Menu

Ďalšie

Vuelta a Espaňa

8. etapa: Logroño - Alto de Moncalvillo

Vítěz: P. Roglič (JUV)

koniec udalosti

28.10.2020, 13:03 • Milan Huppert cz

To je ode mě vše. Děkuji za pozornost a u dalších etap se budu těšit zase někdy na počtenou. (17:41:00)
Zítra si jezdci na celkové pořadí odpočinou, devátá etapa je totiž rovinatého rázu.
Primož Roglič stáhl v dnešní etapě ztrátu Carapaze na polovinu. Z druhého místa na čtvrté spadl Hugh Carthy, avšak i tento výsledek by pro Brita byl velkým úspěchem, protože původně jel na Vueltu v roli domestika.
Průběžné pořadí po 8. etapě:

1. R. Carapaz (INE) 32:31:06 hod
2. P. Roglič (JUV) +13 s
3. D. Martin (ISR) +28
4. H. Carthy (EF) +44
5. E. Mas (MOV) +1:54 min
6. F. Grosschartner (BOR) +3:28
7. E. Chaves (MIT) +3:28
8. A. Valverde (MOV) +3:35
9. M. Soler (MOV) +3:40
10. W. Poels (BAH) +3:47
...
64. J. Hirt (CCC) +1:06:34 hod
125. Z. Štybar (QUI) +1:45:48
Pořadí 8. etapy:

1. P. Roglič (JUV) 4:07:08 hod
2. R. Carapaz (INE) +13 s
3. D. Martin (ISR) +19
4. A. Vlasov (AST) +25
5. H. Carthy (EF) +33
6. W. Poels (BAH) +35
7. E. Mas (MOV) +54
8. S. Kuss (JUV) +54
9. E. Chaves (MIT) +1:33 min
10. C. Champoussin (AG2) +1:37
...
57. J. Hirt (CCC) +13:54
142. Z. Štybar (QUI) +26:48
Ztrátu dnes nabral jeden z velkých favoritů Esteban Chaves, který ztratil na vítězného Rogliče více jak minutu a půl.
Čtvrtý dojel Vlasov, pro kterého to v jednu chvíli vypadalo i na etapové prvenství. Pátý skončil Hugh Carthy, který v celkovém pořadí spadne za Rogliče.

Primož Roglič projel cílem jako první, na Carapaze najel 15 vteřin. Třetí místo vybojoval Dan Martin.

0,5km

Všichni dojíždějí hodně na hraně. Vítězem etapy se stane Primož Roglič, který navyšuje náskok na Carapaze, Ekvádorec by ovšem měl uhájit červený trikot.

0,8km

Zvedá se Richard Carapaz, avšak Roglič s přehledem zareagoval a vzápětí nastoupil sám! Ale Carapaz nedá svou kůži lacino.

1 km

Tak pozor! Primož Roglič předvedl parádní útok a s velkou lehkostí předjel Vlasova. Toho vzápětí dostihl i Carapaz, jenž stíhá Slovince.

1 km

Alexander Vlasov najel do posledního kilometru, na protivníky má náskok deseti sekund.

1,5km

Alexander Vlasov zkusil štěstí a ujel ostatním konkurentům! Ti nereagovali, protože tento Rus nejede na celkové pořadí kvůli zkaženému úvodu Vuelty.

1,5km

Roglič i Carapaz dojeti trojicí Martin, Vlasov, Carthy. Jeden z těchto cyklistů dnes bude slavit etapové prvenství.

2 km

Sepp Kus zřejmě jen rozjel útok pro slovinského kolegu a obhájce vítězství Rogliče. Muž v zeleném jede na zadním kole Carapaze.

2,5km

Série útoků definitivně zlomila Enrica Mase z Movistaru.

2,5km

Carapaz se zvedl ze sedla a dojel Carthyho. Druhý útok v krátkém časovém sledu vyzkoušel Kuss, reaguje Roglič a Carapaz!

3 km

Naopak odpadá Esteban Chaves a velké problémy má Wout Pouls a Enric Mas. Tito dva bojovníci se drží zuby nehty.

3 km

Dopředu vystartoval Hugh Carthy, jenž dostává pod tlak červeného Richarda Carapaze! Brita zachytil pouze Sepp Kuss.

3,5km

Na čele zůstalo posledních deset cyklistů. Odpadl i Rogličův týmový kolega a průběžně 10. muž celkového pořadí George Bennett.

4 km

Odpadá také David de la Cruz a Felix Grosschartner. Kdo zatím zaslouží pochvalu, to je Vlasov z Astany, ten vypadá velmi dobře.

