Menu

Motorsport

Cestné motocykle

Velká cena Argentiny - MotoGP

Vítěz: M. Bezzecchi (ITA)

koniec zavodu

02.04.2023, 19:00 • Termas de Río Hondo • Milan Huppert cz

Jezdci si dají na 14 dní od závodění pohov, třetí závodní víkend se uskuteční za mořem v americkém Austinu. (20:16:52)
Průběžné pořadí MS

1. Marco Bezzecchi (ITA/Ducati) 50 b
2. Francesco Bagnaia (ITA/Ducati) 41 b
3. Johann Zarco (FRA/Ducati) 35 b
4. Álex Márquez (ESP/Ducati) 33 b
5. Maverick Viñales (ESP/Aprilia) 32 b
6. Jack Miller (AUS/KTM) 25 b
7. Jorge Martín (ESP/Ducati) 22 b
8. Brad Binder (RSA/KTM) 22 b
9. Franco Morbidelli (ITA/Yamaha) 21 b
10. Fabio Quartararo (FRA/Yamaha) 18 b
Ohlasy v cíli

Álex Márquez (3. místo): „Musíme být šťastní. Já osobně jsem nadšen za dnešní pódium. Lehce mě mrzí ztráta druhé pozice v posledním kole, kdy jsem měl na konci už problémy, zatímco Zarco jel perfektně. Postavím se na pódium po třech letech, je to skvělý pocit.“

Johann Zarco (2. místo): „Samozřejmě jsem šťastný. Motorka byla na dnešní náročné podmínky připravená perfektně. V závěru jsem najednou ucítil, že může jezdit skvělé časy. Získal jsem jednu pozici a říkal jsem si, proč bys nemohl předjet ještě další soupeře? Povedlo se, druhé místo je výborným výsledkem.“

Marco Bezzecchi (1. místo): „Jsem ohromně šťastný. Věděl jsem, že můžu jet hodně rychle, ale že až takhle? Vítězství jsem upřímně neočekával a mírně mě i zaskočilo, protože do dnešního dne se v mi v MotoGP na vodě nedařilo. Chtěl bych poděkovat nejen týmu, ale také rodině a přátelům za jejich skvělou podporu.“
Druhý závod sezóny kategorie MotoGP opanoval systémem start – cíl Marco Bezzecchi, jenž oslavil premiérové prvenství v královské kubatuře a zároveň se posunul do čela hodnocení šampionátu, protože vítěz z před dvou týdnů Francesco Bagnaia spadl z druhé příčky a dnes nebodoval.

Krásné druhé místo vybojoval Johann Zarco, který nabral parádní tempo v závěrečných kolech, kdy bleskově stáhl ztrátu na dva soupeře před sebou. Francouz nejprve pokořil Franca Morbidelliho a v posledním kole odsunul na třetí příčku vítěze kvalifikace Álexe Márqueze.

Za zmínku stojí i výborný výkon Fabia Quartarara, jenž se po kontaktu s Nakagamim propadl až na chvost startovního pole, což jej ale nijak nerozhodilo a postupně se prokousal pořadím až na konečné sedmé místo, a to ještě v závěru pořádně znepříjemňoval život šestému Jacku Millerovi.

Vítězem Velké ceny Argentiny v MotoGP je Marco Bezzecchi

Konec závodu.

25

Čtvrtý projel cílem smutný Franco Morbidelli, dlouho působil na místech zajišťující stupně vítězů. Pátý končí Martín, šestý Miller, sedmý Quartararo, osmý Marini, devátý Rins a elitní desítku uzavřel Di Giannantonio.

25

Druhý končí po strhujícím výkony v závěrečných kolech Johann Zarco, na bednu vystoupí rovněž vítěz kvalifikace Álex Márquez

25

Naprosto zaslouženým vítězem Velké ceny Argentiny se stává v královské kubatuře poprvé v kariéře Marco Bezzecchi! Ital převzal vedení okamžitě v prvním kole a soupeřům se během chvilky vzdálil na komfortní rozdíl.

25

Zarco předjel Márqueze a je druhý

25

Johann Zarco měl fantastický výjezd na dlouhou rovinku, kdy vyjel po pravici Álexe Márqueze a posunul se na druhou příčku, Španěl nemá moc času na odpověď!

