Menu

Hokej

TIPOS Slovenská hokejová liga (SR)

HK VITAR Martin – DOXXbet Vlci Žilina

4:3

koniec (1:1, 1:2, 2:0)

24.01.2023, 18:00 • Martinské hokejové centrum • 34. kolo • Daniel Modrovský

Tipsport: 2.88 4.28 1.9

Vyjadrenia po zápase:

Jarrod Skalde (tréner Vlci Žilina): "Určite sme videli stretnutie, ktoré pripomínalo play-off so všetkým svojim nasadením. Mimoriadne fyzicky náročné, s množstvom súbojov. Pred treťou tretinou sme mali lepšiu východiskovú pozíciu, mohli sme zvíťaziť. Domácim sa ale podarilo stretnutie otočiť, zaznamenali gól v poslednej sekunde zápasu. Samozrejme, mrzí nás to, keďže sme mali s Martinom v tejto sezóne priaznivú bilanciu a naposledy doma zvíťazili. Aktuálne je séria medzi nami vyrovnaná. Teraz nastupujeme proti tímom z hornej časti tabuľky, po Martine na nás v piatok čaká Humenné, ďalší náročný súper a tabuľkový sused. Určite urobíme všetko pre to, aby sme na klzisku súpera zvíťazili, aj keď nemôžeme očakávať o nič ľahší súboj ako dnes. Sú to všetko zápasy, ktoré sú pre nás prípravou na vyraďovaciu časť súťaže, stretnutia v ktorých sa hrá od začiatku do konca a v ktorých rozhodujú aj malé zaváhania. Nemôžeme poľaviť v našej práci, hráči vedia, čo od nich očakávame. Ďakujem divákom, vytvorili na štadióne úžasnú atmosféru, i keď sme veľmi sklamaní po takejto prehre."

Rudolf Jendek (tréner HK VITAR Martin): "Ďakujem hráčom za to, že neprestali bojovať až do konca 60. minúty. Pochopili, že je potrebné žiť na ľade do poslednej sekundy, najmä v takto ťažkom stretnutí. Myslím si, že stretnutie bolo vo všetkých jeho fázach na vysokej úrovni, nechýbala mu bojovnosť, obetavosť. Všetko, čo sa od zápasu očakávalo, dianie na ľade naplnilo. Aj keď nás v niektorých fázach hry súper uzavrel pred našou bránkou, dokázali sme sa dostať do našej hry. Čo ma veľmi teší, je rozohrávka, ktorá je oveľa lepšia než na začiatku. Z mojej strany vyjadrujem so zápasom spokojnosť. Škoda záveru druhej tretiny, kedy sme inkasovali gól z nariadeného trestného strieľania. Situácii predchádzalo chybné striedanie, stratený puk na modrej čiare. Verím, že sa z týchto vecí dokážeme poučiť a byť lepším tímom. Posledná tretina vyznela v náš prospech, mali sme jasný cieľ, ktorým bolo čo najčastejšie zakončovať, aby čo najvyšší počet striel smeroval na bránku. V druhej tretine sme zaznamenali iba šesť striel, čo bolo veľmi málo. Posledné dejstvo prinieslo zlepšenie v týchto ukazovateľoch, oplatilo sa bojovať do poslednej sekundy. Hráčov sme dokázali v tomto zápase presvedčiť, že treba hrať za každého stavu. Najbližšie nás čaká Dubnica, pred stretnutím sa chceme čo najlepšie pripraviť. Máme tri dni na regeneráciu. Celé stretnutie nehráme na štyri päťky, tri päťky sú dlhodobo preťažované. Sme radi za návrat Tyczynskeho do zápasového diania, veľmi nám dnes pomohol a bolo ho na ľade cítiť. Na súpiske figuroval ako trinásty útočník, ešte stále nebol presvedčený o svojom nástupe. Som však rád, že sa nechal presvedčiť. Štvrtá formácia dnes mala v stretnutí dobré momenty, splnila, čo sme od nej očakávali a verím, že ju v budúcnosti budeme vedieť oveľa viac využiť."

