Menu

Ďalšie

Tour de France

5. etapa: Lille - Arenberg Porte Du Hainaut

Vítěz: S. Clarke (AUS/IPT)

koniec udalosti

06.07.2022, 14:00 • Dávid Švec

CÍL

Konečné pořadí (5. etapa):
1. Simon Clarke (AUS/IPT) – 3:13:35
2. Taco van der Hoorn (NED/IWG) – stejný čas
3. Edvald Boasson Hagen (NOR/TEN) +0:02
4. Neilson Powless (USA/EFE) +0:04
5. Magnus Cort Nielsen (DEN/EFE) +0:30
6. Jasper Stuyven (BEL/TFS) +0:51
7. Tadej Pogačar (SLO/UAD) +0:51
8. Jasper Philipsen (BEL/ADC) +1:04
9. Fabio Jakobsen (NED/QST) +1:04
10. Luca Mozzato (ITA/BBK) +1:04

CÍL

Parádní souboj na cílové čáře spolu nakonec svedli Taco van der Hoorn (NED/IWG) a Simon Clarke (AUS/IPT)! A nakonec druhý jmenovaný uzmul etapové prvenství o malinký kousek. Neuvěřitelný průběh této části Tou de France. Nechybělo tomu snad vůbec nic.

1 KM

Neilson Powless (USA/EFE) své vedení neudržel, nakonec ho totiž dokázal dohnat Edvald Boasson Hagen (NOR/TEN). Jenže ani on zřejmě neuspěje!

1 KM

Neilson Powless (USA/EFE) zabral 1,2 kilometrů před cílem, nasadil neúprosné tempo a jede si pro etapové vítězství!

14 KM

Už jen dva kostkované úseky zbývají do konce této etapy. Bousignies – Millonfosse a Hasnon – Wallers, to jsou nejbližší nástrahy pro všechny cyklisty. Třeba Primož Roglič (SLO/TJV) přitom ztrácí na čelo opravdu hodně, konkrétně 2 minuty a 45 sekund. Vůbec ve své kůži nejsou ani Ben O'Connor (AUS/ACT) nebo Mathieu van der Poel (NED/ADC). A připomeňme ještě, že o žlutý dres přijde Wout van Aert (BEL/TJV), a to zřejmě na úkor Tadeje Pogačara (SLO/UAD).

16 KM

Ou, nepříjemný pád postihl Floriana Vermeersche (BEL/LTS), který nezvládl jednu ze zatáček! Obrovský chaos na této etapě zkrátka pokračuje. Snad jen jedno je jisté – pořád může uspět únik, konkrétně někdo ze složení Magnus Cort Nielsen (DEN/EFE), Edvald Boasson Hagen (NOR/TEN), Taco van der Hoorn (NED/IWG), Neilson Powless (USA/EFE) a Simon Clarke (AUS/IPT).

18 KM

Tadej Pogačar (SLO/UAD) a Jasper Stuyven (BEL/TFS) se odpoutali viditelně od pelotonu a směřují za vedoucí pěticí! Magnus Cort Nielsen (DEN/EFE), Edvald Boasson Hagen (NOR/TEN), Taco van der Hoorn (NED/IWG), Neilson Powless (USA/EFE) a Simon Clarke (AUS/IPT) se musejí na čele hodně bát.

19 KM

Druhý z nejtěžších pasáží na dlažebních kostkách, čili ten mezi Tilloy-lez-Marchiennes a Sars-et-Rosiéres s označením číslo tři, je na programu dne. Tadej Pogačar (SLO/UAD) se svým únikem neuspěl, ale co teď Jasper Stuyven (BEL/TFS)? Jeho projev vypadá velmi dobře.

20 KM

Tadej Pogačar (SLO/UAD) útočí! Jeho projev je prostě fantastický. Už ho nebavilo se měřit se svými protivníky a vyrazil vstříc vedoucí skupině, která už je jen pětičlenná. Připomeňme ještě jednou, že v ní už nefiguruje Alexis Gougeard (FRA/BBK).

