Menu

Futbal

Africký pohár národov

Alžírsko – Sierra Leone

0:0

koniec (0:0)

11.01.2022, 14:00 • Japoma Stadium, Douala, Kamerun • Skupina E • Michal Hromas cz

Tipsport: 1.14 7.72 20.9

Prvotřídní senzace hned v úvodním kole Afrického poháru národů. Favorité na titul z Alžírska nenašli recept na Sierru Leone a oba týmy berou bod po remíze 0:0. V prvním poločase sice Alžířané měli převahu, ale do velkých šancí se dostávali jen fotbalisté ze západu Afriky. Bundu ani Bagura však své šance neproměnili.
Po změně stran převaha Alžírska pokračovala, ale konečně přišly také šance, kterých bylo hned několik až do samotného konce zápasu, kdy hlavičkoval osamocený Búnedžáh. Všechny pokusy mezi tři tyče ale dokázal zlikvidovat skvělý Mohamed Kamara a Sierra Leone si připisuje extrémně cenný výsledek.
V neděli čeká oba celky na stejném stadionu druhé utkání ve skupině. Alžířanům se v 17 hodin postaví Pobřeží Slonoviny a Sierra Leone se střetne o tři hodiny později s Rovníkovou Guineou.

Už za hodinu (17:00) nezapomeňte na očekávané utkání skupiny D mezi Nigérií a Egyptem.
Toto je pro dnešek vše a já děkuji za pozornost. (16:03:51)
Držení míče: 66 % : 34 %.
Střely na branku: 8:1. Střely mimo: 5:8. Rohy: 10:2. Ofsajdy: 2:3. Fauly: 13:11.

90+4

Konec zápasu.

90+4

Úplně sám pouze v obklopení svých spoluhráčů povyskočil a hlavičkoval Búnedžáh! Zakončení šlo znovu přímo do Kamary a Sierra Leone může slavit.

90+3

John Kamara zblokoval centrovaný balón a Alžírsko má k dispozici ještě rohový kop.

90+2

Pas hráčů v zeleném byl moc dlouhý a Kamara opět na několik vteřin vlastnil balón.

90+1

Binsibajní si naběhl po levé straně na centr, obehrál Kakaye, ale míč vystřelil jen do Mohameda Kamary v bráně!
Už jen poslední okamžiky má Alžírsko na to, aby udělalo něco s výsledkem 0:0.

90

Nastavovat se budou tři minuty.

90

Kei Kamara si došel pro faul od Binlamrího. Následně Sierra Leone rozehrála rychle míč na volného Kaikaie, ale rozhodčí akci zastavuje a ukazuje, že hráči musí počkat na jeho pokyn.

89

Další centr do vápna Sierry Leone na Búnedžáha. Ten nedosáhl, ale zároveň se jednalo o ofsajd.

88

Rychle rozehraná standardka Alžířanů na Búnedžáha. Fotbalista s číslem 9 na dresu ale jen ledabyle levou nohou napálil míč mimo úplně mimo branku.

87

Rámí Binsibajní si pěkně u vápna prohodil Kakaye. Následný centr už nebyl tolik přesný a Alžírsko musí dál usilovně dobývat.

86

Vpravo dostal hodně místa Atál a ve vápně přesně našel nabíhajícího Binrahmu. Naprosto volný Alžířan ale ani netrefil bránu.

84

Na hřiště se dostal také další rodák z Londýna. Sullay Kaikai aktuálně hájí barvy Wycombe a odchoval ho Crystal Palace. I tento hráč odchovaný anglickou fotbalovou školou bude v posledních minutách čelit alžírskému tlaku.

84

Střídání v týmu Sierra Leone: ze hřiště odchází Mohamed Buya Turay, přichází Sullay Kaikai.

84

Střídání v týmu Alžírsko: ze hřiště odchází Harís Belqebla, přichází Saíd Binrahma.

83

Zbývají už jen poslední minuty a jsme blízko první velké senzaci na tomto turnaji.