Róbert Varga (útočník Vlci Žilina): "Pre divákov určite výnimočné stretnutie, pre nás to bol ale zápas s nešťastným koncom. Martin sa vedel na Žilinu vždy dobre pripraviť, jeho hráči veľmi dobre bránia. Je ťažké sa proti nim presadzovať, sú to stretnutia najvyššej úrovne súťaže. Na ľade je vidieť, že už prituhuje a čoskoro sa začne play-off. Sezóna tak začne čoskoro gradovať. V tretej tretine sme najskôr inkasovali gól v našom oslabení po našej chybe, v jej úplnom závere sme si nepostrážili hráča, ktorý nám strelil gól v poslednej sekunde zápasu. Zo stretnutia si musíme zobrať poučenie, ak v ňom vedieme 3:2, záver musíme zvládnuť úplne inak. Fanúšikovia dnes vytvorili v Martine búrlivé prostredie. Verím, že na play-off budú chodiť ešte vo vyššom počte a vytvoria atmosféru pred ktorou sa bude dobre hrať. Tento týždeň nás ešte čaká stretnutie v Humennom. Verím, že získame maximálny počet bodov, aký môžeme a teda, že zvíťazíme."

Matej Dírer (útočník HK VITAR Martin): "Z uplynulej sezóny vieme, aké sú stretnutia so Žilinou náročné. Prišlo nás ale povzbudiť množstvo fanúšikov, ktorí vytvorili pravú hokejovú atmosféru. Hrali sme ako tím do samotného záveru, čo sa ukázalo ako najdôležitejšie, čoho výsledkom bol štvrtý gól. Z oboch strán to bolo ale kvalitné stretnutie. Takéto náročné zápasy si ako hráči užívame, hráme kvôli nim hokej. Práve takéto víťazstvo 4:3 vie nakopnúť mužstvo tým správnym smerom, nie ako by tomu bolo napríklad v prípade víťazstva 7:0. Ukázal sa tímový duch, mužstvo išlo až do úplného konca, čoho výsledkom bol zisk troch bodov pred touto úžasnou kulisou. Hokej sa hrá 60 minút, niekedy i dlhšie. Ak idete šťastiu naproti, niekedy si ho nakloníte na svoju stranu. Oba tímy dnes hrali výborne, divákovi sa musel hokej páčiť, nám sa navyše podarilo získať tri body. V stredu nás čaká spoločný tréning s rozborom dnešného zápasu. Tešíme sa len do polnoci, následne sa začíname pripravovať na súpera z Dubnice. Sme na pozitívnej vlne, chceme sa na nej udržať čo najdlhšie. Dúfam, že preto uspejeme i na ľade súpera. Máme ešte pred sebou jedenásť zápasov, čo je veľa bodov do tabuľky. Sezóna je vyrovnaná, ani jeden tím nespí. S Breznom sme sa takisto naposledy vytrápili. Každý bod je pre nás nesmierne dôležitý, na play-off sa chceme čo najlepšie pripraviť a ísť do neho z najlepšej možnej pozície." (22:21:03)
Neskutočný duel s rozuzlením v samom závere. Martin dokázal zvíťaziť nad Žilinou 4:3. Góly: 9. Fafrák (Dírer, Petran), 29. Lahtinen (Tyczynski, Petran), 45. Murček (Lahtinen), 60. Dírer (Nauš, Fafrák) – 12. Koyš (Sloboda, Paukovček), 31. Mráz (Paukovček, Šidlík), 40. Varga (t.s.).

Koniec zápasu.

59:59

Martin dal gól! Gól tesne pred klaksónom. Martin už mlel takpovediac z posledného, keď sa MATEJ DÍRER rozhodol vystreliť a jeho pokus sa po ľade dostal k pravej žŕdke Tomekovej bránky. Asistencie si pri góle pripisujú Tomáš Nauš a Miloš Fafrák.

59:47

Dorážka Fafráka. Príležitosť na domácej strane.

59:40

Lavička na Fafráka. Tomu sa nedarí opustiť stredné pásmo.

59:05

Poliaček prestrelil bránku súpera. Bolo to však po vyvezení puku, kedy sily nezostávajú.

58:55

Opäť Macek. Tyczynski môže vyviezť puk.

58:25

Macek z prvej. Betón Glosára.

57:38

Semaňák v súboji s Mrázom. Vyťažil z toho Koyš, ktorý zakončil nad domácu bránku.

57:01

Varga v súboji s Lavičkom. Ani jeden tomu druhému nedoprial priestor.