25

Marco Bezzecchi najel do posledního kola s obrovským náskokem šesti vteřin! Ital si zkušeně začal svou pozici hlídat, aby se vyvaroval pádu, který by ho za současné situace samozřejmě hodně mrzel.

24

Velmi dobrou rychlost udržuje Fabio Quartararo, jenž poprvé zaútočil na šestého Jacka Millera. Zatím neúspěšně.

24

Zarco potrestal Morbidelliho chybu a jde před něj

24

Morbidelli byl v zatáčce na pravou ruku delší a Zarco bez zaváhání trestal, Francouz se posunul na třetí místo a ve zbývajících dvou kolech ještě může pomýšlet na pokoření Márqueze.

23

Stíhací jízda pokračuje. Johann Zarco v dalším kole stáhl půl vteřinu a na Franca Morbidelliho ztrácí pouhých pět desetin.

23

S blížícím se závěrem letí jako vítr čtvrtý Johann Zarco! Ještě před chvílí si Morbidelli brousil zuby na Márqueze, nyní se však musí začít ohlížet i za sebe.

22

Luca Marini si v pravotočivé zatáčce troufl na předjetí a uspěl, aktuálně devátý Álex Rins nekladl výraznější odpor.

22

A zároveň sledujeme bitvu tří závodníků o páté místo, součástí jsou Zarco, Martín a Miller, přidat se chce i Quartararo.

21

K zajímavému souboji se ovšem schyluje o druhé místo, Franco Morbidelli začíná stahovat manko na Álexe Márqueze.

21

Marco Bezzecchi udržuje náskok na vedoucí pozici okolo sedmi sekund. Zdá se, že o vítězi je jasno, pokud se Ital vyvaruje pádu.

20

Průběžné pořadí: Bezzechi, Á. Márquez, Morbidelli, Zarco, Martín...

20

Opět je třeba zmínit Fabia Quartarara, který v prvních kolech po kontaktu se soupeřem spadl na chvost pořadí, ovšem od té doby nabral perfektní tempo a momentálně figuruje na sedmém místě, před chvilkou předjel Rinse.

19

Francesco Bagnaia zajel kolo po pádu do boxu, z nějž se možná ještě poněkud překvapivě vrátil na trať, pokračuje na šestnácté pozici.

19

A rázem Marco Bezzecchi útočí nejen na vítězství ve Velké ceně Argentiny, ale zároveň na převzetí průběžného vedení v celkovém hodnocení, a to je velká motivace.

18

Sice se Francesco Bagnaia vrátil do závodu, ale pokračuje v pomalejším tempu, potřebuje motorku vrátit do správné provozní teploty.

18

Bagnaia položil motorku na zem

18

Šéf Ducati má hlavu v dlaních a není divu, protože Francesco Bagnaia ve třinácté zatáčce položil motorku a vypadává z druhého místa! Ital se ještě pokouší svůj stroj zvednout.

17

Bohužel, příliš mnoho předjížděcích manévrů dnes k vidění není. Závodníci jako kdyby se báli na mokré trati zariskovat.

17

Zatím to vypadá, že o vítězi není pochyb. Marco Bezzecchi pokračuje v totální dominanci, na krajana Bagnaiu má k dobru přes pět sekund.

16

Na skupinku bojující o páté místo začíná dotírat Luca Marini. Zároveň jedenáctý Fabio Quartararo výrazně stahuje desátého Di Giannantonia.

16

Bagnaia jde před Márqueze na první místo

16

Úřadující mistr světa Francesco Bagnaia docvakl Álexe Márqueze a poměrně rychle jej předjel. Napoprvé Španěl protivníkovi předjetí vrátil, druhý atak ale odvrátit nedokázal a musí se tedy minimálně na dalších pár vteřin spokojit s třetí pozicí.

15

Průběžné pořadí: Bezzecchi, Á. Márquez, Bagnaia, Morbidelli, Zarco...

15

Jiný Ital Marco Bezzecchi nadále udržuje skvělé tempo a na prvním místě má náskok přesahující hranici čtyř sekund.

14

Fabio Di Giannantonio se naopak začíná pořádně trápit. Ještě před pár okamžiky byl pátý, nyní figuruje až na deváté příčce a nezajíždí dobrá kola.