27 KM

Maximilian Schachmann (GER/BOH) zabral ze všech sil na pátém pavé sektoru, zezadu se na něj natlačil Tadej Pogačar (SLO/UAD), který pořád nemá jediný problém! Přitom už několik velkých favoritů popadalo v tomhle neúprosném kolotoči. Mimochodem změnu máme také ve skupině v úniku, odpadává totiž Alexis Gougeard (FRA/BBK), který už svým pěti parťákům jednoduše nestačí.

28 KM

Primož Roglič (SLO/TJV) a Christophe Laporte (FRA/TJV) se zřejmě dostali do jedné z kolizí a vypadli z pelotonu! To samé platí i pro Caleba Ewana (AUS/LTS), který do této chvíle odváděl velmi dobrou práci, a Jacka Haiga (AUS/TJV), lídra stáje Team Bahrain Victorious. Pořád se děje něco zajímavého, stále je to hodně, hodně hektická etapa.

31 KM

Wout van Aert (BEL/TJV) na dnešní etapu rezignoval. A po fantastických čtyřech etapách nebude na tu dnešní vzpomínat v dobrém. Přijde totiž o svůj žlutý trikot, do cíle se bude chtít dostat hlavně ve zdraví a bez dalších obtíží.

37 KM

Jonas Vingegaard (DEN/TJV) musel měnit kolo na silniční pasáži. Hodně ztratil, protože až na druhý pokus dostal to, které mu sedlo. Tohle byla velká škatulata ve stáji Team Jumbo–Visma, hned tři jeho týmoví kolegové se mu snažili pomoci, Nathan Van Hooydonck (BEL/TJV) mu dokonce nejprve předal svůj bicykl a došlo ke zvláštní výměně. Teď bude muset ztrátu nepříjemně dohánět.

39 KM

Sice neprší, takže se závodníci nemusejí prát s nějakým bahnem či s klouzáním na kostkách, ale zase se hodně práší. A pozor, kromě Wouta van Aerta (BEL/TJV), který se pořád nachází mimo přední pozice, evidentně odpadává také Mathieu van der Poel (NED/ADC), jeden z velkých favoritů dnešní etapy, jenž se rovněž spíše trápí. A nevypadá to, že by se měl zařadit zpátky do hlavního balíku.

46 KM

Florian Sénéchal (FRA/QST) či Alexander Kristoff (NOR/IWG) mají technické potíže, musejí tak měnit své součástky na bicyklech. Peloton se nám mimochodem slušně roztrhal, v jedné skupině za pelotonem je Peter Sagan (SVK/TEN), v té druhé Ben O'Connor (AUS/ACT).

54 KM

Andrea Bagioli (ITA/QST) a Kasper Asgreen (QST/DEN) za to na druhém kostkovaném úseku pořádně vzali! Evidentně se pokouší roztrhat peloton, Wout van Aert (BEL/TJV) se přitom nenachází vepředu, ale spíše v zadní části hlavního balíku. Tohle může být jeden z důležitých nástupů pro tuhle etapu.

58 KM

Držel se za tvář, když upadl na zem. Užší cesta zkrátka způsobila další kolizi, do níž se dostal Anthony Turgis (FRA/TEN). Ten od začátku Tour de France není v pohodě, teď se evidentně dostal do problémů spíše vlastní vinou.

64 KM

Chvilku se sice po prvním z jedenácti kostkovaných úseků snažili o únik Jack Bauer (NZL/BEX) a Mads Pedersen (DEN/TFS), nicméně peloton jejich snahy poměrně rychle zmařil. Znovu tak platí, že etapa nabízí jen jeden únik, o který se i nadále starají Magnus Cort Nielsen (DEN/EFE), Edvald Boasson Hagen (NOR/TEN), Taco van der Hoorn (NED/IWG), Neilson Powless (USA/EFE), Alexis Gougeard (FRA/BBK) a Simon Clarke (AUS/IPT).

