Menu

Ďalšie

Tour de France

17. etapa: Saint-Paul-Trois-Châteaux - Superdévoluy

Vítěz: R. Carapaz (ECU)

koniec udalosti

17.07.2024, 12:45 • Dávid Švec

Pořadí týmů po 17. etapě:

1. UAE Emirates 211:29:24
2. Visma | Lease a Bike +54:18
3. Soudal Quick-Step +59:21
4. INEOS Grenadiers +1:16:27
5. Lidl-Trek +1:55:24 (17:19:59)
Pořadí jezdců do 25 let po 17. etapě (bílý dres):

1. Remco Evenepoel (BEL) Soudal-Quick Step 70:26:36
2. Carlos Rodríguez (ESP) INEOS Grenadiers +8:21
3. Santiago Buitrago (ECU) Bahrain Victorious +13:26
4. Matteo Jorgenson (USA) Visma | Lease a Bike +17:09
5. Ben Healy (IRL) EF Education-Easy Post +34:24
Pořadí vrchařské soutěže po 17. etapě (puntíkovaný dres):

1. Tadej Pogačar (SLO) UAE Emirates 77 bodů
2. Jonas Vingegaard (DEN) Visma | Lease a Bike 58
3. Remco Evenepoel (BEL) Soudal-Quick Step 42
4. Jonas Abrahamsen (NOR) Uno-X Mobility 36
5. Oier Lazkano (ESP) Movistar 35
Pořadí bodovací soutěže po 17. etapě (zelený dres):

1. Biniam Girmay (ERI) Intermarché-Wanty 387 bodů
2. Jasper Philipsen (BEL) Alpecin-Deceuninck 354
3. Bryan Coquard (FRA) Cofidis 188
4. Anthony Turgis (FRA) TotalEnergies 163
5. Arnaud De Lie (BEL) Lotto Dstny 161
Celkové pořadí po 17. etapě (žlutý dres):

1. Tadej Pogačar (SLO) UAE Emirates 70:21:27
2. Jonas Vingegaard (DEN) Visma | Lease a Bike +3:11
3. Remco Evenepoel (BEL) Soudal-Quick Step +5:09
4. João Almeida (POR) UAE Emirates +12:57
5. Mikel Landa (ESP) Soudal Quick-Step +13:24
6. Carlos Rodríguez (ESP) INEOS Grenadiers +13:30
7. Adam Yates (GBR) UAE Emirates +15:41
8. Giulio Ciccone (ITA) Lidl-Trek +17:51
9. Derek Gee (CAN) Israel-Premier Tech +18:15
10. Santiago Buitrago (COL) Bahrain Victorious +18:35
...
69. Jan Hirt (CZE) Soudal Quick-Step +3:04:32
Horská etapa do Superdévoluy přinesla historický úspěch ekvádorskému závodníku Richardu Carapazovi, který si nejlépe rozvrhl síly v trojici závěrečných stoupání.
Etapa se od počátku nesla ve znamení snah o únik, které peloton brzy likvidoval. Až po 40 kilometrech se podařilo odpoutat čtveřici Cort, Jungels, Grégoire, Benoot, ovšem její náskok na peloton nenarostl do žádných závratných výšin. Nicméně udrželi se na čele 100 km, Cort vyhrál sprinterskou i vrchařskou prémii a teprve na začátku nejtěžšího stoupání na Col de Noyer byli dostiženi dvojicí Francouzů Martinem a Madouasem. Tato šestice však nedokázala o chvíli později zachytit nástup nejprve Simona Yatese a vzápětí i Richarda Carapaze se Stephenem Williamsem. Posledně jmenovanému sice záhy došly síly, ale zbylí dva svedli krásný souboj o vítězství. Ekvádorský vítěz Gira d´Italia 2019 se utrhl už před vrcholem a během závěrečného sjezdu a posledního čtyřkilometrového stoupání nedovolil nikomu zapochybovat, že mu vítězství v etapě právem patří.
Hlavní favorité si zazávodili až v úplném závěru, kdy nejprve nastoupil Pogačar, jeho nástup ale dokázal zlikvidovat Evenepoel a s pomocí Hirta v závěrečném kopci stáhnout 10 vteřin z celkového odstupu. Nic významného se tím nezměnilo, Slovinec je zase o den blíže doublu z Gira a Tour.

