Menu

Futbal

Ligue 1 Uber Eats

Stade Brestois 29 – Racing Lens

1:1

koniec (0:0)

05.02.2023, 17:05 • Stade Francis Le Blé, Brest • 22. kolo • Lukáš Jasoněk cz

Tipsport: 4.65 3.71 1.84

S trochou nadsázky bych první poločas přirovnal k hokejovému play-off. Hráči si nenechali zadarmo ani metr hřiště, hráli na můj vkus až příliš bojovně, do soubojů chodili tvrdě a občas i zákeřně. Důsledkem toho vzniklo nakolik potyček, s nimiž měl i tak zkušený sudí jako Benoit Bastien plné ruce práce. Fotbalově to za moc nestálo. Do první šance se dostal Brest, ale pozorný Samba střelu z úhlu zneškodnil. Postupem času se více rozehrálo Lens, v jehož dresu byli nejvíc vidět Machado a Openda.

Po přestávce mohli diváci obdivovat západ slunce a na hráče to mělo pozitivní vliv. Bouřlivý zápas měl najednou klidný průběh a začal se hrát fotbal. Brest měl dvě šance, v té první sice Mouniého vychytal Samba, ale o chvíli později se po fantastické nahrávce před odkrytou branku radoval Jérémy Le Douaron. Hosté mohli srovnat dvacet minut před koncem, jenže situaci v nepřehledné trmě-vrmě soupeř kupodivu ustál. Nápor s blížícím se koncem sílil a k vyrovnání Lens dopomohl roh, to když biliárových odrazů míče využil Jonathan Gradit. V závěru mohl Labeau Lascary průběh dokonce otočit, jenže v samostatném úniku neobstál.

Brest a Lens si tak body rozdělily. Pro domácí je to při honbě za záchranou plus, pro hosty bojujícího o poháry jenom další ztráta. (19:19:00)
Držení míče: 33 % : 67 %.
Střely na branku: 3:7. Střely mimo: 8:9.
Rohy: 11:5. Ofsajdy: 1:2. Fauly: 15:9.

90+5

Konec zápasu.

90+5

Kenny Lala si dal na svém kopu záležet, rozhlédl se kolem se a vyčkal na správnou příležitost. Naneštěstí pro něj byl pozorný Kevin Danso, jenž balon odhlavičkoval do bezpečných míst. Utkání tak končí remízou 1:1.

90+4

S jeho bráněním si Brest poradil a z brejku, který středem táhl Haris Belkebla, si taky kopne roh. Teď si tedy musí dávat majzla Lens.

90+3

Lens hraje v nastavení prim. Florian Sotoca a po něm Ismaël Boura centrovali do vápna, po zásahu obránce je z toho aspoň roh.

90+1

Ofsajd a v něm Przemyslaw Frankowski (Lens).

90

Utkání se protáhne minimálně o 5 minut.

89

Střídání v týmu Stade Brestois 29:
ze hřiště odchází Steve Mounié, přichází Romain Del Castillo.

89

Střídání v týmu Stade Brestois 29:
ze hřiště odchází Mahdi Camara, přichází Félix Lemaréchal.

88

Fotbalisté Lens měli velkou šanci na obrat! Po průnikové přihrávce běžel Rémy Labeau Lascary sám na brankáře. Situaci vyhodnotil střelou mezi nohy, které ale Marco Bizot stihl scvaknout k sobě. Za zákrok večera ho přítomné obecenstvo odměnilo potleskem.

86

Centr Kennyho Laly si našel Pierre Lees-Melou, jeho hlavička byla ale nepřesná.

85

Alberth Elis v souboji muž proti muži vybojoval roh.

83

83. Jonathan GRADIT - 1:1

83

Lens právě vstřelilo branku!
Rohový kop rozehrál Przemysław Frankowski na kratší vzdálenost tak, aby levačkou mohl odcentrovat Ismaël Boura. Před bránou se pak míč odrážel jako na kulečníkovém stole, gólman Bizot ho totiž odkopl a potom i vyrazil do obránce. V nepřehledné situaci se ze všech nejlépe zorientoval JONATHAN GRADIT, který z jednoho metru vyrovnal na 1:1.

83

Centr z přímého kopu je proměněn v roh. Na jeho rozehrání se chystá Przemysław Frankowski.

82

Mahdi Camara se vrátil zpátky na pozici, dlouhou nohou se snažil vypíchnout míč protihráči, při tom ho však zasáhl.