56:41

Pišoja poslal puk vedľa bránky. O zakončení nemôžeme hovoriť.

56:06

Zakázané uvoľnenie na strane hostí. Halama už nedostihne puk.

55:56

Murček sa vracia po puk. Domáci si dávajú pozor na protiútoky.

55:28

Macek na Koyša. Druhý menovaný sa následne dostáva do šarvátky s Charvátom.

54:38

Prienik hosťujúceho Maceka. Musí ale počkať na modrej čiare.

53:58

Melcher poslal puk na zadný mantinel. Guman si preberá prihrávku.

53:24

Mráz v súboji s Petranom. Hra je prerušená.

52:59

Tyczynski na opačnej strane. Puk sa k nemu nedostal.

52:31

Sloboda to skúsil sám po úniku. Glosár bol pripravený.

51:57

Dírer späť na Lavičku. Nemôžu sa dostať pred bránku.

51:34

Juščák v súboji s Mrázom. Berie mu puk.

50:52

Prihrávka z otočky. Dírer hľadal naslepo spoluhráča.

50:12

Lavička od modrej. Fafrákova dorážka.

49:28

Damian Tyczynski nedokázal premeniť nariadené trestné strieľanie. V platnosti zostáva nerozhodné skóre.

49:28

David Rúžička (ŽILINA) podrazil Tyczynskeho, po faule je nariadené trestné strieľanie.

49:12

Belica v súboji s Mrázom. Puk pre domácich.

48:36

Tyczynski na vhadzovaní. Puk pre domácich hráčov.

47:58

Nauš v súboji so Slobodom. Obaja sa už váľajú po ľadovej ploche.

47:28

Petran spoza bránky. Puk získava Dírer.

46:57

Vrátený puk na Rúžičku. Ten sa od modrej čiary pokúša o zakončenie.

46:21

Paukovček na Koyša. Tlačenica pred bránkou domáceho tímu.

45:36

Bečka z prvej. Neúspešne.

45:16

Lavička pred Paukovčekom. Zblokovaná strela.

44:37

Martin dal gól! Využitá presilová hra. MICHAL MURČEK prestrelil z pravej strany brankára po tom ako sa k nemu dostal tečovaný puk z hokejky Timiho Juhaniho Lahtinena.

44:11

Paukovček vyhadzuje puk. Hostia získavajú cenné sekundy.

43:59

Fafrák dobiedzajúci do brankára. Hra je po chvíli prerušená.

43:30

Nicolas Ferenyi (ŽILINA) inkasuje dve minúty za držanie.

42:51

Sleziak na útočnom výlete. Napokon volil strelu z diaľky.

42:21

Macek z pokľaku. Dobre si dokázal spracovať puk.

41:32

Pišoja dostal prihrávku od Mráza. Okamžite zakončoval.

41:03

Halamom nahodený puk do útočného pásma. Hostia striedajú.

40:17

Lahtinen po prihrávke Paulínyho mohol vyrovnať. Tomek zázračne zasiahol.

40:01

Začala sa tretia tretina.
V druhom dejstve ovplyvnili vývoj zápasu vylúčenia ako aj verdikty rozhodcov. Dôležité je však to, že hostia sa dostali do vedenia, ktoré im nateraz stačí udržať.

40:00

Druhá tretina sa skončila.

39:56

Vlci Žilina dali gól! RÓBERT VARGA premieňa nariadené trestné strieľanie.

39:56

Marek Charvát (MAR) hákoval Róberta Vargu, dôsledkom čoho je nariadené trestné strieľanie.

39:56

Róbert Varga hákovaný pri zakončení. Nariadené trestné strieľanie.

39:20

Lahtinen v útočnom pásme. Nedostal sa k zakončeniu.

38:54

Murček neudrží pásmo. Hostia toho skúsia využiť.

38:24

Juščák v súboji s Pišojom. Chystá pozíciu pre Dvořáka.

37:58

Krajč a Ferenyi si poľahky poradili s Dírerom. Nauš sa už len musí vrátiť po puk.

37:28

Lahtinen sa zbavil brániaceho hráča. Bol však už mimo streleckého uhla.

36:44

Postavenie mimo hry na hosťujúcej strane. Paukovček nemôže pokračovať v akcii.

36:12

Murček na Tyczynskeho. Z pravej strany neprišlo k zakončeniu.

