Menu

Futbal

Ligue 1 McDonald’s

FC Lorient – GFC Ajaccio

1:0

koniec (1:0)

14.05.2016, 21:00 • Stade Yves Allainmat - Le Moustoir (Lorient) • 38. kolo • Lukáš Jasoněk cz

Fortuna: 2.95 3.35 2.4

Hráči FC Lorient dokázali využít výhodu domácího prostředí a fotbalisty GFC Ajaccio udolali tím nejtěsnějším možným rozdílem, když jedinou branku utkání vsítil ve 27. minutě Moukandjo. Celek z Korsiky, který příští sezonu nastoupí pouze ve druhé nejvyšší francouzské soutěži, si v závěru zápasu vytvořil mohutný tlak a množství šancí, avšak ty ke kýženému vyrovnání nevedly. (23:02:19)

90+4

Konec zápasu.

90+3

90+3. Skvělý zákrok gólmana Lecomteho proti ráně Tshibumba

90+3

A ještě jedna šance Ajaccia, které se nechce smířit se setupem do druhé nejvyšší francouzské soutěže! K udržení prvoligové příslušnosti by však celku z Korsiky nestačilo ani případné vyrovnání. Po provedení rohového kopu se balon objevil na hlavě Tshibumba, který mířil hezky k levé tyči. Kouzelník Lecomte se ale opět vyznamenal, když předvedl skok, který by mu mohl závidět kdejaký tygr, a vytěsnil míč do bezpečí.

90+3

90+3. Šance Ajaccia na vyrovnání

90+3

Mohlo být vyrovnáno! Míč se po svém uvedení do hry odrazil od chumlu hráčů k útočníkovi, který Lecomteho protáhl razantní střelou směřující do horní části jeho brány. Brankář Lorientu s vypětím všech sil vyrazil balon na roh.

90+2

Issiaga Sylla napřáhl ke střele zpoza pokutového území a míč byl tečován obráncem mimo tři tyče.

90

Čtvrtý rozhodčí drží v ruce světelnou tabuli a na ni svítí číslo tři. Přesně tolik času tak bylo nastaveno nad rámec řádné hrací doby.

88

A málem se tak opravdu stalo! Jeden z hráčů hostujícího týmu si totiž v pokutovém zemí naskočil na senzační centr zleva, po kterém hlavou poslal balon těsně vedle horního rohu brány. Z hlediště se ozval jen hluboký oddech.

86

Domácí se dostali do těžko uvěřitelného přečíslení čtyři na jednoho, ale situaci nevyřešili vůbec dobře, když si mezi sebou nepřesně přihráli. Aby tato promarněná příležitost Lorient ještě nemrzela.

83

Další útočnou akci Ajaccia zastavil ofsajd.

82

Poslední střídání v týmu GFC Ajaccio: ze hřiště odchází Amos Youga, ještě více oživit hru by měl příchozí Jacques Zoua.

80

Hosté jsou stále nebezpečnější, což tentokrát opět předvedli. Krásný přízemní centr z levé strany pro nabíhajícího spoluhráče vyprodukoval Issiaga Sylla a míč po následné střele přibližně z pozice penaltového puntíku prolétl těsně kolem pravé tyče. Lecomte se po balonu pouze ohlédl...

79

Velká příležitost Ajaccia na vyrovnání! Tshibumbu na pravé straně pokutového území předložil balon jednomu ze svých spoluhráčů a ten s přispěním teče obránce nastřelil tyč. Od ní se balon odrazil na kopačku Yougy, jenž z hranice velkého vápna poloprázdnou bránu trestuhodně přestřelil.

78

Střídání v týmu FC Lorient: ze hřiště odchází Jimmy Cabot, přichází Romain Philippoteaux.

76

76. Maxime Barthelme (LOR)

76

Na levém křídle se uvolnil prostor pro Barthelmého, čehož hráč Lorientu využil náběhem a křižnou střelou, po které balon prosvištěl jen těsně nad horní konstrukcí brány.

75

Filippi se snažil protáhnout s míčem mezi dvěma obránci, to se mu ale nepodařilo a míč mají domácí.

74

John Tshibumbu (GFC Ajaccio) u postranní čáry podrazil Bellugoua a žluté kartě, která po jeho faulu následovala, se nemůže vůbec divit. Přestože se čertí, není mu to nic platné, protože hlavní arbitr už svůj verdikt nezmění.