14

Druhý dech jako kdyby chytil Johann Zarco, jenž nejprve odsunul za sebe Fabia Di Giannantonia, následně si poradil i s Álexem Rinsem a rázem jede na páté pozici.

13

V prokousávání se směrem dopředu pokračuje Fabio Quartararo. Na Yamaze jezdící Francouz je jedenáctý a začíná atakovat top 10.

13

Třetí pozici udržuje Francesco Bagnaia. Vítěz z Algarve nestíhá tempo Álexe Márqueze, naopak ale dokázal utrhnout Franca Morbidelliho.

12

Vraťme se na okamžik na čelo, kde v klidu působí Marco Bezzecchi, jeho náskok na druhé místo v mezičase vyrostl na tři a půl sekundy.

12

Parádní přetahovaná mezi Millerem s Martínem pokračuje. Australan dvakrát útok odvrátil, a hned v následující zatáčce soupeři předjetí vrátil, na třetí útok už ale odpověď nenašel!

11

A změnu evidujeme také na páté příčce! Álex Rins si troufl na útok na Fabia Di Giannantonia v sedmé zatáčce, jehož podjel krásně vnitřkem.

11

Na chvíli se Jorge Martín podíval před Jacka Millera, ale Australan se nenechal zlomit a o pár zatáček později získal ztracené osmé místo zpět.

10

Průběžné pořadí: Bezzecchi, Á. Márquez, Bagnaia, Morbidelli, Di Giannantonio...

10

Při snaze o předjetí Jacka Millera ustřelilo Jorge Martínovi přední kolo a Španěl měl co dělat, aby se udržel na trati.

9

Pochválit musíme Álexe Rinse, jenž nemá dost a z šestého místa začíná načítat jízdu pátého Fabia Di Giannantonia, aby v pravý čas mohl zaútočit.

9

Nicméně mistr světa z před dvou let Fabio Quartararo bojuje a během pár zatáček povyskočil o další dvě příčky, vyzrál na Aleixe Espargara s Nakagamim.

8

Pokračuje trápení Fabia Quartarara, který sice pokořil Raúla Fernándeze, ale určitě od sebe očekává více než jeden jediný bod.

8

Voda nepřibývá, ale je jí nadále dost. Marco Bezzecchi jede absolutní hranu, což zatím přináší účinek, náskok čítá dvě vteřiny!

7

Pokud porovnáme čas z předešlého kola tak jen v něm Álex Márquez ztratil na vedoucího Marca Bezzecchiho téměř půl vteřinu, k bitvě o čelo se v nejbližších minutách neschyluje.

7

O jednu příčku směrem vzhůru si polepšil Maverick Viñales, španělský závodník vyzrál na chybujícího Japonce Nakagamiho.

6

Se zlomeným palcem na noze z důvodu srážky s Marcem Márquezem z Portugalska jede Jorge Martín, Španěl právě v souboji o devátou pozici úspěšně podjel Aleixe Espargara.

6

Ve výborném výkonu pokračuje Marco Bezzecchi, jenž si vybudoval už sekundový náskok, Álex Márquez na italského lídra nestačí.

5

Zarco se v mezičase propadl až na sedmé místo za Fabia Di Giannantonia a Álexe Rinse, tito tři jezdci ztrácí na čtvrtou pozici v důsledku vzájemných soubojů přes dvě a půl vteřiny.

5

Průběžné pořadí: Bezzecchi, Á. Márquez, Bagnaia, Morbidelli, Di Giannantonio...

4

První kola naznačují, že o vítězství dnes zabojuje pouze čtveřice závodníků. Pátý Johann Zarco zkrátka nestíhá tempo soupeřů před sebou.

4

Úvod naznačuje, že se Jack Miller nebude bát předjíždět, krátce po cílové rovince i vyšlápl na Nakagamiho, jehož vystřídal na deváté příčce.

3

Odstřelený je Bezzecchi, za nímž se v rozmezí jedné sekundy drží kromě Márqueze a Bagnaii ještě Morbidelli, pátý Zarco pak ztrácí další sekundu a půl.

3

Marco Bezzecchi jede výborně a na Álexe Márqueze už si vybudoval náskok šesti desetin, z třetího místa sleduje situaci Francesco Bagnaia.