81

Volný Mahraz dostal dobrý centr na pravou stranu vápna a po zpracování vyslal křižnou střelu, kterou vyškrábl na roh Mohamed Kamara!

79

Caulker ve vápně zkušeně zblokoval Bindebku a nedal mu vůbec šanci k ohrožení brány.

78

Faulovaný Búlája byl tím, kdo standardní situaci zahrál. Jen tím ale rozzlobil kouče Bilmádího. Centr totiž přeletěl chumel hráčů až za koncovou lajnu.

77

Žlutou kartu dostává Umaru Bangura (Sierra Leone).

77

Bangura nedovoleně zakročil proti Búlájovi a Alžírsku se nabízí dobrá šance ke skórování.

76

Střídání v týmu Sierra Leone: ze hřiště odchází Alhaji Kamara, přichází Saidu Fofanah.

76

Na trávníku sedí Alhaji Kamara, což se nelíbí Binsibajnímu.

75

Poprvé v akci také střídající Búnedžáh. Jeho hlavička šla ale mimo tři tyče.

75

Mustapha Bundu svůj centr přetáhl a balón sebral Mahraz. Hvězda Manchesteru City pelášila na polovinu Sierry Leone. Akce ale skončila na Bilajlím, který spadl po souboji ve vápně. Zákrok ale přihrál, což potvrdil také VAR.

74

Cetnr Bundua prodloužil za sebe na roh Binsibajní.

73

Alžírsko se po dlouhé době musí bránit. Hráči v zeleném operovali s míčem na své útočné polovině a Alhaji Kamara si vykoledoval faul. Je tu dobrá standardní situace pro Sierru Leone.

71

Ošetření si vyžádal právě před chvíli zmiňovaný Steven Caulker.

69

Sierra Leone už jasně vsadila karty na obrannou hru a nežene se do žádných bezhlavých akcí. Hraje jednoduchý fotbal s minimálním stupněm rizika, které by proti Alžírsku mohlo být fatální.

67

Prázdná brána se po odrazech ve vápně zjevila před Bindebkou! Ten levou nohou mířil k tyči, ale do střely se vřítil ve své premiéře za národní tým Sierry Leone Steve Caulker a zblokoval na roh! Rodák z Anglie hrál dřív jeden zápas právě za anglickou reprezentaci, poté dokonce za Velkou Británii na OH a dnes prožívá debut za zemi svého dědečka.

65

Střídání v týmu Alžírsko: ze hřiště odchází Jásín Bráhímí, přichází Baghdád Búnedžáh.

65

Střídání v týmu Alžírsko: ze hřiště odchází Islám Slímání, přichází Sufján Bindebka.

64

Střídání v týmu Alžírsko: ze hřiště odchází Sufján Fíghúlí, přichází Faríd Búlája.

64

V týmu Alžírska se chystá trojí střídání.

63

V pěti ze šesti odehraných utkání na turnaji zatím padl jen jeden gól. Trend ne zrovna střeleckých galapředstavení pokračuje a možná nás čeká dokonce bezgólový výsledek. Mimo teď centroval aktivní levý bek Binsibajní.

61

Jusúf Bráhímí si posunul míč před vápnem na silnější pravou nohu a mezi obránci vystřelil jen po zemi doprostřed brány, kde byl připraven brankář Kamara.

60

Utkání se překlápí do své poslední třetiny a favoritovi nyní čas poběží zatraceně rychle.

59

Alžírský celek pokračuje v územní převaze, ale Sierra Leone opravdu poctivě a disciplinovaně brání. Skoro až neobvykle na africký tým nedosahující žádných výrazných kvalit. Vliv má určitě přítomnost tří obránců odchovaných anglickým fotbalem a k nim zkušeného kapitána Bangury.

57

Binsabjaní se zlobí po přetažením centru Mahraze. Mohamed Kamara může v klidu rozehrát od své brány.

56

Rijád Mahraz předal míč ve vápně nabíhajícímí Fígulímu, ale ten svůj 21. gól za reprezentaci nepřidal. Do střely se mu vložil Caulker.

