Menu

Ďalšie

Žrebovanie súťaží

Nominačná tlač. konferencia F. Calzonu

koniec udalosti

13.03.2023, 11:00 • Milan Gončár

Nominácia Slovenska:

Brankári: Henrich Ravas, Martin Dúbravka, Marek Rodák.

Obrancovia: Vernon de Marco, Adam Obert, Dávid Hancko, Norbert Gyömbér, Milan Škriniar, Ľubomír Šatka, Denis Vavro, Peter Pekarík, Michal Tomič.

Stredopoliari: Stanislav Lobotka, Patrik Hrošovský, Juraj Kucka, László Bénes, Ondrej Duda, Matúš Bero, Róbert Mak, Lukáš Haraslín, Erik Jirka, Tomáš Suslov.

Útočníci: Róbert Polievka, Róbert Boženík, Adam Zreľák.

NÁHRADNÍCI: Plach, Greif, Belko, Hrnčár, Vallo, Šulek, Mičuda, Kóša, Leitner, Nemčík, Sipľak, Káčer, Pokorný, Herc, Myslovič, Hromada, Gajdoš, Veselovský, Hollý, A. Rusnák, Weiss, Schranz, Regáli, Tupta, Strelec, Kaprálik, Bobček, Prekop, D. Ďuriš, S. Mráz, Griger, Almási. (11:59:50)
V závere konferencia hovorkyňa SFZ pozvala fanúšikov na otvorený tréning v Senci.
Príde Hamšík povzbudiť svojich bývalých spoluhráčov? Je možnosť, že by sa po skončení kariéry zaradil do realizačného tímu Slovenska?

"S Marekom som v kontakte. Hovoríme o reprezentácii, ale nie až tak často. Ak nás chce prísť podporiť, je vždy vítaný. Je náš priateľ a podpora celého tímu. Momentálne ale nemám žiadne informácie, že by mal prísť k nám. Takže neviem odpovedať. Ak sa rozhodne byť v realizačnom tíme, budeme veľmi radi."
Navštívili ste Poľsko. Videli ste brankára Henricha Ravasa. Je možné, že nastúpi?

"Ravas pravidelne chytáva a veľmi dobre. Je alternatívou pre brankárov, ktorí momentálne nehrajú pravidelne. Je to fantastický chlapec. Budeme o ňom uvažovať aj v budúcnosti. Dúbravka mi ale momentálne dáva väčšiu istotu."
Peter Pekarík odohral len 82 minút za celú sezónu. Dôvod jeho nominácie?

"Odpoviem protiotázkou. Koho by som mal motivovať na jeho post? Noro Hrnčár nie je krajný obranca, nikdy nehral na tomto poste. Monitorujeme momentálne 83 slovenských hráčov, navštívili sme deväť krajín a 47 zápasov sme si pozreli v priamom prenose. Spomeniem alternatívy. Koscelník dlho nehral. Tomič je trošku mimo formy. Mičuda hral veľmi dobre v prvej časti sezóny, teraz sa mu nedarí ako aj celému tímu. A potom je Peter Pekarík. To sú naše možnosti na kraj obrany. Musíme nájsť náhradníka za Petra Pekaríka."
Calzone odpovedá na otázku ohľadom Vladimíra Weissa, ktorý sa do nominácie nedostal, hoci vyhral anketu pre najlepšieho hráča Fortuna ligy.

"Dôvod je čisto taktický. Máme k dispozícii troch nových futbalistov – Maka, Polievku a Vavra. Dvere sú naozaj otvorené pre všetkých. Máme osem ofenzívnych hráčov a niektorí z nich vedia ponúknuť aj alternatívne riešenia. Zároveň môžem motivovať len 25 ľudí, z toho som vybral osem útočníkov, čo je dosť. Vlado je výborný hráč a blahoželám mu k cene. Budem ho naďalej monitorovať."
Čo chce tréner od hráčov, aby ukázali na trávniku?