81

Brest měl k dispozici roh. Kenny Lala našel hlavičkujícího Camaru, který byl ve vzduchu úplně sám, přesto nedokázal přesně zacílit. Tohle ještě může mrzet...

80

Žlutá karta pro tým Stade Brestois 29 (Marco Bizot).

Domácí gólman si dal na čas s odkopem.

79

Ajajaj, tohle šlo zakončit o dost lépe. Hosté to nejprve dobře vykombinovali na levé straně, díky čemuž měl před šestnáctkou volný prostor Seko Fofana. Jenže střela z hlubokého záklonu všechny šance pohřbila.

78

Po četných soubojích se zatoulal míč do zámezí, od střídaček ho vhodí zpátky Kenny Lala.

77

Střídání v týmu Racing Club de Lens:
ze hřiště odchází Julien Le Cardinal, přichází Ismaël Boura.

76

Lens přidává na obrátkách. Graditův centr vyrazil Marco Bizot nad sebe – roh. Lehce ubráněný.

75

Držení míče: 35% : 65%.

74

Střídání v týmu Stade Brestois 29:
ze hřiště odchází Jérémy Le Douaron, přichází Hugo Magnetti.

73

Žlutá karta pro tým Racing Club de Lens (Seko Fofana).

72

Střídání v týmu Racing Club de Lens:
ze hřiště odchází Facundo Medina, přichází Angelo Fulgini.

72

Střídání v týmu Racing Club de Lens:
ze hřiště odchází Loïs Openda, přichází Rémy Labeau Lascary.

71

V pokutovém území Brestu vznikla nepřehledná trma-vrma! Salis Abdul Samed v ní trefil jen obránce, ale dorážející Julien Le Cardinal už všechny hráče obstřelil. Přiznám se, že ani z opakovaných záběrů jsem nepostřehl, zda balon trefil břevno, nebo zadní konstrukci branky. Tak či tak to byla nebezpečná střela, která mohla skončit vyrovnáním.

70

Dvacet minut před koncem drží Brest nad Racingem nejtěsnější možný náskok, který mu v 54. minutě vystřelil Le Douaron.

69

Nový útok Brestu znamená další roh. Do hroznu hráčů poslal míč Kenny Lala, jeho dvakrát prodloužený centr skončil v zemi nikoho.

67

Domácí postoupili dále do pole, na útočné polovině měli k dispozici standardku a po ní roh. Balon, který nabral pravou faleš, mířil k přední tyči. Tu měl Jonathan Gradit zavřenou.

66

Při napadání rozehrávky Brestu si Kevin Danso pomohl drobným faulem.

65

Julien Le Cardinal si kolem bránícího Le Douarona narazil se Samedem, následný centr domácí fotbalisté dokázali odvrátit.

63

Jonathan Gradit si v osobním souboji pomohl držením protihráče za dres. Tohle Benoit Bastien nemohl přehlédnout a taky, že ne.

61

Standardka pro Lens. V obležení několika hráčů si na načechraný centr naskočil Julien Le Cardinal, ale v krkolomné pozici nedokázal trefit "terč".

60

Držení míče: 35% : 65%.

58

Střídání v týmu Racing Club de Lens:
ze hřiště odchází Deiver Machado, přichází Przemysław Frankowski.

57

Rozhodnutí už známe! Přes veškeré protesty fotbalistů Racingu se Benoit Bastien nad hříšníkem smiloval. A zatímco faulující Pierre Lees-Melou může v utkání pokračovat, zraněný Deiver Machado předčasně končí.

56

Pierre Lees-Melou zezadu sejmul Deivera Machado a ten kňučí bolestí. Byl to neopatrný zákrok, protože Lees-Melou už jednu kartu má. Dostane další a bude vyloučen?

54

54. Jérémy Le Douaron - 1:0

54

Brest právě vstřelil branku!
Míč vybojovaný ve středu hřiště Pierre Lees-Melou vyvezl levou stranou, načež mu na zadní tyči vyplaval JÉRÉMY LE DOUARON. Přihrávka mezi dvěma obránci a brankářem a střela do odkryté branky znamená vedení Brestu 1:0.

53

Následný roh přečkal Racing bez úhony.

52

52. Samba vychytal Mouniého

52

Jonathan Gradit se nechal Le Douaronem hloupě obrat o míč, rychlé nohy nastartoval Steve Mounié, obrana mu nestačila a zasahovat proto musel až skvělý Brice Samba!

