Menu

Futbal

Majstrovstvá Európy

Nemecko – Ukrajina

2:0

koniec (1:0)

12.06.2016, 21:00 • Stade Pierre-Mauroy (Villeneuve d'Ascq) • Skupina C • Erik Farkaš

Tipsport: 1.5 4.35 7.6

Nemci vyhrali oba polčasy stretnutia s Ukrajinou 1:0. Boli však absolútne odlišné. V prvom hral náš východný sused vynikajúco. Odvážnym herným prejavom znechutil Nemecko, ktoré viackrát zachránil Manuel Neuer. Raz zasiahol na bránkovej čiare Boateng, raz gól neplatil pre ofsajd. Druhé dejstvo už bolo o nemeckej údržbe, vynikajúcej kontrole lopty a tempa a postupnom unavovaní ukrajinského súpera. Nationalelf napokon gólmi Mustafiho a Schweinsteigera vyhral 2:0 a úspešne vstúpil do rozbiehajúcich sa majstrovstiev Európy 2016 vo Francúzsku. (22:59:36)

90+3

Koniec zápasu.

90+2

90+2. Bastian Schweinsteiger (GER) - 2:0

90+2

Nemecko dalo gól!
BASTIAN SCHWEINSTEIGER pár sekúnd po svojom príchode na hraciu plochu dokončil ukrajinského súpera, Nemecko sa ujíma dvojgólového náskoku a s určitosťou vstúpi do šampionátu trojbodovo. Ukrajina sa nestihla vrátiť po rohovom kope z pravej strany, na ktorý sa vyrojila takmer v plnom počte. Akciu po ľavej strane ťahal Mesut Özil, ktorý spred šestnástky odcentroval do vápna na Schweinsteigera. Strdopoliar Manchestru United v čistej pozícii nezaváhal, loptu upratal pod brvno bezmocného Piatova.

90+1

Rozhodcovská štvorica na čele s Martinom Atkinsonom pridáva k riadnemu hraciemu času ešte trojminútovú nadstavbu.

90

Mario Götze opúšťa hraciu plochu po vynikajúcom výkone. Nemcov príde v závere stretnutia upokojiť stredopoliar Bastian Schweinsteiger.

88

88. Mesut Özil (GER)

88

Obrovský vzruch na oboch stranách. Mesut Özil dostal exkluzívnu prihrávku do uličky medzi ukrajinských stopérov a rútil sa sám na brankára Piatova. Playmaker londýnskeho Arsenalu v nájazde trafil len hruď padajúceho Piatova. Na opačnom konci ihriska si nerozumel Mustafi s Neuerom. Stopér a strelec úvodného gólu poslal malú domov hlavou povedľa vybiehajúceho Neuera. Lopta našťastie pre Nemecko smerovala mimo bránky, navyše ju ešte stačil dobehnúť stopér Boateng.

87

Ukrajina sa zatiaľ nedostáva k záverečnému náporu. Nemci zvládajú záver duelu profesorsky. Do konca ešte niečo vyše piatich minút.

86

Vyšťavení Ukrajinci už iba v chôdzi napádajú rozohrávku nemeckého tímu. Zverenci Joachima Löwa smerujú k trojbodovému vstupu do turnaja.

84

Piatov fantastickým štartom z bránkovej čiary zastavil rozbehnutého Schürrleho, ktorý už za behu premýšľal o lobe ponad vybiehajúceho gólmana. Piatov preukázal rýchle nohy.

82

Striedajúci André Schürrle mohol definitívne rozpliesť zlepenec dnešného stretnutia. Po sympatickej akcii mu však lopta v osudnom momente skĺzla po kopačke. Strela z hranice veľkého vápna letela mimo.

80

Východoeurópsky tím i naďalej kombinuje na vlastnej polovici ihriska. Odtiaľto sa na dostrel vyrovnaniu nedostanú. Do konca 10 minút plus nadstavenie.

79

S loptou na kopačkách hrá momentálne Ukrajina, ktorá však neponúka dostatočnú nápaditosť, ktorou by sa dokázala zbaviť pressingu favorita.