Výsledky 17. etapy:

1. Richard Carapaz (Ekvádor / EF Education-EasyPost) 4:06:13
2. Simon Yates (V. Británie / Jayco Alula) +37
3. Enric Mas (Španělsko / Movistar) +57
4. Laurens De Plus (Belgie / Ineos Grenadiers) +1:44
5. Oscar Onley (V. Británie / dsm-firmenich) stejný čas
6. Guillaume Martin (Francie / Cofidis) +2:36
7. Magnus Cort (Dánsko / Uno-X) +2:38
8. Wout Poels (Nizozemí / Bahrain Victorious) +2:39
9. Jordan Jegat (Francie / TotalEnergies)
10. Alex Aranburu (Španělsko / Movistar) stejný čas
...
31. Jan Hirt (Česko / Soudal Quick-Step) +8:07

Etapa skončila.

cíl

Český cyklista Jan Hirt dorazil do cíle na 31. místě s odstupem 8:07 minuty, čtyři příčky za Pogačarem.

cíl

Tadej Pogačar se v závěrečném spurtu utrhl Vingegaardovi a o dvě vteřinky navýší svůj náskok v celkovém pořadí Tour. Naopak na Evenepoela dnes deset sekund ztratil.

cíl

Mezitím projíždějí další závodníci cílem: De Plus a Onley dojeli pohromadě se ztrátou 1:44 minuty, necelou minutu za nimi pak původní uprchlíci Martin a Cort a těsně za nimi vláček ve složení Poels, Jegat, Aranburu, Skujiņš, Williams, Meintjes a Armirail.
Jan Hirt pomáhá v závěrečném stoupání Remcu Evenepoelovi, který se v bílém dresu pro nejlepšího mladého jezdce dokázal odpoutat od Vingegaarda a dokonce předstihl i Pogačara.

cíl

S odstupem 38 vteřin se do cíle dostává na druhém místě Simon Yates, který neudržel vedení po nástupu na Col de Noyer, ale určitě bude spokojen. Na stupně vítězů se postaví také Enric Mas, pořadí se tedy oproti předchozí vrchařské prémii již nijak nezměnilo.

cíl

Je to tak, Ekvádorec Richard Carapaz ze stáje EF Education-Easy Post v závěrečném stoupání do Superdévoluy nedovolil nikomu ani pomýšlet na dostihy, naopak svůj náskok ještě navyšuje a získává první etapové prvenství na Tour de France!

1

Vítěz tří etap předloňské Vuelty Richard Carapaz a král Gira z roku 2019 si jede pro jasné etapové vítězství, své první v životě na Tour de France!

2,3

Pogačar mezitím získal nečekaného spojence v podobě Georga Zimmermanna z Intermarché, který mu vzorně střídá. Evenepoel s Vingegaardem však mají tuto dvojici na dohled a mezírka je podle televizní grafiky jen 30 metrů.

2,4

Přesuňme se ale na čelo závodu, kde vše nasvědčuje triumfu Richarda Carapaze. Ten získává na Yatese i Mase vteřinku po vteřince a rozhodně nepůsobí vyčerpaným dojmem.

3,3

Zatím se Pogačara ve sjezdu snaží zachytit Evenepoel i Vingegaard, kteří slovinského krále závodu nepouštějí z dohledu. Náskok lídra stáje UAE neroste přes 15 vteřin.

3,8

Závěrečné stoupání na kótu 1502 m n.m. vede až do cíle, je zároveň vrchařskou prémií 3. kategorie a měří 3,8 kilometru o průměrném sklonu 5,9%.