72

Issiaga Sylla šikovným dloubáčkem za obranu oslovil Tshibumbua, ten si ale balon nezpracoval vůbec ideálně a pozorný Lecomte ho vyrazil.

71

Střídání v týmu FC Lorient: ze hřiště odchází Yann Jouffre, do hry nastupuje Issam Ben Khemis.

69

V tuto chvíli se na zeleném pažitu nicmoc neděje, hra probíhá výhradně uprostřed hřiště.

67

Po jednom z ostřejších soubojů zůstal na zemi ležet Jouffre, po přivolání týmových lékařů se ale z trávníku zvedl a odkráčel mimo hrací plochu.

66

Podél levé postranní čáry chtěl hostující defenzivě upláchnout Jeannot, ale byl zdvojen a o míč přišel.

65

Střídání v týmu GFC Ajaccio: z utkání odstupuje Damjan Đoković, na jeho místo nastupuje Kader Mangane.

62

Tým pod vedením trenéra Laureyho kombinuje na útočné polovině, recept na defenzivu Lorientu však hledá stále marně.

60

60. Lindsay Rose (LOR)

60

Rose se odhodlal k sólu přes polovinu hřiště a před hranicí pokutového území vypálil. Jeho pokus tečoval Filippi a míč, který lehce změnil směr, pak lapil Maury.

57

Po centru z přímého volného kopu byl balon odhlavičkován k levé tyči a zhruba metr od ní poslal balon hlavičkující Filippi.

55

Na nadýchaný centr z pravé strany si na malém vápně naskakoval Jeannot a k nebezpečnému zakončení mu scházely jen centimetry. Balon mu totiž rozčesal účes.

53

Rozběhnutého Lautou poblíž středové čáry podrazil Younga a může být rád, že za svůj zákrok neinkasoval žlutý kartónek.

51

Ofsajd! Ofsajd! Mává asistent rozhodčího praporkem jako pominutý. V postavení mimo hru byl přistižen Barthelmé.

49

Klub z Korsiky podnikl další ofenzivní akci a ta byla zakončena nepřesnu střelou Pujola z levého rohu velkého vápna. Lecomte míč kontroloval očima a poté provedl odkop od své svatyně.

48

K dalekonosné střele napřáhl Youga, ale dokázal trefit pouze hráče před sebou.

46

O poločasové přestávce proběhlo střídání v týmu GFC Ajaccio: do druhé půle už nenastoupil Kévin Mayi, místo něhož se na zeleném pažitu objevil Grégory Pujol.

46

Začal druhý poločas.
Hlavní aktéři už se pomalu vracejí na hřiště a druhý poločas tak za malou chvíli začne.
Úvodní poločas nabídl průměrnou podívanou. Žádné z mužstev nad druhým výrazně nepřevyšovalo, ale nebezpečnější byli přeci jen domácí. Fotbalisté Lorientu si vytvořili několik dobrých šancí a hostující obranu zlobil hlavně Jeannot. Gól ovšem vsítil jiný hráč, a sice Moukandjo, který se prosadil ve 27. minutě. Právě díky jeho trefě budou domácí po změně stran hájit jednobrankové vedení a se záchranou Ajaccia v nejvyšší francouzské soutěži to vypadá velmi zle.

45+4

První poločas skončil.

45+3

Na stezku odvahy se vydal Youga a byl podražen. Po provedení standardní situace se v předbrankovém prostoru vytvořila skrumáž, v níž se míč našel obránce a razantním odkopem za půlící čáru ukončil první poločas.

45+2

Hostům se nedá upřít snaha, ale do šancí se nedostávají.

45+1

V prvním dějství byly nastaveny tři minuty.

45

Lorient zahrával rohový kop a po uvedení míče do hry došlo uvnitř pokutového území k pádu, píšťalka hlavního arbitra ale zůstala němá.

44

Náznak šance hostů. Ve střelecké pozici se totiž objevil Mayi, ale svůj pokus ze středí vzdálenosti nenasměroval správným směrem. Hra tak bude navázána odkopem od brány.

42

Balon po centru od rohového čtvrtkruhu zamířil rovnou do rukavic připraveného gólmana Lecomteho.

