Menu

Futbal

Ligue 1 McDonald’s

AS Saint-Étienne – FC Metz

2:1

koniec (1:1)

30.05.2024, 20:30 • Stade Geoffroy-Guichard, Saint-Étienne • Baráž • Vojtěch Martinek (@mrtnkv) cz

Tipsport: 2.01 3.45 4.15

To je ode mne pro dnešek vše, přeji vám příjemný zbytek večera. Napočtenou někdy příště! (22:39:13)

Závěrem jen připomeňme, že druhé utkání baráže o Ligue 1 je na programu již v neděli. Výkop je tentokrát naplánován už na pátou hodinu v podvečer.
Stade Geoffroy-Guichard hlásí dohráno, úvodní utkání zvládlo lépe ASSE! Saint-Étienne proti Métám podalo výborný výkon, po většinu doby bylo na hřišti lepším týmem a v závěru si vybojovalo cenné vítězství díky hlavičce žolíka Cardony. Hosté se ve druhém poločase stáhli do defenzívy a zřejmě si chtěli do odvety vybojovat remízu, což se jim ovšem vymstilo.

Držení míče: 55 % : 45 %.
Střely na branku: 5:2. Střely mimo: 5:3. Rohy: 5:2. Ofsajdy: 3:0. Fauly: 16:10.

90+5

Konec zápasu.

90+5

Dění se usadilo na středu hřiště, za malý moment zazní závěrečné hvizdy hlavního sudího Millota.

90+4

Ve vápně Mét došlo ke kurióznímu souboji mezi Úkíddžou a vysunutým protihráčem. ASSE vyhlíželo penaltu, která ale rozhodně udělena být nemohla.

90+3

Vše nasvědčuje tomu, že Saint-Étienne do odvety půjde v příznivější výchozí pozici. Hosté jsou v útoku nevýrazní, nyní se dokonce nechali připravit o míč.

90+2

Borci ve žlutých dresech kombinují na středu hřiště a marně se snaží najít nějakou skulinu v pevné obranně ASSE, která je odmítá pustit k Larsonneurovi.

90+1

Hosté mají ještě 5 minut na záchranu skóre.

90

Střídání v týmu FC Méty:
ze hřiště odchází Lamine Camara, přichází Arthur Atta.

89

Sané se svíjí na hřišti v bolestech a teatrálně bije rukou o trávník, Ibrahim Sissoko (SET) si dnes krom gólu do statistik zapíše také žlutou kartu.

87

Méty se na křídle nedostaly do výraznější šance, Larsonneur bude odkopávat od své brány.

86

Střídání v týmu AS Saint-Étienne:
ze hřiště odchází Irvin Cardona, přichází Nathanaël Mbuku.

85

Střídání v týmu AS Saint-Étienne:
ze hřiště odchází Mathieu Cafaro, přichází Mahmúd Bentájk.

84

Domácí chtějí provést dvojnásobné střídání, rozhodčí ovšem nechtějí jednoho z žolíků pustit na hřiště. Zdá se, že se jim nezdá nějaká část jeho výstroje.

83

Sissoko hlavou prodloužil centr podél pravého křídla, ovšem jen k jednomu z bránících soků.

82

Cardona chtěl rovnou přidat další zásah, bránící protihráči ho ale tentokrát ke střele nepustili.

80

80. Irvin CARDONA - 2:1

80

Saint-Étienne právě vstřelilo branku!
Pozor, Méty zaspaly a dostávají do nepříjemné situace, ASSE se v závěru vrací zpět do vedení! Cafaro vyslal pěkný centr za nepozornou obranu, a to přesně do míst, kam si nabíhal IRVIN CARDONA. Úkíddžá sice proti protihráči vyběhl, jeho přesné hlavičce ovšem nezabránil a míč jen doskočil za brankovou čáru – 2:1!

80

Střídání v týmu AS Saint-Étienne:
ze hřiště odchází Aimen Moueffek, přichází Lamine Fomba.

79

Hosté standardní situaci bez obtíží ubránili a ihned vyrazili do protiútoku, který nepřesnou ranou uzavřel Camara. Saint-Étienne po jeho pokusu může střídat.

78

Sané se nalepil na nebezpečného Sissoka a zblokoval jeho střelu, Úkíddžá bude čelit dalšímu rohu.