78

Julian Draxler končí približne štvrťhodinu pred koncom hry. Joachom Löw posiela na jeho miesto spoluhráča z Wolfsburgu – Andrého Schürrleho.

76

76. Thomas Müller (GER), Andrej Pjatov (UKR)

76

Mario Götze sa po ľavej strane strane predribloval až na hranicu šestnástky, kde naznačil strelu, no napokon nevypálil. Pozíciu mal na to síce dobrú, no ešte lepšia parketa zívala na Thomasa Müllera. Bavorský útočník napriahol k strele z vyše dvadsiatich metrov. Lopta sa nebezpečne tiahla po trávniku do ľavého dolného rohu ukrajinskej bránky, no chýbala jej väčšia razancia. Piatov sa stačil včas presunúť a vytesniť ju z nebezpečného priestoru.

75

Götzemu sa otvorila ulička stredom ihriska. Nemecký driblér to využil na vypracovanie streleckej pozície, no loptu vyslal iba do stredu bránky.

74

Ukrajinský tréner prestriedal svojich dvoch mladíkov. Na trávnik vybehol Olexandr Zinčenko, miesto mu prenechal Kovalenko.

73

Müller na ľavej strane pekne zakombinoval s Ozilom, ktorý sa pretiahol po ľavej strane do vápna, kde ho zastavil až Chačeridi. Nemci sa po následnom rohu nepresadili.

71

Jevgen Selezňov sa chytá za hlavu po súboji s Boatengom, no je to práve striedajúci útočník Ukrajiny, ktorý fauloval.

70

Müller s Draxlerom pekne zakombinovali na hranici veľkého vápna, no Ozil následne odcentroval iba k nohám Chačeridiho.

69

Höwedes z pravej strany krásne našiel v šestnástke hlavu Draxlera, mladík Wolfsburgu hlavičkoval z dobrej pozície nad bránku.

68

Jevgen Konopľanka sa stal prvým potrestaným hráčom dnešného stretnutia. Sevillský krídelník fauloval zozadu na polke Götzeho.

67

Ukrajina rozohral z pravej strany rohový kop, ktorý smeroval na úroveň ôsmich metrov od bránky. Tam kraľoval Sami Khedira.

66

Roman Zozuľa dvadsať minút po zmene strán opúšťa hraciu plochu. Na zelenom pažiti ho nahradí iný útočník – Jevgen Selezňov.

65

Götze pekne kombinoval s Ozilom, no Ukrajina si dala vzadu pozor. Vypomohol jej i vracajúci sa Sydorčuk, ktorý pred šestnástkou zachytil prihrávku druhého menovaného.

63

Ešte predtým pred ním výborne zasiahol Jaroslav Rakickij, ktorý tvorí s Chačeridim spoľahlivú stopérsku dvojicu Ukrajiny.

61

Mini-súboj Sami Khedira – Andrij Piatov 0:2. Ukrajinský gólman po druhýkrát zachránil svojich spoluhráčov po strele stredopoliara turínskeho Juventusu. Khedira dostal mnoho priestoru na úrovni dvadsiatich metrov od bránky nášho východného suseda. Bolo to zrejme aj o niečo viacej, no Khedirovi to nezabránilo preveriť brankára Šachtaru Doneck. Sami zamieril po ľavej ruke ukrajinského gólmana, no ten sa vďaka dobrej práci nôh stačil presunúť a vyraziť do strany.

60

Za nami je už hodina hry. Nemcom sa po búrlivom prvom polčase podarilo skrotiť entuziazmus ukrajinského výberu.

58

Nemci po desiatich minútach musia i brániť, Ukrajina sa ocitá častejšie na lopte. Zatiaľ jej však chýba tempo z prvej časti.

57

Jaroslav Rakickij ďalekonosným pokusom z voľného kopu preveril Neuera, no gólman Bayernu Mníchov strely z takmer tridsiatich metrov nepúšťa za svoj chrbát.

56

Toni Kroos má dnes strelecký deň. Opäť sa z veľkej vzdialenosti pokúsil preveriť Piatova, no tečovaný pokus ho nemohol zaskočiť.

55

Mario Götze sa na ľavej strane nepresadil cez brániaceho Fedeckeho, Ukrajina však veľmi rýchlo prišla o ťažko vybojovanú loptu.