56

Mahrazovi zabránil v cestě do vápna odchovanec Chelsea Kevin Wright. Je tu rohový kop.

54

Ajsa Mándí si ve vápně poradil se zkušeným Keiem Kamarou. Ofenzivní hráč Sierry Leone aktuálně hájí barvy finského HIFK.

52

Jusíf Bráhímí dostal přihrávku mezi dva obránce a ocitl se tváří v tvář gólmanovi Sierry Leone! Mohamed Kamara však jeho střelu o zem nadvakrát zlikvidoval.

51

Hra se teď odehrává ve středu pole a vidíme poměrně důraznou hru z obou stranou. Kei Kamara přejel skluzem Bráhímího.

50

Sice se jednalo o ofsajd, ale rozhodně to bylo další velké varování pro obhájce titulu, že takto to dál nepůjde a obdržený gól by opravdu mohl přijít.

48

Alhaji Kamara se ocitl sám před bránou Mbúlhího a dokázal míč dostat do sítě. Už běžel oslavit gól napodobením lví chůze, ale nad hlavu pomezního sudího vyletěl praporek. Branka tak kvůli ofsajdu není uznána.

47

Alžírsko vstoupilo do druhé půle změnou ve stoperské dvojici. Na zemi zůstává ale ležet Bilajlí po zákroku Bundua, který ukazuje, že devětadvacetiletý záložník simuloval.

46

Střídání v týmu Alžírsko: ze hřiště odchází Abdelqádir Bedrán, přichází Džamál Binlamrí.

46

Začal druhý poločas.
Prvních 45 minut mají oba celky za sebou a sledujeme velmi nečekanou podívanou. Obhájce titulu a kontinentální suverén posledních let nedokáže v silné sestavě vůbec vyzrát na 108. mužstvo žebříčku FIFA. Alžířané jsou sice 69 % času v držení míče, ale jediné dvě velké příležitosti si připravil soupeř. V tutovkách se ocitli Bundu a Bangura. Arabský tým bude muset něco změnit, protože toto zatím opravdu není výkon hodný jeho úrovně.

45+3

První poločas skončil.

45+2

Mohamed Kamara připomíná časy Dominka Haška na ledě. Toto už bylo snad počtvrté, kdy vyběhl před vápno přerušit akci soupeře. Nyní to ani nebylo nutné a při svém výpadu za sebou nechal ještě tři své obránce.

45+1

Alžířané dohrávají poločas obléháním vápna soupeře. Slímání směřoval přihrávku před bránu na Fígúlího, ale včas byl u toho Mohamed Kamara.

45

Nastavovat se budou dvě minuty.

45

Bráhímí nepřešel přes Queeho do vápna, ale je to aspoň rohový kop.

43

Slímání při snaze vybojovat na kraji pokutového území balón fauloval Kamaru v bráně Sierry Leone.

42

Mustapha Bundu se snažil ocentrovat okolo Binsibajního. Obránce Mönchengladbachu byl dobře postaven a míč se nakonec odrazil zpět do Bundua a poté za lajnu.

41

Bilajlí si do vápna nabíhal pro míč od Mahreze, ale kulatá věc ho přeskočila, což využil k poklidnému pokrytí gólman Kamara.

40

Buya Turay hrající v čínském Henanu převzal na levé straně útočné poloviny pas a pokračoval až k vápnu, kde zamíchal nohama a zkusil přes obránce vypálit. Střela šla ale hodně vedle brány.

38

Kei Kamara zabránil prudkému centru Bilajlího.

37

Bilajlí nasadil dobře jesličky Kakayovi, který ho za pomoci rukou zastavil. Na hranici vápna si bere míč Mahraz a právě Bilajlí.

37

Alžírsko znovu pomalu postupuje ze své poloviny, ale soupeř dobře vykrývá prostor k nějaké kloudnější akci.

35

Žlutou kartu dostává za úder loktem Abdelqádir Bedrán (Alžírsko).

