak žádná neskončila za brankářem Stekelenburgem. V koncovce zápasu nejprve došlo k navýšení náskoku Nizozemska na rozdíl dvou branek, ve čtvrté minutě nastaveného času však přišla kontaktní branka Slovenska, která ale padla příliš pozdě. To znamená, že se postupujícím do čtvrtfinálových bojů stává Nizozemsko. (14:26:19)
Držení míče: 52 % : 48 %.
Střely na branku: 9:3. Střely mimo: 7:9. Rohy: 5:2. Ofsajdy: 2:3. Fauly: 17:19.

90+4

Konec zápasu.

90+4

90+4. VITTEK - 2:1

90+4

Slovensko právě vstřelilo branku!
Je tu kontaktní branka, která ale přichází příliš pozdě! K rozehrávce pokutového kopu se totiž postavil RÓBERT VITTEK, kterému se povedlo poslat míč přesně k levé tyči. Po vstřelení této branky došlo ke konečnému hvizdu, tento zápas tak končí!

90+3

90+3. Penaltový zákrok.

90+3

Tak pozor! Stekelenburg totiž v pokutovém území fauloval Jakubka, bude z toho pokutový kop pro Slovensko.

90

Druhý poločas bude nastaven o tři minuty.

89

Nizozemsku se daří držet míč daleko od branky, centrovaná nabídka z kopačky Kuijta ale byla velice nepřesná. Mucha se tak postaral o bleskový odkop od branky.

88

Zanedlouho se nám rozběhne poslední minuta řádné hrací doby, šance na postup se pro Slovensko zmenšují. Zcela určitě můžeme počítat s nastaveným časem.

87

Střídání v týmu Slovensko: ze hřiště odchází Marek Hamšík, přichází Martin Jakubko.
Střídání v týmu Slovensko: ze hřiště odchází Radoslav Zabavník, přichází Marek Sapara.

86

Navíc se k další ráně dostal střídající Elia, který si uvnitř pokutového území našel prostor ke střele, kterou ovšem poslal pouze do rukavic připraveného brankáře.

85

Pro slovenskou reprezentaci se jedná o obrovskou ránu, zhruba pět minut před koncem zápasu prohrává už o dva přesné zásahy, což značí velice složitý úkol k postupu.

84

Žlutou kartu dostává Martin Škrtel (Slovensko).

84

84. SNEIDJER - 2:0

84

Nizozemsko právě vstřelilo branku!
Zdá, se že je o postupujícím do čtvrtfinále definitivně rozhodnuto, Nizozemsko totiž odskakuje na rozdíl dvou branek! Nizozemsko totiž rozehrálo volný kop rychlým způsobem, vzdušná nabídka směrovala k hranici pokutového území, kam se vydal také brankář Mucha. Jako první se k míči dostal Kuijt, který si brankáře obhodil, sám poté přihrával na lépe postaveného WESLEYHO SNEIJDERA, který zamířil do prázdné branky.

83

Sneijder to měl sice na dlouhou nohu, avšak se mu přesto povedlo oklamat dotírajícího Weisse, který na míč nedosáhl. Krátce poté si ale nedovoleně počínal Elia.

82

Hamšík si poradil se skákavou nahrávkou, po které v přehuštěném prostoru přenechal míč na Stocha, který u postranní lajny otřel míč o napadajícího protihráče.

81

Do konce tohoto zápasu zbývá něco málo kolem deseti minut, Nizozemsko se přibližuje k postupu do čtvrtfinále. Slovensko má na vyrovnání ještě hodně času.

80

Střídání v týmu Nizozemsko: ze hřiště odchází Robin van Persie, přichází Klaas-Jan Huntelaar.

79

Z ofsajdového postavení zakončoval Vittek, kterému se střela levou nohou přesto nepovedla. Balón letěl vysoko nad horní konstrukci, Stekelenburg nezasahoval.