54

Ukrajina hrá v druhom polčase zatiaľ bez lopty, čo ju stojí enormné množstvo síl. Pravda, Nemecko podstatnú časť svojho držania realizuje na vlastnej polovici ihriska.

52

Toni Kroos oprášil svoju pravačku a takmer zdvojnásobil vedenie nemeckého favorita. Nemci prakticky od návratu na trávnik po prestávke kombinovali s loptou na kopačkách. Hector vo finále prihral pod seba na pravý okraj ukrajinskej šestnástky. Víťaz Ligy majstrov s Realom Madrid natiahol k strele z jedného kroku a z náročnej pozície takmer prekvapil Piatova. Plávajúci pokus lízol pravú spojnicu ukrajinskej svätyne.

51

Pomalá nemecká kombinácia sa vracia až ku gólmanovi Neuerovi. Ukrajina sa nechce unaviť bezhlavým pressingom.

50

Nemeckí fanúšikovia vytlieskavajú kombináciu svojich hráčov, ktorí sa v druhom dejstve prezentujú kombinačnou hrou na istotu.

49

Chačeridi inkasoval v súboji s Hectorom úder do citlivých miest, no ukrajinský stopér, ktorý mohol v prvom polčase vyrovnať, pokračuje ďalej.

48

Julian Draxler nenáročnou strelou z ľavého krídla preveril gólmana Piatova. Ten bez väčších problémov vyrazil aspoň do strany.

47

Nemci začínajú druhé dejstvo s o niečo rozvážnejšou rozohrávkou. Zverenci Joachima Löwa sa snažia predovšetkým kontrolovať loptu.

46

Do druhého dejstva sme vstúpili bez personálnych zmien na jednej či druhej strane. Loptu uviedla znovu do pohybu Ukrajina.

46

Začal sa druhý polčas.
Ukrajina podala v úvodnom dejstve vynikajúci výkon a pokojne mohla už aj vyhrávať. Dvakrát ju zastavil famózny Neuer, raz stopér Boateng a raz ofsajd Zozuľu. Nemci sa objavili v dvoch gólových príležitostiach. Mustafi v 19. minúte otvoril skóre, Khedira v nájazde nevyzrel na Piatova. Herný prejav Ukrajiny nasvedčuje, že majstri sveta budú musieť ešte zabojovať o víťazný vstup do turnaja.

45+1

Prvý polčas sa skončil.

45

Center od rohovej zástavky pristál presne v náruči gólmana Manuela Neuera, ktorý zaľahol loptu. Nadstavuje sa ešte jedna minúta.

44

Ševčuk sa po ľavej strane predral až k centru do šestnástky, ktorý stačil na prvej tyči odvrátiť aspoň na rohový kop zadák Boateng.

43

No a samozrejme, raz podržal nemecké mužstvo i postranný arbiter Darren Cann a jeho pozorné oko pri ofsajde Zozuľu.

41

Naštartovaná Ukrajina búši do nemeckého tímu, no zverenci Joachima Löwa i naďalej odolávajú. Dvakrát vďaka Neuerovi, raz vďaka Boatengovi.

39

39.

39

Ukrajina si naďalej pýta vyrovnanie, no stále nie a nie rozvlniť sieť za gólmanom Manuelom Neuerom. Teda nie regulárne. Jevgen Konopľanka napálil loptu z ľavej strany pred brankára Neurera. Šikovne sa do nej položil Zozuľa, ktorý vďaka teču nastrelil Neuera a loptu následne s Jarmolenkom spoločne dotlačili do siete. Gól však správne neplatí pre ofsajdové postavenie prvého menovaného. Ukrajina by si už vyrovnanie zaslúžila.

37

37. Jérôme Boateng (GER)

37

Ukrajina pokračuje v odvážnom výkone a naďalej naháňa vyrovnávajúci gól. Tentokrát bola k nemu asi najbližšie, lopta už poskakovala za chrbtom gólmana Neuera na bránkovej čiare. Gól to však napokon nie je i vďaka kostrbatému zákroku stopéra Boatenga. Ten najskôr zastavil strieľaný center Konopľanku na Zozuľu a následne v páde odkopol loptu tesne predtým, než prekročila bránkovú čiaru. Potvrdila to i technika.

