Menu

Hokej

Majstrovstvá sveta - 1. Divízia, sk. B

Litva – Holandsko

3:2

koniec (0:0, 2:1, 1:1)

30.04.2024, 18:30 • Twinsbet Arena, Vilnius • 3. kolo • Libor Štěpán (@libstep73) cz

Tipsport: 1.19 7.13 10.4

Litva zůstává po 3 kolech i nadále stoprocentní, ačkoliv se na výhru tentokrát hodně nadřela a dokonce 2 minuty prohrávala. Zůstává tak v boji o postup, o němž rozhodne až poslední zápas celého turnaje v pátek s Ukrajinou. Za tou je nyní v tabulce pouze o skóre. Nizozemsko bylo blízko nečekanému bodu, ale vstřelilo aspoň své první góly na turnaji, ověřilo si, že zvládne hrát relativně vyrovnané bitvy s favority a ačkoliv je teď jako poslední tým skupiny stále bez bodu, je to před klíčovými souboji o záchranu s Estonskem a Španělskem určitě povzbuzením. Čtvrté kolo se hraje hned zítra, tj. ve středu, a Litva bude hrát večer s Čínou, Nizozemsko odpoledne s Estonskem. Před polednem program ve Vilniusu otevře střet Ukrajiny se Španělskem. Do té doby se s přenosy z I. B divize loučíme. (21:24:24)
Nejlepšími hráči utkání byli vyhlášeni na litevské straně obránce a kapitán Nerijus Alisauksas, který zaznamenal gól a nahrávku, na nizozemské straně výborný brankář Ruud Leeuwesteijn, jenž přes 3 inkasované branky předvedl výborný výkon a držel svůj tým ve hře až do konce.
Střely na branku ve třetí třetině – 8:4
Střely na branku v celém utkání – 29:20
Domácí se před 2 413 nakonec spokojenými diváky radují z vydřeného vítězství! Do třetí třetiny vstupovali s jednobrankovým náskokem a v přesilovce, jenže tu sehráli mizerně. Přestože se snažili hrát aktivně a soupeře mockrát do vlastní třetiny s pukem nepustili, přesto museli čelit možnému vyrovnání, ale Sarsova střela se od nohy obránce odrazila těsně vedle. Sami poté z první velké příležitosti poslední dvacetiminutovky skórovali, když Kaleinikovasovu ránu v přečíslení dorazil do odkryté branky z úhlu Ugnius Čizas. Zdálo se, že tento gól Litvu uklidní, a nějakou chvíli to tak skutečně vypadalo, jenže když Gintautasovi obránci v klíčovém okamžiku vypíchli puk a zmařili mu šanci, přišel nečekaný trest. Po vyhraném buly totiž ranou z úhlu na bližší tyč zaskočil Nausedu Lennart Vosmer a Litevci znervózněli. Jenže Nizozemci si snahu o závěrečný nápor výrazně zkomplikovali trestem za špatné střídání a přestože se nakonec k tlaku při hře bez brankáře dostali, žádnou střeleckou pozici si nevypracovali. Litva tak po nečekaně velkém boji bere povinné 3 body za výhru 3:2.

Konec zápasu.

59:51

Domácí ale dostávají puk do bezpečí a 9 sekund před koncem se vhazuje mezi modrými čarami.

59:39

Nizozemsko v plném počtu a bojuje v útočném pásmu.

59:30

Trma vrma na brankovišti, puk z ní vyjel k mantinelu, kde ho sbírá Loginov.

59:00

Teď se však horko těžko dostávají pryč od vlastní stále prázdné branky.

58:35

Nizozemci se dostali do útočné třetiny a Leeuwesteijn jde z branky!

58:29

Nizozemsko si vybírá oddechová čas.

58:29

Leeuwesteijn perfektně kryje lapačkou ránu Kaleinikovase z voleje z hranice levého kruhu.

58:11

Sražený pokus Alisauskase poté, co mu puk málem utekl do středního pásma.

57:50

Domácí vyhráli buly a rozestavili formaci.

57:39

Nizozemci si snahu o senzační vyrovnání úplně zbytečně komplikují obrovskou chybou při střídání a jsou za to vyloučeni. Trest odpyká Filippini.

56:57

Poněkud živelný nájezd trojice litevských útočníků, byli příliš blízko u sebe, takže nemohli rozvinout žádnou kombinaci. Podle toho to také dopadlo.

56:40

Domácí napodruhé vyhazují puk, ale pouze do středního pásma.

55:54

Timmerův oblouček od červené čáry se snášel tak, že si Nauseda musel hodně hlídat břevno. Puk nakonec dopadl až za branku.