78

Van Persie se s míčem stáhl hluboko ke středovému kruhu, kde si navíc ke spolupráci vybral vedle stojícího van der Wiela, od kterého se míč odrazil do autu.

74

Další taktický zákrok pro změnu předvedl Kucka, který za sebe nepustil unikajícího Eliu, jenž je po příchodu na hřiště nesmírně aktivní. Nizozemsko bude rozehrávat volný kop.

73

Slovensko mělo k dispozici autové vhazování z levé strany, které letělo přímo do pokutového území. Kucka ve vzduchu neuspěl, úspěšnější byl van der Wiel.

72

Žlutou kartu dostává Kamil Kopúnek (Slovensko).

71

Střídání v týmu Nizozemsko: ze hřiště odchází Arjen Robben, přichází Eljero Elia.
Střídání v týmu Slovensko: ze hřiště odchází Erik Jendrišek, přichází Kamil Kopúnek.

70

Na opačné straně to kvalitním způsobem provedl van Persie, kterého v osobním souboji fauloval Škrtel. Budeme sledovat další standardní situaci Nizozemska.

69

Nizozemsko tak přečkalo hodně krušné momenty, navíc se po delší době musel činit brankář Stekelenburg, který výrazně pomohl svému celku udržet náskok.

68

68. Vittek nevyzrál na Stekelenburga.

68

To snad není možné! Nizozemská obrana totiž zaspala při nahrávce na Vitteka, slovenský útočník se dostal ke tvrdé střele, kterou Stekelenburg vyrazil.

67

Mnohem lépe to provedl Stoch, který udělal několik rychlých kroků, díky kterým se dostal do palebné pozice. Stekelenburg si se střelou pod břevno poradil.

66

Zdá se, že menší zdravotní problémy má Sneijder, který usedl na zelený pažit. Zatím se pokračuje ve hře, dost možná na hrací plochu přispěchá lékařský personál.

65

Trochu zvláštně z toho rohový kop skutečně nebyl, i když opakovaný záběr prokázal, že se Stekelenburg dotkl míče. Nizozemský brankář tak bude rozehrávat.

64

Po delší době se zapotil také nizozemský brankář Stekelenburg, kterému se povedlo zneškodnit táhlou střelu v podání Kucky. Dost možná z toho nebude ani roh.

63

Je za námi více než hodina hry, na další vyloženou šanci stále čekáme. Nizozemsko navíc stále vede o jedinou branku, Slovensko by tak potřebovalo přidat na aktivitě.

62

Stoch to zkoušel vzít sám na sebe, avšak pád v pokutovém území na penaltu nestačil. Mathijsen pouze odkopával balón, kterého se ihned ujal zadák Ďurica.

61

I tak mělo Nizozemsko k dispozici zajímavou standardku, kterou poslal přímo na branku van Persie. Mucha si s jeho střelou poradil, poté ho fauloval Kuijt.

60

Zabavník sotva naskočil na hrací plochu, načež celkem ostrým skluzem zajel pod nohy Robbena. Jednalo se o hodně tvrdý faul, který se ale obešel bez karty.

59

Faulovaný Zabavník má i nadále zdravotní problémy, kvůli kterým musel za postranní lajnu. Tam se podrobuje ošetření, Slovensko tak chvíli hraje v početní nevýhodě.

58

Také španělský sudí byl pozorný, proto okamžitě odpískal ve prospěch reprezentace Slovenska. K míči se tak postavil Mucha, který si vybral volného Ďuricu.

57

Po delší době se k míči prodral také van Persie, kterému ovšem uskočil daleko od kopačky, což pořádně schytal Zabavník, který po faulu skončil na trávníku.

56

V úvodu druhého poločasu zatím působí mnohem aktivnějším dojmem Nizozemsko. To nyní kombinovalo ve středu hřiště, kde se do kombinace zapojil de Jong.