69 KM

První kostkovaný úsek nabídl bezpochyby zajímavou podívanou. A to je před námi ještě dalších deset takových. Teď se každopádně přece situace uklidnila, další úseky přicházejí na řadu až za nějakých patnáct kilometrů. Mimochodem dopředu vyrazili Jack Bauer (NZL/BEX) a Mads Pedersen (DEN/TFS), kteří se aktuálně snaží odpoutat od pelotonu!

77 KM

Tříhvězdičkový kostkovaný sektor Fressain – Villers-au-Tertre, dlouhý 1400 metrů, s označením číslo jedenáct, aktuálně projíždějí Magnus Cort Nielsen (DEN/EFE), Edvald Boasson Hagen (NOR/TEN), Taco van der Hoorn (NED/IWG), Neilson Powless (USA/EFE), Alexis Gougeard (FRA/BBK) a Simon Clarke (AUS/IPT). V pelotonu přitom začíná bujet nervozita, začíná se zrychlovat, probíhají výměny na čele hlavního balíku, každý se snaží urvat pozice vepředu.

90 KM

Páni, tohle bylo o fous! Zdálo se, že Wout van Aert (BEL/TJV) a Steven Kruijswijk (NED/TJV) spolu pohodově dojíždějí hlavní pole, najednou se však během své komunikace prvně jmenovaný ocitl nebezpečně blízko jednomu z týmových vozů, jemuž se za pět minut dvanáct vyhnul. Velmi nepříjemná situace nakonec v nějakou kolizi nevyústila. Ale Belgičan by si měl dávat větší pozor, ostatně i jeho parťák, který v podstatě van Aerta jaksi nechtěně naremploval právě k motorovému vozidlu.

96 KM

Ještě na řadu ani nepřišly kostkované pasáže a Wout van Aert (BEL/TJV), jeden z hlavních kandidátů na vítězství v této etapě, zaznamenal nehodu na silniční části. A hodně si zařval, když se zvedal ze země. Jako by se držel za svou ruku. Sice je už zpátky na kole a snaží se dostat zpátky do pelotonu, ovšem stěží odhadovat, jestli není nějak vážněji zraněný.

97 KM

Ajajaj! Wout van Aert (BEL/TJV) se sice před malou chvilkou nacházel vzadu v pelotonu, jel v klidu a pohodě, ale najednou v jedné ze zatáček upadl. V kolizi se mimochodem ocitl minimálně i jeho parťák Steven Kruijswijk (NED/TJV).

Sprinterská prémie – Mérignies:

1. Taco van der Hoorn (NED/IWG) – 20 bodů
2. Simon Clarke (AUS/IPT) – 17 bodů
3. Edvald Boasson Hagen (NOR/TEN) – 15 bodů
4. Alexis Gougeard (FRA/BBK) – 13 bodů
5. Magnus Cort Nielsen (DEN/EFE) – 11 bodů
6. Neilson Powless (USA/EFE) – 10 bodů
7. Fabio Jakobsen (NED/QST) – 9 bodů
8. Wout van Aert (BEL/TJV) – 8 bodů
9. Christophe Laporte (FRA/TJV) – 7 bodů
10. Peter Sagan (SVK/TEN) – 6 bodů
11. Steven Kruijswijk (NED/TJV) – 5 bodů
12. Anthony Turgis (FRA/TEN) – 4 body
13. Owain Doull (GBR/EFE) – 3 body
14. Pierre Latour (FRA/TEN) – 2 body
15. Guillaume Van Keirsbulck (BEL/ADC) – 1 bod

118 KM

Z pelotonu si zelený trikot bez obtíží pohlídal Wout van Aert (BEL/TJV). Byl v těsném kontaktu s Fabiem Jakobsenem (NED/QST), jehož sice neporazil, ale ani náhodou si ho nepřipustil k tělu, co se sumárního počtu bodů v této soutěži týče. Christophe Laporte (FRA/TJV) a Peter Sagan (SVK/TEN) pak dojeli za nimi.

120 KM

V celkem pohodovém tempu doputovala ke sprinterské prémii do Mérignies vedoucí šestice. Ani jeden z této grupy přece jenom nemá nějaké velké ambice usilovat o body do soutěže o nejlepšího spurtéra, takže se nekonala žádná velká bitva. Doplňme, že nejrychleji byl na cílové čáře tohoto úseku Taco van der Hoorn (NED/IWG).