41

Do pokutového území Lorientu přilétl míč z pravé strany, který byl odhlavičkován na roh.

39

Vynucené střídání v týmu FC Lorient: ze hřiště odchází Benjamin Moukandjo, zjevně zraněného spoluhráče nahradí Maxime Barthelme.

38

Hostujícímu týmu se podařilo získat míč a tentokrát zaútočil po pravém křídle, kde byl jeho výpad zastaven pouze za cenu nedovoleného zákroku. Centrovaný balon odhlavičkoval do bezpečí první bránící hráč.

36

Hosté zakombinovali na levé straně, avšak Issiaga Sylla si to s centrem rozmyslel a pak byl o balon v souladu s pravidly obrán.

35

Po zisku míče se domácí snažili zaútočit prostřednictvím dlouhého nákopu, balon ale skončil až u nohou brankáře Mauryho, který jej posléze rozdal svým spoluhráčům v poli.

33

Ve hře obou celků se objevuje spousta nepřesností, které kazí dojem ze hry. Míč v tuto chvíli rotuje převážně kolem středového kruhu.

32

Vypadá to, že se nejedná o nic vážného a střídání nebude třeba.

31

Jeannot uprostřed hřiště podstoupil hlavičkový souboj o míč, po kterém se s bolestivou grimasou ve tváři ocitl na zemi. Nyní tak probíhá jeho ošetřování.

29

Náskok domácího týmu mohl být dvoubrankový, jenže proti jedovaté křižné střele z pravé strany se Maury vyznamenal.

27

27. Benjamin MOUKANDJO - 1:0

27

Lorient právě vstřelil branku!
K obrovské radosti příznivců Lorientu se domácí celek ujímá vedení a stadion bouří! Míč byl po dlouhém nákopu prodlouužen hlouběji do pole a na hranici šestnáctky se k němu dostal Cabot, který oslovil lépe postaveného BENJAMINA MOUKANDJA a ten prostřelil vyběhnuvšího Mauryho ranou k pravé tyči.

25

Na opačné straně si na centr za obranu nabíhal Boutaïb, ovšem byl mu odmáván a následně i odpískán ofsajd.

24

Koffi postupoval kupředu středem hřiště a před hranicí šestnáctky posunul míč napravo pro Jouffreho, jehož přízemní centr zachytila pozorná defenziva Ajaccia.

22

Tshibumbu se vydal napadat rozehrávku svých soupeřů, ale míč se snažil vybojovat tak vehementně, až mu byl odpískán útočný faul.

21

Hra se přesunula do středu hřiště, kde probíhají četné souboje o míč, který začíná často střídat svého majitele.

19

Svěřenci trenéra Ripolla disponují mírnou územní převahou a Ajaccio proto zaujalo obranné postavení.

17

Jeannot se objevil v další šanci, ale skórovat opět nedokázal. Hráč domácího týmu šikovně vnikl do pokutového území z levé strany, zbavil se obránce, obešel vyběhnuvšího Mauryho, ale dostal se do ostrého ostrého úhlu, z něhož rozvlnit pouze boční síť.

15

Sledujeme poměrně vyrovnanou hru, mužstva se střídají v podnikání ofenzivních akcí, ale obrany působí velmi pevně a útočící hráče moc nepouštějí ke střeleckým pokusům.

14

Momentálně se míč nachází na kopačkách hráčů Lorientu, kteří si vyměňují přihrávky v blízkosti středové čáry.

12

Domácí se pokusili zahrozit pomocí dlouhého nákopu za obranu. Útočícímu hráči se povedlo zpracovat míč a z pravé strany vyslat střelu k bližší tyči, proti ráně Jeannota však skvěle zakročil vyběhnuvší Maury.

10

Prvním potrestaným hráčem žlutou kartou je za faul na útočné polovině François Bellugou (FC Lorient).

9

Ze standardní situace vyslal míč do předbrankového prostoru Jouffre a hlavičkující Ndong mířil nad břevno.

8

Útočná akce domácích byla zastavena asi pět metrů od levého rohu vápna jen za cenu faulu.

7

Bíle oděni muži opět zakončili. Se slabou střelou Mayiho z hranice vápna však Lecomte neměl potíže.