35

Khedira sa snažil vysunúť do šance Juliana Draxlera, no nepresnou prihrávkou nemohol nájsť rozbehnutého univerzála z Wolfsburgu.

33

Nemecko v doterajšom priebehu ponúklo štvornásobne väčšie množstvo prihrávok než strácajúci tím ukrajinskej reprezentácie.

29

29. Sami Khedira (GER)

31

Piatov musel byť pozorný i po rohovom kope z ľavej strany. Skúsenému gólmanovi pomohla i brániaca partička okolo Rakického.

29

Nezaháľa ani Neuerov náprotivok Andrij Piatov. Ukrajinský gólman sa musel činiť po milimetrovej akcii nemeckého mužstva. Z poliacej čiary natiahol k dokonalému pasu na hrot Toni Kroos. Tiahla prihrávka letela presne na kopačku Khediru, ktorý sa pohyboval na hrane veľkého vápna i na hranici ofsajdovej línie ukrajinskej defenzívy. Stredopoliar Juventusu Turín zvládol náročné spracovanie, no zo šestnástky nedokázal prudkou ranou prestreliť výborného Piatova. Gólman Šachtaru Doneck reflexívnym zákrokom podržal svoj tím.

27

27.

27

Jevgen Chačeridi mohol vyrovnať skóre stretnutia i streleckého účtu v podaní stopérov. Najväčšie nebezpečie na oboch stranách hrozí zatiaľ po štandardných situáciách. Platilo to i pri rohovom kope technika Jevgena Konopľanku. Krádelník sevillského FC zakrútil loptu z pravej strany na hlavu Chačeridiho. Stopér Dynama Kyjev sa presadil vo vzduchu a z asi štyroch metrov prudko hlavičkoval pod brvno nemeckej bránky. Fantastický Manuel Neuer je dnes v dobrom rozmachu a vytiahol druhý zákrok z edície deluxe. Po robinsonáde gólmana mníchovského Bayernu pokračujeme za stavu 1:0 pre Nemecko.

26

Jevgen Konopľanka zakrútil loptu z voľného kopu na prednú tyč, kde úradoval Nemec Thomas Müller. Ukrajina pokračuje rohovým kopom.

24

Kroosov center letel do priestoru Piatova, ktorého vo vzduchu fauloval strelec Shkodran Mustafi. Nemci musia opustiť šestnástku východoeurópskeho tímu.

23

Kroos natiahol k strele zo strednej vzdialenosti. Prudký pokus bol tečovaný, Nemecko bude pokračovať v ofenzívnej aktivite rohovým kopom.

21

Lavička Nemecka si užila gólovú oslavu. Emotívne ju precítil i kouč Nationalelf Joachim Löw. Favorit vedie v polovici úvodného dejstva 1:0.

19

19. Shkodran Mustafi (GER) - 1:0

19

Nemecko dalo gól!
Excelentne zahratá štandardná situácia vyniesla úradujúcim majstrom sveta otvárací gól. Voľný kop z pravej strane ihriska rozohral playmaker Realu Madrid Toni Kroos. Výberový exekútor štandardných situácií odcentroval do epicentra ukrajinskej šestnástky. Tam bol nedôsledne bránený SHKODRAN MUSTAFI, ktorý spred malého vápna presnou hlavičkou do pravého horného rohu nedal Piatovovi šancu. Pre Mustafiho je to premiérový gól v národnom drese, Ukrajina musí otáčať.

18

Ukrajina si teraz bude musieť dať pozor po nedovolenom zákroku na ľavej strane. Voľný kop Nemecka rozohrá zrejme Kroos.

16

Nemci sa nedokázali presadiť po pravej strane, kde výborne operoval kapitán ukrajinského tímu Ševčuk. Pri lopte hráči v žltom.

15

Úvodná štvrťhodinka je už minulosťou. Nemci sú opticky lepším tímom, no jedinú príležitosť na otvárací gól si vypracovala Ukrajina.

13

Nemci postupne preberajú iniciatívu, Ukrajina už opäť bráni hlbšie na svojej polovici ihriska. Nationalelf úspešne zrýchľuje svoju hru.

