Menu

Futbal

Liga národov UEFA - Liga A

Česko – Španielsko

2:2

koniec (1:1)

05.06.2022, 20:45 • SINOBO Stadium, Praha • Skupina 2 • Tomáš Kohlmann (@tom__kohlmann) cz

Držení míče: 27 % : 73 %.
Střely na branku: 2:5. Střely mimo: 1:6. Rohy: 3:8. Ofsajdy: 0:2. Fauly: 15:9. (22:42:16)
Za velkého aplausu českých fanoušků končí souboj Česka se Španělskem smírně 2:2, když Češi dvakrát vedli, podruhé dokonce až do závěrečné fáze zápasu, kdy Španělé šťastně vyrovnali díky hlavičce Martíneze, která se odrazila jen těsně za brankovou čáru.

V té době už Češi vedli 2:1 díky brankám Jakuba Peška a Jana Kuchty, za Španěly v závěru prvního poločasu vyrovnal na 1:1 Gavi, nakonec v roli velkých favoritů stěží vybojovali remízu, kterou se českému týmu povedlo proti Španělsku uhrát po dlouhých patnácti letech.

V souběžně hraném zápase Portugalsko porazilo Švýcary 4:0, čímž se dostává do čela tabulky před tým Jaroslava Šilhavého a právě proti Portugalsku budou Češi hrát ve čtvrtek v Lisabonu.

90+4

Konec zápasu.

90+2

Snad poprvé v zápase je slyšet také hlouček španělských příznivců, kteří skandují chorály "olé, olééé, olé!".

90+2

Vzhledem k přezkumu gólové situace je nastavení oficiálně změněno na čtyřminutové.

90+1

Vladimír Coufal byl u postranní čáry tvrdě sražen Ferránem Torresem, zřejmě za následné protesty dostává žlutou kartu.

90+1

Branka byla potvrzena i u videorozhodčího, mezitím začíná tříminutové nastavení.

90

90. Iñigo MARTÍNEZ - 2:2

90

Španělsko právě vstřelilo branku! Španělé v závěru zápasu šťastně vyrovnávají! Asensiův centr ÍŇIGO MARTÍNEZ hlavou nasměroval do břevna, odkud se zřejmě odrazil těsně za brankovou čáru a ven z branky, rozhodčí Letexier následně ukázal do středu hřiště, díky čemuž Španělé vyrovnávají na 2:2!

89

K Busquetsově nákopu se neprobil Marcos Alonso, Španělé budou pokračovat rohovým kopem.

88

Španělé v závěru zápasu zvyšují tempo, zatím se ale nedokáží prosadit do brankových příležitostí a stále za českým týmem zaostávají.

86

Po Torresově přihrávce se u pokutového území uvolnil Álvaro Morata, svoji prudkou ránu pak ale nasměroval výrazně nad Vaclíkovu branku.

85

S nákopem Daniho Carvajala do pokutového území si poradil brankář Vaclík.

83

Rozhodčí Letexier teď se značným zpožděním odpískal Carvajalův faul na Michala Sadílka přímo u rohového praporku.

82

Z rohu se Španělé nedokázali nijak prosadit a nyní musí znovu rozehrávat své útočné tažení z vlastní poloviny.

81

Alonsův centr jen těsně netrefil Álvaro Morata, Milan Havel pak před Ferránem Torresem odvrátil míč na rohový kop.

81

Souboj Česka se Španělskem přímo v ochozech SINOBO Stadium sleduje 18 245 diváků.

80

Marcos Alonso adresoval velmi nepřesnou přihrávku Gavimu, v blízkosti vlastního rohového praporku může vhazovat Vladimír Coufal.

79

Střídání v týmu Česko:
ze hřiště odchází Jan Kuchta, přichází Václav Jurečka.

78

Neúspěšný průnik Ferrána Torrese po pravém křídle, bude se kopat od české branky.

76

Za pískotu obecenstva Španělé kombinují na české polovině, domácí tým je stažen ve všech jedenácti hráčích na třiceti metrech od své branky.

