Menu

Futbal

Nemecká Bundesliga

VfB Stuttgart – Hamburger SV

3:0

koniec (1:0)

01.06.2023, 20:45 • Mercedes-Benz Arena, Stuttgart • Baráž • Dávid Švec

Tipsport: 1.65 4.19 5.4

Statistiky zápasu:
Držení míče: 49 % : 51 %.
Střely na branku: 9:2. Střely mimo: 7:5. Rohy: 7:3. Ofsajdy: 3:1. Fauly: 11:9. (22:48:32)
Odveta v Hamburgu je na programu v pondělí opět od 20:45. Já se s Vámi již loučím a přeji krásný zbytek večera!
Fotbalisté Stuttgartu výborně vstoupili do baráže a po výhře 3:0 jsou blízko setrvání v Bundeslize. Hamburg se bude muset v domácí odvetě pokusit o nemožné.

Domácí zvítězili zaslouženě. Do utkání nemohli vstoupit lépe, když už po 45 sekundách zápasu skóroval po Sosově rohu Konstantinos Mavropanos. Die Schwaben pak měli i další šance, Guirassy dokonce zahodil penaltu, ale skóre se až do přestávky už neměnilo. Také nástup do druhého dějství se Stuttgartu ovšem povedl. V 51. minutě uklidil po nabídce Millota míč do sítě bývalý hráč HSV Josha Vagnoman a o čtyři minuty později si připsal další asistenci po rohovém kopu Sosa. Jeho centr tentokrát zužitkoval Serhou Guirassy, jenž se tedy vykoupil za spálené příležitosti v první půli. Hostům krátce poté přáno nebylo, když hlavičku kanonýra Glatzera vytěsnil brankář Müller do tyče. Zbytek utkání pak Hamburgu pokazil střídající Suhonen, který se nechal vyloučit ani ne po deseti minutách od příchodu na hřiště za šlapák na Vagnomana. Domácí celek si už v početní výhodě výhodný třígólový náskok pohlídal a odvetu by musel hodně pokazit, aby v příštím ročníku opět nenastupoval mezi elitou.

90+3

Konec zápasu.

90+3

Z dálky to ještě vyzkoušel právě čerstvý Dan-Axel Zagadou. Míč ztlumil v rukavicích Heuer Fernandes.

90+2

Střídání v týmu VfB Stuttgart:
ze hřiště odchází Waldemar Anton, přichází Dan-Axel Zagadou.

90+1

Další velká šance Stuttgartu! Míč se dostal na levou stranu k Lucovi Pfeifferovi, který poslal přízemní centr na vzdálenější tyč. Tam si naběhl Konstantinos Mavropanos, jenž ve skluzu zakončoval do boční sítě!

90+1

Rozhodčí Welz přidá ve druhém poločase tři minuty.

90

Ransford Königsdörffer dobře napadal po domácí rozehrávce od brány. Namotal se do dráhy odkopu, ale míč se od něho odrazil do zámezí.

89

Domácí mohli ještě navýšit! Na výborný centr Borny Sosy zleva si naběhl Luca Pfeiffer, který hlavičkoval těsně vedle vzdálenější tyče!

88

Jatta fauloval Enda. Domácí rozehrávají z klidové pozice.

88

Domácí si hlídají závěr. S třígólovým vedením se už nemusejí nikam tlačit. Do odvety dobrý výsledek.

86

Domácí Luca Pfeiffer se nacházel o krok za obranou soupeře. Máván ofsajd.

85

Standardní situace hostí z pravé strany. Levačka Muheima našla jen hlavu bránícího Mavropanose.

84

Střídání v týmu VfB Stuttgart:
ze hřiště odchází Enzo Millot, přichází Lilian Egloff,
ze hřiště odchází Atakan Karazor, přichází Nikolas Nartey.

83

Za bránou, kterou ve druhé půli hájí hostující gólman, je veselo. Sídlí tam kotel Stuttgartu, který neustála odpaluje ohně a zpívá chorály. Atmosféra je výborná.

82

Domácí rychle dostali míč až k pokutovému území soupeře. Z jeho hranice to zkoušel pravačkou Tiago Tomás, který o decimetry minul levou tyč brány Heuera Fernandese!