133 KM

Magnus Cort Nielsen (DEN/EFE), Edvald Boasson Hagen (NOR/TEN) a Taco van der Hoorn (NED/IWG) už mají na čele další tři kolegy, s nimiž můžou spolupracovat, došlo ke spojení s trojící ve složení Neilson Powless (USA/EFE), Alexis Gougeard (FRA/BBK) a Simon Clarke (AUS/IPT), která se na ně očekávaně dotáhla.

134 KM

Peloton sice zprvu jako by nevěděl, jestli se má pokusit stáhnout úniky, nakonec je však evidentní, že na tuhle akci rezignoval. A náskok uprchlíků se tak bude postupně navyšovat. Očekává se za pár kilometrů, že dojde ke spojení dvou tříčlenných skupin ve vedení, pospolu by tak měli být Magnus Cort Nielsen (DEN/EFE), Edvald Boasson Hagen (NOR/TEN), Taco van der Hoorn (NED/IWG), Neilson Powless (USA/EFE), Alexis Gougeard (FRA/BBK) a Simon Clarke (AUS/IPT).

145 KM

Vypadá to, že aktuálně má závod dvě skupinky uprchlíků. V té jedné jsou prakticky již od startu Magnus Cort Nielsen (DEN/EFE), Edvald Boasson Hagen (NOR/TEN) a Taco van der Hoorn (NED/IWG), v té druhé pak Simon Clarke (AUS/IPT), k němuž se před malou chvilkou přidali ještě Neilson Powless (USA/EFE) a Alexis Gougeard (FRA/BBK). Je dost pravděpodobné, že za pár kilometrů se všichni spojí a vznikne určitě zajímavá šestice v úniku.

156 KM

Ačkoli Magnus Cort Nielsen (DEN/EFE) nemůže v této etapě sebrat jediný bod do vrchařské prémie, vydal se do úniku. Stejně jako v předchozích třech etapách se zkrátka vrhává do dalšího dobrodružství. Tentokráte ale k sobě má dva parťáky. Konkrétně Edvald Boasson Hagen (NOR/TEN) a Taco van der Hoorn (NED/IWG) ho možná i trochu přemluvili, aby se s nimi do útoku odhodlal.

5. etapa: Lille - Arenberg Porte Du Hainaut

Vítěz: S. Clarke (AUS/IPT)