4,4

Zatímco závodníky na čele za chvilku čeká závěrečné stoupání, s osmiminutovým odstupem za nimi rozjel drtivý útok Tadej Pogačar, který opět nechává své konkurenty v boji o celkové pořadí daleko za sebou.

7

Carapaz ve sjezdu lehce navyšuje náskok oproti vrcholu stoupání, na Yatese má k dobru 20 a na Mase 40 vteřin.
Vrchařská prémie 1. kategorie na Col de Noyer:
1. Richard Carapaz (Ekvádor/EF Education-Easy Post) 10
2. Simon Yates (V. Británie/Jayco Alula) 8
3. Enric Mas (Španělsko/Movistar) 6
4. Laurens de Plus (Belgie/Ineos Grenadiers) 5
5. Oscar Onley (V. Británie/dsm-firmenich) 4

11,6

Špalíry jásajících diváků po úzké silničce projel Richard Carapaz nejvyšším bodem etapy na Col de Noyer jako první a bere 8 bonusových vteřin. Simon Yates získává pět a Enric Mas dvě, všichni si navíc připíší body do soutěže o krále hor.
Carapaz se díky 10 bodům posunul na 32 a tím na šesté místo v celkové klasifikaci.

12,2

Zatímco peloton si jede ve vyjížďkovém tempu daleko vzadu, závodníci na čele se vydávají z neuvěřitelného zásobníku sil. Carapaz má necelý kilometr pod vrcholem k dobru na Yatese okolo 15 vteřin a dvakrát tolik na Mase.

12,9

Enric Mas z Movistaru si celou etapu počínal aktivně, i když spíše ve druhém sledu. Teď ukazuje, že si dobře rozvrhl síly, a uniká své skupině na třetí místo pořadí etapy.

13,3

Carapaz dynamicky nastupuje, ale doslova zuřivým šlapáním do pedálů Simonu Yatesovi unikl jen o pár desítek metrů, po Ekvádorcově dosednutí do sedla navíc Brit opět mírně stahuje a nenechává se zlomit.

13,7

Stephena Williamse dostihla skupina, která se po různém přelévání nakonec sjela za vedoucí dvojicí a v nesmírně náročném stoupání se drží pospolu s odstupem okolo 40 vteřin.

14,7

Carapaz dorazil Yatese, zatímco Williamsovi viditelně docházejí síly a během stovek metrů jeho ztráta roste k půl minutě.

15

Mezitím se Jan Hirt nedokázal zachytit čtveřice, která se utrhla nejpočetnější ze stíhacích skupin. Sivakov, De Plus, Mas a Onley teď jedou za šesticí Cort, Benoot, Jungels, Grégoire, Madouas a Martin s odstupem okolo 20 vteřin.

15,5

Ekvádorec v růžovém dresu EFE se odpoutal od Williamse a ze všech sil se snaží dohnat Yatese, který však jede s lehkostí a udržuje si těsný náskok okolo 10 vteřin.

16,3

Původní únik v těžkém kopci už nedokáže akcelerovat a zezadu byl předjet také dvojicí Richard Carapaz a Stephen Williams.

17

Simon Yates se nespokojil s dojetím čela závodu, přehnal se kolem šestice mužů s nevídanou lehkostí a osamostatňuje se na čele závodu!

18,2

Z Hirtovy skupiny vyletěl jako střela Simon Yates a vydává se na samostatnou stíhací jízdu.

18,5

A pár stovek metrů stoupání stačilo, aby se oba Francouzi dotáhli na vedoucí skupinu, která absolvovala pohromadě rovných 100 kilometrů!

19,1

Čelo závodu zahajuje nejtěžší stoupání celé etapy, vrchařská prémie 1. kategorie, ozdobená ještě vteřinovými bonifikacemi (8-5-2) pro tři nejrychlejší jezdce, vede po úzké silničce do nejvyššího bodu etapy na Col du Noyer.