34

Mahrazův centr dostávají hráči Sierry Leone pryč z vápna a opět se bez problémů ubránili.

33

Levý bek Kevin Wright dobře pokryl Mahraze. Alžírsko bude kopat roh.

31

Buya Turay si navedl pěkně balón na střed a za hranicí vápna vypálil. Mbúlhí ale dokázal nepříliš prudkou střelu chytit.

29

Jásín Bráhímí teď nepřihrál Bilajlímu ani na pět metrů a míč šel od dlouholetého hráče FC Porto do autu.

29

Brankář Mohamed Kamara znovu před vápnem zakročil proti Slímánímu.

28

Fotbalisté v zelených dresech rozehráli rychle standardku, ale míč za obranu Alžírska nedokázali dostat.

27

Úplně ze hry poslední minuty vypadl kapitán Mahraz. Měl by to být právě on, kdo bude vést svůj tým. Následuje další útočný faul Alžírska.

26

Útočník Lyonu Slímání už vypadá poněkud deprimovaně. Jeho tým má držení míče 74 %, ale ještě si proti outsiderovi nevytvořil prakticky nic.

25

Tým Alžírska už klidně mohl prohrávat o dva góly. Tento průběh nikdo nečekal. Hraje celek, který za poslední roky na kontinentu nemá konkurenci proti týmu s jednou výhrou za pět let.

23

Usman Bangura se vyšplhal nejvýš ze všech! Zkušený kapitán Sierry Leone ale svůj pátý gól za reprezentaci nepřidal. Moc ale nescházelo.

22

Dobrou možnost volného přímého kopu má Sierra Leone. Balón si staví Bundu.

21

Alžířsko drží většinu času míč, ale chybí zatím kreativita. Hráčů má na to však dostatek.

20

Centr z pravé strany lapil do rukavic Mohamed Kamara. Sierra Leone zatím může být spokojena.

18

Bráhímí nedokázal u levé lajny zpracovat míč a ten se odkutálel do autu. Vhazovat bude Sierra Leone.

17

Stoper Villarealu Ajsa Mándí vyzývá útočné hráče, aby se lépe nabízeli a bylo na koho rozehrát.

16

Alžířané jsou zatím v okolí vápna i uvnitř velmi opatrní. Dostávají se do něj sice poměrně snadno, ale poté místo zakončení často váhají a hledají lépe postavené spoluhráče.

15

Alhajimu Kamarovi je odpískán šlapák na Binsibájního. Právě tito dva se pár minut zpět střetli při rohovém kopu, což si vyžádalo ošetření Kamary.

15

Mohamed Kamara musel z brány, aby zabránil útoku soupeře. Vše zvládl jistým odkopem.

14

Alžírsko nyní delší čas kombinovalo na polovině hrací plochy. To už nebavilo Bedrána a chtěl hru přenést na Mahraze, ale míč šel do autu.

12

Útočník Alhaji Kamara hrající za dánské Randers zůstává na trávníku a vyžádá si ošetření. Příčinou byla srážka s alžírským bekem Binsibajním.

12

Nakonec to bude pouze další rohový kop pro tým ze severu kontinentu.

10

Po rohu přišlo zakončení zpoza vápna a řeší se, zda nezahrál hráč Sierry Leone rukou.

10

Kapitán Bangura musel zblokovat Atálův centr na Slímáního. Roh jde zahrát Mahraz.

9

Na hřišti jsou dnes v zelených dresech čtyři Kamarové a další dva na lavičce. Jedním z nich je Kei Kamara, který rozhodl gólem o postupu Sierry Leone proti Beninu. Byla to zároveň jediná výhra jeho celku za posledních pět let. I tak se lze dostat na africký šampionát.

7

Mauricijský sudí teď nedopatřením zasáhl do hry a vrací míč Alžírsku.

6

Sierra Leone předvádí zatím až nečekaně sympatický výkon! K centru z pravé strany se protlačil Mustapha Bundu a pálil zblízka tvrdě mimo bránu!