51

Přihrávka za obranu, kam se vydal Seko Fofana. Po dvou krocích si uvědomil, že prudký pas nestihne a běžet je zbytečné.

49

Salis Abdul Samed zakroutil pravačkou míč na bránu, Marco Bizot byl na tohle připraven.

48

Kousek před šestnáctkou vypustil projektil Florian Sotoca, obráncem přizvednutá střela znamená roh.

46

Zatímco v našich končinách dnes už sluneční svit neuvidíme, ve Francii slunce teprve zapadá. Snad nás díky tomu čeká hezčí a především klidnější podívaná, než jakou jsme viděli v průběhu první půle.

46

Střídání v týmu Racing Club de Lens:
ze hřiště odchází David Costa, přichází Adrien Thomasson.

46

Střídání v týmu Stade Brestois 29:
ze hřiště odchází Franck Honorat, přichází Alberth Elis.

46

Začal druhý poločas.
Držení míče: 32 % : 68 %.
Střely na branku: 1:3. Střely mimo: 3:4.
Rohy: 4:0. Ofsajdy: 1:1. Fauly: 9:4.
S trochou nadsázky bych první poločas přirovnal k hokejovému play-off. Hráči si nenechali zadarmo ani metr hřiště, hráli na můj vkus až příliš bojovně, do soubojů chodili tvrdě a občas i zákeřně. Důsledkem toho vzniklo nakolik potyček, s nimiž měl i tak zkušený sudí jako Benoit Bastien plné ruce práce.

Fotbalově to za moc nestálo. Do první šance se dostal Brest, ale pozorný Samba střelu z úhlu zneškodnil. Postupem času se více rozehrálo Lens, v jehož dresu byli nejvíc vidět Machado a Openda.

45+4

První poločas skončil.

45+4

Lois Openda znovu u balonu a tentokrát už proběhlo vše dle výkladu pravidel. Belgičan se před vápnem opřel do odraženého míče, kterým vyprášil rukavice Bizota!

45+3

Za dlouhým pasem se rozběhl Loïs Openda, křižoval ho Kenny Lala, i když vůbec nemusel – ofsajd.

45+2

Vypadá to, že závěr bude klidnější. Lens pohodlně kombinuje na své polovině hřiště.

45

Před sebou máme čtyřminutové nastavení, které je dáno nadměrným přerušováním.

44

Brest zahrával roh. Na starost si ho vzal Kenny Lala, který uvnitř vápna nikoho ze spoluhráčů nenašel.

43

Vracející se Deiver Machado vzal u rohového praporku přes nohy Honorata. Vážně se víc fauluje, než hraje.

42

Míč si na místo přestupku postavil Pierre Lees-Melou, ale svůj centr přetáhl.

41

Jenže sotva se hra rozběhla, přerušil ji další faul. Brest si díky tomu kopne standardku z levé strany.

40

Nehraje se, ty největší kohouty si sudí povolal k sobě a žádá po nich vysvětlení. Je tam před chvílí potrestaný Pierre Lees-Melou a myslím, že tím druhým je Deiver Machado. Benoit Bastien dává jasně najevo, že takhle to dál nepůjde a oběma hráčům důsledně domlouvá.

38

Žlutá karta pro tým Stade Brestois 29 (Pierre Lees-Melou).

Defenzivní záložník přišlápl Costovi kotník a to vyvolalo mezi hráči další potyčku. Už teď to na žluté karty máme 3:1, a to ještě ani neskončil první poločas.

36

Lens má v poslední době více ze hry. Loïs Openda si před brankou nabíhal na Le Cardinalův centr zprava, který ale nedoskočil – odkop.

34

V přerušené hře sudí počkal na intervenci VAR, který zkoumal možnou ruku ve vápně. Porušení pravidel se však nepotvrdilo a pokračuje se tak dál.

33

Zajímavý útok Lens. Loïs Openda počkal před šestnáctkou na Machada, který pak Bizota vyděsil prudkou ranou z úhlu.

31

Držení míče: 36% : 64%.

30

Žlutá karta pro tým Stade Brestois 29 (Christophe Hérelle).

Domácí stoper si v souboji o míč nebral žádné servítky, svezl se po Belkeblovi jako tank a po právu je potrestaný žlutou kartou. Rozhodčímu přeju, ať se mu zápas už takhle brzy nevymkne z rukou.

27

Emoce se uklidnily a znovu se hraje. Ve střední vzdálenosti od brány napřáhl Pierre Lees-Melou, rána mu však ani trochu nesedla.