Délka stoupání: 7,5 km
Průměrný sklon: 8,1%
Nadmořská výška: 1664 m

20

Madouas se drží jako klíště za Martinem a oba mají již čelo závodu na dohled. Také další početná skupina s Janem Hirtem, kterou tvoří 31 cyklistů, stáhla své manko výrazně pod minutu.

23

Z vedoucí čtyřky nasbíral nejvíce vavřínů dánský třicátník Magnus Cort z Uno-X. Kromě dvou etapových titulů z Tour de France (2018 a 2022) vyhrál hned šest etap na Vueltě. Jednu etapu ovládl na Tour předloni také Bob Jungels z Bory, tehdy ještě v barvách AGSR-Citroën.

24,6

Zatímco jezdci na čele už sjeli z kopce do horského sedla severně od Bayardu, hlavnímu pelotonu se všemi favority se teprve láme obzor. Na čelo ztrácí již 7 minut.

32,1

Ani o vrchařskou prémii na Col de Bayard si vedoucí čtveřice nezazávodila, první místo si znovu pohlídal Dán Cort před Grégoirem, Jungelsem a Benootem a na nikoho jiného již body nezbyly.

34

Za polovinou kopce se přece jen podařilo od početného houfu odpoutal domácímu Guillaumu Martinovi (Cofidis), k němuž se do tandemu přidal krajan Valentin Madouas (Groupama-FDJ).

35

První pořádná horská zkouška zatím rozuzlení zápletky etapy nijak nepřiblížila. Vedoucí čtyřka šlape pohromadě stále s prakticky neměnným náskokem okolo minuty a čtvrt.

37

V nejprudších úsecích druhého kilometru je sklon vozovky až 11%, čelo se zatím netrhá. Naopak v další skupině jsou cyklisté, kteří hektické tempo nedokázali udržet a postupně od počátku kopce odpadávají. Český závodník Jan Hirt se stále drží.

39

39

Začíná téměř 7 km dlouhé stoupání na Col Bayard o průměrném sklonu 7,2%. Situace na čele je zatím vyrovnaná, probíhá vzorná spolupráce mezi uprchlíky, kteří jedou pospolu ve vysokém tempu už 80 kilometrů.

41

Jungels, Grégoire, Cort a Benoot jedou o minutu a půl před stíhací skupinou, peloton je pozadu o více než čtyři minuty.

46

Cyklisté si mohou lehce vydechnout ve sjezdu do městečka Gap, odkud povede stoupání na vrchařskou prémii 2. kategorie na Col Bayard. Vedoucí čtyřka má k dobru 1:20 na stíhací skupinu, čítající nakonec až 48 jmen. Peloton je hodně vzadu, ztráta se blíží čtyřem minutám.

50

Ve stíhací skupině není nikdo z hlavních favoritů na celkové pořadí, nejvýše je postavený na 15. místě Belgičan Steff Cras. Peloton si tak jede svým tempem a jeho odstup rychle narůstá.

56

Účastníkem dalšího pokusu odpoutat se od pelotonu byl i čtvrtý muž pořadí vrchařů Abrahamsen. Postupně se přidávali další a další jezdci, taktizovalo se, jezdci vybočovali mezi krajnicemi, až se podobně jako při předchozím stoupání vytvořila velmi početná skupina. Ta čítá momentálně 43 jmen a jeden minutu za čelem závodu.
Sprinterská prémie ve Veynes:

1. Magnus Cort (Dánsko/Uno-X) 20
2. Romain Grégoire (Francie/Groupama-FDJ) 17
3. Tiesj Benoot (Belgie/Visma-Lease a bike) 15
4. Bob Jungels (Lucembursko/RB-Bora-hansgrohe) 13
5. Biniam Girmay (Eritrea/Intermarché-Wanty) 11
6. Jasper Philipsen (Belgie/Alpecin-Deceuninck) 10
7. Bryan Coquard (Francie/Cofidis) 9

63

Zato v pelotonu si vystoupal v zeleném trikotu jedoucí Biniam Girmay a zajistil si spurtem po pravém okraji silnice slušnou porci bodů za páté místo, čímž o bod navýšil svůj náskok na Philipsena. Hned za ním projel Coquard a tak se v pelotonu rozdaly body přesně podle celkového pořadí bodovací soutěže.