55

Záložník Sneijder si vyzkoušel standardní situaci z levé strany. Jeho vysoký centr byla pro Kuijta příliš vysoký, snadnou práci tak měl slovenský brankář Mucha.

54

Na opačné straně měl skutečně hodně daleko k míči naběhnuvší Jendrišek, kterému se nepovedlo udržet míč na hrací ploše, místo toho se bude pouze vykopávat.

53

53. Mucha zasáhl hlavou.

53

Aby toho nebylo málo, tak se Nizozemsko dostalo do další velké šance. Rohový kop sice šanci nepřinesl, krátce po něm se Robbenovi povedlo pod sebou najít Mathijsena, který trefil Muchu pouze do hlavy.

52

Zničehonic se do další slibné střelecké pozice dostal Robbena, který si podobně jako před první brankou potáhl míč na levou nohu, s tímto pokusem si však Mucha poradil.

51

Obránce Škrtel se dostal do nepříjemného nátlaku, ze kterého ho osvobodila až zpětná nahrávka směrem na Muchu, který ihned roztáhl hru do volného prostoru.

50

Slovensko si další kombinací dalo hodně načas. Rozehrávající Škrtel se ovšem velice chytře dostal kolem napadající Kuijta, načež sám přesně rozehrál.

49

K okamžitému odkopu od své branky sáhl brankář Mucha, který sice kousek od středového kruhu našel Jendriška, ten si v souboji s de Jongem pomohl loktem.

48

Hned v úvodu druhého poločasu to z velké vzdálenosti zkoušel zatím celkem nenápadný Vittek, který si potáhl míč na pravou nohu, jenomže střela nebyla zrovna prudká.

47

Odstartoval nám druhý poločas, jehož úvodní rozehrávku si tentokráte vzali na starost hráči Nizozemska, kteří budou pro změnu hrát zprava doleva.

46

Začal druhý poločas.
Je za námi první poločas, který nám nakonec nabídl jedinou branku, o kterou se postaral Arjen Robben. Celkově jsme sledovali celkem nezáživnou podívanou, jenž dohromady přinesla pouze jednu slibnější šanci, která skončila v síti. Navíc sledujeme celkem dost nepřesností, které rozhodně škodí atraktivitě tohoto zápasu. Slovensko se zatím směrem dopředu celkem trápí, na brankáře Stekelenburga nevyslalo žádný nebezpečný pokus, který by stál za řeč.

45

První poločas skončil.

44

Stoch ihned obstaral autové vhazování, po kterém dostal tvrdě naloženo Vittek. Taktickým zákrokem si totiž pomohl van Bommel, který raději překazil tuto akci.

42

Vittek tentokráte v hlavičkovém souboji přetlačil Mathijsena, načež se sám dostal k odraženému míči. Následná střela trefila pouze Heitingu, od kterého šel míč na rohový kop.

41

První poločas se neúprosně blíží ke svému konci, hrát se bude ještě něco málo kolem pěti minut. Uvidíme, zda se bude něco málo nastavovat.

40

Žlutou kartu dostává Juraj Kucka (Slovensko).

39

Do rozehrávky byl zapojen také znuděný brankář Mucha, který v tomto případě raději rozehrál po zemi na Ďuricu, jenž měl na vyvezení balón celkem dost prostoru.

38

O nahrávku si řekl Kuijt, ke kterému se bleskovým způsobem dostal napadající Zabavník. Prvně jmenovaný proto vracel, k míči se dostal také Stekelenburg.

37

Aby toho nebylo málo, tak byl v souboji o míč příliš pozdě vracející se Hamšík, který nohou zasáhl jednoho z protihráčů. V tomto případě se klidně mohlo žlutit.

36

Po delší době jsme se dočkali centrované nabídky, o kterou se z pravé strany postaral Pekarík. Ani tento centr nenašel Vitteka, nýbrž pouze hlavu Heitingy.