4,5km

Robert Gesink si vystoupil, má odpracováno. Do čela najel vítěz včerejší etapy Michael Woods, jeho tempu nestačí Soler ani Valverde.

5 km

Marc Soler propadl skupinou, je na úplném chvostu. Šestadvacetiletý Španěl však ještě zůstává jejím členem.

5,5km

Valverde se zařadil zhruba do středu pelotonu, na čele stále operuje Robert Gesink. Hned za ním šlape Amador z INEOSu.

6 km

Nastupuje Alejandro Valverde! Gesink z Jumbo-Visma ovšem skvěle zareagoval a španělského matadora nenechal poodjet.

6,5km

V dobré pozici je Primož Roglič. Nejenže v poklidu drží tempo Movistaru, ale má k sobě ještě další čtyři domestiky.

7 km

Omar Fraile byl hodně vidět včera, etapu dokončil na druhém místě. To pochopitelně mělo vliv na fyzický fond pro dnešek, člen Astany vystupuje z pelotonu.

8 km

Peloton ukrajuje první metry cílového stoupání 1. kategorie Alto de Moncalvillo.

10 km

Deset kilometrů před cílem zůstávají před pelotonem poslední dva jezdci. Jsou jimi Belgičan Stan Dewulf a Australan Benjamin Dyball.

11 km

Vepředu zůstávají poslední čtyři odvážlivci. Do pelotonu se vrátil po velké porci kilometrů ujetých na čele Rui Costa, stejné rozhodnutí učinil i Julien Simon.

14 km

Rojas z Movistaru toho má viditelně plné zuby. Lze předpokládat, že doveze peloton pod kopec a pak si vystoupí.

16 km

Náskok uprchlíků činí posledních 30 vteřin. Jezdci objíždějí vesničku Moncalvillo, za pár minut už najedou na cílové stoupání.

18 km

Jan Hirt ani Zdeněk Štybar nedokázali udržet tempo Movistaru v hlavní skupině. Byli mezi těmi, jež postupně odpadli do tzv. "druhého pelotonu."

20 km

Do konce etapy zbývá posledních dvacet kilometrů. Na špici zbývá posledních šest jezdců, kterým se již ani nechce spolupracovat, jelikož si jsou vědomi, že budou brzy dojeti.

23 km

Angel Madrazo je prvním jezdcem, který byl polapen jakožto člen vedoucí skupiny. Na čele zůstává ještě šest cyklistů, ti mají k dobru posledních 45 sekund.

25 km

Očekává se především bitva mezi červeným Richardem Carapazem a obhájcem prvenství Primožem Rogličem. Zamíchat kartami ale určitě mohou i Hugh Carthy nebo Dan Martin.

28 km

Na trati můžeme sledovat ticho před bouří. Jezdci uklidnili tempo, naplno si to rozdají až v závěrečném kopci.

31 km

Pomalu, ale jistě se schyluje k dostihnutí denního úniku. Sedmička závodníků disponuje už jen minutovým náskokem.

34 km

Sestava Movistaru nastolila skutečně velkou rychlost. Z pelotonu odpadá jeden cyklista za druhým, jezdci na celkové pořadí zatím tempo akceptují úspěšně.

38 km

Průměrná rychlost etapy je 40,6 km/h.

40 km

Španělská stáj Movistar stále sídlí na čele pelotonu. Šestice závodníků se pravidelně střídá, ztráta na uprchlíky brzy spadne pod dvě minuty.

43 km

Před závodníky je nyní lehčí pasáž etapy. Velká zkouška ohněm přijde až v závěru, kdy na cyklisty čeká cílové stoupání na kopec Alto de Moncalvillo.

47 km

Movistar peloton protřídil, ovšem ne nijak zásadně. Jezdci na celkové pořadí jedou pořád společně.

50 km

Vrchařská soutěž – Puerto de la Rasa

1. R. Cavagna (QUI) 5 bodů
2. J. Simon (DIR) 3
3. R. Stannard (MIT) 1

50 km

Pět bodů do vrchařské soutěže získal Rémi Cavagna. Francouz na přechodu do sjezdu zkusil nastoupit, protivníci se ho však zachytili.

53 km

Jhojan Garcia vydržel déle než Saéz, ale i on po čtyřech kilometrech snahu dojet ztrátu na únik vzdal a vrací se zpět do pelotonu.