25

Žlutá karta pro tým Stade Brestois 29 (Mahdi Camara).
Žlutá karta pro tým Racing Club de Lens (Facundo Medina).

Začalo to tím, že se Mahdi Camara pustil do Machada, kterému po souboji tělo na tělo začal strkat do hrudi. Svému spoluhráči přispěchal na pomoc Facundo Medina a najednou byli takřka všichni hráči v sobě. Trest 1:1, takové šalamounské řešení.

24

A pozor, na hřišti vznikla mezi více hráči roztržka. Jsem zvědavý, jak tohle Benoit Bastien vyhodnotí. Koho hlavní sudí potrestá a koho ne?

23

Hra ve středu hřiště, u balonu Lens.

22

Balon přímo do náruče Bizota, který tak měl usnadněnou práci. Takové lahůdky má gólman Brestu rád, ostatně kdo na jeho místě by neměl.

21

Florian Sotoca se drží za pravou nohu poté, co ho soupeř nešetrně dohrál u lajny. Rozhodčí to vyhodnotil jako faul, takže Racing bude kopat standardku.

19

Z kombinace na malém prostoru ve středu hřiště vyšel Brest vítězně. Camarovi se pak ale nepovedlo prostrčit míč na Mouniého a tím celá akce skončila.

17

Jenže v pokračující akci už ano. Na sebe to vzal Florian Sotoca, který měl prostor na hranici vápna. Střílel mezi dvěma beky, takže Marco Bizot měl částečně zakrytý výhled. Naštěstí pro něj zasahovat nemusel, rána proletěla daleko od jeho tyče.

16

Na pravé straně vápna zůstal volný Julien Le Cardinal, kterému Florian Sotoca okamžitě adresoval přihrávku. Obrana Brestu ale byla rychlejší a soupeři nedovolila zakončit.

15

Držení míče: 47% : 53%.

14

Hosté vyzkoušeli centry z obou stran. Zleva zahrál Deiver Machado, zprava David Costa. Defenziva Brestu byla v obou případech připravena.

13

K centrovanému míči se jako první dostal stoper Danso a vyhlavičkoval ho mimo rizikovou zónu.

12

Franck Honorat si na pravé straně narazil s Kennym Lalou, jeho centr srazil Gradit na roh.

11

Florian Sotoca si povšiml uličky a balon do ní poslal, Marco Bizot ji zavřel na poslední chvíli.

10

Vzhledem k nedávné výstraze hosté uklidňují hru kombinací u středového kruhu.

8

Lens během chvíle ubránilo dva rohy.

7

7. Samba si připsal první a hned důležitý zákrok

7

První vážně ohrožení branky měl na svědomí Brest. Dobrá kombinace dostala hru na pravou stranu vápna, odkud zakončující hráč mířil pod břevno. Brice Samba musel natáhnout celé tělo, aby dokázal míč nadzvednout. V pokračující akci ještě pálil za šestnáctkou Pierre Lees-Melou, jeho pokus už se ale mezi tyče nevešel.

6

Loïs Openda si u rohového praporku pokryl míč před Hérellem a z nezáviděníhodné pozice se vymotal. Lens díky tomu pokračuje v kombinaci.

5

Hosté se nechali zahnat až k vlastnímu brankáři, který s další rozehrávkou chvíli váhal. Balon odkopávat až těsně před dobíhajícím Mouniém.

4

Protiútok středem hřiště zastavil Facundo Medina faulem, takže soupeř může rozehrávat z klidu.

3

Jako by mě vyslyšel Lois Openda, jenž se nebál ztráty míče a odcentroval do vápna. Tam nejvýše vyskočil stoper Brassier.

2

Sledujeme opatrný úvod zápasu, kdy ani jeden tým nechce udělat chybu, která by ho stála první inkasovaný gól. Postupem času se však ledy chtě nechtě pohnou.

1

Pro úplnost ještě doplním, že domácí hrají v červeno-bílých dresech, hosté oblékli dresy, na nichž vládne zelená a černá barva.