63,1

Sprintem ve Veynes do mírného kopce vedoucí čtveřice projela za sebou a nikdo se nepouštěl do závodění. Že šlo o body, bylo poznat jen z bílé čáry na silnici. Samozřejmě nikdo z uprchlíků nemá šanci na vysoké umístění v bodovací soutěži.

66

Ani k tradičnímu bojovníkovi a účastníkovi úniků Carapazovi se při jeho druhém dnešním pokusu nikdo na déle nepřidal. Sice to na okamžik vypadalo na početnější stíhačku, ale opět se jen had chvilkově roztáhl.

68

Nástup Wouta Poelse (Bahrain Victorious) nechal jezdce favorizovaných týmů klidnými a Nizozemec si vybudoval určitý náskok. Brzy však usoudil, že nemá cenu plýtvat silami stíhací jízdou a počkal opět na hlavní pole.

70

Blíží se sprinterská prémie a s náskokem stále téměř minuty má vedoucí čtveřice už velmi slušnou šanci na vysoký bodový příděl.

77

Laporte a Romo se spojili do pokusu o nástup, který neměl dlouhého trvání.

80

Benoot, Jungels, Grégoire a Cort vedou o téměř minutu, zatímco čtveřice za nimi se postupně propadla zpět do hlavního balíku. Po přejezdu kopce se závodníci vracejí do údolí řeky Aigues a pokračují pozvolným stoupáním proti jejímu proudu.

89

Krátce za terénním zlomem dokázal hlavní peloton dorazit Pogačarovu skupinu a tak v polovině etapy zbývá jen osm mužů v úniku.

93

Z Pogačarovy skupiny se odpoutali De Plus, Romo, Burgaudeau a Laporte a dostali se už zhruba do poloviny vzdálenosti, která ji dělí od čela závodu. Ten teď přechází do táhlého zhruba desetikilometrového klesání.

95

Jakmile se někdo pokusí nastoupit, ostatní jezdci se zvedají ze sedel a čtyřicet cyklistů šlape v dlouhém hadu, načež znovu následuje polevení a klidnější fáze.

98

Postupně se peloton ve stoupání rozpadl na dvě početné skupiny, s Pogačarem se ve vlaku veze hned 40 jezdců, kteří ztrácejí přes půl minuty na vedoucí čtveřici a zhruba stejný náskok si už vybudovali na hlavní pole.

99

Ze závodu odstoupil Fernando Gaviria z Movistaru a krátce po něm vzdal beznadějný boj také poslední Sam Bennett (Decathlon).

103

Jungels, Grégoire, Benoot a Cort ve stoupání spíše ztrácejí, nezdá se, že by dotáhli únik až k prémii. Za nimi se po neutralizaci Yatesova pokusu vytvořila další pětičlenná skupinka s Haigem, Madouasem, Kwiatkowským, Lazkanem a Quinnem.

107

Zajímavý nástup předvádí silná dvojice Simon Yates (Jayco-Alula) a Richard Carapaz (EFE). Do háku se za ně zavěsil ještě další jezdec, kterého jsme zatím neidentifikovali.

109

Na opačném konci se od pelotonu odpoutal na stíhací jízdu za vedoucí čtveřici Stephen Williams, vybudoval si 15 vteřin k dobru, ale peloton rychle zareagoval a Brita zase pohltil.

110

Od pelotonu, který ztrácí na kvartet uprchlíků už minutu, odpadá Sam Bennett z Decathlonu. Ten nyní osamoceně uzavírá pořadí.

113

Během první třetiny etapy cyklisté vystoupali už do nadmořských výšek okolo 600 metrů a v nejbližších kilometrech absolvují první prudší, ovšem nekategorizovaný kopec. Následuje mírný sjezd a sprinterská prémie, na kterou je to ovšem ještě 50 kilometrů.