54:54

Kumeliauskas se rozjel do volného prostoru mezi trojici protihráčů, takže stihl i vystřelit, ale nebylo to nic, s čím by si Leeuwesteijn neporadil. Vyráží do rohu.

53:26

53:26 VOSMER - 3:2

53:26

Nizozemsko právě vstřelilo branku!
Zničehonic je tu snížení, které jde na vrub brankáře Nausedy! LENNART VOSMER po vyhraném buly obkroužil branku a sotva přejel brankovou čáru, vyslal milimetrovou střelu do prostoru u ramene, jelikož to litevský brankář na přední tyči namáčknuté neměl! Bude ještě drama?
Bez asistence.

53:14

Po ofsajdu hostů se strhla menší strkanice mezi Gusevasem a van Gorpem.

53:05

Znovu 3 na 2 v podání Litvy, Krakauskas pálil z levého kruhu, ale Leeuwesteijn byl připraven.

52:21

Spíše propagační pokus Nizozemců ihned po přejetí modré čáry končí v lapačce Nausedy, ale je z toho buly v útočném pásmu.

51:47

Hned dvě hole se snažily sklepnout Čypasovo nahození, ani jedné se to nepovedlo.

51:05

Gintautas mohl definitivně rozhodnout, ocitl se na okamžik sám před brankářem, ale neměl čas pořádně si to připravit a puk mu nakonec obránci vypíchli!

50:30

Po nicotném kontaktu je opět posunutá branka, tentokrát ta, kterou nyní střeží Nauseda. S ledem jsou ve Vilniusu trochu potíže, opět se muselo převrtávat.

50:23

Po delší době nějaká práce pro Nausedu, se střelou Collarda si ale bezpečně poradil rozklekem a přerušuje hru.

49:35

Další závar před brankou hostů po průniku Četvertaka po brankové čáře, ale Kumeliauskas se ke střele nakonec nedostal.

48:20

48:20 ČIZAS - 3:1

48:20

Litva právě vstřelila branku!
Uklidňující gól pro favorita přeci jen přichází! Zatímco hosté svoji šanci nevyužili, domácí ano a odskakují na rozdíl dvou branek! V situaci 3 na 2 Paulius Gintautas výborně přihrál do levé strany volnému Marku Kaleinikovasovi na ránu z první, tu ještě přesouvající se Leeuwesteijn betony vyrazil, ale dojíždějicí UGNIUS ČIZAS z dorážky z úhlu uspěl!
Asistence: Mark Kaleinikovas, Paulius Gintautas.

47:36

Přestávka na úpravu ledu poté, co se puk ze souboje za brankou hostů odrazil do ochranné sítě.

47:16

Čypasův nápřah od modré čáry doletěl až k zadnímu mantinelu.

46:01

Sars se ocitl osamocený v pravém kruhu a vystřelil hodně nebezpečně. Obránci včetně brankáře chvíli nevěděli, kam se puk odrazil, ale Sars ani de Bonth se nakonec k dorážce nedostali, puk totiž projel těsně vedle levé tyče!

45:48

Jednoduchý zákrok Leeuwesteijna, ale dojíždějící útočníci zařídili přerušení hry.

45:00

V situaci 2 na 2 domácím nevyšla přihrávka mezi kruhy a v následných zmatcích se k puku vůbec nedostali, ač se v jednu chvíli zdálo, že by to mohl mít Rumševicius nalito na ránu z první.

44:32

Po souboji Schoningha s Krukovskim byla posunuta domácí branka, je pískáno.

44:01

Kdyby si Gintautas na levém křídle při přechodu modré čáry zpracoval přihrávku pořádně, mohl mít možná i samostatný nájezd. Protože to ale nezvládl, honil puk na zadním mantinelu a stejně ho nakonec nevybojoval.

43:43

První zásah brankáře i na druhé straně, také to nebylo pro Nausedu nic složitého. Ale vhazuje se po jeho pravici.

43:08

Kaleinikovas přihrál na celou šířku středního pásma rozjetému Gintautasovi, tomu se stahovačka přes obránce příliš nepovedla, přesto zvládl vystřelit, ale jen do klína klečícího brankáře.

42:31

Krukovskému padl do střely Vosmer a odvezl puk k mantinelu.

41:55

Hosté jsou v plném počtu, ale s pukem hraje Litva.

41:35

Nizozemci opět vyhazují až za branku soupeře.

41:00

Teď už ano, Krakauskas pálil z první, trefil clonícího protihráče.

40:47

Ani napodruhé.

40:18

Domácím se na první pokus nepodařilo usadit v útočném pásmu a rozjet přesilovkové rozestavení.