74

Kuchtův průnik po levé straně pokutového území odvrátil Eric García jen na rohový kop, z něj se Češi nijak neprosadili.

73

Ferrán Torres pronikl po pravém křídle, pak nepřesně přihrával před branku, navíc mu je zpětně máváno postavení mimo hru.

71

Střídání v týmu Španělsko:
ze hřiště odchází Koke, přichází Marcos Llorente.

70

70. Ferrán Torres otřel svou hlavičku o tyč

70

Při další španělské akci Asensiův centr doletěl na hlavu Ferrána Torrese, jenž těsně minul Vaclíkovu branku!

69

Po přihrávce Marcose Alonsa se u bližší tyče tlačil do zakončení Álvaro Morata, míč pak doputoval jen do postranní sítě a Španělé se marně dožadovali rohového kopu.

66

66. Jan KUCHTA - 2:1

66

Česko právě vstřelilo branku! Druhá gólová euforie v Edenu! Po přihrávce Václava Černého míč propadl mezi španělskými stopery do běhu na JANA KUCHTU, jenž svůj samostatný únik okořenil elegantním obloučkem přes brankáře Simóna a podruhé rozjásal vršovickou arénu!

66

Za pískotu obecenstva se teď naopak píská faul na Kokeho, Španělé budou pokračovat rozehrávkou z místa přestupku na útočné polovině.

65

České lavičce se teď nelíbila neodpískaná zjevná španělská hra rukou ve středu hřiště, Francois Letexier nechává ve hře pokračovat.

64

Součkovi je teď pískán faul ve středu hřiště, český kapitán se pak pořádně obořil na francouzského arbitra.

63

Na opačné straně si na dlouhý pas nabíhal Adam Hložek, brankář Simón ale výborně přečetl hru a dostal se k míči dříve než čerstvá posila Bayeru Leverkusen.

62

62. Asensiovu ránu zastavila až tyč za Vaclíkem

62

Marco Asensio mohl krátce po příchodu na trávník skórovat, když dostal výbornou přihrávku do běhu na levém křídle a trefil tyč Vaclíkovy branky!

61

Střídání v týmu Španělsko:
ze hřiště odchází Dani Olmo, přichází Marco Asensio.

61

Střídání v týmu Španělsko:
ze hřiště odchází Raúl de Tomás, přichází Álvaro Morata.

61

Střídání v týmu Španělsko:
ze hřiště odchází Rodri, přichází Sergio Busquets.

60

Živo je i u španělské střídačky, kde se chystá trojí střídání, do hry by měli zamířit Sergio Busquets, Álvaro Morata a Marco Asensio.

59

Střídání v týmu Česko:
ze hřiště odchází Ondřej Lingr, přichází Václav Černý.

59

Střídání v týmu Česko:
ze hřiště odchází Jakub Pešek, přichází Adam Hložek.

58

Při následném hrozícím českém protiútoku Rodri zatáhl za rozběhnutého Jana Kuchtu jen za cenu žluté karty.

58

58. Vaclík si připsal dva výborné zákroky

58

Španělé zahrávali dva rohy v rychlém sledu, po tom druhém se na pravé straně pokutového území objevil osamocený Eric García, jehož střílenou přihrávku před branku Vaclík vyrazil, pak se snažil patičkou zakončovat Ferrán Torres, mířil však jen do připraveného českého brankáře.

57

Teď zaútočili Španělé, Eric García se objevil na hrotu, nákop na něj odehrál na rohový kop Jakub Brabec.

56

Nepřesný nákop Vladimíra Coufala doletěl do rukavic současné španělské brankářské jedničky.

55

55. Kuchta v obrovské šanci mířil těsně vedle

55

Obrovská šance Česka! Tomáš Vaclík rozehrál k postranní čáře, kde Milan Havel lobovanou přihrávkou vysunul do úniku Jana Kuchtu, jenž obstřelil Unaie Simóna, zároveň ale minul i jeho branku!