82

Borna Sosa zkoušel vysunout Enza Millota, na kterého balón nakonec neprošel přes obranu HSV.

81

Střely na bránu – 8:2

80

Hosté rozehrávali hodně riskantně od brány. Heuer Fernandes si vyměnil míč s obránci, přestože Die Schwaben vysoko presovali.

79

V hostujícím pokutovém území si skákal na centrovaný míč Luca Pfeiffer. Zboural ale Schonlaua a tak mu byl odpískán útočný faul.

78

Následný roh hosté nijak nevyužili. Nelze jim ale upřít snaha i při hře o deseti.

77

Po ní se míč odrazil k Sonnymu Kittelovi. Jeho střela z levé strany šestnáctky by asi byla pro Müllera nechytatelná, ale za svým brankářem stál ještě Waldemar Anton! Domácí tak mohou být hodně rádi, že jejich stoper mohl zůstat na hřišti.

76

Domácí Atakan Karazor obdržel žlutou kartu. Hosté budou zahrávat standardku.

75

Waldemar Anton byl po zákroku útočníka hostí ještě ošetřován. Bude ale moci pokračovat.

73

Žlutá karta pro tým Hamburger SV (Ransford Königsdörffer).

73

Hosté ale i v oslabení zahrozili! Robert Glatzer ostře vypálil ze střední vzdálenosti a Florian Müller vyrazil míč jen před sebe. Situaci dobíhal Ransford Königsdörffer, před kterým míč odehrál do bezpečí Waldemar Anton. Toho hráč HSV vzápětí trefil šlapákem a odnese si žlutou kartu.

71

Teď to bude pro hosty především o tom, aby utkání dohráli bez dalšího obdrženého gólu. Už skóre 0:3 se bude v odvetě dohánět velmi obtížně.

70

Rozhodčí si ještě situaci prohlédl na videu, svůj verdikt ale potvrdil. Hosté dohrají zápas o deseti.

69

Hostující Anssi Suhonen přišlápl dávno po odehrání míče stehno Joshy Vagnomana a rozhodčí Welz mu udílí přímou červenou kartu! Finský záložník byl na hřišti zhruba 9 minut! Další obrovský problém pro HSV.

68

Borna Sosa výborně odcentroval z levé strany. Míč směřoval na vzdálenější tyč, kam si z pozice stopera seběhl Konstantinos Mavropanos, který hlavou netrefil bránu!

67

Střídání v týmu VfB Stuttgart:
ze hřiště odchází Serhou Guirassy, přichází Luca Pfeiffer,
ze hřiště odchází Chris Führich, přichází Tiago Tomás.

65

Střídání v týmu Hamburger SV:
ze hřiště odchází Jean-Luc Dompé, přichází Ransford Königsdörffer.

64

Centr Moritze Heyera z pravé strany. Robert Glatzer hlavou těsně nedosáhl.

62

Fanoušci Stuttgartu si užívají zápas. S průběžným skóre mohou být spokojeni. Hosté z Hamburgu se ale nevzdávají a budou se snažit alespoň korigovat.

60

Střídání v týmu Hamburger SV:
ze hřiště odchází Ludovit Reis, přichází Anssi Suhonen.

58

Hosté mohli snížit po standardní situaci! Muheimův centr letěl na vzdálenější tyč, kam si naběhl Robert Glatzer, jehož hlavičku vytěsnil rychle se přesouvající Müller do brankové konstrukce! Nakonec z toho bude roh pro HSV. Domácí brankář zaslouží za tento zákrok velkou pochvalu.

57

Dobrý centr Mira Muheima směřoval na Roberta Glatzera. Před ním však dobře zasáhl Waldemar Anton. Hostující kanonýr se dnes zatím neprosazuje.

55

Stuttgart právě vstřelil branku!
Hamburgu se začíná sen o postupu do Bundesligy rozplývat! Borna Sosa si připisuje druhou gólovou asistenci po rohovém kopu. Na jeho přesný centr si tentokrát naběhl SERHOU GUIRASSY, jenž hlavičkou k levé tyči odčinil svá selhání v zakončení z první půle – 3:0.