"Musíme pokračovať v zlepšovacom procese. Kto rozumie futbalu vie, že sme urobili krok dopredu. Ľutujem len, že na kempoch som nemal všetkých hráčov, ktorých som chcel. Niektorých sme museli "požičať" dvadsaťjednotke, ďalších neuvoľnili kluby alebo mali iné problémy. A to ma veľmi mrzí."
"Čelíme dvom dobrým tímom. Luxembursko má trénera, ktorý je s mužstvom už dvanásť rokov, čo je obrovská výhoda. Vonku dlho neprehralo. Bosna je taktiež v laufe a má dobré výsledky. Luxembursko je tím, ktorý má množstvo kolmých prihrávok. Kto si myslí, že to bude jednoduchý zápas, ten sa mýli."
Za príklad si zobral Maďarsko, ktoré bolo po ME v roku 2016 na tom výkonnostne zle. A teraz má veľmi dobrú reprezentáciu, ktorá je príkladom aj pre nás. Aj Slovensko musí byť trpezlivé a pokorné.
Calzone sa vyjadruje aj k svojmu hlasovaniu v ankete FIFA, ktorou prekvapil svet. Odmieta obvinenia, že sa chcel zviditeľniť. Prekvapil ho článok slovenského novinára. Ako tvrdí, vyjadril svoj názor a o tom je celá anketa. Upozornil, že sme v piatom koši a máme sa sústrediť na podstatné veci a nie na anketu.
Otázka k mladým hráčom, ktorí sú v nominácii. Ako ich vníma tréner?

"Som za rast mladých futbalistov a chcem, aby sa zlepšovali. Mrzí ma, že nedostali teraz takú príležitosť. Keby bolo na mne, nominoval by som ešte dvoch mladíkov."
Ktorí hráči v poslednej dobe trénera potešili?

"Vo forme je Haraslín, ale aj Zreľák. Som spokojný s ich výkonmi. Mali sme dva kempy, kde sa ukázali viacerí v dobrom svetle. Veľmi dobré hrajú aj Lobotka a Hrošovský. Patrika si vážim ako hráča i ako človeka. O Stanových kvalitách sa rozprávať ani nemusíme."
V nominácii je aj Róbert Polievka. Prečo sa rozhodol tréner pre jeho povolanie do tímu?

"Robo je hráč, ktorý má veľmi dobré vlastnosti a predstavuje kvalitnú alternatívu. Momentálne nemáme futbalistu, ktorý má také vlastnosti. Ukázal, že na to má. Je ale na ňom, ako sa popasuje so svojou situáciou v reprezentačnom drese."
Francesco Calzona ešte dodáva: "Dôverujem všetkým hráčom. Som rád, že je s nami aj Denis Vavro. Budúci týždeň budeme sledovať situáciu a potom si vyberieme vhodné typy do zápasov."
Aký je zdravotný stav tímu? Môže sa nominácia ešte meniť?

"Zdravotné problémy trápia viacerých hráčov. Nominovali sme Šatku, ktorý síce hral posledný zápas pár minút, ale predtým vynechal štyri mesiace. Gyömbér tiež vôbec nehral, preto sme nominovali piatich stredných obrancov. Nemohli sme povolať Valjenta, ktorý má vážnejšie zranenie a nesmie hrať minimálne tri týždne."
Otázka ohľadom Ondreja Dudu a jeho prvé vystúpenia v novom drese po prestupe z Kolína.

"Momentálne hrá veľmi dobre. Tešíme sa z toho a aj on je spokojný. Stále ho sledujeme. Je veľmi motivovaný. Mal som tiež možnosť hovoriť s členmi realizačného tímu vo Verone a aj oni vyjadrujú veľkú spokojnosť."
Calzone odpovedá na otázku okolo rozruchu Milana Škriniara ohľadom jeho prestupu do PSG.

"Milan je v poriadku a pokojný. Hovoril som s ním. Je to veľký profesionál. Už tri týždne sa ale necíti príliš dobre, momentálne prebiehajú terapeutické cvičenia. Trošku ma znepokojuje jeho stav. Nie je fyzicky úplne pripravený, teraz skôr pláva a bicykluje. Ale chcel byť s nami za každú cenu. Nemôžeme sa vzdať takéhoto hráča. Či bude pripravený aj do zápasov, to teraz nevieme. Máme ešte pár dní a jeho zdravotný stav budeme sledovať."
Do výberu sa prvýkrát pod Calzonem dostal Róbert Mak. Ako odôvodňuje jeho nomináciu taliansky tréner?

"Reprezentácia je otvorená pre všetkých. Nemáme veľký výber krajných útočníkov. Zároveň máme veľa zranených futbalistov a tiež hráčov, ktorí hrajú málo vo svojich tímoch. Preto som sa tak rozhodol."
Monika Jurigová najskôr privítala všetkých prítomných. Zároveň informovala o zmenách v realizačnom tíme. Naša reprezentácia bude mať dvoch nových lekárov a novicom je aj tréner brankárov. Matúša Kozáčika vystriedal Ján Novota.

Nominačná tlač. konferencia F. Calzonu

koniec udalosti