54

Češi se vysokým presinkem snažili dostat pod tlak španělskou rozehrávku až u brankáře Simóna, po odkopu do středu hřiště se domácí tým zmocnil míče.

52

Z rohu se Češi neprosadili, mezitím domácí rozsvítili své mobilní telefony a snaží se vytvořit zajímavou kulisu k pokračování zápasu, připojili se k tomu i jednotlivci v hrstce hostujících příznivců.

51

Ondřej Lingr se znovu prodíral na levé straně hřiště a byť jeho průnik se zdál odsouzen k neúspěchu, tak slávistický fotbalista nakonec vybojoval rohový kop.

49

Během patnácti sekund byly k vidění zajímavé útočné akce na obou stranách, ta česká ale skončila neúspěšným průnikem Ondřeje Lingra před branku, na opačné straně mířil svým technickým obstřelem velmi nepřesně Dani Olmo.

48

Po faulu na Kokeho Španělé rozehrávají na útočné polovině.

46

O přestávce nakonec střídaly oba celky, zraněného Jakuba Jankta nahradil Milan Havel a ve španělském dresu se do hry místo Pabla Sarabii zapojila hvězda Barcelony Ferrán Torres.

46

Střídání v týmu Španělsko:
ze hřiště odchází Pablo Sarabia, přichází Ferrán Torres.

46

Střídání v týmu Česko:
ze hřiště odchází Jakub Jankto, přichází Milan Havel.

46

Začal druhý poločas.
V rámci přestávkového programu byli k nedávným kulatým narozeninám oceněni Ivo Viktor (80 let) a Zdeněk Nehoda (70 let), oba jsou mistři Evropy z roku 1976.
První poločas souboje Česka se Španělskem nabídl minimum brankových příležitostí, přesto jsme viděli dvě úspěšné trefy. Tu první Češi museli slavit až na druhý pokus, když po Kuchtově přihrávce byl máván ofsajd zakončujícímu Jakubu Peškovi, od videa ale přišlo potvrzení o regulérnosti branky a domácí tým šel nečekaně brzy do vedení.

V průběhu poločasu Češi přišli o zraněného Jaroslava Zeleného, v závěru úvodního dějství také o jeho náhradníka Jakuba Jankta, trenér Šilhavý však chtěl dohrát první pětačtyřicetiminutovku v deseti, aby mohl využít k dalším změnám v sestavě také dvou přerušení ve druhém poločase a v oslabení český tým inkasoval po povedené souhře Rodriho se zakončujícím Gavim.

45+4

První poločas skončil.

45+3

45+3. GAVI - 1:1

45+3

Španělsko právě vstřelilo branku! Přeci jen se Španělům povedlo využít početní převahu, když absence zraněného Jankta po přihrávce Rodriho přesnou přízemní střelou využil GAVI!

45+1

Rozhodčí Letexier k úvodním pětačtyřiceti minutám přidává čtyři nastavené.

45

Sarabiův centr byl odražen do zámezí, Španělé zvyšují svoji aktivitu.

44

Pro pokyny k české střídačce si přiběhl Jakub Brabec. Trenér Šilhavý možná dohraje první poločas v deseti, aby nepřišel o druhou možnost střídání během rozehrané hry.

44

V akci jsou dokonce nosítka. To by bylo velmi nepříjemné, pokud by musel předčasně skončit i Jakub Jankto, jenž běhej prvního poločasu nahradil zraněného Jaroslava Zeleného.

42

Českému týmu se povedlo ubránit další španělskou akci už na třiceti metrech od branky, Jakub Jankto byl navíc při obranném zákroku nepříjemně zasažen a musí být ošetřen.

41

Po nakrátko rozehraném rohu se Španělům znovu nepovedlo nijak ohrozit brankáře Vaclíka.

40

Na pravém křídle teď hosté vybojovali svůj druhý rohový kop.

39

Tlak Španělů je stále spíše platonický, vyjma nepovedeného zakončení Pabla Sarabii a hlavičky Garcíi doprostřed branky nepřicházejí nejen šance, ale ani žádná střelecká zakončení.