115

Tak tenhle únik už vypadá na rozdíl od předchozích nadějněji, vedoucí čtveřice získala více než půlminutový náskok. O stíhačku se pokusili z čela pelotonu Neilands z Israel-Premier Techu, krátce po něm Oier Lazkano, ale byli hned pohlceni.

119

Čelo se stále přelévá a nyní se od něj podařilo odtrhnout Jungelsovi (RB-Bora-hansgrohe), kterého doprovodili Grégoire z Groupamy, Benoot z Vismy a Cort ze stáje Uno-X.

120

Tempo závodu je zatím velice svižné, průměrná rychlost je přes 47 km/h.

124

Ze závodu odstupuje Alexej Lucenko, který měl potíže už v úvodu etapy. Zřejmě nedošlo k pádu, kazašský cyklista má hlavu v dlaních a čeká na doprovodné vozidlo.

126

Stále nic nového ve vývoji etapy, celý balík jede pohromadě a v posledních kilometrech se ani neodehrál žádný další pokus o nástup.

134

Ve výraznějším stoupání se odpoutali Jungels, Abrahamsen a Zimmermann, jenže peloton opět zabral, roztáhl se a po pár stovkách metrů tuto trojici pohltil.

136

Především aktivitou jezdců UAE na čele nebyl do dalšího úniku připuštěn Američan Jorgenson z Vismy.

142

Také únik van Aertovy skupiny je pohlcen pelotonem.

145

Při průjezdu městem Nyons přejeli cyklisté dva mosty a jsou zpět na pravém břehu řeky Aigues. Vedoucí čtveřice si zatím nedokázala vybojovat výraznější náskok.

149

Z čela pelotonu vzápětí vyrazili postupně další čtyři jezdci: Wout van Aert (Visma), Tejada (Astana), Drizners (Lotto) a nakonec se připojil i Johannesen (Uno-X).

150

Tento nástup měl ale jepičí život, po chvilce peloton malou mezírku zlikvidoval.

151

Etapa pokračuje mírným stoupáním otevřenou krajinou východním a severovýchodním směrem. Nastoupit se pokusili vítěz Tour z roku 2018 Geraint Thomas (Ineos) a Sébastien Grignard (Lotto Dstny), tak bychom mohli kromě sledování krás krajiny vidět také závodění.

155

A pohromadě už je všech 148 cyklistů, Lucenko dokázal zlikvidovat poměrně velkou ztrátu a vrátit se do balíku.

159

Dvě desítky odpadlíků se přidaly zpět do hlavního balíku, osamoceně jede půl minuty za pelotonem pouze Alexej Lucenko z Astany.

161

Crasova skupina se postupně znovu blíží chvostu pelotonu, od kterého ji dělí pouze stometrová mezera.

166

Peloton se trhá spíše směrem ke chvostu, přes dvě desítky jezdců neudržely v bočním větru na dlouhé rovné silnici kontakt s hlavním polem a zaostávají. Mezi nimi jsou i Steff Cras z TotalEnergies či Laurens De Plus z Ineosu, kteří patří do druhé desítky celkového pořadí.

172

Úvodní kilometry probíhají v poklidu, Pogačar ovšem tuší, že se chystá nástup Vismy a přivolává si domestiky, aby byli připraveni na všechny eventuality.

177

V nížině je 27,5°C, ale dá se očekávat pokles teploty, jak bude trať stoupat. Cyklisty opět potrápí čerstvý boční vítr.