2

Nakagami v kontaktu s Quartararem

2

Po kontaktu s Nakagamim zaznamenal propad na chvost startovního pole jezdec Yamahy Fabio Quartararo, toho tedy také čeká nelehké stíhací jízda.

2

Pěkný předjížděcí manévr předvedl australský reprezentant Jack Miller, ten na dvanáctém místě vystřídal trápícího se Mavericka Viñalese.

1

Hned v prvním kole potkal pád Brada Bindera! Sobotní vítěz sprintu tak dnes může zapomenout na výraznější úspěch. Motorku zvedl, ale samozřejmě s velkou ztrátou na soupeře před sebou.

1

A Marco Bezzecchi začíná pořádně zostra. Okamžitě si začíná vytvářet mírný náskok na druhého Álexe Márqueze, vítěze kvalifikace.

1

Máme odstartováno! Do první zatáčky sklopil motorku na vedoucí pozici Franco Morbidelli, ale byl příliš dlouhý, takže vedení převzal jeho krajan Marco Bezzecchi!

Start dnešní VC

Závod právě odstartoval.
Závodníci na mokré trati vyjeli do zahřívacího kola. Doufejme, že nás čeká 25 kol plné zajímavých, ale hlavně férových soubojů.
Průběžné pořadí MS

1. Francesco Bagnaia (ITA/Ducati) 41 b
2. Maverick Viñales (ESP/Aprilia) 28 b
3. Marco Bezzecchi (ITA/Ducati) 25 b
4. Brad Binder (RSA/KTM) 22 b
5. Álex Márquez (ESP/Ducati) 15 b
6. Johann Zarco (FRA/Ducati) 15 b
7. Jack Miller (AUS/KTM) 15 b
8. Jorge Martín (ESP/Ducati) 11 b
9. Aleix Espargaró (ESP/Aprilia) 11 b
10. Fabio Quartararo (FRA/Yamaha) 9 b
Kvalifikace

1. Álex Márquez (ESP/Ducati) 1:43,881
2. Marco Bezzecchi (ITA/Ducati) +0,172
3. Francesco Bagnaia (ITA/Ducati) +0,858
4. Franco Morbidelli (ITA/Yamaha) +2,101
5. Maverick Viñales (ESP/Aprilia) +2,355
6. Johann Zarco (FRA/Ducati) +2,582
Sobotní sprint

Samotnému závodu předcházel sobotní sprint, který si podmanil Jihoafričan Brad Binder navzdory startu z patnácté příčky. V těsném finiši skončil těsně o 72 tisícin druhý Marco Bezzecchi, za ním dojel jeho týmový kolega Luca Marini. Vítěz závodu z Algarve Francesco Bagnaia na nejlepší nestačil, cílem projel na šestém místě.

1. Brad Binder (RSA/KTM) 19:56,873
2. Marco Bezzecchi (ITA/Ducati) +0,072
3. Luca Marini (ITA/Ducati) +0,877
4. Franco Morbidelli (ITA/Yamaha) +2,354
5. Álex Márquez (ESP/Ducati) +2,462
6. Francesco Bagnaia (ITA/Ducati) +2,537
7. Maverick Viñales (ESP/Aprilia) +2,643
8. Jorge Martín (ESP/Ducati) +3,754
9. Fabio Quartararo (FRA/Yamaha) +3,856
Předchozí závod – Velká cena Portugalska

Úvodní závod v portugalském Algarve nabídl drama do poslední zatáčky. Nejlepším způsobem nakonec sezónu odstartoval největší favorit na celkové prvenství a úřadující mistr světa Francesco Bagnaia, jenž o necelých sedm desetin zdolal Španěla Mavericka Viñalese, stupně vítězů doplnil Ital Marco Bezzecchi.