38

Španělé jsou usazeni na české polovině a snaží se dotírat na pokutového území domácího celku.

36

Íňigo Martínez v osobním souboji zboural Ondřeje Lingra, Španělé pak pokračovali v držení míče, po následném podseknutí Gaviho Peškem museli francouzští rozhodčí řešit drobnou rozmíšku mezi Gavim a českými hráči.

34

Po rozehrávce nakrátko centroval právě Sarabia, následnou hlavičku Erica Garcíi bezpečně kryl Tomáš Vaclík.

33

Po faulu na Pabla Sarabiu budou Španělé rozehrávat standardní situaci od pravé postranní čáry.

31

Češi se pokusili o rychlejší útočný výpad, po Lingrově přihrávce je ale pískán faul Jakubu Peškovi.

30

Další neúspěšná španělská snaha o nápor v hloubi útočné poloviny, českému týmu se povedlo dopravit míč až k Unai Simónovi.

28

Další neúspěšná akce španělského celku, po přenesení hry k postranní čáře Dani Carvajal jen prodloužil míč do zámezí a vhazovat mohou Češi.

26

26. Sarabia netrefil míč dobře

26

Španělé se prokombinovali do výborné pozice, když Eric García připravil velkou šanci pro Pabla Sarabiu, ten ale vůbec nezvládl zakončení a branku výrazně minul!

24

Jaroslav Zelený bohužel není schopen pokračovat, na jeho místo u levé postranní čáry tak nastoupil Jakub Jankto, jenž byl letos jediným Čechem působícím ve Španělsku, kde oblékal dres Getafe.

24

Střídání v týmu Česko:
ze hřiště odchází Jaroslav Zelený, přichází Jakub Jankto.

23

Po sporném zákroku na Aleše Matějů rozhodčí Letexier nechal pokračovat ve hře, brzy ji však přerušuje, když jeho kolega na lajně Cyril Mugnier viděl ofsajd Pabla Sarabii.

21

Mezitím ale musí být ošetřen Jaroslav Zelený, jenž nyní odchází za postranní čáru k pokračování ošetření.

21

Centr Pabla Sarabii od pravé postranní čáry se neujal, následně už je u postranní čáry pískán španělský faul a Češi mohou rozehrávat z místa přestupku.

20

Jan Kuchta byl evidentně podkopnut na útočné polovině, k nevoli domácích příznivců ale rozhodčí Letexier nechává pokračovat ve hře.

19

Nepřesný nákop Daniho Olma do pokutového území přeletěl nabíhajícího Raúla de Tomáse, volného míče se zmocnil brankář Vaclík.

17

Po nakrátko rozehraném rohu následoval přízemní centr, jehož se snadno zmocnil Tomáš Vaclík.

16

Celek z Pyrenejského poloostrova vybojoval svůj první rohový kop a hostující hlavičkáři míří před českou branku.

15

Španělům se teď nelíbí, když francouzský rozhodčí Letexier přerušil hru poté, co na trávníku zůstal v bolestivé pozici klečet Jaroslav Zelený, ten se však zvedá zpět na nohy a nebude potřebovat ošetření.

14

Gavi dostal příliš dlouhý pas do českého pokutového území, bude se rozehrávat od branky Tomáše Vaclíka.

12

Ondřej Lingr se uvolnil na levém křídle, pak si ale posunul míč na dlouhou nohu a přihrával jen do postavení brankáře Unaie Simóna.

12

Jan Kuchta u postranní čáry vedl souboj s několika protihráči, postupně si vedl velmi zdatně a vybojoval další aut pro český tým.

11

Po neúspěšné španělské souhře bude český tým vhazovat na své levé straně.

10

Tribuny bouří skandováním „Češi, do toho!“, v držení míče už jsou ale zase Španělé.

8

Do španělské rozehrávky se vklínil Jan Kuchta, vybojoval míč a zároveň také nedovolený přestupek Gaviho.

6

Snový start pro český tým, ten je nyní znovu v držení míče, další útočnou snahu začíná z vlastní poloviny.