40:01

Začala třetí třetina.
Třetí třetina začne přibližně v 20:24.
Střely na branku ve druhé třetině – 13:14
Střely na branku po druhé třetině – 21:16
Druhou třetinu odšpuntoval gól Jaye Huismana po minutě přesilovky a překvapivé vedení Nizozemska pustilo stavidla útočného hokeje. Litevci sice byli chvíli opaření, naštěstí pro ně dokázali rychle vyrovnat z první šance, když odražený puk uklidil do poloprázdné branky Mark Kaleinikovas. Hosté se ale nelekli, zjistili, že s favoritem můžou hrát, a dlouho byli střelecky výrazně aktivnějším týmem. Jenže gólovku po zachyceném vyhození neproměnili a tím jejich aktivita začala slábnout. Litva znovu převzala otěže a měla velké množství šancí, neproměněný nájezd 2 na 1, Kaleinikovas neuspěl po výjezdu z rohu, ale nakonec se domácí přeci jen dočkali, když se 4,5 minuty před sirénou ujala schovaná střela od modré kapitána Nerijuse Alisauskase. Domácí získané vedení ještě více nabudilo, zatlačili soupeře, další gól měl na holi Krakauskas, ale na výborného Leeuwesteijna si nepřišel. Litva tak sice konečně odešla do kabin s vedením, ale pouze jednobrankovým a dost možná bude muset hrát naplno až do konce. Otázkou je, jestli si pomůže v dohrávané přesilovce?

40:00

Druhá třetina skončila.

39:54

Druhá přesilovka pro Litvu, ale dohrávat ji bude asi až po přestávce. Nizozemský kapitán van Gorp fauloval kolenem.

39:15

Z protiútoku hrozil Krakauskas, po skvělé přihrávce Gintautase se ocitl úplně sám před Leeuwesteijnem, zkoušel střelu mezi nohy, ale pravý beton brankáře byl na ledě včas!

38:59

Borgman vypálil z pravého kruhu, puk pravděpodobně někdo tečoval, takže branku neohrozil.

38:05

Dobrá rána od modré čáry, ale při ledu a Leeuwesteijn ji vyráží.

37:52

Litevci jsou nabuzení a dál mačkají svého soupeře.

35:31

35:31 ALISAUSKAS - 2:1

35:31

Litva právě vstřelila branku!
Přeci jen se favorit zápasu dostává poprvé do vedení! V době, kdy začínal získávat tlak, projel po pravém mantinelu Emilijus Krakauskas, objel celou třetinu, poslal puk na modrou, kde NERIJUS ALISAUSKAS napoprvé střelu ještě zastavil, ale napodruhé už puk na branku vyslal a s pomocí clonících hráčů ho procedil skrz lapačku Leeuwesteijna, který skoro vůbec nic neviděl!
Asistence: Emilijus Krakauskas, Ugnius Čizas.

35:00

Gintautas projel s pukem po levém křídle, ale když chtěl zaseknout v kruhu do středu, upadl.

34:25

Protčenko pálil od modré, Leeuwesteijn pouze vyrazil puk levým betonem, k dorážce se však nikdo ve žlutém nedostal.

34:18

Jednoduché nahození na Leeuwesteijna, ten však neměl prostor k rozehrání, ponechal puk v lapačce a Litva získává buly v útočné třetině.

33:48

Huisman viděl od levého mantinelu volného Sarse, dal mu přihrávku do jízdy, centr první formace hostů přejel modrou a švihem vypálil sice nahoru, ale Nauseda měl lapačku připravenou.

33:03

Chyby na obou stranách po nahozeních do útočné třetiny, nikomu se teď nedaří usadit se v pásmu.

32:18

A byla z toho solidní příležitost. van Gorp za brankou zbavil puku Rumševiciuse, následnou přihrávku Vosmera obránci ztečovali směrem k brankáři, kde se strhla další šavlovačka, kterou Nauseda uklečel. Dochází k novému navrtání děr pro jeho branku.

31:56

Čizas přejel na pravém křídle modrou, zasekl, ale nepřihrál přesně a dopředu se řítí soupeř.

31:02

Velká šance Kaleinikovase, vybruslil si z levého rohu do střelecké pozice, jeho ránu vyrazil gólman ramenem před sebe, následoval souboj o puk za účasti asi 6 hráčů a nakonec je pískáno.

30:27

Litevci v hledišti vytvořili klasický kotel a konečně je na zápase opravdu hokejová atmosféra.

29:38

Bendžius sice zachytil přihrávku soupeře na modré čáře, ale útočnou třetinu neudržel, protože u toho ztratil hůl.