12

Thomas Müller odcentroval z pravej strany do šestnástky, kde pracoval Hector. Ľavý bek však koncovku absolútne nezvládol, v páde zluftoval loptu.

11

Thomas Müller sa tlačil do ofenzívnej kontry po pravej strane, no postranný arbiter Michael Mullarkey zodvihol zástavku. Ofsajd.

10

Ukrajina poctivo napáda nemeckú rozohrávku, čo spôsobuje majstrom sveta nemalé problémy. Höwedesa teraz kritizuje i gólman Neuer.

9

Ukrajina sa neustále tlačí do ofenzívy, Nemci sa zdajú byť doterajším vývojom zaskočení. Žltí sa prezentujú odvážnou hrou.

7

Ukrajina sa po následnom rohovom kope nepresadila, no i naďalej zostáva na polovici nemeckého favorita a majstra sveta.

5

5. Jevhen Konopljanka (UKR), Manuel Neuer (GER)

5

Ukrajina mohla senzačne otvoriť skóre stretnutia. Manuel Neuer deklaroval svoju extratriedu. Na ľavej strane ihriska sa nechal odzbrojiť rozohrávajúci Mustafi. Loptu vybojoval Jarmolenko, ktorý okamžite odcentroval na hranicu veľkého vápna. Od brániacich hráčov sa tam odpútal Jevgen Konopľanka. Krídelník úradujúceho víťaza Európskej Ligy FC Sevilla napriahol z prvej smerom do ľavého horného rohu nemeckej bránky. Gólman Neuer nádherným zákrokom vytlačil loptu mimo priestoru troch žrdí.

3

Mario Götze s prvou koncovkou dnešného stretnutia. Agilný technik zakončil pohotovým halfvolejom mimo pravej tyče gólmana Piatova.

2

Toni Kroos hľadal úvodným pasom na hrote Thomasa Müllera, no útočník mníchovského Bayernu nemohol dostihnúť pridlhý nákop.

1

Nemci v bielej sade dresov ako prví uviedli loptu do pohybu. Ukrajina v žltom prevedení v prvom polčase zľava-doprava.

1

Stretnutie sa práve začalo.
Úvodné zostavy:

Nemecko: Neuer (C) – Höwedes, J. Boateng, Mustafi, Hector – S. Khedira, Kroos – T. Müller, Özil, Draxler – Götze.
Náhradníci: ter Stegen, Leno – Podolski, Mario Gómez, Weigl, Schweinsteiger, Schürrle, Sané, Kimmich, Can, Tah, Hummels.

Ukrajina: Pjatov – Fedeckij, Chačeridi, Rakyckyj, Ševčuk (C) – Sydorčuk, Stepanenko – Jarmolenko, Kovalenko, Konopljanka – Zozulja.
Náhradníci: M. Ševčenko, Bojko – Selezňov, Budkivskij, Zinčenko, Tymoščuk, Rybalka, Rotaň, Karavajev, Garmaš, Kučer, Butko.

Rozhodca: Martin Atkinson – M. Mullarkey, S. Child (všetci ENG) – B. Madden (SCO).
Nemeckí majstri sveta odštartujú cestu za získaním turnajového double na ME 2016 vo Francúzsku večerným stretnutím s Ukrajinou.

Nemecko:


Nemecko má spoločne s Talianskom azda najbohatšiu históriou vo futbalovej Európe. Sú majstrami sveta z rokov 1954, 1974, 1990 a 2014. Európe kraľovali v rokoch 1972, 1980, 1996 a medzi hlavných favoritov patria i na začínajúcom podujatí vo Francúzsku. Stal by sa tak presne po dvadsiatich rokoch. Odvety Nemci dvakrát po sebe vypadli v skupine, v roku 2008 prehrali vo finále so Španielskom, o štyri roky neskôr v semifinále s Talianskom.

Cesta úradujúceho majstra sveta na kontinentálny šampionát nebola tak jednoznačná ako v minulých rokoch. Nemci narazili hneď pri prvom výlete za súperom. V Poľsku prehrali 0:2. Následne pustili body i v domácom stretnutí s Írskom (1:1). Rovnakému súperovi podľahli v Dubline (0:1). Nationalelf napriek stratám s jednobodovým náskokom vyhral D-skupinu.