5

5. Jakub PEŠEK - 1:0

5

Česko právě vstřelilo branku! Verdikt rozhodčích však byl chybný, přihrávající Jan Kuchta však v ofsajdu nebyl a česká trefa je uznána jako zcela regulérní!

4

Od Vaclíkovy branky Češi rozjeli bleskovou akci, kterou po Peškově průniku po pravé straně zakončoval do prázdné branky Jakub Pešek, rozhodčí však v zárodku akce viděli postavení mimo hru a branku neuznávají!

4

Španělská souhra vedla k nezdaru, rozehrávky se ujme Tomáš Vaclík.

2

Španělé se přesunuli na útočnou polovinu a přihrávají si na útočné polovině, český tým je stažen na pětatřiceti metrech od branky.

2

Z premiérového rohu se český tým neprosadil, míč se odrážel od mnoha hráčů u hranice pokutového území, teď už se hraje ve středu hřiště.

1

Úvodního výkopu se ujali v červeném hrající Češi a hned vybojovali rohový kop, Španělé oblékli bílou sadu.

1

Utkání právě začalo.
Hlasatel právě představuje základní sestavu českého týmu.
Trojice francouzských rozhodčích v čele s Francoisem Letexierem právě přivádí fotbalisty na hrací plochu vršovického stadiónu, před námi jsou státní hymny.
Tribuny se zatím stále zaplňují, čeká se takřka vyprodaný stadión.
Na trávníku vršovického stadiónu už skončilo rozcvičení obou celků, zahajovací výkop je očekáván za necelou čtvrthodinu.
Úvodní sestavy:

Česko: Vaclík – Zima, Brabec, Matějů – Coufal, Sadílek, Souček (C), Zelený – Pešek, Kuchta, Lingr.
Náhradníci: Mandous, Staněk – Hložek, Černý, Holeš, Havel, Jemelka, Jurečka, Kalvach, Král, Vlkanova, Jankto.
Trenér: Jaroslav Šilhavý

Španělsko: Simón – Carvajal, García, Martínez, Alonso – Gavi, Rodri, Koke (C) – Sarabia, de Tomás, Olmo.
Náhradníci: Sánchez, Raya – Alba, Azpilicueta, Asensio, Busquets, D. Llorente, M. Llorente, Morata, F. Torres, P. Torres, Soler I.
Trenér: Luis Enrique

Rozhodčí: Letexier – Mugnier, Rahmouni (vš. Francie).
Vzájemná bilance

V historii samostatného Česka se oba soupeři střetli dosud pětkrát a vždy se jednalo o soutěžní utkání. Českému týmu se zatím povedlo bodovat jen v tom prvním duelu, kdy v kvalifikaci o MS 1998 remizoval na Letné 0:0, v odvetě ve Valladolidu pak z penalty rozhodl Fernando Hierro.

Na další souboj se čekalo téměř čtrnáct let, než v kvalifikaci o ME 2012 Španělé vyhráli doma 2:1, kdy na parádní branku Jaroslava Plašila odpověděl dvěma slepenými trefami dvacet minut před koncem David Villa, v Praze pak o španělské výhře 2:0 rozhodli Juan Mata a Xabi Alonso.

Dosud naposledy se oba týmy utkaly na ME 2016, kdy Češi v roli obrovských outsiderů dlouho statečně vzdorovali, nakonec ale přeci jen podlehli 0:1 brankou Gerarda Piqueho z 87. minuty.
Španělsko

Španělé jsou finalisty posledního ročníku Ligy národů, v říjnovém finále v Milánu nestačili výsledkem 1:2 na aktuální mistry světa z Francie.

Španělé neprojeli kvalifikací o mistrovství světa úplně ideálně, když body ztratili v domácím zápase s Řeckem (1:1) i ve Švédsku (1:2), k tomu například v Gruzii rozhodli o své výhře 2:1 až v nastaveném čase a o vyhnutí se nepředvídatelné baráži tak museli bojovat až v závěrečném kole, kdy výhrou 1:0 přehráli Švédsko a postoupili přímo na šampionát do Kataru.