35:49

Nastrelený Glosár. Dvořák už upratuje priestor pred bránkoviskom.

35:22

Melcher v súboji s Melcherom. Ďalší súboj pred domácou bránkou.

34:57

Paulíny na Lahtinena. Týmto nahodeným pukom ale domáci nemohli dosiahnuť veľa.

34:28

Halama sa obtáčal okolo bránkoviska. K zakončeniu sa nedostal.

33:48

Domáci v plnom počte. Belica sa vrátil na ľad za vylúčeného Igora Bobčeka.

33:28

Tyczynski vyváža puk. Až do útočného pásma.

32:46

Semaňákom vyhodený puk. Hráči v obrane si na chvíľku vydýchnu.

32:14

Halama s Klukom zamestnali domácu obranu na čele s brankárom. Domáci sa stále bránia.

31:57

Petranom vyhodený puk. Korčuľuje za ním Paulíny.

31:21

Koyš pred bránkou. Glosár prikryl puk.

30:52

Vlci Žilina dali gól! Využitá presilová hra. Rozobraná obrana domácich, kedy si Petr Šidlík s Lukášom Paukovčekom vymenili puk a pripravili ideálnu pozíciu pre BRUNA MRÁZA.

30:22

Fafrák vyváža puk. Domáci môžu upokojiť hru.

29:56

Róbert Varga z prvej. Triafa Semaňáka.

29:24

Koyš si obišiel bránku. Petranovi sa ale darí vyhodiť puk.

28:47

Igor Bobček (MAR) inkasuje päťminútový trest za faul lakťom. Navyše dostáva trest do konca zápasu.

28:45

Kluka zrazený v rohu klziska. Bude sa vylučovať.

28:05

Martin dal gól! Využitá presilová hra. TIMI JUHANI LAHTINEN mal dostatok priestoru pred bránkou, aby sa rozhodol, akým spôsobom oklamať brankára. Asistenciu si pri góle pripisujú Damian Tyczynski a Marcel Petran.

27:48

Petr Šidlík (ŽILINA) inkasuje dve minúty za napadnutie.

27:44

Fafrák tvrdo narazený na zadný mantinel. Okamžitý piskot tribún.

26:56

Michal Dvořák (MAR) inkasuje dve minúty za údery.

26:56

Nicolas Ferenyi (ŽILINA) inkasuje dve minúty za údery.

26:38

Paulíny za bránkou súpera. Puk sa mu snaží vziať Sloboda.

26:10

Juščák s pukom v strednom pásme. Domáci striedajú.

25:46

Pobežal sa z obrany dostal až do zakončenia. Ďalšia príležitosť na hosťujúcej strane.

25:12

Melcher v obrovskej príležitosti. Hostia mohli ísť do vedenia.

24:56

Pišoja skúsil sám obkrúžiť domácu bránku. Napokon je puk v strednom pásme.

24:28

Poliaček z prvej. Pokus z diaľky.

23:48

Šidlíkov pokus. Semafor Tomeka.

23:17

Hostia v plnom počte. Melcher na ľadovej ploche.

23:01

Dírer na Fafráka. Ten je odstavený Pišojom.

22:34

Paukovček posúva puk cez všetky čiary za domácu bránku. Hostia môžu striedať.

22:14

Charvátov pokus vyrazený brankárom. Vzadu bol ešte Paulíny.

21:36

Murček za bránkou súpera. Paulíny si pýta prihrávku.

21:02

Juščák potiahol puk do útočného pásma. Hľadá Nauša.

20:32

Šidlíkom vyhodený puk. Hostia sa oslobodzujú.

20:01

Začala sa druhá tretina.
Úvodné dejstvo prinieslo zaujímavý hokej s príležitosťami na oboch stranách. Aktuálne skóre tak odráža nielen celkový vývoj, ale i to, ktorý z tímov má navrch.

20:00

Prvá tretina sa skončila.

19:53

Poliaček z pravej strany. Prestrelil bránku.

19:33

Pišoja sa pustil do dorážajúceho Lahtinena. Pred bránkou hostí to vrie.

19:16

Peter Melcher (ŽILINA) inkasuje dve minúty za nebezpečnú hru vysokou hokejkou.

19:03

Dírer na útočnom výlete. Je však vpredu osamotený.