6

Fotbalistům hostujícího týmu se podařil prokombinovat před hranici pokutového území, kde se ke střele odhodlal Boutaïb. Ten ale nastřelil pouze obránce stojícího před ním.

4

Hosté zaútotočili po pravém křídle, kde ofenzivní výpad táhl Ducourtioux. Do cesty se mu ale postavil obránce a ukopl míč do zámezí.

3

Úvodní minuty patřily kombinaci uprostřed hracího pole.

1

Domácí nastoupili v oranžových dresech, fotbalisté hostujícího celku hrají v dresech bílé barvy.

1

Utkání právě začalo.
Fotbalisté obou celků právě nastoupili na hrací plochu.
Úvodní sestavy:

FC Lorient: Lecomte – Cabot, Lautoa, Rose, Bellugou – Jouffre (C), N'Dong, Guerreiro – Jeannot, Moukandjo, Koffi.
Náhradníci: Chaigneau – Karamoko, Fofana, Barthelme, Philippoteaux, Mazikou, Ben Khemis.

GFC Ajaccio: Maury – Touré, Filippi (C), P. Martinez, Sylla – Ducourtioux, Youga, Đoković, Mayi – Boutaïb, Tshibumbu.
Náhradníci: Goda – Pujol, Poggi, Zoua, Mangane, Le Moigne, Chermiti.

Rozhodčí: Millot – Luzi, Zitouni.
Poslední vzájemné zápasy

Oba týmy změřily síly naposledy v březnu letošního roku v rámci čtvrtfinále Coupe de France a z postupu se tehdy radovali fotbalisté Lorientu, kteří na svém stadionu před deseti tisíci diváky zvítězili 3:0.

Poslední ligový vzájemný duel, který se na konci listopadu odehrál v Ajacciu, svého vítěze nenašel a po remíze 1:1 si oba soupeři body rozdělili.
GFC Ajaccio

Ajaccio bude v sobotu bojovat o udržení se v nejvyšší francouzské soutěži, do které postoupil teprve v předchozím soutěžním ročníku. Klubu z Korsiky bude stát v cestě nejen Lorient, ale také tým z Toulouse, který je na tom bodově stejně. Vzhledem k tomu, že obě vzájemná utkání skončila smírně, o konečném umístění by při rovnosti bodů rozhodovalo příznivější skóre.
FC Lorient

Ačkoliv se Lorient nachází ve spodním patře tabulky a prohrál své tři předchozí zápasy, udržení prvoligové příslušnosti si zajistil s dostatečným předstihem. Ve zmíněných třech utkáních hráči tohoto tradičního klubu Ligue 1 nedokázali ani vstřelit gól, ale před svými příznivci by se rádi rozloučili se sezonou vítězně.
Příjemný sobotní večer přeji všem fanynkám a fanouškům evropského fotbalu. Francouzská Ligue 1 má na programu závěrečné 38. kolo, v jehož rámci nás čeká souboj FC Lorient a zachraňujícího se GFC Ajaccio. Utkáním, jehož výkop je naplánován na 21 hodin, Vás prostřednictvím online textové reportáže bude provázet Lukáš Jasoněk.
Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 21:00.

FC Lorient – GFC Ajaccio

1:0

koniec (1:0)

Späť na online

Góly: 27. Moukandjo (Cabot)

Karty:   10. Bellugou (LOR) – 74. Tshibumbu (GFC)

Držení míče: 52 % : 48 %.
Střely na branku: 4:3. Střely mimo: 4:15. Rohy: 1:4. Ofsajdy: 3:3. Fauly: 8:9.

FC Lorient: Lecomte – Cabot (78. Philippoteaux), Lautoa, Rose, Bellugou – Jouffre (C) (71. Ben Khemis), N'Dong, Guerreiro – Jeannot, Moukandjo (39. Barthelme), Koffi.
Náhradníci: Chaigneau – Karamoko, Fofana, Barthelme, Philippoteaux, Mazikou, Ben Khemis.

GFC Ajaccio: Maury – Touré, Filippi (C), P. Martinez, Sylla – Ducourtioux, Youga (82. Zoua), Đoković (65. Mangane), Mayi (46. Pujol) – Boutaïb, Tshibumbu.
Náhradníci: Goda – Pujol, Poggi, Zoua, Mangane, Le Moigne, Chermiti.

Rozhodca: Millot – Luzi, Zitouni