28:47

Vzápětí gólovka na druhé straně, podruhé dnes měli domácí nájezd 2 na 1, tentokrát to vzali dokonce s 2 přihrávkami, avšak tu druhou srazil obránce a div že si nedal vlastní gól! Puk šel těsně vedle levé tyče.

28:40

Obrovská šance Nizozemska po zachyceném vyhození! Pravděpodobně měl gól na holi znovu Huisman, ale poté, co si puk stáhl na led a připravil, ho Nauseda vychytal lapačkou!

27:57

Hosté se ale udržují v tlaku po přesilovce, pomáhá jim k tomu zakázané uvolnění soupeře.

27:28

Litva v plném počtu.

27:00

Domácí výpad v oslabení, dokonce vyšla i přihrávka na brankoviště, ale Čizas promáchl a nezakončil.

26:50

Collard si rovnal puk u pravého bodu pro vhazování, vypálil švihem, ale Nausedu neprostřelil.

26:13

Další obrovský závar před brankovištěm po dobré střele Sarse z levého kruhu, tentokrát si ale domácí situaci zvládli pohlídat.

25:28

Při další snaze o útok se provinil zbytečným faulem loktem Krakauskas a Nizozemci mají druhou přesilovku.

25:03

Po vyhraném buly se puku zmocnil Četvertak, dlouho s ním kouzlil v pravém rohu, ale nic nevytvořil a nakonec se domácí nepřesnou přihrávkou na mosrou sami vyhazují z útočné třetiny.

24:42

Zakázané uvolnění modrých.

24:19

Z pravého křídla se tlačil před branku Noreika, dokázal vystřelit pod břevno, ale Leeuwesteijn byl na tyči dobře natlačený a zamezil další pohromě.

23:01

23:01 KALEINIKOVAS - 1:1

23:01

Litva právě vstřelila branku!
Přeci jen je tu rychlé vyrovnání z první šance domácích ve druhé třetině! Vyhrané vhazování, Nerijus Alisauskas posunul puk po modré doprava, Edgar Protčenko vypálil a jeho sražený pokus našel na hranici levého kruhu MARK KALEINIKOVAS a poslal ho do polodkryté branky!
Asistence: Edgar Protčenko, Nerijus Alisauskas.

22:54

Gusevas zachytil puk na útočné modré, vybruslil si až do kruhu a zkoušel střílet nahoru, ne však dostatečně přesně, takže Leeuwesteijn našel puk v náruči.

22:47

Ofsajd hostů, vhazuje se ve středním pásmu.

22:12

Hodně opaření domácí krouží s pukem kolem vlastní modré čáry a přemýšlí, co dál.

20:59

20:59 HUISMAN - 0:1

20:59

Nizozemsko právě vstřelilo branku!
Tak to je šok, Nizozemsko se svým vůbec prvním gólem na turnaji a prvním Litvě po třech nulových vzájemných zápasech dostává do vedení využitou přesilovkou! Z levé strany přihrával na brankoviště Wouter Sars, hned dvakrát se snažil zasunout puk Jonne de Bonth, až do dokázal propasírovat do branky JAY HUISMAN!
Asistence: Jonne de Bonth, Wouter Sars.

20:20

Nizozemci mají na startu druhé třetiny k dispozici celé 2 minuty přesilovky, ale zatím se nejsou schopni dostat do pásma.

20:01

Začala druhá třetina.
Druhá třetina začne přibližně v 19:27.
Střely na branku v první třetině – 8:2
Prvních 20 minut tohoto utkání sice přineslo trvalý tlak favorita a několik zajímavých příležitostí, avšak Litvě v nich obvykle chyběla přesná finální přihrávka, takže některé z nich ani nezakončila. A když už ano, předvedl se zatím velmi dobrý nizozemský brankář Leeuwesteijn. Nejlepší zákrok vytáhl na konci 15. minuty proti střele Kaleinikovase z mezikruží, kterou zlikvidoval vyrážečkou. Hosté toho směrem dopředu zatím příliš neukázali, Nauseda se většinu třetiny ve svém brankovišti dost výrazně nudil a pravděpodobně by zvládl přečíst téměř celé dnešní noviny. Přesto Litva po první třetině hraje s Nizozemskem stále bez branek.

20:00

První třetina skončila.

20:00

Litevský kapitán ještě debatuje po siréně s hlavním rozhodčím, ale nic nezmění na verdiktu, že jeho tým bude pykat za příliš mnoho hráčů na ledě.

19:35

Čizas dobrým napadáním udržel puk v útočné třetině.

19:00

Gintautas prohrál souboj na zadním mantinelu proti dvojici obránců.