18:47

Slobodom poslaný puk do rohu klziska. Sú pri ňom skôr domáci hráči.

18:09

Krajčov pokus zblokovaný Lavičkom. Vhadzovanie si tímy zopakujú.

17:35

Domáci v plnom počte. Roman Vaňo na ľadovej ploche.

17:13

Juščákom odpálený puk. Hostia vyhnaní z útočného pásma.

16:42

Halama to skúsil za pomoci mantinelu. Sleziak jeho úmysel postrehol.

16:19

Kluka zrazil domáceho brankára. Vhadzovanie sa posúva do stredného pásma, zákrok zostáva nepotrestaný.

16:02

Halama na Rúžičku. Ten nastrelil Lavičku.

15:34

Roman Vaňo (MAR) inkasuje dve minúty za hákovanie.

15:00

Paukovček z pravej strany. Glosár prikryl puk.

14:49

Petranova strela. Pred bránkou číhal Nauš.

14:18

Ďurina z ľavej strany. Zakončil spoza Rúžičku.

13:53

Guman križovaný Semaňákom. Hostia bez puku.

13:19

Poliaček vyviezol puk len do stredného pásma. Hostia teraz prebrali iniciatívu.

13:01

Kluka za bránkou. Tlačenica v útočnom pásme.

12:33

Šidlíkov pokus smeroval do náručia Glosára. Hra je prerušená.

12:00

Vlci Žilina dali gól! Prihrávka Adriána Slododu pred bránku odkiaľ PATRIK KOYŠ usmernil puk do ľavého rohu. Druhú asistenciu si pripisuje Lukáš Paukovček.

11:51

Zakázané uvoľnenie na domácej strane. Vhadzovanie pred Glosárom.

11:21

Paukovček nahadzoval puk na zadný mantinel. Jeho úmysel prečítal Murček.

10:54

Semaňákov prienik po ľavej strane. Dírer si pred bránkou skúšal ako obhodiť gólmana.

10:11

Fafrákovi korčuľoval Lahtinen, ktorý minul tesnú prihrávku. Domáci v týchto chvíľach aktívnejší.

09:20

Krajč sa pustil do Juščáka. Rozhodcovia nateraz vylučovať nebudú.

09:15

Juščákova strela po ľade. Vyrazená Tomekom.

08:42

Martin dal gól! Marcel Petran strieľal od modrej. Pred bránkou ešte puk posunul Matej Dírer na MILOŠA FAFRÁKA, ktorý z pravej strany otvára skóre.

08:27

Šidlíkov obranný zákrok. V súboji s Naušom.

08:07

Melcherom vyvezený puk. Hostia striedajú.

07:39

Paulíny mieril nad bránku. K puku sa ešte dostal Lahtinen.

07:07

Posunutá bránka hostí. S dohovorom brankárovi zo strany rozhodcu.

06:53

Rúžička zblokoval pokus Poliačeka. Prerušená hra.

06:10

Róbert Varga už chcel dvíhať hokejku nad hlavu. Strelu mu zblokoval Dvořák.

05:34

Halama na Vargu. Rozohrávka hostí.

05:16

Ďurinom vypichnutý puk. Dostal sa k nemu Paulíny.

04:32

Petranova strela po ktorej pomohla hosťujúcim hráčom ľavá žŕdka. Zatiaľ najväčšia príležitosť na skórovanie v zápase.

04:11

Paulínyho strelu skrotil Tomek. Útočné pásmo pre domáci tím.

03:54

Rúžička z ľavej strany. Ďalší strelecký pokus.

03:33

Pišoja z prvej. Polovysoká strela vedľa bránky.

02:56

Zakázané uvoľnenie. Paulíny hľadal Lahtinena.

02:33

Tyczynski doviezol puk do útočného pásma. K zakončeniu z domácej strany neprišlo.

01:50

Paukovček spoza brániaceho hráča. Puk vyrazený Glosárom.

01:12

Pišoja uvoľnl Gumana. Ten sa dostal až pred domácu bránku.

00:36

Fafrákova strela do ramena Tomeka. Prvá príležitosť domáceho tímu.