77

Čím dál tím raritnější ofenzivní tažení Mét ani tentokrát nepřineslo výraznější šanci, vysoký centr z dílny Colina si Larsonneur hravě pohlídal.

75

V posledních minutách se spíš nehraje než hraje. Moueffeka po souboji s N'Doramem trápí bolest v dolní části těla, zdravotníci mají znovu co na práci.

74

Sissoko se po Saného faulu u postranní čáry rychle zvedl ze země. ASSE má šanci poslat míč až do vápna, které zahalil dým od pyrotechniky.

73

Střídání v týmu FC Méty:
ze hřiště odchází Pape Amadou Diallo, přichází Didier Lamkel Zé.

72

Střídání v týmu AS Saint-Étienne:
ze hřiště odchází Yvann Maçon, přichází Dennis Appiah.

71

Kévin N'Doram (MTZ) se rozhodl vznikající akci Saint-Étienne zastavit už v samotném zárodku a za faul na středu hřiště si vysloužil žlutou kartu.

69

Mikaudatze se nyní propracoval do domácího vápna, Nadé ho ale nespustil z očí a nepustil ho ke střele. Po krátkém souboji pak zahrál míč do zámezí.

68

Méty se zřejmě opravdu rozhodly se dnes probránit k remíze, což jim zatím vychází na jedničku. ASSE působí trochu bezradně, vepředu mu chybí kreativita.

66

Cafaro se sice prodral kolem několika protihráčů a dokonce i zvládl zakončit, slabou střelu ale nasměroval pouze do středu hostující svatyně.

65

Tardieu se snaží něco vymyslet na křídle. Domácí jsou neustále v útoku, dlouhodobou převahu se jim ale nedaří přetavit v nějakou výraznější šanci.

64

Cafaro tentokrát místo střely zkusil centr, který mu ale ani trochu nevyšel dle přestav. Míč zamířil nad břevno a Úkíddžu ani v nejmenším nepotrápil.

62

Uff, tohle muselo pěkně bolet! Sané Cafarovu prudkou ránu zblokoval obličejem a než se vzpamatoval, byl pár sekund znatelně otřesený. Uvidíme další roh.

61

Larsonneur musel po delší době do akce, vysoký centr z pravého křídla mu ale moc vrásek nepřidělal.

60

Už pár minut sledujeme hru, jejíž tempo určuje ASSE. Méty působí hodně pasivním dojmem a spíš vyčkávají na to, až soupeři udělají nějakou chybu.

59

Maçon se sice hodně diví a dovolil si utrousit nějakou poznámku na adresu postranního sudího, dle záznamu ale bránícího Camaru opravdu stáhnul k zemi.

58

Saint-Étienne se znovu probojovalo dopředu, hosté ovšem zahustili svou šestnáctku a nedovolili aktivním soupeřům zaujmout nějakou lepší střeleckou pozici.

56

Většině fanoušků v ochozech se teď musel pořádně zatajit dech! Vracející se Batubinsika byl nucen ve vápně zatáhnout za záchranou brzdu a rychlého Mikautadzeho odzbrojil skluzem, který ale vypočítal naprosto přesně, a skvěle tak zabránil obrovské métské šanci!

55

Moueffek doufal, že zblokovaným balónem pro svůj tým získá aspoň roh, ale výborný Úkíddžá si na něj počíhal a zachytil ho kousíček před zadní čarou.

54

No, tohle nebylo úplně špatné, ale pár centimetrů Camarovi přeci jen chybělo. Jeho dalekonosná střela zamířila vedle bližší spojnice, Larsonneur odkopává.

53

Herní obraz na trávníku je velmi podobný tomu z úvodní půle. ASSE je aktivnějším týmem a drží se častěji na míči, zatímco Méty spoléhají hlavně na rychlé akce.

52

Na konci velmi dlouhé domácí kombinace byl Maçon, který z pozice těsně vedle tyče zakončil pouze nad svatyni. Úkíddžá tak mohl zůstat v klidu.

51

Sissoko se ve vápně k letícímu míči sice nedostal, za šestnáctkou ho ale zachytil jiný borec v zeleném. Nápor Saint-Étienne se tak může nadále zintenzivňovat.