18:15

Nadějný rychlý výpad domácích ze středního pásma, Dumčiusova přihrávka k pravé tyči však projela mezi bruslemi Benžiuse, který by jinak pálil do poloodkryté branky!

17:57

Další zásah Leeuwesteijna po střele z levé strany, přerušená hra.

17:38

Nizozemský útočník nezpracoval přihrávku přes půl hřiště do jízdy, takže rozehrává Rumševicius.

16:41

Kumeliauskas číhal u levé tyče, mířila na něj přihrávka z druhé strany zpoza branky, ale do bruslí, ne do hokejky, takže nezakončil.

16:20

Zvládli to dobře a měli i štěstí, jelikož Alisauskas teď vyhodil puk z vlastní třetiny do hlediště s tečí.

15:59

Laimutis se neprosadil v souboji v rohu a domácí se musí vracet.

15:25

Alisauskas hezky nahazoval polovysoký puk do změti hokejek, ale žádná ho netečovala a Leeuwesteijn udržel puk na své hrudi.

14:47

Domácí útok, Čizas předal puk doprava Kaleinikovasovi, ten si ho stáhl víc do středu a dobře vystřelil na vyrážečku, ale Leeuwesteijn výborně zasáhl!

14:17

Po pasáži, kdy byli modří na puku, Tjin-a-Ton jen nahazuje od červené a jde se střídat.

13:45

Nauseda musel přikrýt pomalu se šourající puk, jelikož dojíždějící útočníci mu nedali prostor k rozehrávce.

13:23

Verenis klečí a drží se za pravé zápěstí, hra je přerušena. Došlo k tomu po kontaktu u mantinelu, který rozhodčí nevyhodnotili jako nedovolený. Domácí útočník odchází do kabiny.

12:51

Četvertakovi v situaci 1 na 1 při snaze o kličku obránci utekl puk k mantinelu. Následně se před branku probíjeli oba jeho spoluhráči z útoku a byli hodně dotěrní, takže poté, co Leeuwesteijn schoval puk, se strhla menší potyčka.

12:32

Opět posunutá domácí branka po souboji u její pravé tyče. Oceňuji, že ve Vilniusu tyto práce přímo na ledě dělají mladí kluci na bruslích a odpadá tak zdlouhavé čekání, než někdo dorazí na místo.

11:54

Z protiútoku byl v dobré pozici mezi kruhy Kaleinikovas, skrz břicho brankáře se ale puky obvykle do branky nedostávají.

11:20

Krukovski nejprve zastavil de Bontha u mantinelu, ale nizozemské křídlo se dostalo zpátky k puku a nebezpečně vystřelilo z pravého kruhu, bohužel pro svůj tým těsně vedle.

11:00

Již po přesilovce, ale stále v tlaku v útočném pásmu střílel od modré Krukovski, Leeuwesteijn vyrazil puk těsně před sebe, ale zvládl puk sebrat před případnou dorážkou.

10:47

Puk se ocitl na střídačce Nizozemců, vhazuje se po pravici Leeuwesteijna.

10:12

Po křížné přihrávce do levého kruhu pálil z první Kumeliauskas, ale vůbec mu to nesedlo.

09:28

Po další ráně Kaleinikovase hosté vyhazují a domácí střídají přesilovkovou pětici.

08:59

Kaleinikovas pálil po kombinaci s Alisauskasem, jeho rána k brance nedoputovala.

08:48

První vyloučení zápasu, Doop podrazil po mantinelu pronikajícího Četvertaka.

08:12

Nepřesná přihrávka do volného středu na Alisauskase zamezila domácímu přečíslení 3 na 2.

07:39

Gusevasovo nahození na teč se nijak neujalo, takže dopředu míří modří.

07:23

Nádherný strom od van Gorpa teď inkasoval Kumeliauskas při snaze zaseknout do středu po nájezdu z levé strany. Skvělý moment nizozemského kapitána.

06:40

Litevci ujížděli 2 na 1! Kaleinikovas si puk na levém křídle ponechal, vystřelil na přední tyč, ale brankář se překvapit nenechal.

06:03

Sražená střela švihem Huismana ihned po přejetí modré čáry.

05:32

Třetí formace domácích vybojovala puk po nahození do útočné třetiny a snaží se rozestavit.

04:56

Speel po zpracování puku před modrou čárou narazil do stojící zdi jménem Čypas a okamžitě o kotouč přišel. Přesto se nakonec hosté dostali ke střele a vhazuje se po levici Nausedy.

04:42

Četvertak si nepohlídal pozici hole při nahození, puk vypustil ještě před červenou čárou. Zakázané uvolnění.