Etapa byla oficiálně zahájena.
Peloton dokončuje pětikilometrový úsek z neutrálního startu ulicemi městečka Saint-Paul-Trois-Châteaux.
Pořadí týmů po 16. etapě:

1. UAE Emirates 198:48:20
2. Visma | Lease a Bike +54:18
3. Soudal Quick-Step +59:43
4. INEOS Grenadiers +1:20:03
5. Lidl-Trek +2:03:58
Pořadí jezdců do 25 let po 16. etapě (bílý dres):

1. Remco Evenepoel (BEL) Soudal-Quick Step 66:13:10
2. Carlos Rodríguez (ESP) INEOS Grenadiers +6:08
3. Santiago Buitrago (ECU) Bahrain Victorious +11:13
4. Matteo Jorgenson (USA) Visma | Lease a Bike +14:56
5. Ilan van Wilder (BEL) Soudal Quick-Step +1:09:22
Pořadí vrchařské soutěže po 16. etapě (puntíkovaný dres):

1. Tadej Pogačar (SLO) UAE Emirates 77 bodů
2. Jonas Vingegaard (DEN) Visma | Lease a Bike 58
3. Remco Evenepoel (BEL) Soudal-Quick Step 42
4. Jonas Abrahamsen (NOR) Uno-X Mobility 36
5. Oier Lazkano (ESP) Movistar 35
Pořadí bodovací soutěže po 16. etapě (zelený dres):

1. Biniam Girmay (ERI) Intermarché-Wanty 376 bodů
2. Jasper Philipsen (BEL) Alpecin-Deceuninck 344
3. Bryan Coquard (FRA) Cofidis 179
4. Anthony Turgis (FRA) TotalEnergies 156
5. Arnaud De Lie (BEL) Lotto Dstny 153
Celkové pořadí po 16. etapě (žlutý dres):

1. Tadej Pogačar (SLO) UAE Emirates 66:07:51
2. Jonas Vingegaard (DEN) Visma | Lease a Bike +3:09
3. Remco Evenepoel (BEL) Soudal-Quick Step +5:19
4. João Almeida (POR) UAE Emirates +10:54
5. Mikel Landa (ESP) Soudal Quick-Step +11:21
6. Carlos Rodríguez (ESP) INEOS Grenadiers +11:27
7. Adam Yates (GBR) UAE Emirates +13:38
8. Giulio Ciccone (ITA) Lidl-Trek +15:48
9. Derek Gee (CAN) Israel-Premier Tech +16:12
10. Santiago Buitrago (COL) Bahrain Victorious +16:32
...
88. Jan Hirt (CZE) Soudal Quick-Step +3:03:48
17. etapa je klasifikována jako horská, měří 177,8 km a od startu v nadmořské výšce 86 metrů dovede cyklisty až na nejvyšší kótu 1664 m n.m. na Col du Noyer. Tam se rozdají body za vrchařskou prémii 1. kategorie, to už bude do cíle zbývat jen jedenáct a půl kilometru rozdělených mezi sjezd a závěrečný kratší výšlap s převýšením 215 metrů.
Jediná sprinterská prémie ja na pořadu etapy až téměř ve dvou třetinách trati, 63 km před cílem, vrchaři se ještě utkají o body 32 km před dojezdem na prémii 2. kategorie Col Bayard.
Po volném dni a sprinterské etapě se Tour de France vrací do hor. Potvrdí svou suverenitu z předchozích náročných etap Tadej Pogačar a přiblíží se drtivému vítězství ve stylu nedávného Gira, nebo ještě po vzoru 11. etapy přesně před týdnem ještě zabojuje o zázrak Jonas Vingegaard? V pyrenejských etapách dánský obhájce celkového prvenství z Vismy za Pogačarem zaostával, v sobotu dorazil do cíle na Pla d´Adet o 39 vteřin za ním, v neděli dokonce Slovinec v cíli čekal minutu a osm sekund na dojezd největšího rivala.
Čtvrt století nedokázal Tour de France vyhrát vítěz Gira, teď má lídr stáje UAE k ceněnému double velmi blízko, ale cyklisty čeká ještě pět etap, až na jednu z kategorie těžších.
Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 12:45.

17. etapa: Saint-Paul-Trois-Châteaux - Superdévoluy

Vítěz: R. Carapaz (ECU)

koniec udalosti

Späť na online