50

ASSE drží míč na středu hřiště a snaží se si vytvořit nějakou cestičku skrz rozestavení Mét.

49

Colin dlouhou přihrávkou na křídlo vyslal dopředu Van Den Kerkhofa, kterého dnes velmi solidně bránící Petrot odzbrojil pouze za cenu vhazování.

48

Pressující Maçon sice u postranní čáry skvěle vybojoval míč od Udola, následnou nepromyšlenou přihrávkou na střed ho ale obratem znovu ztratil.

47

Saint-Étienne ubránilo následný protiútok Mét, vzalo míč na své kopačky a přes křídlo míří vpřed.

46

Aimen Moueffek si chtěl hned zkraje druhého poločasu vymodlit standardku před vápnem, sudí ale jeho hodně ochotný pád prokoukl a nechal hru běžet dál.

46

Začal druhý poločas.
První poločas je u konce, oba celky se vrací do kabin za vyrovnaného stavu. ASSE bylo sice po většinu dějství nebezpečnějším týmem na hřišti a díky trefě Sissoka se relativně brzy ujalo vedení, to ale po rohovém kopu Mét v samotném závěru ztratilo. Na Stade Geoffroy-Guichard je to tedy stále otevřené a my se nechme překvapit, co nám nabídne další část.
Držení míče: 55 % : 45 %.
Střely na branku: 3:2. Střely mimo: 3:1. Rohy: 3:2. Ofsajdy: 2:0. Fauly: 7:4.

Druhý poločas začne přibližně ve 21:37.

45+5

První poločas skončil.

45+4

Méty náročnou situaci před svou bránou zvládly, jejich gólman odkopává. Konec půle se blíží.

45+3

Úkíddžá sice zachytil Cardonův centr, učinil tak dle všeho až ve chvíli, kdy byl balón už za bránou. Roh si tak před přestávkou vyzkouší také ASSE.

45+2

Balón často střídá majitele, ani jednomu týmu se nedaří si vypracovat nějakou slibnější šanci. Vše nasvědčuje tomu, že do pauzy půjdeme na stavu 1:1.

45+1

Běží první z minimálně pěti nastavených minut.

45

45. Ismaël TRAORÉ - 1:1

45

Méty právě vstřelily branku!
Zaplněný stadion zničehonic utichl, Saint-Étienne v samotném závěru prvního poločasu ztrácí pracně vybojovaný náskok! Na kop z rohu hřiště si totiž před Larsonneurem naskočil ISMAËL TRAORÉ, který hlavičkou nasměroval míč přesně za bezmocného brankáře – 1:1!

44

Van Den Kerkhof chtěl pěkným pasem před bránu připravit zakončení pro Mikautadzeho, na kterého byl ale nalepený Batubinsika. Je z toho roh pro Méty.

43

Do domácího vápna přistál centr z křídla, se kterými si bránící hráči bez větších obtíží poradili.

42

Nucené střídání v týmu FC Méty:
ze hřiště odchází Cheikh Tidiane Sabaly, přichází Kevin Van Den Kerkhof.

Pozor, velezkušený kouč Bölöni je nucen předčasně provést první změnu. Ze hřiště míří Sabaly, kterému zdravotní komplikace nedovolí pokračovat.

41

První poločas se pomalu chýlí ke konci a zdá se, že si jeho závěr trochu prodloužíme. Další hostující borec je totiž ošetřován, což se určitě odrazí na nastavení.

39

Závěr úvodního poločasu je plný faulů, tentokrát jeden putuje do statistik Mét. Na zemi skončil Nadé, ASSE bude rozehrávat z pozice kousek od svého vápna.

38

Saint-Étienne si vytvořilo šanci z rychlého brejku! Chambost jen tak tak zachytil dlouhý centr z křídla, včas proti němu ale vyběhl Úkíddžá a jeho okamžité zakončení zřejmě vytěsnil nad bránu! Zelení získávají další roh!

37

Sissoko to těsně za středovou čarou přehnal s důrazem a během souboje o letící míč srazil k zemi N'Dorama. Rozhodčí přerušil hru a nařídil volný kop pro Méty.

36

ASSE se vrátilo na míč a drží jej na střed hřiště, svěřenci kouče Dall'Oglia se dopředu nijak neženou.