35

Ani Nizozemsku to směrem dopředu zrovna moc nejde. Celkem zbytečný odkop z jedničky předvedl Heitinga, který poslal hrací předmět pouze před brankáře Muchu.

34

Přenesení hry velice přesně směřovalo na hlavu osamoceného Stocha, který před napadajícím Sneijderem ihned odehrál míč na Kucku, jenž se stará o další rozehrávku.

33

Španělský sudí odhalil hraní rukou, z čehož se vyklubala standardní situace pro Stocha. Jeho centr byl hodně prudký, z malého vápna ho ale odvracel Mathijsen.

32

Je za námi zhruba třetina hry, rozhodně nesledujeme zrovna atraktivní podívanou. Slovensko se sice snaží, avšak stále naráží na připravenou obranu.

31

Žlutou kartu dostává Arjen Robben (Nizozemsko).

27

Po vedoucí brance Nizozemska se hra hodně uklidnila, což se určitě neočekávalo. Nizozemci jsou častěji na míči, naopak Slovensko se směrem dopředu trápí.

26

Vittek se do hry moc často nezapojuje, jedním z důvodů jsou nepřesné nahrávky na jeho osobu. To jasně potvrdil Kucka, který poslal míč zpět před brankáře.

25

Nepřesnost také na opačné straně, Robben se totiž pokoušel roztáhnout hru k pravé autové lajně, jenomže van der Wiel tento úmysl absolutně nepochopil.

24

Obrana Nizozemska se trochu otevřelo, jenomže Weissova nabídka na Vitteka byla hodně nepřesná. Toho ihned využil vyběhnuvší brankář Stekelenburg.

23

Škrtel tak dlouho naznačoval nákop k opačné šestnáctce, až si ho nakonec rozmyslel. Místo toho si vybral Ďuricu, který se s míčem dostal na útočnou polovinu.

22

Robben si tentokráte nevěřil na únik podél pravého křídla, naopak se s míčem vrátil až ke středovému kruhu, kde oslovil zatím nenápadného van Bronckhorsta.

21

Je za námi úvodní dvacetiminutovka, která nám přeci jenom nabídla první branku. Nizozemsko tak má lepší výchozí pozici, do konce však zbývá hodně času.

20

Po rozehrávce si Ďurica gestem ruky řekl o podporu při rozehrávce. To vyslechl středopolař Kucka, který nepřesným způsobem zkoušel přenést na pravou stranu.

19

Na první branku tohoto zápasu jsme tedy čekali necelých dvacet minut, Nizozemsko dokázalo využít hned první šanci, na tahu je tak reprezentace Slovenska.

18

18. ROBBEN - 1:0

18

Nizozemsko právě vstřelilo branku!
Zničehonic tu máme první branku, do vedení se dostává reprezentace Nizozemska! Fantastickou kolmici předvedl Sneijder, který na útočné polovině našel ARJENA ROBBENA. Druhý jmenovaný si již tradičně potáhl míč na levou nohu, načež nechytatelným způsobem vypálil mimo dosah marně se natahujícího Muchy.

17

Autového vhazování z pravé strany se chopil van der Wiel, který si okamžitě vybral vedle stojícího de Jonga. Nizozemsko se pokouší navázat na kombinaci.

16

Své štěstí z velké vzdálenosti zkoušel Kucka, kterému se zakončení absolutně nepovedlo. Stekelenburg zasahovat nemusel, sám bude moci odkopávat od branky.

15

Také Slovensko si dokázalo vybojovat zisk volného kopu, který z vlastní obranné poloviny rozehrával defenzivně laděný Škrtel, jenž se pokoušel najít Vitteka.

14

V krátkém časovém sledu jsme sledovali další nedovolený zákrok, tentokráte šel do souboje o míč příliš agresivně Zabavník, který se tak okamžitě vrátil za míč.