koniec udalosti

Späť na online


Štatistiky:
Žlutý trikot (po 5. etapě):
1. Wout van Aert (BEL/TJV) – 16:17:22
2. Neilson Powless (USA/EFE) +0:13
3. Edvald Boasson Hagen (NOR/TEN) +0:14
4. Tadej Pogačar (SLO/UAD) +0:19
5. Yves Lampaert (BEL/QST) +0:25
6. Mads Pedersen (DEN/TFS) +0:36
7. Jonas Vingegaard (DEN/TJV) +0:40
8. Adam Yates (GBR/IGD) +0:48
9. Thomas Pidcock (GBR/IGD) +0:49
10. Geraint Thomas (GBR/IGD) +0:50
11. Mattia Cattaneo (ITA/QST) +0:55
12. Aleksandr Vlasov (BOH) +0:56
13. Jasper Stuyven (BEL/TFS) +1:01
14. Maximilian Schachmann (GER/BOH) +1:02
15. Patrick Konrad (AUT/BOH) +1:04
Zelený trikot (po 5. etapě):
1. Wout van Aert (BEL/TJV) – 178 bodů
2. Fabio Jakobsen (NED/QST) – 126 bodů
3. Magnus Cort Nielsen (DEN/EFE) – 86 bodů
4. Peter Sagan (SVK/TEN) – 86 bodů
5. Jasper Philipsen (BEL/ADC) – 76 bodů
Puntíkatý trikot (po 5. etapě):
1. Magnus Cort Nielsen (DEN/EFE) – 11 bodů
2. Wout van Aert (BEL/TJV) – 1 bod
Bílý trikot (po 5. etapě):
1. Tadej Pogačar (SLO/UAD) – 16:17:41
2. Thomas Pidcock (GBR/IGD) +0:30
3. Jasper Philipsen (BEL/ADC) +1:22
4. Florian Vermeersch (BEL/LTS) +2:28
5. Luca Mozzato (ITA/BBK) +2:40
Týmová soutěž (po 5. etapě):
1. Ineos Grenadiers – 48:54:18
2. Team Jumbo–Visma +0:01
3. Trek–Segafredo +0:03
4. EF Education–EasyPost +0:06
5. Quick-Step Alpha Vinyl Team +0:21
Červené číslo (po 5. etapě):
Magnus Cort Nielsen (DEN/EFE)
Sprinterská prémie – Mérignies:
1. Taco van der Hoorn (NED/IWG) – 20 bodů
2. Simon Clarke (AUS/IPT) – 17 bodů
3. Edvald Boasson Hagen (NOR/TEN) – 15 bodů
4. Alexis Gougeard (FRA/BBK) – 13 bodů
5. Magnus Cort Nielsen (DEN/EFE) – 11 bodů
6. Neilson Powless (USA/EFE) – 10 bodů
7. Fabio Jakobsen (NED/QST) – 9 bodů
8. Wout van Aert (BEL/TJV) – 8 bodů
9. Christophe Laporte (FRA/TJV) – 7 bodů
10. Peter Sagan (SVK/TEN) – 6 bodů
11. Steven Kruijswijk (NED/TJV) – 5 bodů
12. Anthony Turgis (FRA/TEN) – 4 body
13. Owain Doull (GBR/EFE) – 3 body
14. Pierre Latour (FRA/TEN) – 2 body
15. Guillaume Van Keirsbulck (BEL/ADC) – 1 bod
Žlutý trikot (po 4. etapě):
1. Wout van Aert (BEL/TJV) – 13:02:43
2. Yves Lampaert (BEL/QST) +0:25
3. Tadej Pogačar (SLO/UAD) +0:32
4. Mads Pedersen (DEN/TFS) +0:36
5. Mathieu van der Poel (NED/ADC) +0:38
6. Jonas Vingegaard (DEN/TJV) +0:40
7. Primož Roglič (SLO/TJV) +0:41
8. Adam Yates (GBR/IGD) +0:48
9. Stefan Küng (SUI/GFC) +0:48
10. Thomas Pidcock (GBR/IGD) +0:49
11. Michael Matthews (AUS/BEX) +0:50
12. Geraint Thomas (GBR/IGD) +0:50
13. Lennard Kämna (GER/BOH) +0:50
14. Mattia Cattaneo (ITA/QST) +0:55
15. Aleksandr Vlasov (BOH) +0:56
Zelený trikot (po 4. etapě):
1. Wout van Aert (BEL/TJV) – 170 bodů
2. Fabio Jakobsen (NED/QST) – 109 bodů
3. Peter Sagan (SVK/TEN) – 80 bodů
4. Christophe Laporte (FRA/TJV) – 66 bodů
5. Jasper Philipsen (BEL/ADC) – 66 bodů
Puntíkatý trikot (po 4. etapě):
1. Magnus Cort Nielsen (DEN/EFE) – 11 bodů
2. Wout van Aert (BEL/TJV) – 1 bod
Bílý trikot (po 4. etapě):
1. Tadej Pogačar (SLO/UAD) – 13:03:15
2. Thomas Pidcock (GBR/IGD) +0:17
3. Florian Vermeersch (BEL/LTS) +0:26
4. Brandon McNulty (USA/UAD) +0:36
5. Kevin Geniets (LUX/GFC) +0:51
Týmová soutěž (po 4. etapě):
1. Team Jumbo–Visma – 39:09:52
2. Ineos Grenadiers +0:29
3. Trek–Segafredo +0:45
4. Quick-Step Alpha Vinyl Team +0:50
5. Bora–Hansgrohe +1:05
Červené číslo (po 4. etapě):
Anthony Perez (FRA/COF)