35

Mikautadze už je evidentně v pořádku, nyní domácí obranu potrápil centrem přímo do ohně. Vzápětí se ale vyznamenal Nadé, jenž jej odhlavičkoval pryč.

34

Rozhodčímu došla trpělivost a poprvé jednomu z hráčů v zeleném ukázal žlutou kartu. Yvann Maçon (SET) si ji vysloužil za to, že Jacquesovi přišlápl nohu.

32

Zdravotníci Mét útočníkovi nyní sprejem chladí lýtko. Kouč Bölöni jistě doufá, že protagonista hostující ofenzívy bude v pořádku. Šlo by o citelnou ztrátu.

30

Tvrdou hru ASSE tentokrát odnesl Mikautadze, který leží na pažitu po ostrém zákroku Batubinsiky.

29

Larsonneur musí být snad poprvé v zápase ve střehu déle než jen několik sekund, hosté se totiž stále neúspěšně snaží proniknout za domácí obranu.

28

Pasivní Méty se po delší době dostaly dopředu a krátce po souboji dvou hráčů s číslem 27 na zádech si pro sebe získaly vhazování vedle domácí šestnáctky.

27

Chambost jen pár sekund po restartu vyslal přetažený centr, který na zadní hranici vápna zkrotil Udol.

25

Nějakou dobu se teď zřejmě hrát nebude, Sabaly leží na hřišti a reklamuje bolest v oblasti třísel. Ze zámezí vyráží zdravotníci, z ochozů prší pískot.

24

Úkíddžu opět potrápil Sissoko, jehož lehká teč ovšem skončila jen v rukavicích brankáře rudého klubu.

23

Maçon přihrávku z křídla na střed nevymyslel ideálně, Méty mají šanci vyrazit do protiútoku.

22

Saint-Étienne kontroluje střed hřiště, kombinuje a hledá nějakou skulinu v obraně soků. Hosté působí bezzubě a nedaří se jim se na delší dobu dostat k míči.

21

Rychlá reakce na inkasovaný gól se (prozatím) nekoná, vznikající útok Mét faulem zastavil Maçon.

19

19. Ibrahim SISSOKO - 1:0

19

Saint-Étienne právě vstřelilo branku!
Domácím se nakonec přeci jen daří povedený vstup do utkání přetavit v gól a po necelých dvaceti minutách hry odskakují do vedení! Cafaro z levého kraje vápna narýsoval perfektní pas na střed na kanonýra IBRAHIMA SISSOKA, který se rychle prosmýkl kolem stopera a zakončil ke vzdálenější tyči – 1:0!

18

Nadé před svou svatyní zachytil Mikautadzeho centr na Camaru a obratem nastartoval protiútok ASSE.

17

Po krátké odmlce se znovu hraje. Cafarova střela nad bránu vysvobodila Méty z dočasného oslabení, ošetřený Sané dostal zelenou a může se vrátit do hry.

16

Sissoko v zápalu boje fauloval Saného, který je nyní v péči zdravotníků. Zdá se, že si během pádu na trávník zřejmě poranil ústa, možná přišel o zub.

15

Hra se otevírá. Na druhém konci hřiště pálil Mikautadze, který ale po rychlém náběhu nemířil přesně.

14

Méty teď měly velké štěstí! Moueffek po pěkném centru Cafara totiž zakončoval do úplně prázdné brány, přičemž jeho zakončení na brankové čáře zblokoval bránící Sané! Saint-Étienne navíc bylo v ofsajdu, a potenciální gól by tak neplatil.

13

Hostující obrana zachytila pas soupeřů na pravé křídlo. Počáteční převaha ASSE pomalu vyhasíná.

12

Jacques si pohlídal Moueffeka a nepustil ho k balónu, který skončil až za bránou. Úkíddžá rozehrává.

10

Pozor, Méty se zřejmě pomalu probouzí. Udol vzal věci do svých rukou a Larsonneura prověřil zpoza vápna, přičemž brankář rutinní střelu zneškodnil.

9

Domácí zatím mají hru plně pod kontrolu. Balón se nyní nachází na kopačkách jejich obránců, kteří na své polovině zakládají další ofenzivní tažení.