13

Celkem dost prostoru měl kolem sebe zakončující Sneijder, který to nakonec zkoušel střelou pravou nohou, ta ovšem směřovala pouze do náruče brankáře.

12

Nizozemský brankář se i posléze zapojil do rozehrávky svého celku, která přinesla pas na volného Robbena. Slovenská obrana se ovšem dokázala vrátit.

11

Kuijt se dostal do přehuštěného prostoru, jenomže se mu přeci jenom povedlo zpětnou nahrávkou oslovit van Bommela, který ihned přenechal na Stekelenburga.

10

Mucha raději zkoušel rozehrát dlouhým pasem na opačnou polovinu, kde se do vzdušného souboje pouštěl urostlý Vittek, který ovšem proti Mathijsenovi neuspěl.

9

Překvapivě hodně prostoru měl k hlavičkovému pokusu van Persie, který ovšem trefil pouze jednoho z obránců. To znamená, že na řadu přijde první rohový kop.

8

Weissovi se přeci jenom povedlo procedit nahrávku směrem na Jendriška, avšak druhý jmenovaný hráč narazil do Mathijsena, který si navíc pomohl čistě.

7

K míči se dostal také nizozemský brankář Stekelenburg, který po chvilkovém váhání odkopl na levou stranu, kde se mu nabídl osamocený Robben.

6

Předávka na volného Kuijta sice přinesla volný prostor, avšak přesto jsme sledovali roztažení hry na Robbena, který v tísni raději vyprodukoval zpětnou nahrávku.

5

Nizozemsko raději uklidnilo hru na vlastní polovině, načež to Heitinga zkoušel pasem k levé autové lajně, kde ve vzdušném prostoru kraloval zadák Pekarík.

4

K prvnímu střeleckému pokusu se o pár vteřinek později dostal již zmiňovaný Jendrišek, který si za pokutovým územím našel prostor, míč ale poslal nad.

3

Hned v úvodu tohoto zápasu jsme sledovali prudký pas z kopačky Škrtela, který se na druhé straně pokoušel najít Jendriška, před kterým zasahoval Mathijsen.

2

Hlavní sudí tohoto zápasu poprvé pískl do své píšťalky, utkání tak může začít. Úvodní slovo si vzalo na starost Slovensko, které bude hrát zprava doleva.

1

Utkání právě začalo.
Úvodní sestavy:

Nizozemsko: Stekelenburg – van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, van Bronckhorst – Kuijt, van Bommel, de Jong, Robben – Sneijder, van Persie
Náhradníci: Vorm,Boschker – Boulahrouz, Ooijer, Braafheid, de Zeeuw, Schaars, Afellay, van der Vaart, Elia, Babel, Huntelaar

Slovensko: Mucha – Pekarík, Škrtel, Ďurica, Zabavník – Weiss ml., Kucka, Hamšík, Stoch – Jendrišek, Vittek
Náhradníci: Perniš, Kuciak – Čech, Saláta, Petráš, Štrba, Kozák, Sapara, Kopúnek, Šesták, Hološko, Jakubko

Rozhodčí: Undiano – Martinez, Jimenez.
Soupiska Nizozemska:

Brankáři: Sander Boschker (Twente), Maarten Stekelenburg (Ajax Amsterodam), Michel Vorm (Utrecht).

Obránci: Khalid Boulahrouz (Stuttgart/Něm.), Edson Braafheid (Celtic/Skot.), John Heitinga (Everton/Angl.), Joris Mathijsen (Hamburk/Něm.), Andre Ooijer (PSV Eindhoven), Giovanni van Bronckhorst (Feyenoord), Gregory van der Wiel (Ajax Amsterodam).

Záložníci: Ibrahim Afellay (PSV Eindhoven), Nigel de Jong (Manchester City/Angl.), Demy de Zeeuw (Ajax Amsterodam), Stijn Schaars (AZ Alkmaar), Wesley Sneijder (Inter Milán/It.), Mark van Bommel (Bayern Mnichov/Něm.), Rafael van der Vaart (Real Madrid/Šp.).