52

Vagnoman svůj gól příliš neslavil. Jedná se totiž o bývalého hráče HSV.

51

Stuttgart právě vstřelil branku!
Švábi odskakují na rozdíl dvou gólů! Výborně hrající Chris Führich ustál souboj ve středu hřiště a našel průnikovou přihrávkou na levé straně nabíhajícího Enza Millota. Ten balón předložil JOSHAOVI VAGNOMANOVI, který ho placírou uklidil do poloodkryté brány. Heuer Fernandes se už nestihl ke své levé tyči včas přesunout – 2:0.

50

Držení míče – 46 % : 54 %

49

Enzo Millot byl přistižen v ofsajdovém postavení. Míč posílá do hry Heuer Fernandes.

48

Kapitán hostí ale bude v pořádku. Pokračuje se.

48

Wataru Endo si nabíhal za obranu soupeře. Křižoval ho Sebastian Schonlau, který pak po srážce s japonským fotbalistou zůstal ležet na hřišti. Jednalo se o srážku koleno na koleno.

47

Po další rozehrávce od rohového praporku jsme už zakončení neviděli.

46

A po něm skákal Josha Vagnoman. Balón skončil nad bránou i kvůli teči jednoho z bránících hráčů. Další roh.

46

Domácí získali rohový kop. V úvodu první půle tímto způsobem skórovali.

46

Druhý poločas rozehrávají hostí z Hamburgu. Ani jeden z týmů zatím nesáhl ke střídání.

46

Začal druhý poločas.
Aktéři zápasu se vracejí na hrací plochu. V kotli fanoušků Stuttgartu hoří pyro.
Po prvním poločase úvodního barážového utkání vede Stuttgart nad Hamburgem 1:0. Domácí měli fantastický nástup do utkání, když už na konci úvodní minuty skóroval po rohovém kopu Konstantinos Mavropanos. Domácí měli i nadále více ze hry a mohli skóre navýšit. Brankář Heuer Fernandes si poradil s nebezpečnou ranou Führicha a poté rozesmutnil především nešťastníka dosavadního průběhu utkání Guirassy. Nejprve ho vychytal v samostatném úniku a poté mu zlikvidoval dokonce penaltu po faulu Reise na Millota. V závěrečné čtvrthodině se pak začali probouzet i hosté z přístavního města. V nastaveném čase měl přesto další příležitost domácí Mavropanos, jenž zamířil po standardce hlavou mimo. Fotbalisté HSV tak mohou být rádi, že jdou do šaten pouze s jednogólovým mankem.

45+3

První poločas skončil.

45+3

Po nepovedeném centru Bakeryho Jatty se bude kopat od brány domácích.

45+1

A byla z toho velká příležitost! Centr Borny Sosy si našel Konstantinos Mavropanos, který nebyl daleko od druhé trefy v utkání. Jeho hlavička skončila vedle levé tyče!

45+1

Rozhodčí nastaví tři minuty! Chris Führich v souboji s Heyerem, který se dotkl míče rukou. Standardní situace pro Stuttgart.

45

Sosa měl před sebou volno na levé straně. Jeho centr měl oslovit Guirassyho či Vagnomana, ale obrana hostí si poradila.

44

Muheim odehrál míč do autu o napadajícího Millota. Sám bude vhazovat.

43

Jatta musí na chvíli za postranní čáru, ale bude moci pokračovat. Rozhodčí opět zahájil hru.

43

Na hrací ploše se ocitl Bakery Jatta, který je ošetřován. Momentálně se tedy nehraje.

42

Domácí se navíc zatáhli a nechávají Hamburg kombinovat. Zatím se to odehrává daleko od brány.

41

Hosté drží míč na kopačkách a snaží se něco vymyslet. V závěru poločasu by rádi vyrovnali.

40

Po sérii ostřejších soubojů ve středu hřiště je nakonec pískáno proti domácím. Sudí Welz si mohl vybrat z několika zákroků na obou stranách.

38

Jean-Luc Dompé se nalevo přehnal přes Mavropanose a dostal se ke střele pravačkou. Z hranice šestnáctky ale výrazně minul domácí bránu.