00:01

Stretnutie sa práve začalo.
Úvodné zostavy:

HK VITAR Martin: Glosár (Maťovčík) – Dvořák, Charvát – Semaňák, Petran – Bobček, Lavička – Belica, Tyczynski – Poliaček, Lahtinen, Paulíny – Nauš, Dírer, Fafrák – Ďurina, Murček, Juščák – Vaňo R., Sleziak, Smidžár
Tréner: Rudolf Jendek

Vlci Žilina: Tomek (Romančík) – Šidlík, Pobežal – Rúžička, Pišoja – Sloboda, Bečka – Uram, Hajas – Kluka, Halama, Varga R. – Melcher, Mráz, Guman – Koyš, Paukovček, Macek – Rehák, Ferenyi, Krajč
Tréner: Jarrod Skalde

Rozhodca: Rojík, Konc st. – Staššák, Frimmel, Majling (inštruktor).
Predohrávka 34. kola Tipos Slovenskej hokejovej ligy prinesie derby súboj Martina so Žilinou.

Martin naposledy uspel na ľade Levíc, kde zvíťazil vďaka gólom Juščáka a Poliačeka 0:2. Žilina nestačila na zachraňujúce sa Brezno a podľahla mu 2:1 po nájazdoch. Jediný gól hostí strelil Kluka.

Aktuálne má tretí Martin na svojom konte 62 bodov. Vedúca Žilina ich má 69.

O vyrovnanosti celkov v tejto sezóne svedčia aj vzájomné zápasy. V prvom meraní síl zvíťazila Žilina 2:1 po predĺžení (Macek, Koyš – Juščák), následne jej Martin prehru oplatil doma, a to po víťazstve 5:2 (Petran, Sokoli, Dírer, Nauš, Paulíny – Varga, Rehák). Posledný vzájomný súboj skončil víťazstvom Žiliny nad Martinom 2:0 (Varga, Mráz).
Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 18:00.

HK VITAR Martin – DOXXbet Vlci Žilina

4:3

koniec (1:1, 1:2, 2:0)

Späť na online

Góly a asistencie: 9. Fafrák (Dírer, Petran), 29. Lahtinen (Tyczynski, Petran), 45. Murček (Lahtinen), 60. Dírer (Nauš, Fafrák) – 12. Koyš (Sloboda, Paukovček), 31. Mráz (Paukovček, Šidlík), 40. Varga (t.s.)

HK VITAR Martin: Glosár (Maťovčík) – Dvořák, Charvát – Semaňák, Petran – Bobček, Lavička – Belica, Tyczynski – Poliaček, Lahtinen, Paulíny – Nauš, Dírer, Fafrák – Ďurina, Murček, Juščák – Vaňo R., Sleziak, Smidžár
Tréner: Rudolf Jendek

DOXXbet Vlci Žilina: Tomek (Romančík) – Šidlík, Pobežal – Rúžička, Pišoja – Sloboda, Bečka – Uram, Hajas – Kluka, Halama, Varga R. – Melcher, Mráz, Guman – Koyš, Paukovček, Macek – Rehák, Ferenyi, Krajč
Tréner: Jarrod Skalde

Rozhodca: Rojík, Konc st. – Staššák, Frimmel, Majling (inštruktor)

Diváci: 1589

Priebeh zápasu
1. tretina
08:42 MAR 1:0 Fafrák (Dírer, Petran)
12:00 ŽILINA 1:1 Koyš (Sloboda, Paukovček)
15:34 MAR 2 Vaňo, hákovanie
19:16 ŽILINA 2+2 Melcher, nebezpečná hra vysokou hokejkou
Po 1. tretine
2. tretina
26:56 ŽILINA 2 Ferenyi, údery
26:56 MAR 2 Dvořák, údery
27:48 ŽILINA 2 Šidlík, napadnutie
28:05 MAR 2:1 Lahtinen (Tyczynski, Petran)
28:47 MAR 5+20 DKZ Bobček, faul lakťom+faul lakťom
30:52 ŽILINA 2:2 Mráz (Paukovček, Šidlík)
39:56 MAR TS Charvát, hákovanie
39:56 ŽILINA 2:3 Varga (t.s.)
Po 2.tretine
3. tretina
43:30 ŽILINA 2 Ferenyi, držanie
44:37 MAR 3:3 Murček (Lahtinen)
49:28 ŽILINA TS Rúžička, podrazenie
59:59 MAR 4:3 Dírer (Nauš, Fafrák)
Koniec