5

Rijád Mahraz mohl jít jeden na jednoho, ale akci trochu zbrzdil. Poté centroval na levou stranu vápna, ale k ohrožení branky nedošlo.

5

Alžířané mají na sobě svou obvyklou bílou barvu se zelenými prvky. Nyní se budou muset bránit standardní situaci, kterou rozehraje Bundu.

3

Mahraz výborně našel ve vápně Slímáního, který se dokázal vyhnout gólmanovi, ale z úhlu už nedokázal trefit branku.

3

Rájs Mbúlhí v bráně Alžírska bez problémů sebral míč ze vzduchu.

2

Sierra Leone hrající v zelených dresech se dostávala k dobré příležitosti, ale zasáhl Bedrán. Je tu roh.

1

Bráhímí spáchal útočný zákrok u vápna Sierry Leone.

1

Utkání právě začalo.
V obranné čtveřici Sierry Leone jsou tři rodáci z Anglie. Další hráči vyrůstali například ve Švédsku nebo USA.
Stadionem v Douale už zní hymny obou celků a blíží se úvodní hvizd.
Úvodní sestavy:

Alžírsko: Mbúlhí – Atál, Mándí, Bedrán, Binsibajní – Mahraz (C), Belqebla, Bilajlí, Bráhímí – Slímání, Fíghúlí.
Náhradníci: Úkíddžá – Halájmija, Binajáda, Binlamrí, Túqáj, Šettí, Binrahma, Bindebka, Zorqán, Búnedžáh, Amúra, Búlája.
Trenér: Bilmádí

Sierra Leone: M. N. Kamara – Kakay, S. Caulker, Bangura (C), Wright – Quee, J. Kamara – Bundu, K. Kamara, Turay – A. Kamara.
Náhradníci: I. Caulker, I. Sesay – Dunia, Mansaray, Kaikai, Medo, A. Dumbuya, Kanu, Fofanah, Williams, Kallon, M. Kamara.
Trenér: Keister

Rozhodčí: Heeralall (MRI).
Alžírsko

Alžířané jsou na africkém kontinentu v posledních letech takřka dominantním celkem. Předchozí APN v roce 2019 naprosto opanovali sedmi výhrami v sedmi utkáních. Před měsícem i bez největších es z evropských lig přišel triumf na Arabském poháru po pěti výhrách a jen jedné remíze s Egyptem. Pouštní lišky neprohrály od října 2019. Tehdy podlehly v přátelském utkání Maroku.
Kvalifikace na tento turnaj proběhla poměrně hladce díky postupu z prvního místa ve skupině, jak jinak než neporažení. Co se týče Mistrovství světa v Kataru, tak už jsou Alžířané po opět suverénním průchodu skupinou (skóre 25:4) v závěrečné třetí fázi. Za necelé dva týdny se dozví během losu svého soupeře. Do Kataru by se nicméně rádi vrátili, protože právě tam se hrál výše zmíněný Arabský pohár.
Nejasnosti panují okolo kapitána a největší hvězdy mužstva. Rijád Mahríz před odletem do Doualy znovu nebyl na tréninku a vedení národního týmu k situaci stále mlčí. O zranění by se přitom jednat nemělo. I případná absence Mahríze by neměla být pro Alžírsko v úvodním utkání problém. V úroku je také Islám Slímání z Lyonu nebo Saïd Benrahma z West Hamu. Zálohu by měl táhnou zkušený Sufiján Fígúlí a mladý Ismaël Binnásir hájící barvy AC Milán. Někdy se může zdát Alžírsko jako silně ofenzivní mužstvo, ale nutno dodat, že na posledním APN obdrželo jen dvě branky za sedm utkání. Právě v obraně najdeme například Mándího z Villarealu nebo oporu Mönchengladbachu Ramího Binsibajního.
Sierra Leone