37

Hosté se osmělují! Po zajímavé kombinaci měl míč na pravé straně šestnáctky Jonas Meffert. Ten chtěl centrovat a balón odvracel konečky prstů do bezpečí Müller!

35

Domácí brankář Florian Müller se po malé domů ocitl pod tlakem napadajícího Bakeryho Jatty. Míč tak odehrál jen k Robertovi Glatzelovi, jenž k Müllerovu štěstí střílel do bránícího hráče. Teď fanouškům Stuttgartu asi poprvé v zápase výrazněji zatrnulo.

34

Serhouovi Guirassymu to dnes zatím nelepí. Neproměnil samostatný únik, penaltu a nyní v zajímavé situaci pokazil přihrávku, když balón poslal do rukavic Heuera Fernandese.

33

Muheim hledal na levé straně Jeana-Luca Dompého, kterému míč odskočil za postranní čáru. Domácí tak vhazují.

32

Borna Sosa centroval z levé strany. Míč byl sražen obranou a skončil v náručí Heuera Fernandese, který zatím Die Rothosen drží v zápase.

31

No, domácí dnes spálili už několik příležitostí, včetně penalty. Aby to hráče Stuttgartu v celkovém účtování baráže nemrzelo.

29

A naopak další velká šance Stuttgartu! Aktivní Chris Führich se uvolnil na levé straně šestnáctky a kousek od malého vápna pálil na bližší tyč. Heuer Fernandes ukázal výtečný reflex a vytáhl balón pravou rukou na roh!

28

Do zakončení se nyní cpal hostující Sonny Kittel, který ale přes padajícího protihráče netrefil bránu.

27

Serhou Guirassy neuspěl! Zkusil ránu k levé tyči, která ale měla pro brankáře ideální výšku a Daniel Heuer Fernandes navíc vystihl směr. Míč tak dokázal vyrazit a drží Hamburg ve hře!

26

Pokutový kop potvrzen! Další velká nepříjemnost pro HSV.

25

Ludovit Reis, který už je pod žlutou kartou, fauloval na hranici šestnáctky Enza Millota. Rozhodčí ukazuje na penaltu, ale VAR zřejmě ještě bude prověřovat, kde k zákroku došlo!

23

Obrovskou šanci zahodil domácí útočník Serhou Guirassy! Mezi stopery HSV vznikla díra, do které poslal kolmici Josha Vagnoman. Guirassy utíkal sám na bránu hostí, ovšem volil nepříliš razantní přízemní střelu po pravé ruce Heuera Fernandese, který si připsal dobrý zákrok!

22

Ludovit Reis dokázal v pokutovém území obehrát Mavropanose a vypadalo to, že by se mohl dostat k ohrožení domácí brány. Za svého spoluhráče ale zaskočil další z členů defenzivní linie z týmu z města automobilky Mercedes.

21

Za námi je úvodních dvacet minut baráže. Stuttgart do utkání fantasticky vstoupil, když Mavropanos otevřel skóre na konci první minuty. Hamburg se postupně oklepává ze šoku a už přeci jen otupil tlak soupeře.

19

Hráči Hamburgu se snaží konstruktivně rozehrávat na vlastní polovině. Docela si ale zahrávají VfB vysoko napadají.

18

Nákop za obranu hledal Chrise Führicha. Vše ale vyřešil brankář hostí Heuer Fernandes, který vyběhl daleko z pokutového území a odehrál míč do bezpečí.

18

Rozběhnutého Bakeryho Jattu včas zastavil domácí obránce Ito. Hosté budou alespoň vhazovat.

16

Borna Sosa nalevo vysunul Führicha. Ten vběhl do šestnáctky a zkusil zpětnou přihrávku, kterou zachytili hráči HSV. Nakonec byl domávnut domácí ofsajd.

16

Další akci domácích přerušil faulem Ludovit Reis. Dostal za to žlutou kartu.

15

Z levé strany odcentroval Borna Sosa a hostující kapitán Schonlau odvracel do autu. O chvíli později přilétl z levé strany další nebezpečný míč a obrana HSV zase měla co dělat. Šváby zatím rozhodně mají více ze hry.

14

Domácí stoper je v pořádku a vrací se na hřiště.