O velký rozruch se postaral Marc Márquez, jenž v úvodu závodu zbytečně agresivním manévrem zranil nejen sebe, ale i jím trefené Martína s Oliverirou. Kromě viníka nehody se v Argentině nepředstaví ani Portugalec Miguel Oliveira, Španěl Jorge Martín navzdory zlomenému prstu na pravé noze v Argentině nechybí. Na startovním roštu neuvidíme ani jména Pola Espargara, ten se zranil v Algarve ve volném tréninku, a Eney Bastianiniho, jenž doplatil na nepříjemný střet s Quartararem z před týdne.
Okruh – Autódromo Termas de Río Hondo

Dějiště Grand Prix Argentiny se nachází 6 km od města Termas de Río Hondo. Okruh byl oficiálně otevřen 11. května roku 2008 a v roce 2012 prošel rozsáhlou modernizací, kterou řídil italský architekt Jarno Zaffelli a jenž z autodromu učinila nejmodernější závodiště v Latinské Americe. MS silničních motocyklů zde mělo premiéru v roce 2014. Trať je dlouhá 4,805 km a nalezneme na ní 14 zatáček, z toho 9 je pravotočivých a 5 levotočivých.
Všem fanynkám a fanouškům motorsportu přeju krásný nedělní večer. Světový šampionát silničních motocyklů pokračuje druhým závodním víkendem, společně se podíváme na závod královské kubatury MotoGP na okruhu v Argentině.
Vítáme vás u on-line přenosu. Závod začíná v 19:00.

Velká cena Argentiny - MotoGP

Vítěz: M. Bezzecchi (ITA)

koniec zavodu

Späť na online


Listiny
...
  • 1. Marco Bezzecchi (ITA/Ducati) 50 b
  • 2. Francesco Bagnaia (ITA/Ducati) 41 b
  • 3. Johann Zarco (FRA/Ducati) 35 b
  • 4. Álex Márquez (ESP/Ducati) 33 b
  • 5. Maverick Viñales (ESP/Aprilia) 32 b
  • 6. Jack Miller (AUS/KTM) 25 b
  • 7. Jorge Martín (ESP/Ducati) 22 b
  • 8. Brad Binder (RSA/KTM) 22 b
  • 9. Franco Morbidelli (ITA/Yamaha) 21 b
  • 10. Fabio Quartararo (FRA/Yamaha) 18 b
...
  • 1. Marco Bezzecchi (ITA/Ducati) 1:45,510
...
  • 1. Marco Bezzecchi (ITA/Ducati) 44:28,518
  • 2. Johann Zarco (FRA/Ducati) +4,085
  • 3. Álex Márquez (ESP/Ducati) +4,681
  • 4. Franco Morbidelli (ITA/Yamaha) +7,581
  • 5. Jorge Martín (ESP/Ducati) +9,746
  • 6. Jack Miller (AUS/KTM) +10,562
  • 7. Fabio Quartararo (FRA/Yamaha) +11,095
  • 8. Luca Marini (ITA/Ducati) +13,694
  • 9. Álex Rins (ESP/Honda) +14,327
  • 10. Fabio Di Giannantonio (ITA/Ducati) +18,515
  • 11. Augusto Fernández (ESP/KTM) +19,380
  • 12. Maverick Viñales (ESP/Aprilia) +26,091
  • 13. Takaaki Nakagami (JPN/Honda) +28,394
  • 14. Raúl Fernández (ESP/Aprilia) +29,894
  • 15. Aleix Espargaró (ESP/Aprilia) +36,183
  • 16. Francesco Bagnaia (ITA/Ducati) +47,753
  • 17. Brad Binder (RSA/KTM) +48,106
...
  • 1. rad: Álex Márquez (ESP/Ducati), Marco Bezzecchi (ITA/Ducati), Francesco Bagnaia (ITA/Ducati)
  • 2. rad: Franco Morbidelli (ITA/Yamaha), Maverick Viñales (ESP/Aprilia), Johann Zarco (FRA/Ducati)
  • 3. rad: Luca Marini (ITA/Ducati), Jorge Martín (ESP/Ducati), Aleix Espargaró (ESP/Aprilia)
  • 4. rad: Fabio Quartararo (FRA/Yamaha), Takaaki Nakagami (JPN/Honda), Álex Rins (ESP/Honda)
  • 5. rad: Raúl Fernández (ESP/Aprilia), Fabio Di Giannantonio (ITA/Ducati), Brad Binder (RSA/KTM)
  • 6. rad: Jack Miller (AUS/KTM), Augusto Fernández (ESP/KTM), Joan Mir (ESP/Honda)