Po dlouhých 26 letech se Sierra Leona vrací na APN. K postupu z kvalifikace jí shodou okolností stačila ve skupině L jedna výhra z šesti zápasů. Ta přišla až v utkání s Beninem, které bylo dvakrát odloženo. Beninu stačil k postupu jakýkoliv bodový zisk, ale Sieře Leoně zařídil těsnou výhru 1:0 z penalty tehdy nezaměstnaný Kei Kamara, nyní hrající ve finském HIFK. V kvalifikační skupině vytěžili také dvě cenné remízy s Nigérií, doma 0:0 a venku 4:4! Byly to jediné dvě ztráty Nigérie, takže Sierra Leone s favoritem zahrát umí. Na blížící se MS v Kataru Sierra Leone určitě nepojede. Už v první fázi v září 2019 vypadla s Libérií. Po tomto zápase fanoušci napadli dům kapitána Bangury.
Od roku 2016 dokázala Sierra Leone vyhrát jediné utkání, a to právě zmiňované klíčové s Beninem. Kvalifikace na minulý APN se tým ani nezúčastnil, protože byl kvůli zásahům vlády do činnosti federace, suspendován ze strany FIFA.
Sierru Leone před šampionátem posílil bývalý fotbalista Tottenhamu či Liverpoolu Steven Caulker, který si zahrál jeden zápas také za anglický národní tým. Africké mužstvo může reprezentovat díky dědečkovi, jenž ze Sierry Leone pocházel. Nejlepším střelcem je se sedmi góly již zmiňovaný 37-letý Kei Kamara. Několik hráčů působí v nižších anglických, německých nebo španělských soutěžích. V útoku bude hrozit také další Kamara, a to Alhaji, kterému to střílí nejen v reprezentaci (5 gólů v sedmi zápasech), ale také v dánském Randers.
Na Africkém Poháru Národů startuje také skupina E, jejíž součástí je také Alžírsko a Sierra Leone (dále ještě Rovníková Guinea a Pobřeží Slonoviny). Ze skupin, kterých je dohromady šest, postupují s jistotou nejlepší dva celky. Aby byl doplněn počet osmifinalistů na 16, tak budou v turnaji pokračovat ještě čtyři nejlepší mančafty z třetích pozic.
Alžířané obhajují titul z roku 2019 a i letos patří mezi favority turnaje. Obrovským favoritem jsou zároveň v souboji proti Sieře Leoně, se kterou se naposled utkali v roce 1996. Shodou okolností to bylo také ve skupině na Africkém Poháru Národů, což byla zároveň do této doby poslední účast celku se lvy ve znaku. Severoafrické mužstvo tehdy vyhrálo 2:0. Těžko v prvním kole hledat co do kvality jasnější utkání. Sierra Leone je tu ale od toho, aby překvapila. Možná se jí to povede už v Douale proti Alžírsku.
Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 14:00.

Alžírsko – Sierra Leone

0:0

koniec (0:0)

Späť na online

Karty:   35. Bedrane (ALG) – 77. Bangura (SLE)

Držení míče: 66 % : 34 %.
Střely na branku: 8:1. Střely mimo: 5:8. Rohy: 10:2. Ofsajdy: 2:3. Fauly: 13:11.

Alžírsko: Mbúlhí – Atál, Mándí, Bedrane (46. Binlamrí), Binsibajní – Mahrez (C), Belkebla (84. Benrahma), Bilajlí, Bráhímí (65. Bounedjah) – Slímání (65. Bendebka), Feghouli (64. Boulaya).
Náhradníci: Úkíddžá – Halaïmia, Benayada, Binlamrí, Tougai, Chetti, Benrahma, Bendebka, Zorgane, Bounedjah, Amoura, Boulaya.

Tréner: Bilmádí

Sierra Leone: M. N. Kamara – Kakay, S. Caulker, Bangura (C), Wright – Quee, J. Kamara – Bundu, Kamara, Turay (84. Kaikai) – A. Kamara (76. Fofanah).
Náhradníci: I. Caulker, I. Sesay – Dunia, Mansaray, Kaikai, Medo, A. Dumbuya, Kanu, Fofanah, Williams, Kallon, Kamara.

Tréner: Keister

Rozhodca: Heeralall (MRI)