13

Konstantinos Mavropanos skončil na zemi po srážce s Ludovitem Reisem a bude potřebovat lékařské ošetření.

11

Pokutový kop to opravdu nebude. Pokračujeme za stavu 1:0 pro Stuttgart.

10

Po rohu Sosy se domácí hlásili o penaltu po domnělé ruce Jonase Davida. Rozhodčí ukazoval, že nic řešit nebude, ale přeci jen se ještě bude čekat na verdikt od VARu...

9

Tohle mohl být klidně druhý gól Die Schwaben! Chris Führich vběhl z levé strany míčem do šestnáctky a pálil na vzdálenější tyč. Výborný zákrok předvedl Heuer Fernandes, který balón vytáhl na roh!

9

Josha Vagnoman si to zamířil dopředu po pravé straně. Miro Muheim jej zastavil čistým zákroekm.

8

Hosté se dostali až k pokutovému území. Míč postupně doputoval k pravému obránci Moritzovi Heyerovi,, který ale poslal centr za bránu soupeře.

7

Hosté nyní u míče a také oni se snaží něco vymyslet.

5

Bundesligová baráž se letos hraje po 25. v historii. Oba týmy za sebou mají jednu nepovedenou. Hamburg se přes ni snažil do nejvyšší soutěže vrátit, Stuttgart takto sestoupil v bitvě s Unionem Berlín.

3

Hosté se do zápasu zatím vůbec nedostali. Po bleskovém gólu VfB budou mít velké problémy.

1

Stuttgart právě vstřelil branku!
To je fantastický začátek pro Šváby! K exekuci rohového kopu se postavil Borna Sosa. Svou levačkou míč zakroutil přesně na hlavu KONSTANTINOSE MAVROPANOSE, který balón nechytatelně trkl do levé šibenice brány Heuera Fernandese.

1

Domácí začali zápas aktivně. Chris Führich se dostal z levé strany do pokutového území a snažil se ho nahrát před bránu. Po zákroku obránce Heyera se bude kopat roh.

1

Utkání právě začalo.
Úvodní sestavy:

VfB Stuttgart: F. Müller – Mavropanos, Anton, Ito – Vagnoman, Karazor, Endó (C), Sosa – Millot, Führich – Guirassy.
Náhradníci: Seimen – Silas, Stenzel, Pfeiffer, Egloff, Tomás, T. Coulibaly, Zagadou, Nartey.
Trenér: Sebastian Hoeneß

Hamburger SV: Heuer Fernandes – Heyer, David, Schonlau (C), Muheim – Kittel, Meffert, Reis – Jatta, Glatzel, Dompé.
Náhradníci: Raab – Mikelbrencis, Suhonen, Heil, Königsdörffer, Bilbija, Montero, Krahn, Kisilowski.
Trenér: Tim Walter

Rozhodčí: Welz – Thomsen, Borsch.
Stuttgart a HSV jsou tradičními soupeři, když se dlouho utkávaly především v rámci Bundesligy. Naposledy se ale potkaly v sezóně 2019/20 ve druhé nejvyšší soutěži. Hamburg tehdy zvítězil doma vysoko 6:2, v Mercedes-Benz Arena však slavil výhru 3:2 Stuttgart. Ve stejném ročníku došlo ke konfrontaci také v rámci 2. kola Pokalu. Fotbalisté VfB zvítězili v Hamburgu 2:1 po prodloužení.
VfB Stuttgart:
Stuttgart bude dělat vše proto, aby třetí sezóna mezi elitou nebyla sestupová. Celek VfB se od začátku motal kolem sestupových pozic. Nakonec skončil šestnáctý, když na patnáctý Augsburg a přímou záchranu ztratil jediný bod. Stačilo v posledním kole doma porazit Hoffenheim, utkání ale skončilo remízou 1:1. Před tím naopak celek z Bádenska-Württemberska zvítězil 4:1 v Mohuči, takže nějakou formu má.

S baráží ve Stuttgartu nemají úplně dobrou zkušenost. V roce 2019 totiž proti Unionu Berlín neuhájili prvoligovou příslušnost, když po dvou remízách rozhodl ve prospěch Unionu větší počet nastřílených gólů na půdě soupeře.