8

8. Tardieu v první šanci Saint-Étienne

8

Úkíddžá si na své konto zapisuje první zákrok a hned to neměl jednoduché! Tardieu se uvolnil na hraně šestnáctky a vyslal tvrdou střelu na přední tyč, kterou připravený gólman rukama vysunul za bránu! ASSE si vyzkouší rohový kop.

7

Colin si při plnění defenzivních povinností pomohl faulem, Cafaro se nyní v bolestech válí na trávníku. Saint-Étienne získává standardku daleko od vápna.

6

Cafaro chtěl dlouhým míčem na střed vysunout dopředu rychlého Sissoka, vzdušný pas ovšem našel jen jeden z protihráčů. Brankář Mét tak mohl zůstat v klidu.

5

Balón znovu končí u Úkíddži, který jej bude odkopávat. Méty tak mají šanci uklidnit hru a poté zaútočit.

4

Saint-Étienne je v úvodu aktivnějším celkem na hřišti, dosud se ovšem nedostal do zakončení. Obrana rudého celku nepříjemnému náporu zatím obstojně čelí.

2

Protiútok ASSE vyvrcholil centrem z rohu hřiště. Letící míč sice Úkíddžu trochu potrápil, gólman Mét jej ovšem nakonec dostal pod kontrolu a padl na něj.

1

První tažení hostů vpřed plody nepřineslo, Petrot si na křídle pohlídal postupujícího Sabalyho a naprosto suverénně ho odzbrojil. Domácí vhazují.

1

Utkání právě začalo.
Úvodní výkop obstarají Méty, jdeme na věc!
Oba týmy nastupují na hrací plochu, domácí v zelených a hosté ve žlutých dresech. Start se blíží.
Ještě jednou vás zdravím a přeji vám příjemný čtvrteční večer, první duel baráže začíná za pár minut. Níže jsou pro vás připraveny dnešní kompletní sestavy.
Úvodní sestavy:

AS Saint-Étienne: Larsonneur (C) – Maçon, Batubinsika, Nadé, Petrot – Tardieu – Cardona, Moueffek, Chambost, Cafaro – Ibrahim Sissoko.
Náhradníci: Green – Bentájk, Briançon, Appiah, Fomba, Monconduit, Bouchouari, Mbuku, Rivera.
Trenér: Olivier Dall'Oglio.

FC Méty: Úkíddžá – Colin, I. Traoré, S. Sané, Udol (C) – L. Camara, Jacques, N'Doram, Sabaly, P. Diallo – Mikautadze.
Náhradníci: Dietsch – Hérelle, Kouao, Candé, Van Den Kerkhof, N'Duquidi, Atta, Lamkel Zé, I. Sané.
Trenér: László Bölöni.

Rozhodčí: Millot – Jeanne, Drouet.

HISTORICKÁ BILANCE

Hlavním rozhodčím dnešního utkání byl jmenován Benoît Millot, který má za sebou už 237 utkání v Ligue 1, 56 zápasů o patro níže a měl na starosti mimo jiné i finále Coupe de France v sezóně 2022/23. Asistovat mu budou Philippe Jeanne a Aurélien Drouet.

HISTORICKÁ BILANCE

Celkem: 113 vzájemných zápasů (1935–dosud)
Bilance: 59 výher SET / 28 remíz / 26 výher MTZ
Skóre: SET – MTZ 194:127
Nejvyšší výhra SET: 9:2 (7. 5. 1982)
Nejvyšší výhra MTZ: 6:0 (31. 12. 1961)

Poslední vzájemné zápasy:
22. 4. 2023 (Ligue 2): Saint-Étienne – Metz 1:3
7. 11. 2022 (Ligue 2): Metz – Saint-Étienne 3:2
6. 3. 2022 (Ligue 1): Saint-Étienne – Metz 1:0
30. 10. 2022 (Ligue 1): Metz – Saint-Étienne 1:1
7. 2. 2021 (Ligue 1): Saint-Étienne – Metz 1:0
FC MÉTY (16. místo v Ligue 1)
34 Z, 8–5–21, 35:58 (-23), 29 bodů

Méty se ke konci sezóny neúspěšně přetahovali o patnácté místo s Le Havrem. Zatímco rudí z posledních čtyř kol nevytěžili ani bod, jejich rival vyválčil remízu 3:3 na Parc des Princes a vyhrál nad Štrasburkem, čímž si definitivně zajistil přímou záchranu v Ligue 1.