Do Ligy národů Španělsko vstoupilo dobře, když v Seville na stadiónu Betisu vedlo 1:0 nad Portugalskem díky brance Álvara Moraty, západním sousedům se ale povedlo vyrovnat v závěrečné desetiminutovce zásluhou Ricarda Horty.

Trenér Luis Enrique už musel v nominaci udělat dvě změny, ještě před zápasem s Portugalskem přišel o Aymerica Laporteho a Thiaga Alcantaru, nahradil je pouze Diegem Llorentem. Z tradičních opor v nominaci jinak chybí jen brankář David de Gea, místo nějž ale dostával čím dál více příležitostí Unai Simón.
Česko

Češi mají za sebou smolnou baráž o postup na mistrovství světa, když ve Švédsku i přes celou řadu absencí důležitých hráčů podlehli domácímu celku 0:1 po prodloužení, ačkoliv rozhodně nebyli horším týmem a počtvrté v řadě budou na světovém šampionátu chybět.

V uplynulém ročníku Ligy národů ovládl skupinu B před Skotskem, Izraelem a Slovenskem, čímž se poprvé v krátké historii této soutěže probojoval mezi elitu, navíc kvůli neúspěšné kvalifikaci o MS právě tento úspěch v Lize národů zajistil možnost bojovat ve zmíněné baráži.

Po zápase ve Švédsku se Češi museli obejít bez své největší hvězdy Patrika Schicka také v úvodním zápase Ligy A proti Švýcarsku, kdy jej ale dokázal úspěšně nahradit Jan Kuchta, střelec první branky utkání, který navíc měl prsty také u vítězného zásahu na 2:1, který si po Janktově centru nakonec vstřelil sám Djibil Sow. Švýcaři v závěru poločasu vyrovnali na 1:1 díky brance Okafora, podruhé už ale vyrovnat nedokázali.

Po prvním utkání trápí trenéra Šilhavého situace se stopery, neboť kvůli zranění kolene musel reprezentační sraz opustit Ladislav Krejčí mladší, zdravotní potíže navíc trápí Václava Jemelku, nominaci tak doplnil Ondřej Kúdela.
Hezký večer z pražského Edenu, kde se v rámci druhého kola Ligy národů – Ligy A střetne český národní tým se Španělskem a do souboje s výrazným favoritem půjde nečekaně z první pozice, neboť ve čtvrtek právě na tomto stadiónu zdolal Švýcary 2:1, zatímco Španělé si v souběžně hraném pyrenejském derby rozdělili body s Portugalskem.
Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:45.

Česko – Španielsko

2:2

koniec (1:1)

Späť na online

Góly: 5. Pešek (Kuchta), 66. Kuchta (Černý) – 45+3. Gavi (Rodri), 90. Martínez (Asensio)

Karty:   58. Rodri (ESP), 90+1. P. Torres (ESP)

Držení míče: 27 % : 73 %.
Střely na branku: 2:5. Střely mimo: 1:6. Rohy: 3:8. Ofsajdy: 0:2. Fauly: 15:9.

Česko: Vaclík – Zima, Brabec, Matějů – Coufal, Sadílek, Souček (C), Zelený (24. Jankto, 46. Havel) – Pešek (59. Hložek), Kuchta (79. Jurečka), Lingr (59. Černý).
Náhradníci: Mandous, Staněk – Jemelka, Kalvach, Král, Vlkanova, Kúdela.

Tréner: Jaroslav Šilhavý

Španielsko: Simón – Carvajal, García, Martínez, Alonso – Gavi, Rodri (61. Busquets), Koke (C) (71. M. Llorente) – Sarabia (46. F. Torres), de Tomás (61. Morata), Olmo (61. Asensio).
Náhradníci: Sánchez, Raya – Alba, Azpilicueta, D. Llorente, P. Torres, Soler I.

Tréner: Luis Enrique

Rozhodca: Letexier – Mugnier, Rahmouni (vš. Francie)

Diváci: 18 245