Stuttgart bude i v baráži spoléhat na góly Serhoua Guirassyho, který se trefil v lize 11x. Důležitým hráčem je také japonský kapitán Wataru Endo. Mezi tyčemi se střídali Florian Müller s Fabianem Bredlowem. Hlavním trenérem je od dubna Sebastian Hoeneß, který má jediný úkol – zachránit mužstvo mezi elitou.
Hamburger SV:
Hamburg byl bundesligovou stálicí. V sezóně 2017/18 přišel historicky první sestup od založení Bundesligy po 55 letech. Od té doby se Die Rothosen marně snaží mezi elitní společnost vrátit. Fotbalisté tohoto celku měli obvykle druholigovou sezónu dobře rozehranou, ale každý rok si nechali postupové příčky uniknout v závěru. V minulém ročníku se celek z tohoto přístavního města poprvé probojoval alespoň do baráže, ovšem v ní nestačil na berlínskou Herthu. HSV přitom začali venkovním vítězstvím 1:0, ovšem v domácí odvetě padli výsledkem 0:2.

Dlouholetou snahu Hamburgeru o návrat mezi elitu dokresluje i závěr tohoto ročníku. Jeho fotbalisté zvítězili v posledním kole 1:0 na půdě Sandhausenu. A jelikož konkurenti z Heidenheimu prohrávali v nastaveném čase na hřišti Regensburgu 1:2, vběhli fanoušci HSV na trávník a spustili velkolepé postupové oslavy. Ty ale nakonec byly předčasné. Heidenheim totiž otočil skóre góly ve 3. a 9. minutě nastavení a Hamburg tak rázem spadl na třetí příčku. A ta znamená pouze účast v baráži. Dokáží v ní konečně zlomit hráči HSV prokletí?

Hamburg nasbíral ve 34 zápasech 2. Bundesligy 66 bodů (20 – 6 – 8). Nejlepším střelcem mužstva byl s 19 góly Robert Glatzel. Ten nastoupil do všech ligových zápasů. Mezi stálé borce základní sestavy patřil i slovenský reprezentant László Bénes, který z pozice záložníka skóroval šestkrát. Brankářskou jedničkou je Portugalec Heuer Fernandes. Trenérem je od loňské sezóny Tim Walter. Ten v minulosti působil i ve Stuttgartu.
Vítám tu všechny fotbalové příznivce! Ve čtvrtek bude rozehraná baráž o německou Bundesligu, v níž se střetne šestnáctý tým nejvyšší soutěže s třetím celkem tabulky 2. Bundesligy. Příslušnost mezi elitou bude hájit Stuttgart, o vytoužený návrat po pěti letech naopak bojuje Hamburger SV.
Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:45.

VfB Stuttgart – Hamburger SV

3:0

koniec (1:0)

Späť na online

Góly: 1. Mavropanos (Sosa), 51. Vagnoman (Millot), 55. Guirassy (Sosa)

Karty:   76. Karazor (STU) – 16. Reis (HAM), 73. Königsdörffer (HAM)   69. Suhonen (HAM)

Nepremenená penalta: 27. Guirassy (STU), brankár Heuer Fernandes zneškodnil

Držení míče: 49 % : 51 %.
Střely na branku: 9:2. Střely mimo: 7:5. Rohy: 7:3. Ofsajdy: 3:1. Fauly: 11:9.

VfB Stuttgart: F. Müller – Mavropanos, Anton (90+2. Zagadou), Ito – Vagnoman, Karazor (84. Nartey), Endó (C), Sosa – Millot (84. Egloff), Führich (67. Tomás) – Guirassy (67. Pfeiffer).
Náhradníci: Seimen – Silas, Stenzel, T. Coulibaly.

Tréner: Sebastian Hoeneß

Hamburger SV: Heuer Fernandes – Heyer, David, Schonlau (C), Muheim – Kittel, Meffert, Reis (60. Suhonen) – Jatta, Glatzel, Dompé (65. Königsdörffer).
Náhradníci: Raab – Mikelbrencis, Heil, Bilbija, Montero, Krahn, Kisilowski.

Tréner: Tim Walter

Rozhodca: Welz – Thomsen, Borsch

Odveta: Hamburger - Stuttgart 1:3