1

Utkání právě začalo.
Stranu si vybíral Seko Fofana, takže rozehrávku provede domácí Brest. Pojďme na to!
Už jsou tam! Základní jedenáctky přišly na hřiště, mezi kapitány teď proběhne los, který kromě jiného určí vykopávající tým.
Zápas odřídí opravdová kapacita, Benoît Bastien v loňské sezoně získal cenu UNFP pro nejlepšího rozhodčího Ligue 1.
Není to tak dávno, co se oba týmy utkaly naposledy. Brest hostil Lens ve druhé polovině ledna v rámci národního poháru, po prohře 1:3 byl vyřazen a svému soupeři tak má co oplácet.
Úvodní sestavy:

Stade Brestois 29: Bizot – Lala, Hérelle, Brassier, Darí – Lees-Melou (C) – Honorat, Belkebla, Ma. Camara, Le Douaron – Mounié.
Náhradníci: Blázquez – Arconte, Magnetti, Lemaréchal, Duverne, Elis, K. Dembélé, Del Castillo, Locko.
Trenér: Eric Roy.

Racing Club de Lens: Samba – Gradit, Danso, Medina – Le Cardinal, Samed, S. Fofana (C), Machado – Sotoca, D. Costa – Openda.
Náhradníci: Leca – Thomasson, Poręba, Louveau, J. Onana, Boura, Frankowski, Labeau Lascary, Fulgini.
Trenér: Franck Haise.

Rozhodčí: Bastien – Zakrani, Barthomieu.
Dobrý den, dovolte mi vás ještě jednou přivítat u zápasu Brest – Lens, který se na Stade Francis Le Blé odehraje v rámci 22. kola francouzské Ligue 1. V průběhu rozcvičky hlavních aktérů jsme připravili sestavy i včetně jmen rozhodčích, prohlédnout si je můžete už v následujícím příspěvku.
Racing Club de Lens

Ještě před týdnem byl v tabulce druhý, ale po nejtěsnější možné prohře s Nice klesl pod Marseille. Racing Lens nebodoval poprvé od října a v Brestu se chce na vlnu neporazitelnosti vrátit. Pomoct mu k tomu má Lois Openda, v loňské sezoně druhý nejlepší střelec nizozemské Eredivisie, konstantně hrající Florian Sotoca nebo Wesley Said.
Stade Brestois 29

Tým z turisty hojně vyhledávané Bretaně, i přes pasování do role outsidera, nebude chtít dát svou kůži lacino. A má k tomu ty nejlepší předpoklady. Zaprvé hraje doma, zadruhé bodoval už čtyřikrát v řadě. Díky tomu Brest vystoupal tabulkou mimo pásmo sestupu, byť po výhře Ajaccia v minulém kole se jeho náskok ztenčil na pouhopouhý bod. Právě ten vybojoval v Lyonu za bezbrankovou remízu, ještě předtím doma zničil 4:0 odpadlíka z Angers. Hned tři hráči se dělí o korunu pro týmového krále střelců: Steve Mounié, Jeremy Le Douaron i aktuálně zraněný Romain Del Castillo dali shodně čtyři góly.
Fandové a fanynky, krásnou neděli u fotbalu a zvláště u Ligue 1! Francouzská nejvyšší soutěž rozehrála 22. kolo. Lens, které přicestuje na hřiště patnáctého Brestu, se pokusí předskočit aktuálně druhou Marseille. Zda se mu to povede, na to se společně podíváme od 17:05.
Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 17:05.

Stade Brestois 29 – Racing Lens

1:1

koniec (0:0)

Späť na online

Góly: 54. Le Douaron (Lees-Melou) – 83. Gradit

Karty:   25. Ma. Camara (BST), 30. Hérelle (BST), 38. Lees-Melou (BST), 80. Bizot (BST) – 25. Medina (LNS), 73. S. Fofana (LNS)

Držení míče: 33 % : 67 %.
Střely na branku: 3:7. Střely mimo: 8:9. Rohy: 11:5. Ofsajdy: 1:2. Fauly: 15:9.

Stade Brestois 29: Bizot – Lala, Hérelle, Brassier, Dari – Lees-Melou (C) – Honorat (46. Elis), Belkebla, Ma. Camara (89. Lemaréchal), Le Douaron (74. Magnetti) – Mounié (89. Del Castillo).
Náhradníci: Blázquez – Arconte, Duverne, K. Dembélé, Locko.

Tréner: Eric Roy.

Racing Lens: Samba – Gradit, Danso, Medina (72. Fulgini) – Le Cardinal (77. Boura), Samed, S. Fofana (C), Machado (58. Frankowski) – Sotoca, D. Costa (46. Thomasson) – Openda (72. Labeau Lascary).
Náhradníci: Leca – Poręba, Louveau, J. Onana.

Tréner: Franck Haise.

Rozhodca: Bastien – Zakrani, Barthomieu.