Útočníci: Ryan Babel, Dirk Kuijt (oba Liverpool/Angl.), Eljero Elia (Hamburk/Něm.), Klaas Jan Huntelaar (AC Milán/It.), Arjen Robben (Bayern Mnichov/Něm.), Robin van Persie (Arsenal/Angl.).
Soupisky Slovenska:

Brankáři:
Dušan Kuciak (FC Vaslui), Ján Mucha (Legia Var.), Dušan Perniš (Dundee Utd).

Obránci: Marek Čech (W. B. A.), Ján Ďurica (Hannover 96), Peter Pekarík (Wolfsburg), Martin Petráš (AC Cesena), Kornel Saláta (Slovan Br.), Martin Škrtel (Liverpool FC), Radoslav Zabavnik (Mainz).

Záložníci: Marek Hamšík (SSC Neapol), Kamil Kopúnek (Trnava), Ján Kozák (P. Temeš.), Juraj Kucka (Sparta Praha), Marek Sapara (Ankaragücü), Miroslav Stoch (FC Twente), Zdeno Štrba (Xanthi FC), Vladimír Weiss (Man. City).

Útočníci:
Filip Hološko (Beşiktaş), Martin Jakubko (FK Saturn), Erik Jendrišek (K'lautern), Stanislav Šesták (VfL Bochum), Róbert Vittek (Ankaragücü).
Situace ve skupině:

Slovenská reprezentace se dostala do hodně nevyzpytatelné skupiny, ve kterém svedlo boj s Paraguayí, Nový, Zélandem a Itálií. Velkým favoritem na postup pochopitelně byl posledně jmenovaný celek, avšak ten ze tří odehraných zápasů vybojoval pouze dva body, což znamenalo překvapivé poslední místo v tabulce. Slovensko během skupinové fáze dokázalo jednou vyhrát, remizovat a prohrát. Právě konečný součet čtyř získaných bodů stačil na druhou postupovou pozici, na tu první se vyhoupla Paraguay, která se stala jedním z největších překvapení tohoto turnaje.
Hezké odpoledne u dalšího dílu seriálu historických přenosů z mistrovství světa v kopané. V roce roce 2010 se konalo mistrovství světa v Jihoafrické republice, kam se probojovala také slovenská reprezentace. Slovensko celkem překvapivě postoupilo do vyřazovacích bojů, avšak v následném osmifinále narazilo na Nizozemsko, které se radovalo z postupu.
Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 14:00.

Holandsko – Slovensko

2:1

koniec (1:0)

Späť na online

Góly: 18. Robben, 84. Sneidjer – 90+4. Vittek (pen.)

Karty:   31. Robben (NED), 90+3. Stekelenburg (NED) – 40. Kucka (SVK), 72. Kopúnek (SVK), 84. Škrtel (SVK)

Držení míče: 52 % : 48 %.
Střely na branku: 9:3. Střely mimo: 7:9. Rohy: 5:2. Ofsajdy: 2:3. Fauly: 17:19.

Holandsko: Stekelenburg – van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, van Bronckhorst (C) – Kuijt, van Bommel, de Jong, Robben – Sneijder, van Persie
Náhradníci: Vorm, Boschker – Boulahrouz, Ooijer, Braafheid, de Zeeuw, Schaars, Afellay, van der Vaart, Elia, Babel, Huntelaar

Slovensko: Mucha – Pekarík, Škrtel, Ďurica, Zabavník – Weiss ml., Kucka, Hamšík (C), Stoch – Jendrišek, Vittek
Náhradníci: Perniš, Kuciak – Čech, Saláta, Petráš, Štrba, Kozák, Sapara, Kopúnek, Šesták, Hološko, Jakubko

Rozhodca: Undiano – Martinez, Jimenez

Diváci: 61962