Bölöniho svěřenci tak musí svou prvoligovou příslušnost hájit v baráži, ve které se budou snažit odvrátit rychlý pád zpět do druhé nejvyšší soutěže. Netřeba zmiňovat, že to nebude vůbec nic jednoduchého. Uvidíme, zdali se jim to proti namotivovanému soupeři podaří.

Poslední zápasy Mét
19. 5. (L1): Méty – PSG 0:2
12. 5. (L1): Štrasburk – Méty 2:1
4. 5. (L1): Méty – Rennes 2:3

Nejlepší střelci Mét
Georges MIKAUTADZE – 20 Z, 13 branek
C. Sabaly, M. Udol, A. Jallow – 3 branky
AS SAINT-ÉTIENNE (3. místo v Ligue 2)
38 Z, 19–8–11, 48:31 (+17), 65 bodů

Psalo se jaro 2022, když Saint-Étienne nezvládlo baráž s Auxerre, sestoupilo do Ligue 2 a proti jeho naštvaným fanouškům museli na hřišti zasahovat těžkooděnci. O dva roky později je situace úplně jiná – jedna z nejtradičnějších francouzských fotbalových značek má po povedené sezóně nakročeno k návratu mezi elitu.

Svěřenci kouče Dall'Oglia mohli pomýšlet i na přímý postup, ročník ovšem zakončili třemi zápasy bez vítězství, a konečné druhé místo tak museli přenechat týmu z Angers. Na ASSE pak čekalo druhé kolo play-off, ve kterém narazili na vítěze toho úvodního: Rodez.

Utkání o všechno, které se sehrálo minulý pátek, nabídlo až nečekaně jednostrannou podívanou. Sainté totiž své soupeře jasně přehráli, udržovali si výraznou střeleckou převahu a góly Cardony a Mbuka z druhého poločasu si nakonec zajistili vstupenku do baráže proti Métám. Jak se jim bude dařit dnes?

Poslední zápasy ASSE
24. 5. (PO): Saint-Étienne – Rodez 2:0
17. 5. (L2): Quevilly – Saint-Étienne 2:1
10. 5. (L2): Saint-Étienne – Rodez 1:1

Nejlepší střelci ASSE
Ibrahim SISSOKO – 29 Z, 13 branek
Irvin CARDONA – 19 Z, 8 branek
Dylan CHAMBOST – 33 Z, 6 branek
Příjemný čtvrtek u sledování francouzského fotbalu! Play-off o Ligue 1 vrcholí, dnes večer je na programu první utkání finále mezi ASSE a Métami.
Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:30.

AS Saint-Étienne – FC Metz

2:1

koniec (1:1)

Späť na online

Góly: 19. Ibrahim Sissoko (Cafaro), 80. Cardona (Cafaro) – 45. I. Traoré (L. Camara)

Karty:   34. Maçon (SET), 89. Ibrahim Sissoko (SET) – 71. N'Doram (MTZ)

Držení míče: 55 % : 45 %.
Střely na branku: 5:2. Střely mimo: 5:3. Rohy: 5:2. Ofsajdy: 3:0. Fauly: 16:10.

AS Saint-Étienne: Larsonneur (C) – Maçon (72. Appiah), Batubinsika, Nadé, Petrot – Tardieu – Cardona (86. Mbuku), Moueffek (80. Fomba), Chambost, Cafaro (85. Bentájk) – Ibrahim Sissoko.
Náhradníci: Green – Briançon, Monconduit, Bouchouari, Rivera.

Tréner: Olivier Dall'Oglio.

FC Metz: Úkíddžá – Colin, I. Traoré, S. Sané, Udol (C) – L. Camara (90. Atta), Jacques, N'Doram, Sabaly (42. Van Den Kerkhof), P. Diallo (73. Lamkel Zé) – Mikautadze.
Náhradníci: Dietsch – Hérelle, Kouao, Candé, N'Duquidi, I. Sané.

Tréner: László Bölöni.

Rozhodca: Millot – Jeanne, Drouet.

Odveta: Metz - Saint-Étienne 2:2