04:11

Asi se to ani nedozvíme. Hraje se 5 na 5.

04:11

Oprava vyšla asi na 2 minuty. Poté hlavní rozhodčí zalezli do boxu a pravděpodobně něco kontrolují na videu, mají na hlavách sluchátka. Otázkou je, co? Nikde se nic nestalo.

04:11

Po velmi dobrém forčekingu modrých je zničehonic pískáno. Důvodem je totiž objevená díra v ledu na druhém konci ledové plochy, u mantinelu v obranném pásmu Nizozemska, nedaleko střídačky.

03:27

Z chumlu u levého mantinelu se puk odrazil k obráncům v modrých dresech a ti okamžitě zakládají protiútok.

02:49

Individuální akce Kundrevičiuse, který projel středem nikým neatakován, obránci se probudili až mezi vlastními kruhy. Tím aspoň zabránili gólovce, přesto Leeuwesteijn musel zasahovat.

02:25

Posunutá domácí branka.

02:13

Už se zdálo, že si Nizozemsko vypracuje zajímavou šanci, ale v poslední chvíli o puk přišlo.

01:48

Ani domácím se hra u zadního mantinelu nepodařila, přihrávka na modrou byla zachycena.

01:10

První návštěva hostů v útočné třetině skončila na zadním mantinelu, odkud obvykle příliš šancí nepřichází.

00:29

Nahození Alisauskase vyráží Leeuwesteijn, následný pokus Protčenka byl zablokován a puk je ve středním pásmu.

00:01

Utkání právě začalo.
Twinsbet Arena, která má pro lední hokej kapacitu 8 750 diváků, se přeci jen trochu zaplnila, uvidíme, jaká bude atmosféra při zápase. Domácí Litva nastupuje ve žlutých dresech, Nizozemci v tmavě modrých.
Litva ve svém třetím utkání na turnaji poprvé nasazuje do branky svoji dvojku Faustase Nausedu, nizozemskou branku podruhé střeží Ruud Leeuwesteijn.
Úvodní sestavy:

Litva: Nauseda (Armalis) – Alisauskas (C), Protčenko, Gusevas, Rumševicius, Krukovski, Čypas, Seniut, Dumčius – Kaleinikovas, Čizas, Gintautas – Četvertak, Kumeliauskas, Verenis – Bendžius, Grinius, Krakauskas – Kudrevičius, Laimutis, Noreika
Trenér: Ron Pasco

Nizozemsko: Leeuwesteijn (Oosterwijk) – Doop, Borgman, van Gorp (C), Jongmans, Loginov, Kronenburg, van Baarsen – Huisman, Sars, de Bonth – Schoningh, Filippini, Timmer – Collard, Nordemann, Tjin-a-Ton – Roodenburg, Spell, Vosmer
Trenér: Doug Mason

Rozhodčí: Ankersen (DEN), Borjajev (KAZ) – Monnaie (BEL), Rey (USA).
Vzájemné zápasy

Podle dohledatelných statistik se Litva s Nizozemskem dosud utkaly na lede celkem 16× (z toho 11× v rámci mistrovství světa) a ač je současnost jasně daná, historická bilance je příznivější pro Nizozemce. Zvítězili 7×. Litevci pouze 4×, hned 5 střetů skončilo remízou. Poslední vítězství Nizozemců se však datuje do dubna 2013, kdy na mistrovství udolali Litvu 5:3. Nejvyšší výhru pak zaznamenali jen o 5 měsíců dříve v olympijské kvalifikaci, kdy to skončilo 9:2. Od té doby však na mistrovství světa vyhrává pouze Litva. Ovládla vzájemné souboje v roce 2014, 2015 i 2017 a pro Nizozemsko musí být strašákem, že ani v jednom z těchto tří zápasů neskórovalo. Ten úplně poslední, z dubna 2017, je zároveň nejvyšším litevským vítězstvím ve vzájemných duelech, 8:0. Nyní se utkají poprvé po 7 letech, což je od vstupu samostatné Litvy na mezinárodní scénu suverénně nejdelší pauza v utkáních těchto dvou zemí.