Joachim Löw sa bude na Eure spoliehať na väčšinu ťahúňov z majstrovstiev sveta pred dvomi rokmi. Chýbať bude vtedajší kapitán Lahm, ktorý ukončil reprezentačnú kariéru. V ideálnej kondícii nebola dvojica maródov Schweinsteiger a Reus. Kým prvý menovaný sa zmestil do nominácie, krídelník Dortmundu bude sledovať šampionát z obývačky.

Predpokladaná zostava: Neuer (C) – Can, J. Boateng, Hummels, Hector – Khedira, T. Kroos – Müller, Özil, Götze – M. Gómez.

Ukrajina:

Náš východný sused sa po rozpade Sovietskeho zväzu zúčastňuje kvalifikačných bojov od cyklu pred Eurom 1996. Na kontinentálny turnaj ho dostali až organizátorské práva pre turnaj pred štyrmi rokmi. Ukrajina skončila už v skupine. Pred desiatimi rokmi absolvovali i doposiaľ jediný svetový šampionát. V skupine prešla cez Tunisko a Saudskú Arábiu, v osemfinále vyradila v rozstrele Švajčiarsko. Ukrajincov zastavil v štvrťfinále neskorší majster – Taliansko.

Kvalifikačný príbeh Ukrajiny je slovenskému fanúšikovi dobre známy. Práve v Kyjeve odštartovala francúzska púť zverencov Jána Kozáka. Gólom Róberta Maka sme vyhrali 1:0. Ukrajina následne, okrem bezgólovej remízy v Žiline a dvoch prehier so Španielskom, vyhrala zvyšné stretnutia. V C-skupine obsadila tretie miesto a musela do baráže. Tam rozhodla dvojzápas so Slovinskom už v prvom dueli v Kyjeve (2:0): Vonku dotlačila letenku do Francúzska po remíze 1:1.

Ukrajina v mnoho pripomína zverencov Jána Kozáka. Dokladom toho sú i vyrovnané stretnutia v rámci kvalifikácie. Defenzívu riadi skúsená a zohratá partička zo Šachtaru Doneck, kde pri viacerých úspechoch „baníkov“ nazbierala dostatok kontinentálnych skúseností. Ofenzívu by mala riadiť dvojica Konopľanka a Jarmolenko. Podobne, ako Slovensko, má problém v stretnutiach, v ktorých hrá Ukrajina do plných, respektíve inkasuje ako prvá.

Predpokladaná zostava: Piatov – Fedeckij, Rakickij, Chačeridi, Ševčuk – Rybalka, Stepanenko, Rotaň (C) – Konopľanka, Zozuľa, Jarmolenko
Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 21:00.

Nemecko – Ukrajina

2:0

koniec (1:0)

Späť na online

Góly: 19. Mustafi, 90+2. Schweinsteiger

Karty:   68. Konopljanka (UKR)

Držení míče: 63 % : 37 %.
Střely na branku: 9:3. Střely mimo: 5:2. Rohy: 6:12. Ofsajdy: 2:2. Fauly: 10:9.

Nemecko: Neuer (C) – Höwedes, J. Boateng, Mustafi, Hector – S. Khedira, Kroos – T. Müller, Özil, Draxler (78. Schürrle) – Götze (90. Schweinsteiger).
Náhradníci: ter Stegen, Leno – Podolski, Mario Gómez, Weigl, Schweinsteiger, Schürrle, Sané, Kimmich, Can, Tah, Hummels.

Ukrajina: Pjatov – Fedeckij, Chačeridi, Rakyckyj, Ševčuk (C) – Sydorčuk, Stepanenko – Jarmolenko, Kovalenko (74. Zinčenko), Konopljanka – Zozulja (66. Selezňov).
Náhradníci: M. Ševčenko, Bojko – Selezňov, Budkivskij, Zinčenko, Tymoščuk, Rybalka, Rotaň, Karavajev, Garmaš, Kučer, Butko.

Rozhodca: Martin Atkinson – M. Mullarkey, S. Child (všetci ENG) – B. Madden (SCO)