54 km

Na vrchol zbývá vedoucí sedmičce ujet poslední čtyři kilometry. Tento kopec únik s největší pravděpodobností ještě přežije, ten druhý však bude o poznání těžší.

55 km

V hlavním poli se začalo závodit, Movistar během působení na čele hlavního balíku zredukoval manko na uprchlíky o minutu. Aktuální ztráta čítá čtyři minuty.

56 km

Jhojan Garcia pokračuje ve výborném výkonu. Kolumbijský závodník jezdící pro tým Caja Rural-Seguros RGA však stále zaostává o tři minuty za únikem. Mezitím Sáez svůj pokus vzdal a nechává se dojet pelotonem.

57 km

Z hlavního pole vystoupili Héctor Sáez a Jhojan Garcia, kteří budou nejspíše usilovat o dostihnutí uprchlíků. Během chvilky odjeli pelotonu o minutu, na čelo ztrácí další tři.

58 km

Na vedoucí pozici pelotonu si vyjeli dva cyklisté Movistaru. Těžko říct, zda chtějí pouze provokovat konkurenty, či jestli chystají prostor na únik Masovi.

58 km

Únik ukrajuje první metry stoupání 2. kategorie Puerto de la Rasa.

62 km

V netradiční roli operuje na čele pelotonu Christopher Froome. Tento Brit, který 4x vyhrál Tour de France, 2x ovládl Vueltu a jednou se radoval z prvenství na Giru, určuje tempo lídrovi týmu Carapazovi.

66 km

Dnešní etapa nabízí i jednu sprinterskou prémii. Ta se nachází na 104. kilometru etapy, avšak nikdo z úniku nebojuje o zelený dres.

70 km

Čelní skupina zdolává klesání, závodníci jsou pěně seřazeni za sebou, aby eliminovali hrozbu kontaktu s ostatními.

74 km

Do denního úniku ujela tato sedmička závodníků: Rémi Cavagna (QUI), Rui Costa (UAE), Stan Dewulf (LOT), Benjamin Dyball (NTT), Julien Simon (DIR) a Angel Madrazo (BUR).

78 km

Avšak hlavní pole zabralo a ztrátu rychle srazilo zpátky pod pět minut. Jak je na tom únik se silami prověří až první stoupání Puerto de la Rasa.

82 km

Denní únik jede pořád rychleji než INEOS, jedoucí na čele pelotonu. Náskok sedmi vedoucích závodníků přesáhl pětiminutovou hranici.

86 km

Co se týče českých cyklistů, tak na jejich postavení se zatím nic nemění. Jan Hirt a Zdeněk Štybar i nadále s přehledem akceptují tempo pelotonu.

90 km

Pro připomenutí, dnes nás ještě čekají dva velmi těžké kopce, které by mohly výrazně zamíchat celkovým pořadím. Nejprve závodníci budou zdolávat vrchol Puerto de la Rasa 2. kategorie, ještě těžší stoupání pak přijde do cíle, kopec Alto de Moncalvillo je oceněn jedničkou.

94 km

Na trati se toho v posledních kilometrech moc neděje. Sedmičlenná skupina příkladně spolupracuje, náskok pomalu šplhá k pěti minutám.

98 km

Ve Španělsku panuje dobré počasí pro závodění. Teplota je 17 stupňů, vítr fouká rychlostí 7 km/h.

102 km

Na čele pelotonu aktuálně operuje britská stáj INEOS. Ta má mezi sebou lídra průběžného pořadí, Kolumbijce Richarda Carapaze.

106 km

Sportovní ředitel Frans Maasen před startem etapy vysvětlil, proč se rozhodl stáhnout ze závodu Toma Dumoulina. "Bylo velmi těžké připravit Dumoulina na Vueltu po náročném Tour de France. Měl v krátkém časovém období velké množství závodů, ale cítil se sebevědomě a v dobré formě. Bohužel se po prvních etapách necítil tak dobře, jak předpokládal. Den ode dne ztrácel víc a víc, a proto jsme se rozhodli jej stáhnout, aby si mohl odpočinout. Bylo to těžké, ale určitě to nejlepší možné rozhodnutí," prohlásil Maasen.

110 km

Po padesáti kilometrech si sedmičelnná skupina uprchlíků dokázala vypracovat už více jak čtyřminutový náskok na hlavní pole.

114 km

Průměrná rychlost etapy je 46,4 km/h.

118 km

Právě Portuglaec Costa musel kvůli defektu měnit kolo. Doprovodný vůz k jeho štěstí nebyl příliš daleko, drobnou ztrátu na soupeře rychle smazal.