Posledních 5 vzájemných zápasů:
LTU–NED 8:0 (24. 4. 2017, MS)
NED–LTU 0:1 (13. 4. 2015, MS)
LTU–NED 4:0 (20. 4. 2014, MS)
LTU–NED 3:5 (15. 4. 2013, MS)
NED–LTU 9:2 (10. 11. 2012, kval. ZOH)
Nizozemsko

Nizozemsko má za sebou slavnou epizodku na začátku 80. let, kdy se probojovalo na ZOH v Lake Placid a na jeden rok postoupilo do nejvyšší divize MS. Jinak však po většinu doby existence národního týmu patřilo do B skupiny, později I. divize. Ovšem stále více upadající úroveň domácí ligy, která se mimochodem hraje nepřetržitě od roku 1964, což je v současné I. B divizi poměrně unikátní záležitost, měla za následek zhoršení kvality reprezentace a sestup do II. A divize v roce 2015, navíc tehdy před vlastními fanoušky. Od té doby je klasickým jojo týmem, u něhož postup střídá sestup. Ke zlepšení nepomohl ani vznik BeNeLigy, společné poloprofesionální ligy Belgie a Nizozemska, ta totiž nenaplnila své počáteční ambice stát se plně profesionální soutěží. Až loni se Nizozemsko dokázalo v I. B divizi udržet, když pod sebe dostalo Srby, a letos taktéž nemá jiný cíl než záchranu. Klíčové pro něj budou duely s Estonskem a nováčkem ze Španělska.

Bilance na posledních 5 MS:
2023, I. B divize: 1-0-1-3 14:31, 4 body, 5. místo
2022, II. A divize: 3-0-0-1 19:10, 9 bodů, 2. místo – postup do I. B divize
2019, I. B divize: 1-0-0-4 7:25, 3 body, 6. místo – sestup do II. A divize
2018, II. A divize: 5-0-0-0 42:5, 15 bodů, 1. místo – postup do I. B divize
2017, I. B divize: 0-0-0-5 6:38, 0 bodů, 6. místo – sestup do II. A divize

Nizozemská reprezentace dlouhodobě bojuje s tím, že nejlepší klub v zemi Tillburg Trappers se neúčastní BeNeLigy, ale hraje německou Oberligu, třetí nejvyšší soutěž, v níž pravidelně postupuje hodně daleko v play-off a případná účast ve finále se často kryla s termínem mistrovství světa. Letos to naštěstí nehrozilo, vypadl v semifinále, takže i hráči Tillburgu jsou v nominaci. Bohužel ne ty největší hvězdy, otázkou je, proč? Je to totiž běžná praxe. Opravdu nejsilnější možný výběr už neměla země tulipánů na mistrovství mnoho let, a to i v sezonách, kdy to podmínky dovolovaly. Letošní tým se mezi tyčemi spoléhá na 27letého Ruuda Leeuwesteijna, který je Tillburgu věrný celou kariéru, ačkoliv v něm obvykle plní roli dvojky. Možnou vycházející hvězdičkou v rámci nizozemské úrovně je teprve 21letý obránce Björn Borgman, který hrál BeNeLigu od 15 let, pro tento ročník přestoupil do Tillburgu a byl v něm s 27 body ze 44 zápasů nejproduktivnějším bekem. A podobně se vyvíjí i kariéra taktéž 21letého útočníka Jaye Huismana. I on působil v BeNeLize od 15 let, v Tillburgu je prvním rokem a ve 39 zápasech zapsal 29 bodů. Na mistrovství se však zatím Nizozemci střelecky trápí, ze 43 pokusů mířících mezi tyče neskórovali ani jednou. A ač herně ani jednou nezklamali, podlehli v jinak vyrovnaném souboji Číně 0:3, proti Ukrajincům už přeci jen byli viditelně horším týmem, přesto uhráli přijatelnou prohru 0:4 (loni to bylo 2:14). Proti domácí Litvě jsou taktéž outsiderem, ale potřebují se už aspoň střelecky prosadit, než budou čelit soupeřům podobné úrovně, s nimiž si to rozdají o záchranu.
Litva

Země, kde se začal hrát hokej ještě před 2. světovou válkou, a přes okrajovou pozici v rámci hokejové hierarchie SSSR dokázala v rámci sovětského systému vychovat dva dlouholeté hráče NHL, se po opětovném získání samostatnosti dlouho nemohla v konkurenci jiných postsovětských zemí prosadit. I vzhledem k tomu, že její liga nikdy nebyla profesionální soutěží. Avšak od roku 2005 už z I. divize nikdy nesestoupila a v roce 2018 dokonce dokázala vyhrát I. B divizi a postoupit do druhé nejvyšší úrovně mistrovství světa, ze které sestoupila až loni. Nyní má jasný cíl, bojovat v domácím prostředí o návrat. V cestě však stojí letos opravdu silná Ukrajina a nevyzpytatelná Čína. Podaří se jí překonat všechny překážky?