122 km

Richard Carapaz může být v klidu, protože v čelní skupiněnení nikdo z jezdců jedoucích na celkové pořadí. Nejlepším klasifikovaným je Rui Costa, který z 33. místa ztrácí více jak 23 minut.

126 km

Oba čeští reprezentanti Jan Hirt (CCC), i Zdeněk Štybar (QUI) jsou součástí pelotonu.

130 km

Peloton přeci jen přidal do pedálů, náskok první skupiny již nenarůstá tak rychle jako v úvodu. Manko činí tři a půl minuty.

134 km

V čelním úniku momentálně jede těchto 7 jezdců: Rémi Cavagna (QUI), Rui Costa (UAE), Stan Dewulf (LOT), Benjamin Dyball (NTT), Julien Simon (DIR) a Angel Madrazo (BUR).

138 km

Hlavní pole ztrácí na sedmičku uprchlíků už přes dvě minuty. Tempo pelotonu je doposud hodně volné, šetří síly na dvě těžká stoupání, která přijdou v pozdějším průběhu etapy.

142 km

Je zaděláno na denní únik. Ten sice prořídl, protože vysoce nastavené tempo neudrželi Philipsen a Van der Sande, avšak cíl byl úspěšně splněn, peloton se vzdaluje každým metrem.

146 km

Druhý útok obstarala pětice cyklistů. Jsou jimi Stan Dewulf a Tosh van Der Sande z Lotta, Robert Stannard z Mitchelton-Scott, Benjamin Dyball z NTT a Angel Madrazo z Burgos-BH. Pronásleduje je dvojice Cavagna, Philipsen.

150 km

Útok neúspěšný. Vedoucí duo po chvilce strávené na čele zvolnilo a poslušně se zařadilo zpátky do pelotonu.

152 km

Jako první nastoupil hlavnímu balíku Calum Scotson. Člena stáje Mitchelton-Scott zkouší doplnit ještě Jesus Ezquerra z Burgos-BH.

156 km

Do dnešního horského profilu nenastoupili tři závodníci. Jedná se o Toma Dumoulina (JUV), Kennyho Elissondeho (INE) a Michala Golasa (INE). Překvapivé je především odstoupení prvního zmíněného, který měl jet na celkové pořadí v případě, že by se lídr Roglič trápil, avšak byl to právě Dumoulin, kdo navzdory očekávání nedokázal udržet tempo s hlavními konkurenty. Odstoupení jezdců z INEOSu zase nehraje do karet červenému Carapazovi, Kolumbijcovi odpadli dva domestici.

160 km

Na první útok zatím čekáme. Pokud bude etapa probíhat v podobném duchu jako včera, máme se na co těšit. Peloton sice první kilometry jel pospolu, ale postupně začalo nastupovat více a více závodníků.

Osmá etapa španělské Vuelty odstartovala.
Etapa

Horská, 164 kilometrů dlouhá etapa může pořádně zamíchat s průběžným pořadím. První kilometry ještě jezdci budou moci absolvovat ve volnějším tempu, avšak postupně se dostanou do hor, kde je čeká pořádná zkouška. Nejprve stoupání 2. kategorie de la Rasa, na které naváže cílové Moncalvillo. Kopec, který má děélku přesahující osm kilometrů, průměrný sklon 9,2%, přičemž v některých úsecích budou cyklisté šlapat dokonce pod 15% sklonem. Jestli někdo z jezdců na celkové pořadí v tomto stoupání ztratí kontakt se soupeři, může to pro něj být konečná v boji o dobrou pozici.
Průběžné pořadí Vuelty po 7. etapě

1. R. Carapaz (INE) 28:23:51 hod
2. H. Carthy (EF) +18 s
3. D. Martin (ISR) +20
4. P. Roglič (JUV) +30
5. E. Mas (MOV) +1:07 min
6. F. Grossschartner (BOR) +1:30
7. M. Soler (MOV) +1:42
8. E. Cháves (MIT) +2:02
9. A. Valverde (MOV +2:03
10. G. Bennett (JUV) +2:39
...
66. J. Hirt (CCC) +52:47
110. Z. Štybar (QUI) +1:19:07 hod
Všem fanynkám a fanouškům přeju krásné středeční odpoledne! Vítám vás při sledování 8. etapy španělské Vuelty, na cestě z Logroña až na vrchol Alto de Moncalvillo.
Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 13:03.

8. etapa: Logroño - Alto de Moncalvillo

Vítěz: P. Roglič (JUV)

koniec udalosti

Späť na online