Bilance na posledních 5 MS:
2023, I. A divize: 0-0-0-5 7:21, 0 bodů, 6. místo – sestup do I. B divize
2022, I. A divize: 2-0-0-2 13:13, 6 bodů, 3. místo
2019, I. A divize: 1-0-0-4 7:21, 3 body, 6. místo
2018, I. B divize: 4-1-0-0 26:9, 14 bodů, 1. místo – postup do I. A divize
2017, I. B divize: 3-0-0-2 18:12, 9 bodů, 3. místo

Litva na domácí turnaj dokázala dát dohromady tým, v němž nechybí prakticky nikdo z jejích největších současných hvězd. Nesmírně spoléhá na jasně nejkvalitnějšího gólmana celého turnaje, 31letý Mantas Armalis má za sebou působivou kariéru včetně smlouvy se San Jose Sharks, ačkoliv se do NHL nikdy nepodíval a chytal pouze v AHL. Letos byl naprosto rovnocennou součástí brankářské dvojice švédského Leksandu. Obraně šéfuje 32letý Nerijus Alisauskas, dlouholetý kapitán mužstva, který hrál několik let KHL a letos se Spišskou Novou Vsí došel do semifinále slovenské extraligy. V útoku pak spoléhá na vůdčí schopnosti Tadase Kumeliauskase, který před svým vážným zraněním nohy hrál 3 roky finskou ligu a teď je jasně nejlepším hráčem v domácím klubu Energija Elektrenai.
Do turnaje vstoupili Litevci podle papírových předpokladů výhrami proti slabším soupeřům. Nejprve přes velký odpor brankéře Barba porazili Španělsko 3:0, ve druhém utkání střelbu výrazně zlepšili a přejeli Estonsko 6:1. Nyní je čeká poslední povinné vítězství, než se postaví oběma hlavním překážkám.
Vítám všechny fanoušky hokejového mistrovství světa nižších divizí! Těm začal poslední týden jejich letošního trvání, což znamená, že pobíhají oba turnaje v rámci první divize. Ta výkonnostně horší, I. B divize, se letos hraje v druhé největší víceúčelové hale v Litvě, Twinsbet Areně ve Vilniusu, a má před sebou třetí kolo. V prvních dvou zatím k žádnému překvapení nedošlo, což se líbí výběru pořadatelské země a nelíbí jeho příštímu soupeři. Střetnutí Litva–Nizozemsko je papírově jednoznačné, avšak bude tomu tak i ve skutečnosti? Zvládne Litva nadále potvrzovat roli favorita na postup do I. A divize, nebo se Nizozemci vzepřou a zlepší svoji pozici před klíčovými souboji o záchranu?
Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:30.

Litva – Holandsko

3:2

koniec (0:0, 2:1, 1:1)

Späť na online

Góly a asistencie: 24. Kaleinikovas (Protčenko, Alisauskas), 36. Alisauskas (Krakauskas, Čizas), 49. Čizas (Kaleinikovas, Gintautas) – 21. Huisman (de Bonth, Sars), 54. Vosmer

Litva: Nauseda (Armalis) – Alisauskas (C), Protčenko, Gusevas, Rumševicius, Krukovski, Čypas, Seniut, Dumčius – Kaleinikovas, Čizas, Gintautas – Četvertak, Kumeliauskas, Verenis – Bendžius, Grinius, Krakauskas – Kudrevičius, Laimutis, Noreika
Tréner: Ron Pasco

Holandsko: Leeuwesteijn (Oosterwijk) – Doop, Borgman, van Gorp (C), Jongmans, Loginov, Kronenburg, van Baarsen – Huisman, Sars, de Bonth – Schoningh, Filippini, Timmer – Collard, Nordemann, Tjin-a-Ton – Roodenburg, Spell, Vosmer
Tréner: Doug Mason

Rozhodca: Ankersen (DEN), Borjajev (KAZ) – Monnaie (BEL), Rey (USA)

Diváci: 2 413

Priebeh zápasu
1. tretina
08:48 NED 2 Doop, podrazenie
20:00 LTU 2 Dumčius, príliš veľa hráčov na ľade
Po 1. tretine
2. tretina
20:59 NED 0:1 Huisman (de Bonth, Sars)
23:01 LTU 1:1 Kaleinikovas (Protčenko, Alisauskas)
25:28 LTU 2 Krakauskas, faul lakťom
35:31 LTU 2:1 Alisauskas (Krakauskas, Čizas)
39:54 NED 2 van Gorp, faul kolenom
Po 2.tretine
3. tretina
48:20 LTU 3:1 Čizas (Kaleinikovas, Gintautas)
53:26 NED 3:2 Vosmer
57:39 NED 2 Filippini, príliš veľa hráčov na ľade
Koniec